Hirdetés
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
addikt
Készítettem egy klasszikus féncső kapcsolást 2db. 15W-os energiatakarékos lámpának a csövével, glimm gyújtóval és egy 36W-os indíktív előtéttel
.
Azt gondoltam, hogy rutin feladat, megvan egy félóra alatt felszereléssel együtt egy deszkára és kész egy jó kis lámpa a kertbe.
Mivel úgyis van itthon egy rakás 15W-os energiatakarékos lámpa cső, így hát azzal készítettem és az sem baj, ha túl hajtja kicsit az csöveket az előtét.Viszont sajnos mégsem rutin feladatnak bizonyult, ugyanis az itthon levő glimm gyújtó, ami a lilás-kék fényű, nagyobb feszültségű (~155V) már nem gyújtott be a kétcsöves kapcsolásban.
Volt egy darab másik fajta gyujtóm, az valamivel alacsonyabb feszről megy, azzal már begyújtott, csak az meg folyamatosan áteresztett a csövek üzeme alatt is, így előbb-utóbb újra kapcsolta a csöveket, ezért ezt kidobtam.
Az igazi, jó, narancssárga fényű, olyan 90V körüli feszültséggel már működő gyújtóból, most nem volt itthon egy darab sem, így úgy oldottam meg a dolgot, hogy bettetem egy darab 5Kohmos ellenállást párhuzamosan az egyik gyújtóval, így éppen akkora feszültség jutott már a másikra, hogy az bekapcsolt, begyújtott, majd ezután már a másik is, ezzel nincs is gond
.A gond az, hogy a két cső nem akar valahogy rendesen együtt dolgozni, elég erőteljesen villódzik a fényük, ami meglehetősen zavaró !
Ez van akkor is, ha nincs rajta plusz ellenállás, csak a glimm gyújtók.
Azt is figyeltem, hogy ezek a gyújtók "szivárognak" e, de semmi fényt nem láttam, így gondolom, nem, tehát nem az zavarja a csövek működését.A két csövet is cseréltem már másikra, de azok is villódznak.
Igaz, egyik sem vadi új, de ettól még nem hiszem, hogy ez lenne a probléma.Gondoltam arra, hogy a 36W-os előtét túlhajtja őket, azért vibrálhatnak, ezért kipróbáltam egy 20W-os előtéttel is, viszont arról meg már alig kapcsolnak be és nem is maradnak égve. Amúgy egy darab cső, önmagában rezzenés mentesen virít a 36W-os előtétről.
Azt feltételezem, hogy a két cső egymást zavarja, mivel sorba vannak kötve, de hát egy előtétre párhuzamosan viszont nem tudom kötni őket !

Esetleg akkor, ha a két cső elé egynként bekötnék még valami ki plusz folytót, vagy kicsi ellenállást.Van e valakinek ötlete, hogyan oladhatnám meg ezt a problémát ?

van e még valami alternatív kötési mód kettő csőre, hagyományos induktív előtéttel ?
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Renault, Dacia topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- BestBuy topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Elemlámpa, zseblámpa
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- ASUS ROG Zephyrus G16 (2024) RTX 4090 (!!) / Ultra 9 / GAR 2027 brutál erős, csúcs modell
- Cooler Master CK550 RGB mechanikus billentyűzet (Gateron Brown, HU)
- Elgato Stream Deck 15 gombos (MK.1) + állvány
- Gamer PC Ryzen 7 5800X + RTX 3060 12GB / 32GB RAM / vízhűtés / RGB
- ThinkPad X1 Extreme Gen 3 (i7, 32GB, GTX1650Ti, 4K) Magyar, szép állapot
- HP Victus Ryzen 7 8845HS /16GB DDR5 RTX 4060 / 1TB / 144Hz
- HIBÁTLAN iPhone 12 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4655
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4529
- Dell Latitude 7300 Core i5-i7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
.