- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
A nem való egy dolog, de amúgy eleve telepíthető akár legacy BIOS-os PC-k-re is legacy módban (BIOS/MBR) a Windows 8/8.1/10, sőt akár még a 11 is némi trükközéssel.
Igen, a Windows 7 és annál korábbi Windowsokban nincsen inbox NVMe driver, azok azért nem kezelik a telepítésnél az olyan SSD-ket, ellenben az újabb, modern Windowsok nyilván igen.
Egyes OEM SSD-knél szokott még gond lenni, ha az eredeti hardverkonfigurációból átkerülnek egy másikba, ilyenkor szokott ilyen-olyan telepítési probléma lenni.
Ha muzeális a PC és régi a BIOS, ellenben nagyon új az SSD, akkor előfordulhat inkompatibilitási gond, ami ilyenkor ugye nem feltétlen a Windows-telepítő, hanem inkább a régi hardverkonfiguráció sara és pl. régebbi SSD-vel meg gond nélkül működik, nem véletlenül szokott kompatibilitási lista lenni egyes alaplapoknál.
Aztán olyan is lehet, hogy pl. M.2 PCIe NVMe / SATA SSD használatánál letiltódik egyik / másik SATA-port és azért nem kezeli a Windows és a BIOS illetve UEFI firmware sem az oda csatlakoztatott HDD-t, az érintett alaplapoknál ezen információt általában megadja a gyártó. -
Gyuri27
félisten
Az ms mégis lehetővé tette a régi vasakra is.
Persze huszárosan megoldották. 7-8 off. A 10 is hamarosan. Aztán vegyél gépet 11 alá kötelezően ssd-vel. Mert 10-el még csak csak el lehetett bohóckodni hhd-vel. Lássuk be egyszeri tatikáknak, mamikáknak elég is volt.
De 11 alatt már más a helyzet.Intel volt vagy kingston de nem emlékszem. Nem valami dzsunka.
A biztonság ms fronton az utóbbi pár évben lett nagyon fontos (akár csak az intelnek).
Erre halad a világ.Persze az is megérne egy misét, hogy a szolgáltatói modemek, modem-routerek, olcsó routerek ezen a téren mit remekelnek.
-
Gyuri27
félisten
Ezek speciel nem az én hibáim. Random hibák 1-2 perces kereséssel.
Régi biosokban hol van sc meg csm?
Sehol.
Persze én is futottam bele nem egy hibába.
Ugye eleve onnan indul a dolog, hogy az ember mikor boot usb-t készit nem tudod mbr-t vagy gpt-t készíts. Régi gépekre ugye az előbbi.
Aztán nem tudod milyen lemezt kapsz, milyen lemez van. Ezek a hibák ugye akkor jönnek elő mikor a boot ellenkező mint partició.
Ez az első kettő kép.
Abba én is belefutottam, hogy vatta új hdd-vel, ssd-vel se tudott mit kezdeni a rendszer. Bizony ez is előfordul.
De olyan is volt, hogy abszolult nem is látta, mint az utolsó képen.
Bárhogyis azt gondolom lemezkezelési anomália. Hiszen ha cmd-ből meg lehet oldani, illene a telepitőből is (mert a cmd is onnan fut).
Még ext-s lemezek ügyét fel se hoztam. -
Mondjuk kb. 1 hónapja nosztalgiáztam, felraktam egy gyengébb gépre a Windows XP-t. Felhasználói szemmel nem volt az olyan rossz rendszer és még ma is van rá olyan fejlesztés alatt lévő böngésző (Mypal), amivel használható. Persze egy kommentben írták, hogy nehogy felcsatlakozzak azzal a rendszerrel a netre, de....
Tudtommal az ESET is a közelmúltban hagyott fel az XP támogatásával, szóval... Gondolom mivel már a hardvereket sem támogatja, így max bohóckodni jó meg oldschool buildekhez.
-
Gyuri27
félisten
Mint irtam egy új 1-2 éves gépen ott ahol azért ért is valamit az ember a dologhoz még akár lehet is jó.
Más kérdés, hogy mi, én, sokan úgy vagyunk vele, hogy aminek nem kell ott lenni az ne legyen ott.
De itt nem is rólam volt szó.
Az "egyszerű" "vidéki" felhasználó régi masináján kell bolond biztos csodát varázsolni ahhoz nagyon nem partner az out of box 10 (persze ha szempont, hogy ne kelljen naponta, hetente menni hozzá).
Lehet mondani, hogy vegyen x100k-ért vasat, tanulja meg, vegyen enterprise-t, használjon linuxot és még sok sok okosságot. Vagy kis cégnél ahol az előzőek szintén nem opció (meg a win szerver se a vas ára és a szoftver licenc ára miatt se).
Szóval ezt az egész kicsit összetettebb, nem csupán fekete vagy fehér. -
Gyuri27
félisten
Vagy rendesen testre szabja a wint. De gondolom komolyabb dolgokat te sem csináltál winbe szerver-kliens pl vagy egyebek cmd, registry ilyesmik. Igazából régebbi gépen jön nagyon ki mennyire faszányos a 10. Na ott toljad out of box a 10-t. Nyilván a 7-8 nem opció. Ahogyan a linux sem. Mert örülsz ha az ügyfél sok év win után a 10-el elboldogul. De erre is kb 0 rálátásod van. Ugyanis itt nem rólam van szó. Mert ha nem tudok valamit utána olvasok. Bár látom ez se esett le.
-
PuMbA
titán
Külön kell választani a dolgokat. A legtöbben csak egyszerűen használni akarnak valamit, valaki pedig az egész működéséről tudni akar, hogy mit hogyan csinál és a végletekig testre szabni és felügyelni, hogy az mindent úgy csináljon, ahogy pont ő akarja. Ez utóbbi eltúlzottan a kontroll mániát is jelezheti, ami nem egészséges. Szóval teljesen érhető, ha valaki értelmesebb dolgokkal tölti az idejét inkább, mint azzal foglalkoznia, hogy mit csinál a Windows a háttérben.
-
King Unique
titán
Sőt, volt / van ingyenes HEVC Video Extensions from Device Manufacturer változat is, a fizetős HEVC-videobővítmények meg kemény 350 HUF.
+ Ha jól emlékszem ez a fizetős HEVC bővítmény csak utólag jelent meg, ellenben ahol már korábban telepítve lett ingyen, ott az in-place upgrade-ek után is megmaradt és nem kellett újratelepíteni, megvásárolni. -
törölt tag
Én pont ettől tartok, plusz attól, hogy mikor adják ki az AI-nak a biztech részleget is. "Assumption Intelligence, minimal accuracy, maximum screwup"
.
Mostanában volt hot topic pl, Az MWII ban hullám, ami elvileg valamilyen MS frissítés alapú flaggelésből jött, és az RGB/OC szoftvereket tiltotta le, ez alapján Activision meg szórta a 2 órás $100 accountokra a perma bant.
Ez akár egy mennyél Xboxra kampány is lehetett volna, na mindegy, MS persze semmit nem csorbult mert pontosan 0db exakt alternatívája van, ha gaming gépre kell OS..
-
PuMbA
titán
Egyszer még a bankomtól is felhívtak, hogy látják, hogy x összeg van a szamlámon, szóval ajánlják, hogy tegyem megtakarításba egy részét. Szóval aki azt hiszi, hogy a Windows lecserélésével átkerül valami privát nirvánába az kicsit vicces. 187 hely helyett most már csak 186 helyről telemetriáznak és követnek téged a Linuxokon
Hihetetlen változás.
-
Mondjuk azt megértem, hogy olyat nem lehet kitalálni, ami mindenkinek jó lehet. A Windowsban nem tudok kibékülni a merevségével. Nem módosítható, egyhangú, unalmas, lekorlátoz, kémkedik, a programok nem frissíthetőek egyszerre, nagy a biztonsági kockázata, és még pénzt is kérnek érte, jogtisztán nem is keveset. A régi hardvereket teljesen száműzi, holott van olyan Linux, ami elfut 8 mega rammal is. Ízlések és pofonok, nálam Billék levizsgáztak. Azért ne úgy nézzen már ki az OS piac, hogy van a Win és helló.. a minden szemetével és botrányával együtt.
-
Gyuri27
félisten
Na hát nekem ne rakjon fel semmit.
Láttunk olyan céges flottát kb 50 gép aminél egy frissitéstől a fele vas letérdelt a másik meg fele meg ment, X akta.
Inkább a gyártó tesztelje kicsit és utána felrakható.
Biztos nem engedném, céges brand gépeknél, notiknál, hogy a win garázdálkodjon.
Persze embere válogatja. -
Duck663
őstag
Hol izgat az, hogy körbe kell bástyáznom magam? Onnantól kezdve, hogy egyszer megcsináltam, nincs vele teendőm!
Jó az kétségtelen, hogy rá kell szánni az időt! Attól meg nem kell rettegnem, hogy a M$ az újabb frissítésével éppen mit csesz el.
A M$ vírusvédelmére én biztosan nem bíznám magam!
#75 CPT.Pirk: "Én meg Manjaro-t használok" Én is azzal szemezek...
-
PuMbA
titán
Pont ez a jó, hogy egy felrakott és frissen tartott Windows 11-ben minden el van intézve. Nekem semmit sem kellett pluszban csinálni, mint ahogy neked a Manjaro-ban. Windows 7-ben neked kell kibástyázni magad, amivel semmi gond sincs, csak meg kell csinálni, ahogy Duck663 teszi. Én viszont szeretem a kényelmet és nem akarok ezzel foglalkozni.
-
Duck663
őstag
Tudod, hogy mióta nem jött erre már semmi? Sőt, nem is jöhet. Az összes telemetria szart leirtottam róla, ami még az utolsó frissítésekkel érkezett, a frissítés lehetőségét pedig letiltottam! Aktív, megvásárolt vírusvédelem van, a böngésző alatt pedig mindenféle blokkoló aktív. Emellett pedig mindenféle kétes oldalakon nem járok.
"bármikor lecsaphat egy script" Erre van a NoScript. A minap egy párt adathalász scriptjét fülelte le. Ami egy facebookon megosztáson keresztül jött (volna). Persze azok nem csinálnak semmit, hiába jelented! Egyébként rengeteg ottani hirdetésnél van ez, de flottul teszi a dolgát, blokkol azonnal, ahogy kell! -
Crus
őstag
True story: Cirka 2.5 éve(!) vett tőlünk egy akkor nagyon kellemes irodai gépet egy könyvelő, mondván áttérne az XP-ről. Kérte, hogy a gép egy kicsit maradjon még nálunk, mert sok a melója. Ki is fizette természetesen. Nagyjából aztán 3-5 havonta felhív, hogy de most aztán már tényleg összeszedi magát. Lassan mindenéről lejár a gari a gépet lepi a por a raktárban... igaz fél éve feldugtam netre, szedje le a Win10 updateket, azóta ismét pihen. Szóval ja... napi szinten melózik az XP-s géppel (2. gen Ci3) 8-10 órákat 2022-ben.
Néhányan meg temetik a Win 8.1-et... Ha. Ha. Ha. -
Crus
őstag
Tudom überelni... egy fószer az államokban jelenleg is egy Atarival intézi a tábori foglalásokat. Olyan 35+ éve
De az US-ig nem is nagyon kell menni. 2019 körül járkáltam ki egy mg. céghez, ott a keltető gép egy 286-os volt, DOS 5.0-val. Azóta úgy tudom, hogy végre leselejtezték már.
-
Z_A_P
addikt
mikor az újabbak gyorsabbak, többet tudnak és sok minden egyszerűbben elvégezhető velük.
Talan igazak is lehetnek a fentiek, de az hogy gyorsabbak?
Olyat nem nagyon lattam meg hogy ujabb program gyorsabb.
Ismeros gepen van Word 2003. Olyan sebesseggel talan a DOS-os idokben lattam betoltodni programokat mint az. Tenyleg klikk es odavagja. 0.x sec. Mindezt egy ujabb pentium-on (2/4).
Nekem a 6/12 i7-8xxx gepen a legujabb word365 kb 3 sec (most lemertem).
Mindketto ssd. -
JohnyX
tag
Meg kellene fordulni "azon a lovon" nem azért szűnik meg a Windows 7. mert nem lesz hozzá böngésző támogatás. Hanem azért nem lesz hozzá böngésző és egyéb program frissítés, mert a M$ 2023 január 10.-én befejezi az ESU támogatást. Vége lesz a frissítésnek, egy nem támogatott rendszerre miért írnának a fejlesztők programot :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Lenovo Legion 5 - 15,6"FHD IPS - Ryzen 5 5600H - 16GB - 512GB SSD - RTX 3050 - Win11 -MAGYAR
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia
- ÚJ CORE I7 12700 Z690 RIPTIDE GAMER MAX PC 32Gb RAM 1.0TB SSD GEFORCE RTX 3070TI 8GB DDR7 2ÉV GAR!
- Elektronikai hulladékot vásárolok!
- Bambu Lab P1 Series Hardened Steel Upgrade Combo
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5060 Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest