Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
pd
tag
Menni fog, ha a másik gépen nem törölsz le róla semmit, ami az induláshoz kell.
Legfeljebb arra kell figyelni, hogy ha átteszed a másik gépbe, hogy a biosban indulás előtt nézd meg, nem kavarodott-e meg a bootsorrend. Ugyanez az eredeti gépbe való visszahelyezésnél is (már ha van benne másik HDD).
[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
1. Start menü - Számítógépen jobb katt - Kezelés
2. Lemezkezelésre bal oldalt katt
3. A HDD-t amit formázni szeretnél, keresd meg alul a felsorolásban
4. A bal oldalán (nem a fehér csíkon van, hanem a szürke négyzetben, akol Lemez 0, Lemez 1 stb. van írva) jobb katt, - Konvertálás GPT lemezzé
5. Ezután már menni fog az egy partíció kialakítása a teljes felületen. -
pd
tag
-
pd
tag
válasz ggg666 #36506 üzenetére
Elképesztően ritka esetekben, amikor kizárólag az SSD-n található adatokhoz fér hozzá a rendszer, illetve két nagy sebességű SSD meghajtó között mozgatsz adatot (szökőévente egyszer), akkor igen.
Való életben ezek az esetek rendkívül ritkák. Illetve pl. rendszerindításnál előfordulhat (ha SSD-n van a rendszer), és akkor pl. 60 mp helyett 59,5 alatt áll fel a rendszer.
Természetesen itt most egy átlagos otthoni felhasználóra gondolok. Nyilván aki 1 terás SSD-ket használ nem tudom milyen renderelésre meg videószerkesztésre meg tervezőprogramokra, az érezheti a hasznát.
[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
válasz Rollee #36174 üzenetére
Itt egy videó angolul, faék egyszerűségű magyarázattal a témában.
-
pd
tag
válasz liksoft #36073 üzenetére
No, akkor most már ezt is tudom.
Külső vinyóknál mindig kínosan szoktam ügyelni, hogy engedje eltávolítani, valóban nem jönne jól egy kis adatvesztés. Ha nem hagyja, inkább mindig újraindítom a gépet (azért szerencsére ritkán kell).(#36072) Csabi1984: Nekem még nem volt vele gondom, mint ugyanitt feljebb is írtam, kikapcsolás előtt mindig el kell távolítani a tálcán levő kis ikonnal. Én azért használok pár lemezt így, mert filmek, fényképek stb. van rajtuk, amiket nem használok folyton, ezért felesleges, hogy menjenek egyfolytában. Csak akkor kell bekapcsolni, ha tényleg akarsz róla valamit.
Javaslom a WhereIsIt (vagy hasonló) progit, beszkenneled, mi van rajta, és bármikor meg tudod nézni (ha keresel valamit pl.), hol található anélkül, hogy bekapcsolnád mindegyik külső HDD-t.[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
válasz kizcar #36062 üzenetére
Örülök, hogy egy része megvan. A bootolást pedig jobb híján és sem tudok mást mondani, próbáld meg, aztán vagy összejön, vagy nem. De általános tanácsként mondanám, hogy ilyen nagy HDD-re már csak azért sem érdemes rendszert rakni, mert ha netán beüt a krach (aminek rendszervinyónál kicsit nagyobb az esélye), nagyobb eséllyel vesztesz több adatot. Ha van rá keret, mindenképp megéri akár egy 30-as SSD is, Windows és programok frankón elférnek rajta, ha van pénz egy 60-asra azon meg már pár játék is elfér, ha kell az a pár mp töltésidő javulás, netán kevesebbet is akadozhat játéktól függően (nagy térképeknél pálya közbeni töltés stb.)
(#36065) liksoft:
Rendben, köszönöm a folyamatos tájékoztatást! Igazából elvagyok most vele, nem arról van szó, hogy hol a dokkolóban, hol a gépben akarom használni. A gépbe kötésnek nagy adatmozgatásnál van értelme, jóval gyorsabb ott az USB3 ellenére is (a dokkolóban egy-egy fájl felmásolása végén mindig "gondolkodik" egy sort). Minden esetre fura egy dolog, az már biztos. -
pd
tag
válasz kizcar #36031 üzenetére
Ha van rá lehetőséged, szerintem ne erőltesd ezt a 3 TB HDD-ről bootolást! A Gigabyte honlapja szerint támogatja ugyan valami hybrid EFI megoldással, de alapvetően UEFI-s alaplapokkal lehet rendesen a 2 TB-nál nagyobb partíciójú lemezekről bootolni (mivel a nagyobb partíciókat csak GPT-vel formázva lehet használni, a GPT-vel formázott lemezekről pedig UEFI-vel lehet bootolni).
Ha nagyon új vagy a témában: UEFI GPT
A legjobban akkor jársz, ha van egy másik HDD-d, még jobb, ha SSD-d, amire a rendszert telepíted, a 3 TB-ost pedig adattárolásra használod.
Itt egy nagyon jó, kezdőknek is érthetően, egyszerűen elmagyarázva (mondjuk angolul), hogyan használd a teljes 3 TB-ot egy partícióban.
Ha ez alapján végigcsinálod, működni fog. Fontos, hogy ha van rajta fontos, azt mindenképp másold le róla előtte, mert a folyamat során elvesznek a HDD-n tárolt adatok.(#35938) liksoft: Erre esetleg időközben van valami megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
válasz Doky586 #35941 üzenetére
Igaz, rosszat linkeltem, az eggyel alatta levő az enyém (USB3-mas).
De egyébként is megy mind a 3 tera, csak vagy a dokkolóban vagy a gépben. Olyan mintha mindegyik lestoppolná csak magának. -
pd
tag
válasz liksoft #35929 üzenetére
A dokkoló Sharkoon SATA Quickport XT.
Chipről nem látok semmit HDSentinelben. Az interfész: SAT Standard USB/ATA, ha ez volt az érdekes. De itt vannak a képek, hátha te megtalálod.A szektorméretek a következőképp változnak:
- 3 db 2 terás HDD-nél és ennél a külső 3 terásnál: 4096 [Advanced Format]
- 1-1 db 1 ill. 1,5 terásnál: 554
- 1 db SSD-nél: 512Ezek mit befolyásolnak?
A 2. kérdésre esetleg valami?[ Szerkesztve ]
-
pd
tag
Szeretném valakinek a segítségét kérni, mert értetlenül állok a következő dolog előtt.
Van egy 3 TB Western Digital HDD-m (WD30EZRX-00DC0B0), GPT-be konvertálva egy darab 3 terás partícióval rajta, és a következő dolgot műveli:
Van egy külső dokkolóm, ha abban végzem el a konvertálást és formázást, a továbbiakban gond nélkül felismeri minden behelyezésnél a gépem. Ha viszont egy belső SATA csatlakozóra kötöm, kiírja, hogy ismeretlen meghajtó és inicializálni kell. Ha ráhagyom, minden adatot töröl róla, és ismét MBR-ré alakítva az MBR korlátja miatti 2 terás, immár adatoktól mentes üres partíciót és a maradék kezelhetetlen helyet látom. Ha itt visszaalakítom GPT-be, minden okés, bármelyik SATA csatlakozóra kötve felismeri a 3 terás partíciót és minden adatot rajta, ám ha a külső dokkolóba rakom, megint kezdi az inicializálós marhaságát.Ismét, ezt ugyanazon gép ugyanazon rendszere alatt műveli. A külső dokkoló egy Sharkoon USB3-mas dokkoló, Win7 Ultimate 64bit-es rendszer, az alaplap Asus M5A97 EVO R2.0 (UEFI-vel).
Egy másik kérdés: van egy másik gép egy másik dokkolóval, ugyanúgy Win7 Ultimate 64bit, de ott az alaplap egy Asus M4A87TD EVO (AMI BIOS-szal). Jól sejtem, hogy az az UEFI hiánya miatt nem ismeri fel sehogy a GPT-s 3 terás partíciót, vagy ott is valami hasonló anomália lesz, mint az első problémánál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest