Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• psl2003

csendes tag

válasz Bl@tty #53143 üzenetére

Na ma előkerült egy, a "homokszórás" hang-ijesztgetésért felelős bűnös. Illetve nem is egy, hanem sok-sok apró, pici bűnös. Szétszedtem egy már teljesen hibás WD5000 AADS Green lemezt, mert kellett a csatlakozója, a ház meg talán jó lesz majd egyszer készülékdoboznak. A fedlap aljára fel van ragasztva egy 30x20x5 mm-es műanyag doboz, ami félig fel van töltve mákszem nagyságú grafitszürke golyóbisokkal. A forgatásnál ezek gurulnak egymáson és a kérdéses hangot adják. Mivel a doboz legnagyobb felületű lapja szerintem egy légáteresztő papírlap, arra gondolok, hogy valamilyen nedvszívó anyag lehet. :F Vagy bármi más. Van két Blue WD-m is, azok mondjuk négy évvel fiatalabbak, azok nem zörögnek.
    Éreztem, hogy nagy baromságot mondok a lekarcolt lemezfelülettel, mert ha akkora mennyiséget legyalul, hogy már hallható legyen a fémpor zörgése, akkor az egész szerkezet tönkrement volna pillanatok alatt - ha már néhány porszemtől is adódnak hibák. De egyszerűen nem volt jobb ötletem, mert hát valamiért csak zörgött, akármilyen hihetetlen is volt! Most legalább tudjuk, és nem kapsz frászt, ha esetleg az újban is használt ilyet a gyártó, mert gondolom az első dolgod lett volna kipróbálni, hogy az is zörög-e. Nem tudom, mennyire WD specifikus ennek az anyagnak a használata, de elképzelhető, hogy mások is alkalmazzák, mert biztos jó valamire, ha egyszer költenek rá.
    Ezek után még azt is el tudom képzelni, hogy a leállás hangja is üzemszerű, mert esetleg a folyamatos üzem miatt terveztek bele valamit, ami ilyen hangot ad. De ezt én nem tudhatom, mert ez már bőven meghaladja egy átlagos "home user" tapasztalati lehetőségeit.

• psl2003

csendes tag

válasz Bl@tty #53131 üzenetére

Azt nem tudom, hogy normális-e az ilyen hang ennél a lemeznél. Mondjuk nekem is gyanús lenne. HDS mit mond róla? Áttekintés, SMART, rövid- hosszú önteszt, felületteszt írással, olvasással a teljes felületen? A HDS készítője szerint egyébként is erősen javasolt vásárlás után ezekkel kezdeni, mert főleg terás lemezeknél előfordulhatnak olyan gyári hibák, amik csak hónapok vagy évek múlva derülnek ki. Akkor, amikor a használat eléri a hibás lemezterületet. A program értelemszerűen csak akkor tud riasztani, ha az ilyen terület már legalább egyszer használva lett. Ha tényleg szóródik benne valami, akkor esetleg lehet, hogy lekarcolódott a lemezfelület mondjuk valahol a lemez utolsó 80 százalékában, de ezt a teljes felületteszt úgyis láthatóvá teszi és hát szerintem akkor a fej sem valószínű, hogy túlélte volna. Szóval teszteket neki, minél többet. Utána lehet tovább lépni. De ha van már rajta fontos adat, akkor előbb mentsd le, mert egy erős tesztelés lehet, hogy végleg előhozza a kezdődő hibát.

Ha a tesztek jók, akkor garanciára csak akkor lehet esély, ha a szerviz belátja, hogy a jelzett probléma általánosan egyáltalán nem megszokott az adott szerkezetek esetén olyannyira, hogy az már tényleg valamilyen hibára utal. Ez cégenként változó, attól függ mennyire adnak magukra. Jobbak az esélyek, ha szériahibáról van szó és előtted már mások is jelentkeztek ugyan ezzel a problémával.

• Cs1csó

félisten

válasz Bl@tty #53136 üzenetére

Ha ilyen célra és módon használnád (dokkolóban, döntően offline tárhely, archiválás) akkor a P300-as is jó vétel, vagy bármilyen "olcsó" HDD.

Nekem egy Seagate Barracuda 2TB-os HDD-m van - szerencsére már egy külső házban - de ott is iszonyat hangja van. :DDD

• Cs1csó

félisten

válasz Bl@tty #53131 üzenetére

Üdv, ha a HD Sentinel 100%-ot ír - a felülettesztek és egyéb tesztek lefuttatása is - akkor a lemez jó és a bolt tuti nem garanciáztatná (lexarják az ilyet, ameddig működik működik) úgyhogy ha nem tetszik akkor inkább élj a 14 napos elállással és vidd vissza.

Nem tudom hova akarod használni de ha NAS-ba akkor oda inkább WD RED lemezeket vegyél.
    Ha ritka üzemre csak adatmentésre akkor oda jó a WD BLUE is.

A WD PURPLE "Surveillance" feladatra ajánlott ami egy folyamatos - 0-24-ben - viszonylag NEM túl magas terheléses, egyenletes terheléses használatot jelent (amikor a biztonsági kamerák tartalmát rögzíti az egy egyenletes, fix, és nem túl magas terhelés.

HA te NAS-ba akarod tehát szintén 0-24-ben történő üzemre DE VÁLTOZÓ/MAGAS terhelésre pl. torrent akkor oda a WD RED a megfelelő.

[ Szerkesztve ]

• Bl@tty

tag

válasz Bl@tty #53126 üzenetére

ERRE még mindig szeretnék kapni legalább egy egyszerű megerősítő, vagy cáfoló választ. "Léccíí" :DDD
    A WD Purple sűrűn emlegetett és ajánlott típus, csak van már valakinek (akár más méretben) használatban...Átnéztem a fórumot keresővel, sem itt, sem másutt az interneten nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre.
    Mindössze annyit szeretnék olvasni, hogy "nálam nincs ilyen hang egyáltalán" vagy "nekem is csinálja, normális dolog". :U

Felvettem hangot is róla: ITT hallható a végén... (telefonos minőség...) A kattogások az elején és a közepén a dokk és az egér hangjai, nem a lemezé.

Ha bárki szerint nem normális, már küldöm is vissza... :U

• Bl@tty

tag

válasz Bl@tty #53116 üzenetére

ERRE senkinek nincs ötlete, vagy tapasztalata a "problémával"? :U
    Álljak el a vásárlástól, vagy normális ez a hang? Esetleg próbáljak hangot rögzíteni róla, az segítene?

Új hozzászólás Aktív témák