- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
- LG V30 - vezércsel
Aktív témák
-
KTTech
veterán
Igen, frissítve van a BIOS, ez kellett a normális HDD kezeléshez az ODD helyén. A Nexenta nem rossz, de le kell cserélni benne a zpool-t, hogy jól kezelje a 4K (advanced format) driveokat (ez minden linuxnak/BSD/Solarisnak rákfenéje - lassúak az advanced format driveokkal mókolás nélkül). Szerencsére ez csak egy másolás, a módosított zpool innen letölthető
Ubuntu alá a 0.6.0 RC5 SPL/ZFS befordítva már jól kezeli (ezzel a leírással pofon egyszerű) (és a Freenas 7.2, 8.0.1 beta3 is). Nálam kb. 15 perces művelet volt a befordítás. A lényeg, hogy a zpool létrehozásánál már meg lehet adni az ashift-et, ami alapból 9 (512-es szektorméret), ezt kell átállítani 12-re. A többi ugyanaz + ez már tudja az automatikus mountot is.
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
cekkk
veterán
válasz KTTech #33751 üzenetére
Na majd át olvasom ezeket.
Köszönöm!Most reggel jött meg a szerver, épp most telepítem.
Akkor majd utána lehet frissítem a bios-t, viszony én hülye nem vettem beépíthető keretet, amibe meg voltam számtech bolt, ott nem árulnak ilyet, se derékszögben elfordított sata kábelt
Majd amikor rendelem a vinyókat, meg plusz memóriát akkor megrendelem ezeket is
Most meg pakolom rá a 10.04 szervert -
Dorian
félisten
Ez az egész NAS-olás nagyon kényelmes meg minden, de szerintem az "egyszeri" usernek egyszerűen nem éri meg. Véleményem szerint a legoptimálisabb megoldás belső vinyókon tárolni a filmeket, amiket dokkolóegységgel csatlakoztatunk a lejátszóhoz. Letöltéshez ha nem a meglévő számítógépet akarjuk használni, akkor legjobb egy olcsó, csendes, kis fogyasztású és helyigényű netbook, amit akár egyéb célra is használhatunk ha szükséges.
Routerrel, médialejátszóval való torrentezés meg teljesen felejtős amíg manuálisan kell kitömöríteni, hozzátenni külön mappából a hang és feliratsávot, átnevezni filmmel egyezőre, stb.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
cekkk
veterán
válasz Dorian #33753 üzenetére
Pedig megéri hidd el.
Egy részt ha van több vinyód, tele filmekkel akkor már a fene sem tudja, hogy melyiken mi van.
Erre jó mondjuk a Dunen a yaDis, nézd meg a videót. ilyen van a Popin is, de nem tudom mi a neve. Na most itt egyszerre látsz minden, nem kell kutakodnod, hogy melyik vinyón van.
Szerintem most ez a 30 ezer plusz a majd a 4 vinyó ára megéri ezt az átlagos usernek is. Mert a vinyókat úgy is megveszed majd. A laptopodat minek terheld a torrentel, és ha kicsi a feltöltési sebességed akkor jobb egy nassrol seedelni, mint egy laptopról vagy számítógépről, mert nem zavar, hogy működik a lakásban valahol, míg a laptopnál ha mondjuk nem hálózaton használod, hanem aksiról akkor jobban merül tőle stb..
Én még mindig is a nas híve voltam, csak eddig drágállottam, de ez a hp gép egyszerűen ennyiért verhetetlen szerintem. -
Vidala
senior tag
Mezei felhasználói szemszögből én is inkább Dorian mellé álnék. Ahogy nézem, az olcsóbb NAS-ok tényleg csak "arra" jók, ráadásul a legtöbbet nem olyan egyszerű megfelelő működésre bírni, pepecselni kell vele.
Ehhez képest egy régebbi, kisebb teljesítményű notebook, vagy netbook nem csak "arra" jó, bármikor használhatod másra is (pl. behal a fő géped, és amíg szervízben van sincs para) keveset fogyaszt (azt nem is értem miért kéne aksiról mennie ), és csendes. Ha spórolni akarsz, akkor USB-s dokkolót veszel, és abba rakosgatod a belső HDD-ket.
Ja és pl. nekem a NAS-hoz már monitort is kéne szereznem, mert jelenleg már nincs otthon, csak noti, a TV-t meg nem cipelném át a gardróbba.Persze, némi fáradsággal igen jó céleszköz faragható egy NAS-ból, és RAID használatával az adatbiztonság sem összevethető, de mondjuk nekem se kedvem, sem időm nincs bíbelődni vele, már ha meg tudnék bírkózni mondjuk egy Linux konfigurálással. Pedig nem vagyok láma, csak már kevésbé érdekel, mert nincs mindenre időm. Ja nem informatikus vagyok, ez csak a hobby-m.
Tehát igen sok mérelgelendő dolog van, ami eldönti, hogy melyik ösvényen érsz fel a Fujiyama tetejére.
[ Szerkesztve ]
CoVboy Forever!
-
Dorian
félisten
válasz Vidala #33756 üzenetére
Minden attól függ, kinek milyen igényei vannak, átgondoltam én is. Letöltök egy héten 2-3 filmet, arra bőven elég a meglévő laptop. (+ usb-s dokkolóba belső vinyók) nas-t nem is tudnék hová tenni, mert van egy hálóm és egy nappalim: egyikben sem optimális a zaj
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz xtremetuning #33759 üzenetére
Én is hasonlóan érzek, kicsit fölösleges kiadásnak tartom. Persze, látom az értelmét és érzem a létjogosultságát, csak nem olyan áron és olyan fáradtsággal, mint ahogy megvalósítható.
Én is azt mondom, hogy a felhasználók döntő hányadának teljesen megfelelő megoldás a médialejátszó és a dokkoló együttes használata, még a HDD-k cserélgetésével együtt is. Már olyan dokkolók is kaphatók elérhető áron, amelyek 4 HDD-t is lekezelnek gond nélkül, de akkor sincs semmi, ha csak egyet fogadnak.
A tartalom kategorizálása is megoldható, akár téma/stílus/műfaj/ABC-rend szerint lehet rendezni az anyagokat HDD-k között, azokat fel lehet címkézni (fizikai etikettre gondolok a HDD élére) és lehet tárolni a polcon. Ha valami onnan kell, csak bedobja az ember a dokkolóba. Addig se forog fölöslegesen, lehet spórolni az élettartamon, és még azt a minimális fogyasztással sem kell számolni, nem kell átkábelezni a lakást, stb. Minden csak hozzáállás kérdése.
Persze ettől függetlenül megértem azt is, aki mégis a NAS mellett dönt, ha van erre anyagi és egyéb kapacitása, akkor tegye, mert komfortosnak éppen komfortos megoldás.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Dorian
félisten
-
Peak
addikt
igy épül fel nálam a háló..
az előnye a NAS megoldásnak az, hogy független a tértől, a fizikai kapcsolatoktól.
az eszközök egymástól akár 100 méterre is lehetnek a CAT5e szabvány értelmében.egy külső vinyónak, dokkolónak kötöttsége az, hogy amig a mediaplayerhez van kötve, addig nem elérhető mások számára.
egy otthoni egyszerű belső hálózat minimális pénzből kihozható és a párhuzamos elérés miatt jelentősen rugalmasabb is.
miközben te a kedvenc filmedet nézed a NASodról, addig a feleséged a gyerekekkel a családi fotókat nézegeti ugyan arról a NASról.
a háttérben akár notebook, PC vagy a NAS is intézheti a torrentek kezelését mindenkitől függetlenül.ezek alapján pl. a Notebookok és PCk nem szükségesek, hogy bármilyen adatok tároljanak, csupán szinte "konzol" szerepet látnak el, hiszen az adatok tárolását és védelmét okos NASok látják el a háttérben minimális energia felhasználással.
(NetGear ReadyNAS NV+ 4 HDDvel 45W teljes terhelésen, IDLE állapotban 22W )párezer forintért már vannak olyan külső HDD keretek, amiken van LAN csatlakozó, tehát ebbe a sémába beilleszthető.
ezért a jövőbeli felhasználási igényeknek szemelőtt tartásával szerintem ha valaki új rendszer bevezetésén gondolkodik, mindenképp ez a topológia legyen a cél.
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
BBéci
legenda
válasz Vidala #33749 üzenetére
cekkk-nek is szól.
TP-Link 941-es routerem van, tavaly vettem, azt nem szeretném lecserélni.
A filmek lejátszása kizárólag kábelen történhet.
A többit később, asztalon az ebédem.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Integra
titán
családi házban nas lesz nálam is vagy mini szerver, elválik. de lakásban ahol 50m2 áll rendelkezésemre, tök fölösleges, teszek 3 métert kezemben a vinyóval és már bele is vertem a fejem a falba, szóval...
...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
cekkk
veterán
A cpu kihasználtság két BD lemezt töltök le max sebességgel és közben max sebességgel megy is fel. 40/20as net.
Most kicsit pihenek, mert a ubuntu kiakasztott
Vagy is én csináltam rosszul és valószínűleg a grubot a pendrivra telepítettem és ezért nem indult el nekem. De most már megy szépen.
Majd a hálózaton keresztüli lejátszásra leszek kíváncsi.[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
válasz ricsik #33772 üzenetére
Köszi!
Amúgy a Freenast sokkal egyszerűbb konfigolni
10-20 perc alatt az készen is van.
Nem hülyeség a nas. Főleg ha mondjuk akarsz majd egy Logi lejátszót, és akkor a nason lévő meghajtót adod meg neki, és nem kell a gépet bekapcsolnod, mert a nason fut a szerver plusz itt vannak a zenéid. De pl a elutazol valahova, és csinálsz fényképeket nincs nálad a laptopod, de net kávézó van akkor egyből haza tudod rá küldeni a képeket, te meg fotózhatsz tovább, mondjuk külföldön ilyen eset könnyen előfordulhat. -
BBéci
legenda
válasz Integra #33758 üzenetére
Egyetértek, nekem is piszkosul szúrja a szememet, bántja a fülemet, de annyira elterjedt, hogy kiirthatatlan, mint az "azt kell, hogy mondjam, hogy".
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vidala
senior tag
Nekem az jött le, hogy nincs routered, mert foglalt az egy darab portod a notin.
Ezt a részt akkor már ugorhatod is.
Szerintem fusd még át egyszer a kapott tanácsokat, főleg peak meg cekk otthoni hálózatáról szóló részt, mert elég okos. Kérdés, hogy mik az igényeid.[ Szerkesztve ]
CoVboy Forever!
-
Peak
addikt
nos hát... megoldódni látszik a HDMI kábeles hangkihagyásos mizéria.
először is le kell szögezni, hogy a "rossz minőségű" HDMI kábel nem azért rossz minőségű, mert másképp szól rajta a digitális hang!
hanem azért, mert egyszerűen a környezeti elektromos zajt, szemetet egyszerűen összeszedi, és zavarja a változó frekvenciás adatátvitelt, ami egyszerűen ahhoz vezet, hogy képtelen átvinni úgy adatcsomagokat, hogy azok pontosan érkeznének meg a fogadó oldalra.
ékes példája erre a napok óta engem idegesítő dolog, miszerint a hang 1-2 mp-re kihagyott, és a képen néha be-be villanó csikok voltak láthatóak a mediaplayerről lejátszott műsor alatt.
kipróbáltam 1000 forintos kábellel, a Ryan saját kábelével, InAkustic Home és Premium kábellel, mindig ugyan ezt tapasztaltam... és hogy mi volt a közös?
nos az a rohadt sok kábelrengeteg, amin keresztül vezettem a HDMIt... volt ott 3-4 ethernet, 2-3 230Vos kábel, RCAk, kompozitok, stb... már idegrohamot kaptam.most kiszabaditottam a lejátszót... letettem külön mindentől messzebb, a kábelt úgy lógattam, hogy ne legyen mellette semmi más és csodák csodája megszűnt a hang és képproblémám.
tehát a kétkedőknek most már biztosan állithatom ( hiszen jómagam is az voltam ) hogy igenis VAN KÜLÖNBSÉG HDMI és HDMI kábel között.
méghozzá AZ A MINŐSÉGI különbség, hogy milyen árnyékolást alkalmaznak, milyen egyéb passziv zaj- és zavarszűrést tesznek mellé, milyen kábelanyagot, kötést alkalmaznak, ellenállás, stb.tehát a 22000 forintos AudioQuest HDMI kábel és a 2000 forintos Hama HDMI kábel között az a különbség, hogy a Hama "zajos" környezetben elvérzik, mig az AQ nem, csak igy a példamárkáknál maradva.
termézetes, hogy egy "steril" környezetben egy gagyi HDMI is tökéletesen átvisz minden adatot, és nem tapasztalsz semmilyen hibát.
de ha beszivod úgy mint én, idegrohamot kapszna most lehet dobálni engem, ekézni, stb.
megyek bevásárolniRyzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
törölt tag
Örülök, hogy szóba került a téma, én is hasonló dolgokon gondolkozom.
Adott egy PC, egy Popcorn A-210, 3db USB-s külső HDD és egy TP-Link TL-WR1043ND router. Unom, hogy cipelnem kell a PC-től a Media Playerhez és vissza a vinyókat, valami egyszerű megoldás érdekelne.
Tehát egy eszköz kellene, amibe bedugható a 3-4db külső USB-s HDD. Ezt az eszközt kellene file másolás céljából elérnem a PC-ről (csak a vinyókra másolni), plusz elérnem a Media Playerrel lejátszás céljából. Semmi flikk-flakk, torrent stb-re nincs szükség.
Azaz a PC > HDD-k > Popcorn > HM erősítő > TV vonal közé kerülne a router támogatásával egy eszköz, ebben kérnék egy kis segítséget, hogy mivel oldhatom meg a legegyszerűbben.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz #75912448 #33779 üzenetére
Egyszerű megoldás érdekel? Minden a birtokodban van hozzá!
A PC-det és a Popcorn-t is rákötöd a router-edre, a 3 darab USB-s HDD-ből 2 darabot kapásból rá tudsz aggatni a Popcorn-ra, a harmadikat meg igény szerint cseréled valamelyikkel a kettő bedugott közül.
A Popcorn-on elindítod az FTP-klienst, a PC-n pedig beállítod vagy a Total Commander-t, vagy megcsinálod a profilt mondjuk FileZilla Client-ben. Így kapásból eléred a PC-ről a Popcorn belső HDD-je mellett a ráaggatott két külsőt is, arra tudsz rámásolni, a Popcorn meg tud róluk lejátszani.Nincs plusz még egy eszközöd és a jelenlegi gépparkoddal 0 Ft-ss befektetéssel tudod megoldani. Semmi flikk-flakk, nem kell "cipelned" a HDD-ket a PC és a Popcorn között. Minek akarod ezt bonyolítani?
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
€uro
őstag
A Pioneer VSX-520-K hátlapja:
A surround és center csatlakozókba is lehet banándugókat dugni, vagy csak a front kimenetekbe?
Eladó - Thermaltake TH280 V2 ARGB AIO Vízhűtés 32 hó GARANCIÁVAL 29.900.-
-
-
Peak
addikt
válasz Dorian #33666 üzenetére
na hát most kiderült nekem is ezt csinálja a Ryan PlayON!HD2 + H/K AVR-460 ... pl. GM Live25! BR koncert alatt 3 hangsáv van... a DTS HD MA sávot nem kezdi el játszani, amig kicsit váltogatok a Dolby Digital és közte... akkor aztán elkapja az ívet és szól Fura
Nem tudjátok véletlen, hogy a H/K-nak magyaroszgágon ki jelenleg a hivatalos forgalmazója/szervize?
A honlapjuk szerint az Absolute Audio, de ők mint ha megszűntek volna, a honlapon nincs frissítés, a telefonszámukra azt mondja a központ, hogy nincs a számon előfizető.Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
ricsik
őstag
válasz ricsik #33788 üzenetére
Le is teszteltem, max 10MB / sec, pedig a mybook USB2-vel menne gyorsabban is, PC-n tud 25-30 MB-ot, USB3-mal meg ennek a tripláját.
Peak: azért szerintem nem ilyen egyszerű a dolog. Nagyobb távolságok esetén nem mindegy a kábel minőség. Nem csak a zaj miatt, hanem az átvitel miatt sem. Észrevehető, hogy míg a gagyi 10m-es kábelem a 720p-s filmeket vígan viszi a PC-ről, addig a BD-k villognak és egyéb képi anomáliák jönnek elő.
[ Szerkesztve ]
-
DM-Fan
nagyúr
válasz ricsik #33788 üzenetére
Nap mint nap használom így, nem szoktam beleőszülni. Nem sietek sehová, egy fájl 15 perc alatt fölmegy rá. Nekem jó így, legalábbis jobb, minthogy százezret költsek NAS-ra azért, mert oda 3 perc alatt megy föl ugyanaz az anyag. Amúgy ha a gépednél is van egy eSATA-val szerelt dokkoló, meg a Popcorn-nál egy sima USB-s, amibe beleteszed, akkor meg kb. 2 perc az egész mutatvány. Tudom, ehhez megint meg kell emelni a fél kilós HDD-t és átvinni a másik helyiségbe. Számomra ez nem fáradtság.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Peak
addikt
válasz ricsik #33790 üzenetére
hát nem tudom, az irásod pontosan azt támasztja alá, amit irtam
minnél nagyobb a film átviteléhez szükséges sávszélesség, minnél összetettebb a BR video stream, a 8 csatornás TrueHD hang... annál érzékenyebb a vevő a kábelezésre.
értelem szerűen minnél hosszabb egy kábel fizikailag, annál több szemetet szed össze, annál nagyobb a jelveszteség, stb.stb.stb. amit a vevő oldalnak fel kell dolgoznia..nem mindegy, hogy 1 mp alatt mondjuk csak 8 Mbitet kell áttolnia a lejátszónak a kábelen, amiben benne van a kép és a hang is, vagy mondjuk 1 mp alatt 36 Mbitet kell átpréselni...
az okokért érdemes felkutatni az internetet, remek leírások vannak a HDMI működéséről, amiből az ember maga is rájöhet kis informatikai meg alap fizikai ismerettel, hogy tulajdonképpen miről is van szó...
Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
BBéci
legenda
válasz Vidala #33777 üzenetére
Csak akkor használom a routert, ha a dolgozószobából kiviszem a laptopot, havi 1-2 alkalommal, alapesetben kábellel kötöm össze a modemmel. Igazából a tévék és egyebek netes képességeinek kipróbálására vettem. Totál feleslegesnek érzem a wifit, arasznyira vannak egymástól az asztalon.
Az igényeket többször leírtam, a nonstop seedelés a lényeg.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
ricsik
őstag
válasz #75912448 #33791 üzenetére
Tippem szerinte nem menne, mert azt írja, hogy a rákötött eszközöket a mellékelt szoftverrel lehet elérni. Ez meg ugye PC szoftver. Nem hinném, hogy egy nem PC alapú médialejátszó megbirkózik vele. Kipróbálni meg drága lenne.
Ja egyébként a hálóm gigabites, szal nem azért van a 10 MB-os max. Popcorn is arra van állítva és a router is jelzi a gigabitet.
DM-Fan: ez is egy megoldás, az a jó, hogy egy témát manapság 100 féle képen meg lehet oldani, hallottunk már jó párat. Mindenki másképp csinálja. Ez a szép benne.
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Windows 11
- Milyen NAS-t vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok