- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz Poplacsek #31445 üzenetére
Okleveles villamosmérnök kollégáid mit szólnak a villásdugó fordítás okozta hangminőség változáshoz? Szerintem azon is csak nevetnének.
Nagyon egyszerű a magyarázata annak, hogy miért nem adnak az erősítő mellé komoly tápkábelt. Ugyanazért, amiért a hangdobozokhoz sem adnak, nem ismerhetik a vevő ízlését és a többi készülék karakterét. A hangdobozgyártók nem is készítenek kábeleket.
A Stradivarik hangját szokták mérni, hogy miért jobbak a többi hegedűnél?Egy halom komoly fényképezőgéphez adnak gagyi kitobjektívet. Na miért?
Mert nem tudhatják, a felhasználónak mire lesz szüksége.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Peak
addikt
Szerintem pont emiatt a szubjektivitás miatt nem azt kéne írni/mondani a hifistáknak, hogy "JOBB" a hangja valaminek egy kábel fordítás után, hanem hogy "MÁS" vagy hogy "NEKEM IGY JOBBAN TETSZIK".
Őszintén mondom nekem, mint teljesen amatőr versenyző a kérdésben, aki sem villamosmérnök sem hifista nem vagyok, teljességgel megtévesztőek ezek a dolgok, sokszor vakvágányra terelnek, feleslegesen őrli fel a figyelmemet.
no offense
(pl. érdekes, hogy amikor kérdeztem, hogy kell-e banándugó, vagy a kábelt direkt szoritsam az erősítő vagy hangfal csatlakozójához, akkor igazából az volt a válasz, hogy mindegy, mert nem szól bele a hangképbe. akkor most egy kábel megfordítás ilyen komoly változás okoz? elkezdtem nézni banándugókat, mert praktikusabb, de ott meg van KáCsa 350 forintért meg 1900 forintért is. fogalmam sincs, hogy mi a franc kerül egy ilyen kis vacakba 1900 forintba )
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
BBéci
legenda
Majd próbáld ki a villásdugó fordítást, utána minősítsd!
Az 1900 forintos banándugó (nekem is olyan van) nem is számít drágának.
Az előző felvetésekhez kapcsolódva megkérdezem, vajon miért szerelnek gyárilag a méterenként többszázezerbe kerülő kábelek végére banánt vagy villát?Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Vidala
senior tag
Kiegészítésül az ajánlott "sorrend":
- Streamaudio vagy bármely hasonló "hifibarlang", mert ugyan be kell jelentkezni, de akkor arra az időre te vagy a középpontban, és ami még fontosabb, hogy sokkal jobbak az akusztikai viszonyok + majdnem elfogulatlan, szakértő eladó fog segíteni
- Az említett nagyáruházak közül olyanba menj, ahol van külön HM sarok, zárható ajtókkal. Ilyen szempontból pl. a Westendet már ki is hagyhatod. A nagy eladótérben, zajongó vásárlók között, stb. olyan szinten csalóka lesz az eredmény, hogy túl sokat nem fogsz megtudni a valós hangképükről, legfeljebb ízelítőt a hangerejükből. A legtöbb ilyen boltban sajnos minimális szakértelemmel bíró és rosszabb esetben egy adott termékcsalád jutalékára hajtó eladóval fogsz találkozni. Ez alól személyes tapasztalatom alapján egy kellemes kivétel, a Duna Plaza-ban lévő Saturn egyik középkorú eladója.CoVboy Forever!
-
Sea Edge
tag
Az elektromos hálózaton nem váltakozó áram van?
-
python1
veterán
Az anyag minősége ill felület kezelési minősége,nem mindegy,hogy pár hónap és oxidálódik ,kopik,törik.Én jártam úgy,hogy megvettem bizonyos minőségű kábel csatlakozókat,amik oxidálódtak, berepedeztek,törtek,azóta csak jó minőségű csatlakozókat veszek.Nem akarom halom szarra költeni a nehezen megkeresett pénzemet,vagy is inkább nem engedhetem meg magamnak.
De szerintem ezt nem is kell magyarázni,szemrevételezés alapján is eltudja valaki dönteni a minőséget,vagy ha nem akkor kérdezni,utána olvasni.[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
válasz Vidala #31454 üzenetére
budaörsön is van zárt helyiség,de egy rakás borzalom az egész.azonnal életrekel a szoba,ahogy közepes hangerőt eléri.arról nem is beszélve,h visszhangzik össze vissza.
mutathatnak akármilyen jó hangfalat(itt egyébként igazán jók nicnsenek,obsidian, jamo a max) rendesen figyelni kell(és tapasztalat nélkül esélytelen) hogy észrevedd a hangfal képességeit.eladó topping dac
-
Peak
addikt
válasz python1 #31456 üzenetére
Forrasztással vagy csavarozással rögzítsem a kábelt a dugóba?
Csak mert csavarral én is elbánok, forrasztani viszont havernál kell, neki van aparátusa.Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
Dorian
félisten
A banános csatlakozás előnye, hogy egyszerűen ki-be lehet dugdosni. Szerintem nagyon komoly minőségű cucc + komoly hifista tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki ilyen különbségeket észrevegyen, a mi szintünkön nincs jelentősége. AVX-en valaki régóta árul Naka "Z" banánokat 300 körüli áron, én is tőle vettem, jó minőség, precíz csatlakozás.
Csavarral a legegyszerűbb. Aztán évente ajánlott levágni 1-2 centit és újraszerelni az oxidáció miatt.Villásdugó forgatás: hallható, de nem hatalmas különbségekre kell gondolni.
Viszont egy bizonyos szint alatt nincs értelme vele foglalkozni, mert a készülék által kiadott hang nem éri el azt a minőséget, onnantól pedig készülékfüggő. Egyes cuccok érzékenyebbek ilyenre, egyesek kevésbé. Az én CD játékosomon meghallható, talán egy jobban szeparált-szigetelt betáp-trafó megoldásnál nem lenne az.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Vidala
senior tag
válasz Cezar7 #31447 üzenetére
Ne vedd kötekedésnek, de mindenkit megpróbálunk a bögreszettekről lebeszélni, mert
(1) totális zsákutca, se szerelni/szervízelni, se fejleszteni nem érdemes ill. nem lehet
(2) itt a legtöbbünk annyira szakértő, mint te: van 2 fülünk, meg 2 szemünk (legalábbis a szerencsésebbeknek) ami gondolom neked is van. Ez a mérce, a többi meg már csak maximum hobby/őrület. Nem hiszem, hogy ha beülsz egy "rendes" moziba, akkor kevésbé élvezed a filmeket, mint bárki más. Ebből próbálunk minnél többet becsempészni az otthonunkba, erre pedig a bögreszettek a legkevésbé alkalmasak. Lehet egy olcsó autót is ferrari pirosra festeni, de ettől még nem lesz sportkocsi.bajnokpityu:
Nem véletlen emeltem ki külön az akusztikai tényezőt az ajánlásomnál[ Szerkesztve ]
CoVboy Forever!
-
Poplacsek
senior tag
A villásdugó forgatás? Szerintem ugyanolyan hülyeség! Attól az erősítőd nem fog másképp működni. Persze elhiszem, hogy Te hallod, sőt szavakkal leírod a különbséget, hiszen ha egyszer az ember valamit elhisz, beivódik az agyába és azt onnantól hallja is. De mutass egy mérést, mert én még a saját fülemnek se hiszek, nemhogy a másénak.
Miért nem jelölik be a készülék gyártók, hogy melyik legyen a termékük hátulján a fázis, ha nem mindegy? Vagy ez is ízlés kérdése? Egyébként biztos vagyok benne, hogy van olyan gyártó aki bejelöli pont az olyan hifisták miatt akik pont ezért tartják majd a terméküket igazán high-endnek :-)
Miért nincsenek méréseken alapuló tápkábel tesztek, amikor tök egyszerű a hangot felvenni és digitalizálni, aztán számítógépen kielemezni? Nem azért mert az ilyen jellegű teszteket általában a gyártók/forgalmazók pénzelik és az nagyon nem érdekük, hogy mérésekkel bizonyítsák, hogy semmi hatásuk nincs a kábeleiknek?[ Szerkesztve ]
-
bajnokpityu
félisten
-
bajnokpityu
félisten
-
python1
veterán
Igen ahogy Dorian is írta,csavarozással is megoldhatod,én forrasztani szoktam őket egyszerűbb és biztonságosabb,gondolok itt arra,hogy a csavarozásnál könnyen elnyíródhatnak a szálak amik rosszabb esetben zárlatot okozhatnak.Viszont a forrasztásnál meg ügyelni kell arra,hogy ne égesse szét az ember az anyag szerkezetét.
A lényeg ha csavarozod,ne húzd sz@rrá a csavart mert szétnyírja a szálakat ami azon túl,hogy zárlatot okozhat még csökkenti a átviteli minőséget is.Poplacsek:most végeztem kis átalakítást az erősítőn meg CD játékoson és érdekes módon mindkettő készüléknél a meleg ill hideg pont jelölve volt.
[ Szerkesztve ]
-
brutilaci66
csendes tag
Sziasztok!Nagyon hülye vagyok ezekhez a kütyükhöz, kérlek titeket segitsetek.Egy haverom azt mondta, ha 2db 60w-os hangszórót egy dobozban párhuzamosan kötünk,akkor egy 120w-os hangfalunk lesz.Igaz ez? Több hangszóróból hogy lehet erőseb hangfalat csinálni?Van ugyanis 8db 60w-os hangszóróm. KÖSZÖNÖM!!!!!
-
Peak
addikt
válasz python1 #31466 üzenetére
Értem. Azt hiszem a forrasztás talán jobb megoldás, mert ha jól rémlik a haver a forrasztott felületeket előtte valami anyaggal bekeni, hogy az ón jobban körbeszaladjon rajta.
A forrasztás gondolom azért is jobb, mert a rézszálak közé is bemegy az ón, így nagyobb felületű kötést alkotva. Gondolom ez jobb is.Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
Poplacsek
senior tag
válasz bajnokpityu #31465 üzenetére
Szerintem meg Te nem vágod :-)
Az erősítő és a forrás egymáshoz képesti fázisa??? Az mi???
A forrástól az erősítő felé igyekvő elektronok (legyen az analóg IC, vagy HDMI összekötés, tök mindegy) tök függetlenül vándorolnak a forrás v. erősítő fázis-nulla sorrendjétől. Mondd már el, hogy mi kapcsolja össze a kettőt? -
BBéci
legenda
válasz Poplacsek #31463 üzenetére
Csak azt tudnám, mi a fenének vettél Audioquest Carbon HDMI-t, amikor a 300 forintos teszkógazdaságoson ugyanúgy átmennek a nullák és az egyesek?
Aki a méréseknek hisz, nem a fülének, azzal házimoziról és hifiről nem tárgyalok.
[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
bajnokpityu
félisten
az ón csak akkor megy be,ha az alapanyag meleg.
tömör rézdróton lehet megtanulni legjobban forrasztani.itt melegited amig akarod,és egyszer csak végigfutja az ón.hangszórónál,csatinál,melegre érzékenyebb cuccnál úgy kell forrasztani,hogy nagyon felmelegited az ónt,és csak pillanatra érinted hozzá a forrasztandó cucchoz.
Streamékkal jót nevettünk ezen,h igy szokták elégetni a magasokat.a fém ugyanis vezeti a hőt,és ha sokat tökölnek,akkor végigszalad a meleg a tekercshez.ICt nyákon pl igazán ügyesek csak végighúzzák lábakon.ez csak néha sikerül nekem.
eladó topping dac
-
bajnokpityu
félisten
válasz Poplacsek #31469 üzenetére
úgy megmutatnám a régi láncomon,rögtön értenéd.
tök mindegy volt,h a CDt v az erősitőt forgattam,ugyanaz volt a hatása.erre értem a fázist.
áram ugye hullámzik.ha mindkét egység ugyanakkor kapja a +t meg később a - t azt értem azonos fázisnak,ha meg megforditom,akkor ellenfázis.igy értettem.
mostanin nem tudom megmutatni,nem érzek különbséget.eladó topping dac
-
lean
aktív tag
"Szerinted autóban miért használnak 25-50 négyzetmilliméteres tápkábelt? pedig az csak 4-5 méter hosszú."
Szerintem azért használnak, mert sokkal nagyobb áramok folynak:
Autóhifi esetén:
pl legyen:
P=1000W
U1=12V (alapjárati fesz)P1=U1xI=>I=P/U=1000W/12V=83,3A
Otthon:
P=1000W
U2=230V
P1=U2xI=>I=P/U=1000W/230V=4,34AEttől függetlenül nem állítom, hogy nincsenek különbségek kábelek között, de mérnökként ez nekem szemet szúrt úgy látszik sokan vagyunk itt ilyen szőrszálhasogatók
[ Szerkesztve ]
no cross no crown
-
bajnokpityu
félisten
válasz bajnokpityu #31472 üzenetére
na mit találtam első 10 találatban:
Egy rövid idézet a Magazinból (39. szám, Hangszervíz):
"... hogyan lehet egzakt módon, műszerrel kimérni, hogy a villásdugó melyik állásban van "jól" bedugva a konnektorba. A módszer roppant egyszerű. A készülék dugóját bedugjuk egy elosztóba (melyet előzőleg természetesen összejelöltünk a fali dugalj és az elosztó dugójával, a későbbi keveredések elkerülése végett). Az elosztó másik, üres aljzatának földelése és a készülék kimeneti csatlakozójának (RCA) árnyékolása (földje) között feszültséget mérünk (kb. 20V-os méréshatárral), úgy, hogy a két mérőcsúcs közé 100 kohmos ellenállást csatlakoztatunk. Ha a készülék villásdugóját ezután megfordítva is bedugjuk, nem ugyanazt a feszültség-értéket fogjuk mérni. Az a dugóállás a "jó", amelyikben kisebb feszültséget mértünk. Ezekután az elosztó már nem kell, és az összejelölt konnektorba visszadughatjuk a készüléket (melynek így nem szükséges földeltnek lennie)."A hangzásbeli különbség sokszor egyértelműen hallható. Hogy ki melyiket ítéli jobbnak, természetesebbnek, hallgathatóbbnak, az egyéni ízlés dolga.
Próbálkozz és bízz a füledben.Mellékeltek hozzá egy ábrácskát is, mely szintén beszédes.
nah,mára ennyi,melóvan..
[ Szerkesztve ]
eladó topping dac
-
python1
veterán
válasz bajnokpityu #31474 üzenetére
Na még ezt akartam belinkelni én is a hsz-hez,hogy az IEC csatikat is jelölik,én is össze jelöltem őket.
Köszi a linket! -
BBéci
legenda
válasz Lipton #31475 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy csak kitobjektívvel lehet kapni a gépeket. Arra céloztam, hogy nyilvánvalóan nem a gép tudásához illő az obi, amit hozzá adnak, Ez igaz az erősítők, lejátszók kábelére is.
Nem húznak le, mert nem kötelező kicserélni. Hazaviszed, kipróbálod, ha nem lesz változás, vagy olyan csekély, hogy pénzt nem adnál érte, akkor visszaviszed.
[ Szerkesztve ]
-
-
Poplacsek
senior tag
Tudod miért? Azért mert a 300Ft-os Tesco gazdaságossal, nem ugyanúgy mennek át a feszültségimpulzusok. (fizikálisan nem 1-esek és 0-ások mennek a kábeleken, hanem magas és alacsony feszültség jelszint...) A Carbon előtt 4-5 féle gagyi HDMI kábellel szívtam (többféle Hama, Profigold ProV1001-1002 (10eFt-os!), ebay-es hongkongi AQ HDMI-3) mert egyszerűen nem tudtak órákon keresztül stabilan, zavarok nélkül működni. 12biten, HD hangsávokkal, és akkor még egy ventillátorral az erősítőbe becsatlakozó HDMI csatlakozó mellett, ami szerintem egy idő után átmágnesezte a HDMI kábel dugóját, mert amikor betettem egy új kábelt, pár napig jó volt. Na miután a Furutech-nél olvastam, hogy a HDMI kábelük dugója átmágnesezhetetlen, akkor kezdtem el gondolkozni és írtam az AQ-nak, hogy náluk mi a helyzet ezzel, mert ezt nem írják sehol. Miután megvettem az AQ Carbont, minden korábbi probléma egycsapásra megszűnt. Én már idegbajt kaptam ettől, hogy néha kihagyott a hang egy másodpercere vagy egy-két csík megjelent a képen... (Megjegyzem 8bit-en csak egy-kétszer tapasztaltam ezt, még a gagyi kábelekkel is.)
De a komponensek közötti kábelek (legyen az analóg vagy digitális) minőségi kérdését nem is kérdőjeleztem meg. Nekem azt nem kell bizonygatni, hogy ha sokmillió négyszögjelet kell másodpercenként minél kevesebb hibával átvinni, akkor nem mindegy milyen a kábel és ez nyilván közvetlen hatással van képre-hangra.Nézd lehet itt nagyokat mondani, azt egyre többen nyomják itt a fórumokon, de egy mérnök akkor is azt hiszi el, amit objektív mérésekkel bizonyítani lehet, nem azt amit más mond neki. A saját fülemnek pedig egyszerűen azért nem hiszek mert nem lehet egyidőben egyszerre hallgatni például fordított villásdugóval ugyanazt a zenét. Ilyen egyszerű. Innentől minden csak belemagyarázás.
-
python1
veterán
Hát srácok ez örök vita marad szerintem.
Eszem nekem is azt mondja,hogy nem lehet különbség a fülem meg lehet,hogy csal de egy biztos a halál.[ Szerkesztve ]
-
Poplacsek
senior tag
válasz bajnokpityu #31474 üzenetére
Na elolvastam, köszi a linket. Hát nem tudom... Sajnos itt se a hangzásra gyakorolt hatást mérik, így aztán marad a hit + a fül :-) Mindenesetre délután összemérem itthon az eget a földdel, kíváncsiságból!
Azért ez:
"hogy a két mérőcsúcs közé 100 kohmos ellenállást csatlakoztatunk."
hülyeség, a két mérőcsúcs között feszültségmérésben ott van a műszer nagy belső ellenállása.[ Szerkesztve ]
-
cekkk
veterán
Érdekes ember vagy te Béla! Tudom nem szólsz már hozzám se
Amikor régebben a hdmi kábelekről volt vita, és Polacsek igen azt mondta hogy érdemes a drágábbat venni, akkor haver puszi pajtás volt mert veled értett egyet, de most, hogy nem, már egyből nem beszélsz olyan emberrel aki képes felfogni azt, hogy az agya képes hazudni egy jól kivitelezett mérés pedig nem
Ha jól tudom Polacsek ,Pakson az atomerőműben dolgozik, és hidd el, ha nem értene az elektromossághoz, akkor biztos nem engednék ott garázdálkodni.
Talán a te elvakultságodból kellene visszább venni, és elfogadni, hogy talán nem minden van úgy ahogy az ember hallja.
Ki próbáltam én is a villás dugó forgatás, halottam különbséget, áthívtam haveromat, ő nem tudta mit motoszkálok, és ő nem vett észre változást, azóta hagyom a picsába ezt a dolgot, az a lényeg nekem tetszik úgy ahogy van és kész, csak már sokan elfelejtik azt élvezni a zenét, és olyan dolgoktól várnak javulást amitől nem lehet. De ilyen szakma ez a hifizés a legendákból sok pénz lehet keresni.
-
Vidala
senior tag
válasz Poplacsek #31481 üzenetére
Én ezekbe a vitákba nem szoktam belefolyni, mert többnyire elég parttalanul zajlanak (kivéve ha szerencsés a csillagok állása), viszont rendkívül élvezem őket, mert ettől még igen sokat lehet tanulni belőle.
Most sem szeretnék mélyen belenyúlni, de kíváncsi vagyok, te hogyan gondolod a hangzásra gyakorolt hatás mérését? Hogy fog "kinézni" a jó hangzás, és a rossz? Az egyiken meredekebbek, magasabbak lesznek a csúcsok a másikon meg sekélyebbek a mélyek?
Ne kötekedésnek gondold, tényleg nem tudom így elsőre vizualizálni!CoVboy Forever!
-
Peak
addikt
válasz Vidala #31483 üzenetére
Nem arról van szó, hogy egyik vagy másik görbét mutató mérésből melyik a jobb.
Poplacsek szerintem azt kérdőjelezi meg, hogy van-e egyáltalán mérhető különbség ebben a fordigatásban mondjuk egy hangfaltesztnél.
Én eleve hiányolom, hogy miért nincs pl. süket szobában készített hangfal-karakterisztikai mérés és grafikon publikálva a gyártóktól???
Ott objektiven láthatóvá válna, hogy X erősítő Y forrásból a Z hangfalon mittomén -9 dB-en ilyen és ilyen görbét mutat, és ebből rohadt sok féle mérés sok hangfallal.
Természetesen a mérőmikrofon karakterisztikáját kivonva a mérési eredményekből.
Bár azt nem tudom megállapitani, hogy azt mivel mérik ki. ))Ez megint csak nem azt mutatná, hogy melyik a jobb!!! Hanem mérhető különbségeket mutatna. Amit aztán mindenki hallás után megállapítaná, hogy neki a TESZT22-en mért B&W hangfal hangja tetszett a legjobban.
[ Szerkesztve ]
Ryzen 9 5900X / 64GB@3.2XMP / Asus TUF 3080Ti / 2x1TB RAID0 NVMe SSD / AW2721D / HyperX Alloy Elite 2 / Razer Basilisk V3
-
BBéci
legenda
válasz Poplacsek #31479 üzenetére
Kénytelen vagyok válaszolni.
Amit a HDMI-ről írtál, abban igazad van, ezt próbálom én is megértetni a kételkedőkkel.Muszáj hinned a füleidnek, különben el kellene adnod az összes cuccodat és bögreszettel mozizni, zenélni. Csak belemagyarázod, hogy jobban szól a Primare, mint például a "citzumitzu".
Évekig nem mertem kipróbálni a (CD-játszó) villásdugó fordítást, attól féltem, nem fogok hallani különbséget. Aztán rászántam magam, hallottam. Nem kicsit, nagyon!Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
python1
veterán
Ja akkor ha már mérhető akkor már hallani lehet a különbséget,ha meg nem lehet mérni akkor már hallani sem lehet,és ennek az együtthatójából lehet következtetni a végeredményre.
Érdekes elmélet.
Ki is matekolom,hátha tényleg a fülem csal.Akkor maradjunk annyiban,hogy ti nem tudjátok megmagyarázni,hogy miért nincs hatással,mi meg nem tudjuk megmagyarázni,hogy miért van.
[ Szerkesztve ]
-
Vidala
senior tag
válasz Poplacsek #31486 üzenetére
Kicsit azért kötözködöm
Mi értelme van kimérni valamit, ha úgyis a végén a füleiddel döntöd el, hogy melyik tetszik jobban? Ráadásul ugyanaz a veszély áll fenn, mint a mérés nélküli esetben: befolyásolhatnak a mért eredmények! Akárcsak a másik esetben feltételezett placebo hatás. Szóval ilyen tekintetben ez a válasz sem valami kerek, hogy ennyire ujjongjunk rajta.Úgyhogy inkább phyton1 álláspontjára helyezkedem, és csöndben olvasom tovább a feljeményeket (ha lesz).
CoVboy Forever!
-
Poplacsek
senior tag
válasz python1 #31487 üzenetére
A mikrofonok és jelfeldolgozás sokszorosan meghaladják az emberi fül képességeit. Nincs ebben semmi újdonság.
- Ha mérhető, még nem biztos, hogy hallható
- Ha valóban hallható, akkor biztos, hogy mérhető is.
- Ergo ha egy változást nem lehet mérni akkor magyarázhat nekem akárki, hogy micsoda változást hall!Na az előbb megmértem a villásdugó forgatással a TV, az Erősítő, de még a Dune media playerem esetében se volt mérhető feszkülönbség, hiába forgatgattam a dugókat. A TV és az AVR esetében minden esetben 0.00V AC-ot mértem 2V-os méréstartományban, Fluke mérőműszerrel. A Dune-n 0,26V ill. 0,22V-ot. Egymáshoz képest (Dune-Primare) ugyanez a 0,26V / 0,22V körüli értékek. Hangban se veszek észre különbséget.
Viszont elolvasva a belinkelt cikket nekem ebből az jön le, hogy vannak hibásan tervezett (aszimetrikus) belő tápegységek, amik esetén ennek a módszernek esetleg lehet létjogosultsága. -
Gabor970
addikt
nem csak konkrétan a hozzászólásodhoz, hanem általában a témához:
én is forgattam a hálózati dugókat, azonnal hallottam a difit. Erősítőnél, rádiónál és DAC-nál viszonylag rövid hallgatózás alatt egyértelmű volt, hogy melyik a helyes irány (amelyikben nekem jobban tetszik a hangzás) LP játékosomnál nem sikerült hallanom, bár valahol még logikus is, hiszen csak a motort és azáltal a tányért forgatja a delej, a hang útját sosem "keresztezi"
Ez pont nem a pénzről szól, hiszen teljesen ingyen kaptam minőségjavulást, nem is kicsit.[ Szerkesztve ]
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
bajnokpityu
félisten
ott is van némi bibi,hogy a keresztváltók miatt a hang torzul,fordulhat is akár a fázisa.
számomra a szélessávúk is érdekesek lesznek újra,mert pl a bártfay picike fostexes cucca már a bejárati ajtón túl is hihetetlen élethű volt. ezek meg ugye fázissal jól bánnak.
ugyanemiatt van mai napig hallgatótábora a bakelitnek.eladó topping dac
-
cekkk
veterán
válasz Gabor970 #31490 üzenetére
A tápkábel csere nem a pénzről szól?
Mondom én is hallottam, de amikor ismerős nem halott semmit, pedig nem rossz füle van, akkor mondtam inkább azt hogy hagyom, mivel több stílusban ki próbáltam (ezt is le írtam), és ott sem volt egyértelmű, mert az egyiknél ez volt a jobb a másiknál pedig másképp bedugva volt jó.
-
Poplacsek
senior tag
válasz Vidala #31488 üzenetére
Igazad van.
Nekem ez az egész írogatás az a Darvas féle cikk felemlítéséből indult ki, ami már annyira elmerészkedett és a Hi-Fi-t olyan területekre vitte, hogy azt már nem lehet kritika nélkül tűrni.
Egy kismegszakító cseréjének (és a betáp kábelek ésszerűtlen keresztmettszet növelésének) a hangra gyakorolt hatását gyakorlatilag nem hiszem el. A cikk elemzi, hogy melyik típusú km-nek milyen a hangja :-))))) Az ilyen esetekben lenne létjogosultsága a mérésnek, amivel egyszerűen megdönthető lenne az írás, vagy pedig nem és akkor elhiszem a cikk írójának, hogy mit hall. Ha viszont mikrofonnal mérhetetlen lenne a km-ek cseréje, onnantól a szaktekintély író összes írása....
Tápkábelek esetében is csakis ezért érdekelne konkrét mérés, mert mindenkinek kinyílik otthon a színpad, megjönnek a magasak, helyre kerülnek a mélyek stb-stb, amint betesz egy drágább tápkábelt... Aztán kicseréli azt a kábelt egy "mégjobbra" és még tovább nyílik a színpad, még precízebb magasak.... :-)Bármely egyéb rendszer komponens (hangfal, forrás, erősítő, hangfalkábel, és még az IC vagy HDMI kábel is) cseréje esetén egyértelmű a változás magyarázata.
De a tápkábel, kismegszakító, keresztmettszet növelés, kábelalátámasztás stb-stb. szvsz mind-mind humbuk
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Poplacsek #31493 üzenetére
Még egy ilyen hasonló téma,igaz nem ide vág teljesen.
Gondolom akkor mindenki tisztában azzal,hogy a számítástechnikában használatos alaplap egyik fajtája az úgynevezett ULTRA DURABLE arhitektúrára épül,melynek a lényege az,hogy az alaplap nyomtatott áramköre jó minőségű rézből de ráadásul dupla,tripla vastagságú a többiekhez képest.Ami elméletileg jobb,gyorsabb adatátvitelre képes lehet,hogy ez is szemfényvesztés?
(Nekem is van 1 ilyenem) -
Dorian
félisten
Bedugtam itthon az Alcest. Akkora javulást nem okozott a rendszerben, mint a DAC, de nagyságrenddel többet, mint pl. egy dugóforgatás.
Ami azonnal észrevehető (bocs, nem nagyon vagyok otthon a hifista kifejezésekben):
- levegősebb lett a színpad, tehát jobban elkülönülnek a hangszerek (ugye ezt hívják így?)
- több részlet
- alacsony hangerőn is megmarad a dinamika és a részletesség (ezt nagy dologként értékelem)
Illetve ami megfoghatatlan, próbálom körülírni: áramlik a zene, jó hallgatni, nem akarja kikapcsolni az ember, vagy másik számra váltani. Olyan "folyamatos" nagyon hülye hasonlat, de mintha a hangjegyek közét is kitöltötték volna.
(Gondolom beképzelem, de ha így van, jól esik )[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Pecc
őstag
Linkeljetek már legyetek szivesek olyan zenéket, ami nektek tetszik és szivesen halgattok, elkezd járni rá a lábatok akár otthon, akár bármilyen jellegű szórakozóhelyen. Akár pü-ben is jöhet. Érdekelne ki milyen stilusú zenéket hallgat a több százezres vagy milliós rendszerén.
[ Szerkesztve ]
-
python1
veterán
válasz Dorian #31496 üzenetére
Nagyon örülök ,hogy bejött!
Ugyanezeket a változásokat tapasztaltam a saját készítésű hálózati kábeleim és a belső kábelcsere óta,azóta a rádiót tudom egész nap hallgatni meg az asszony is.
De lehet,hogy mi is itthon rosszul hallunk,mondjuk az asszony pártatlan ebben a témában.Pecc:innen is csemegézhetsz kedvedre,[link]
[ Szerkesztve ]
-
Poplacsek
senior tag
Angus & Julia Stone
Imádom őket, minden számukat. Most is épp ez megy :-) -
Poplacsek
senior tag
válasz Dorian #31496 üzenetére
Egy passzív hálózati szűrő R-L-C tagokat tartalmaz. El lehet vele nyelni a hálózat felől esetleg jövő tüskéket és fordítva a fogyasztótól a hálózat felé esetleg visszamenő szennyezést lehet kiszűrni vele. Nincs benne semmi misztikus.
Valhalla mester véleményét belinkelném:
"A szűrős megoldások, mind degradálják a zenét. Jó esetben tisztítják a középsávot a dinamika és a sávszélek kárára."Szerintem Ákos dinamikáról írt véleménye fizikailag alátámasztható. Egy szűrő ugyanis "lassít" és amikor az erősítőd hirtelen nagy áramokat venne fel, pont ez ellen dolgozik.. A dinamika meg elvész...
Hát ahány ember, annyi féle... :-)
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- BestBuy topik
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.