Aktív témák
-
-
Poplacsek
senior tag
válasz
jos3ph #38590 üzenetére
Itt egy Isotek orion 4 way az új árához képest jó áron... Bár én nem vagyok híve a szűrésnek, szünetmentesnek, túlfeszvédelemnek.
Valhalla mestertől egy ezüst ill. nagytisztaságú réz belső kábelezésű elosztó is legalább ennyit kóstál mint ez a hírdetett Isotek... -
Poplacsek
senior tag
Így van, a belső ventikben ne bízz. Vagy hagyj fölötte 10cm-t legalább, vagy járasd fölötte a levegőt egy külső ventivel! A hátulján lévő kapcsolt aljzatba dugj be egy tápegységet, (pl. vmi régi adsl modem tápját ami 8-9V-os szokott lenni) és erről hajts meg egy 12V-os 12cm-es csendes PC ventilátort amit belógatsz a H/K mögé mondjuk gatyagumin :-). 1-2 eFt-os beruházás, de megéri. Én így használtam a 355-öst és épphogy langyos volt csak. Enélkül meg forró, éreztem a szagát...
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #38393 üzenetére
Valami ilyesmit.
Egyébként a tápkábel mizériában nem hiszek. Úgy értem lehet tökéletesíteni egy vezetőt, de hogy annak mérhető hatása lenne egy jó tápegység kimenetén az az általam tanultak és halottak alapján nem igaz. Más kérdés a hangfalkábel és az egyéb komponensek közötti kábelek. Azért vettem Ákos kábeleit és egy szuper belső kábelezésű elosztót, mert azt még a komponenseim részének tartom és ha már azok olyan cépek és jók, ne lógjanak már egy 1000Ft-os madzagon, az olyan illúzióromboló :-) -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #38390 üzenetére
Csak a 38365-ös hsz-re reagáltam, miszerint biztos kondi van benne, de ez nem szűrő. Erre mondtam, hogy ez egy ellentmondás.
Egyébként ezt még nem láttam szétszedve de furdal a kíváncsiság, hogy mégis miféle misztikus alkatrész lehet vajon benne??? A Hivox feltalált egy új áramköri elemet?Mert akkor nem titkolózni kéne, hanem szabadalmaztatni
-
Poplacsek
senior tag
válasz
robi-k #38371 üzenetére
Én nagyjából "Valhalla" Ákos véleményével értek egyet a passzív szűrők kapcsán, miszerint:
"Nem tartom jó megoldásnak a szűrős megoldásokat. Mind degradálják a zenét. Jó esetben tisztítják a középsávot a dinamika és a sávszélek kárára."Másrészt ellentmondás az, hogy nagy simító kondenzátor van az Alcesben, de az nem szűrő. Az egy klasszikus értelembe vett szűrő
Vagy nem kondi van benne, vagy igen, de akkor az szűrő.
Én melóhelyen gyakran regisztrálok feszültség jelalakot. A kapcsolóüzemű tápok közelében a szép szinusz görbe torzul, de ezt ugye egy passzív szűrővel nem lehet helyreállítani. Viszont a szűrő gyártók misztikummá avanzsált egyéb feszültség zavarai egyáltalán nem jellemzőek, nem uralkodnak a szinuszhullámon, így aztán valós hatásuk se sok lehet egy tápegység kimenetén. Ez egy egyszerű üzleti fogás.
Szerintem egy ilyen szűrés egy analóg erősítő dinamikáját lerontja, míg néha néha kiszűr egy-két zavart ami sokkal kevésbé lenne tapasztalható a hangban.Nem vitatkozni akarok senkivel, csak leírtam hogy én hogy látom a kérdést. Egy PS Audio Power Plant Premier-ben, vagy egy jobb Isotek táp kondícionálóban már van fantázia, más kérdés, hogy átlag embernek csak a tudat, hogy micsoda szabályos szinuszos villannyal eteti a cuccait nem ér meg százezreket
Merthogy halgattam már rendszer PPP-vel és anélkül és nemigazán véltünk felfedezni különbséget. Viszont az talán egy jó villámvédő eszköz!
-
Poplacsek
senior tag
válasz
Termi16 #37636 üzenetére
Ez nem egy "csavarós-szorítós" RCA dugó véletlenül?
Lazítsd (csavard) ki teljesen, aztán told rá az RCA aljzatra és szorítsd rá (csavard rá) miközben tolod a csatlakozót az aljzat felé... Na ezt jól leírtam, de sztem csak annyi bajod van, hogy megszorított helyzetben nem megy rá a foglalatra a csatlakozó dugó, ami természetes..Ha nem akkor szori!
-
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #37612 üzenetére
Ez igen, Te aztán nem tökölsz.
Mi lett helyette?
-
Poplacsek
senior tag
-
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #37204 üzenetére
Szépek!
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #36794 üzenetére
Nem, konkrétan a DAC-okra gondoltam: 5. oldal "DACs and analogue circuits"
-
Poplacsek
senior tag
válasz
jos3ph #36792 üzenetére
Nem tudom hol mennyi, mikor én vettem, akkor 4400EUR volt a HD kártyás változat. Szerencsémre én azért ennél jóval olcsóbban jutottam hozzá :-)
Amúgy nem tud semmi extrát, csak nagyon jól szól.
Úgy értem nincs mikrofonos bemérés, nincs fejhallgatókimenet, + a sok-sok hókuszpókusz... -
Poplacsek
senior tag
válasz
muzsikpeti #36782 üzenetére
Hoppá egy DACtárs
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #36789 üzenetére
Hát úgy van ez, hogy mindkettő jó.
Amúgy van Burr és Wolfson is az enyémben.
És ez nem is kussol(kopp-kopp)
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #36777 üzenetére
Na az én erőlködőmben 24/192-es WM8740-es Wolfson dolgozik. Nem rossz...
-
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #36765 üzenetére
"Akkor, ha prot veszel, feleslegesen fizetsz ki 7db átalakítót..."
Nem teljesen, mert ha fejhallgatózok, akkor használnám a belső DAC-okat is :-)
Az IC téma nálam már nem játszik az biztos, nincs semmi gond a HDMI-vel, csak jó DAC legyen az erősítőben, márpedig a Lexiconodban vagy a Pirmare SPA22HD-mben nem rossz DACok dolgoznak, igaz nem 32 bitesek, de a 24 se gyengeszerk.: Ja most gondolkozok, hogy a Lexi nem HD-s. Hát akkor a Te esetedben tényleg az IC-s a jobb megoldás, hogy a HD hangok megszólaljanak!
-
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #36758 üzenetére
Én már csak HDMI-ben gondolkodok. Az erőlködőmben is hasonló DAC van.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #36749 üzenetére
Ezt a korábbi Pro speckóban írták, pl itt magyarul is. Ebben a rövid beharangozóban nincs ott, de attól még valószínű, hogy nem adták alább, csak feljebb mentek mindenben
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #36741 üzenetére
Lehet, hogy van ilyen, de igazából minek lenne, hisz egy PC-hez semmi előnnyel nem bír az analóg, csak hátránnyal: nehezebb, drágább, esetleg jobban melegszik, azonos teljesítményben nagyobb stb-stb...
Szerintem nincs értelme egy HTPC-t és egy Dune Pro-hoz hasonló célhardvert összehasonlítani. -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #36732 üzenetére
Pl.a Dune Prime-hoz gyártott VLS táp egy analóg tápegység volt. És én arról beszélek, hogy a komoly HiFi cuccokhoz mind (külső v. belső) analóg tápot gyártanak, nem véletlenül. A Dune Pro-ba is egy nagy toroid trafós analóg tápegység került.
A HTPC az nem hifi eszköz, abba a kapcsolóüzemű is elmegy... De azért komoly varázslat lenne számítógép eszközökből jobb HiFi (most csak a hangról beszélek) lejátszót összetenni, mint amilyen várhatóan ez a Hifistákat is megcélzó Dune Pro lesz. -
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #36722 üzenetére
Természetesen nem, de pl. a 192kHz-32Bit-es Burr-Brown DAC-hoz hasonlókat ne nagyon keresgéljen senki HTPC-be.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
jos3ph #36710 üzenetére
Aki high-end minőséget akar és van pénze az ilyet vesz nem HTPC-t. A legjobb minőségű PC kártyák, vagy tápok a fasorban sincsenek a Dune Pro hardvereihez képest.
Aki meg ár-érték arányban jobb megoldást akar, kevesebb a lóvé, vagy a házimozi rendszer egyéb komponensei se indokolnak egy 3000EUR-os médiaplayert, az épít egy HTPC-t töredék áron, vagy vesz egy kisebb DUNE-t.
Mindenkinek mások az igényei. -
Poplacsek
senior tag
válasz
xtremetuning #36355 üzenetére
Épp azon gondolkozok, hogy mit számít a lejátszó, amikor HDMI-n keresztül digitálisan továbbítja az erősítőhöz a zenét és az erősítő DAC-ja konvertálja?
Az világos, hogy ha analóg 5.1-en megy a jel az erősítőbe, akkor sokat számít a lejátszó ill. annak belső DAC-ának minősége, de az első esetben? -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #35774 üzenetére
Gép mellé Genelec-et! Az már egy másik kávéház!
-
Poplacsek
senior tag
-
Poplacsek
senior tag
Avx-en most hirdetnek agy Arcam AVR500-ast 450eFt-ért! Akinek van ennyi gubája az most jól járhat!
-
Poplacsek
senior tag
-
Poplacsek
senior tag
A BD-n van fekete sáv, az előbb megnéztem pár 2:35-ös film m2ts-ét.
Nekem spec sokkal jobban tetszett, az a DVD-s transzfer megoldás ahol nem volt fekete sáv és a teljes 720x576 pixel területet felhasználták a képanyag tárolására. Tehát egy 2:35-ös filmet is 720x576 pixel felbontásban tárolt a DVD fekete sáv nélkül. Persze ettől függetlenül a lejátszók arányosan játszották le, mivel a DVD tartalmazta a lejátszáshoz a képarány információt is. Na ebben az időben készült csak igazán sok elcseszett képarányú RIP.Persze biztos voltak ennek is hátrányai amiért leálltak erről és amiért nem valós 1080p-ben van a BD lemezen tárolva egy 16:9-nél szélesebb vásznú film, hanem arányosan kb 800p-ben.
-
Poplacsek
senior tag
Régebben saját részre csináltam rengeteg DVD-ből Xvid enkódot. Illetve egy-két mkv-t is BD-ből. lényeg, hogy crop-olás után még resize pluginnel el lehet cseszni a képarányt, ha nem arányosan adjuk meg az új enkód kívánt szélességét és magasságát. mkv-nél meg volt valami 16:9 checkbox ha jól emlékszem, amivel szépen el lehet nyújtani a lecroppolt 2:35-ös képet...
Ezek alap hibák, ilyen munkát egy normális releaser csapat nem ad ki a kezéből. -
Poplacsek
senior tag
Ha arányosan kódolja, akkor természetesen az eredeti képaránnyal jelenik meg, viszont még mindig ott lehet pl egy rosszul beállított PC-s média player progi is, ami kihúzza a filmet a teljes képernyőre...
A lényeg, hogy szerencsére az esetek nagytöbbségében arányosan kódolnak, nem újkeletű dolog ez már, több mint 10 éve megy a rippelő ipar :-) A jobb 1080p-s munkák és a forrás minősége közt nem is látni különbséget egy normál méretű pl 50"-os TV-n. 3m-es vásznon már el tudom képzelni, hogy látható a különbség, bár ilyenhez még nem volt szerencsém.
A másik meg az, hogy a letöltés előtt meg kell nézni egy sample-t és nem éri meglepetés az embert. Én le nem szednék egy egyszer nézhető filmet 50GB-os BD verzióban, főleg, hogy a BD és DVD menüt alapból rühellem, nekem sokkal szimpibb az egy konténer fájlos megoldás... Hiába, mindannyian mások vagyunk :-) -
Poplacsek
senior tag
Jólvanna, csak rácsodálkoztam, hogy a BD lemezen az m2ts-ekben tényleg van fekete sáv, nem gondoltam volna. Egyébként tisztában vagyok a mozifilmek mindenféle képarányaival. De, hogy egy mkv filmre miért kellene fekete sáv, azt nem tudom, főleg úgy, hogy egyik megjelenítőm 1920x1080-as, a másik meg 1920x1200. Akkor ennél már két fekete sáv lesz, remélhetőleg még árnyalat különbséggel is....
A BD olyan amilyen, az mkv-kat meg fekete sáv nélkülire kódolják. Nekem így tetszik. -
Poplacsek
senior tag
Ha nem kell optikai drive, akkor jelenleg én is a Base-t tartom a legjobb megoldásnak. Ha meg kell és igaz, hogy az újabb Prime-ok jobb optikai meghajtót kaptak, akkor sokkal inkább a Prime, mint a Max. Ha még beszerezhetők ezek egyáltalán.
Az alsó-felső fekete sáv levágását viszont nem értem, szerintem eleve nincs ilyen sáv manapság a BD m2ts-eken?
-
Poplacsek
senior tag
Lehet a bronz, de van egy elég kommersz, direkt a kelet európai piacra szánt sorozat is (M) szerintem az esélyesebb :-)
Dune Base-vel meg vagyok elégedve végülis, de ismerősöm Prime-je hát mit mondjak az optikai driveja elég nagy kaka... Ő le is szokott a használatáról, pedig azért vette, hogy kiváltson vele mindent, de visszatette a régi DVD/CD playerét és csak rippelt anyagokhoz használja a dune-t. Ahhoz nagyon jó, csak ahhoz meg nem kell Prime, ott a Base. -
Poplacsek
senior tag
Elképzelhető, nem tudom melyik széria lehetett. Az RX-re nem mondtam volna ilyet még bejáratás előtt se. Mindenesetre a bejáratás során nagyon sokat javult és most már teljesen elégedett vagyok vele, nem is tervezem, hogy költök mostanában a cuccra.
Maximum a Dune Base-t váltom ki majd mondjuk egy Pro-ra, ha kihozzák szálcsiszolt aluban is + mondjuk 2 hdmi-vel. Bár a múltkor itt említett Oppo 95 is tetszik, szívesen letesztelném :-) -
Poplacsek
senior tag
A hallgatózás nagyon jó dolog tud lenni, de nagyon félre is tud vezetni, ha pl. letesznek eléd egy jól bejáratott Ikon II-t + egy zsír új MA RX-et (streamaudio-ban szerintem így lesz) akkor azt mondod, hogy a MA szar. Véleményem szerint az RX szériát sokáig kell járatni, de meghálálja és az én ízlésemnek bejáratva jobban tettszik, mint a versenytárs Dali Ikon II.
-
Poplacsek
senior tag
Monitor Audio RS szériából még lehet, hogy van itt-ott elfekvő készlet jóárasítva. pl. a soundmania.hu-nak pár hónapja még több szettje is volt, de nem is láttam, ogy hirdetnék, lehet még mindig megvannak?
Egy email próbát megér, + egy kérdést hogy mennyiért hozna neked RX-eket? -
Poplacsek
senior tag
Szerintem a 760-asnál az volt a gond, hogy nem olvasta végig tüzetesen a H/K figyelmeztetését. Leírták, hogy melyik firmware verzióhoz szabad használni a 3D update-t, de egy gondolom régebbi firmre tette rá. Előbb kellett volna csinálni egy firmware upgradet a legújabb fullos firm-el, és aztán 3D update.
Mondjuk az már a H/K f@szsága, hogy miért nem csináltak fullos új 3D firmet, miért ilyen upgrade akármit adtak ki, amivel aztán jól beszívják néhányan.... -
Poplacsek
senior tag
-
Poplacsek
senior tag
válasz
#09634560 #31771 üzenetére
Ez nem igaz. H/K AVR-355-öm volt és subom soha, mégis frankón végigment többször is a mérőmikis procedúra.
Az lehet, hogy ha menüben nem állítod át az alap 5.1-ről 5.0-ra akkor nem megy hiszen várja a sub hangját és ott meg is áll. De ha rendben be van állítva minden akkor a mérőmikis kalibráció is lefut sub nélkül. -
Poplacsek
senior tag
MA RX2 helyett az RX1-et javaslom surround sugárzónak. Az RX2 nagyobb átmérőjű mélyközepekkel van szerelve, mint ami az RX6, Centre dobozokban van. Nem illene 100%-ban a lánc többi eleméhez. Az RX2 önálló monitor sugárzónak lett kitalálva.
Egyébként egy szavazat a Silver RX szériára, nagyon jó! -
Poplacsek
senior tag
A 255-355 szervíz leírásában láttam, hogy van belső venti, de menni sose hallottam...
Ha a 12cm-es külső ventit beteszed mögé elég a 3,5 cm hely is fölötte, oldalt meg mindegy, mert ott asszem nem is lukacsos a készülékház. Ha nyitott a hátulja az tök jó, le kell ereszteni gumin a ventit mögé, hogy a készülékház teteje síkjában legyen a venti tengelye. Nálam így ment másfél évig, nagyon meg voltam vele barátkozva -
Poplacsek
senior tag
válasz
Dorian #31665 üzenetére
Én egy db 12cm-es Zalmannal hűtöttem a korábbi H/K AVR-355-öt. Gumin belógatva az erősítő mögé. Ez így hangtalan megoldás volt és tökéletesen lehűtötte az AVR-t. Egy régi ADSL modem tápegysége volt bedugva a H/K seggébe, ez hajtotta a ventit.
Hűtés nélkül nem voltam nyugodt, fél-egy óra után éreztem a szagát a kütyünek, egy tojás megsült volna rajta! -
-
Poplacsek
senior tag
Na jó mégiscsak ideszagolok :-)
Banán dugókat én pl. innen rendeltem, szerintem teljesen jó a "Z" fedőnevű hamisított "Nakamichi" dugó. Ez nem eredeti Nakamichi termék, de nagyon jó az illeszkedése, úgy beszorul a furatba ahogy kell, a fórumtárs pedig megbízható, gyors, olcsó:
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #31503 üzenetére
Nem tudom ki nevezte el "hangminőség katalizátornak", de szép nevet adott neki.
Mindenesetre a villmosságtan szűrőnek nevezi.
Na ma jókis kötekedős kedvemben voltam, ígérem egy ideig ide se szagolok :-)
Pecc és bendeguz76 kollégáknak:
Emi Fujita énekhangját imádom a legjobban, az összes lemeze megvan, életre kel tőle a nappalim :-)
http://www.youtube.com/watch?v=jHRxkB41VtU -
Poplacsek
senior tag
válasz
Dorian #31496 üzenetére
Egy passzív hálózati szűrő R-L-C tagokat tartalmaz. El lehet vele nyelni a hálózat felől esetleg jövő tüskéket és fordítva a fogyasztótól a hálózat felé esetleg visszamenő szennyezést lehet kiszűrni vele. Nincs benne semmi misztikus.
Valhalla mester véleményét belinkelném:
"A szűrős megoldások, mind degradálják a zenét. Jó esetben tisztítják a középsávot a dinamika és a sávszélek kárára."Szerintem Ákos dinamikáról írt véleménye fizikailag alátámasztható. Egy szűrő ugyanis "lassít" és amikor az erősítőd hirtelen nagy áramokat venne fel, pont ez ellen dolgozik.. A dinamika meg elvész...
Hát ahány ember, annyi féle... :-)
-
Poplacsek
senior tag
Angus & Julia Stone
Imádom őket, minden számukat. Most is épp ez megy :-) -
Poplacsek
senior tag
válasz
Vidala #31488 üzenetére
Igazad van.
Nekem ez az egész írogatás az a Darvas féle cikk felemlítéséből indult ki, ami már annyira elmerészkedett és a Hi-Fi-t olyan területekre vitte, hogy azt már nem lehet kritika nélkül tűrni.
Egy kismegszakító cseréjének (és a betáp kábelek ésszerűtlen keresztmettszet növelésének) a hangra gyakorolt hatását gyakorlatilag nem hiszem el. A cikk elemzi, hogy melyik típusú km-nek milyen a hangja :-))))) Az ilyen esetekben lenne létjogosultsága a mérésnek, amivel egyszerűen megdönthető lenne az írás, vagy pedig nem és akkor elhiszem a cikk írójának, hogy mit hall. Ha viszont mikrofonnal mérhetetlen lenne a km-ek cseréje, onnantól a szaktekintély író összes írása....
Tápkábelek esetében is csakis ezért érdekelne konkrét mérés, mert mindenkinek kinyílik otthon a színpad, megjönnek a magasak, helyre kerülnek a mélyek stb-stb, amint betesz egy drágább tápkábelt... Aztán kicseréli azt a kábelt egy "mégjobbra" és még tovább nyílik a színpad, még precízebb magasak.... :-)Bármely egyéb rendszer komponens (hangfal, forrás, erősítő, hangfalkábel, és még az IC vagy HDMI kábel is) cseréje esetén egyértelmű a változás magyarázata.
De a tápkábel, kismegszakító, keresztmettszet növelés, kábelalátámasztás stb-stb. szvsz mind-mind humbuk
-
Poplacsek
senior tag
válasz
python1 #31487 üzenetére
A mikrofonok és jelfeldolgozás sokszorosan meghaladják az emberi fül képességeit. Nincs ebben semmi újdonság.
- Ha mérhető, még nem biztos, hogy hallható
- Ha valóban hallható, akkor biztos, hogy mérhető is.
- Ergo ha egy változást nem lehet mérni akkor magyarázhat nekem akárki, hogy micsoda változást hall!Na az előbb megmértem a villásdugó forgatással a TV, az Erősítő, de még a Dune media playerem esetében se volt mérhető feszkülönbség, hiába forgatgattam a dugókat. A TV és az AVR esetében minden esetben 0.00V AC-ot mértem 2V-os méréstartományban, Fluke mérőműszerrel. A Dune-n 0,26V ill. 0,22V-ot. Egymáshoz képest (Dune-Primare) ugyanez a 0,26V / 0,22V körüli értékek. Hangban se veszek észre különbséget.
Viszont elolvasva a belinkelt cikket nekem ebből az jön le, hogy vannak hibásan tervezett (aszimetrikus) belő tápegységek, amik esetén ennek a módszernek esetleg lehet létjogosultsága. -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #31474 üzenetére
Na elolvastam, köszi a linket. Hát nem tudom... Sajnos itt se a hangzásra gyakorolt hatást mérik, így aztán marad a hit + a fül :-) Mindenesetre délután összemérem itthon az eget a földdel, kíváncsiságból!
Azért ez:
"hogy a két mérőcsúcs közé 100 kohmos ellenállást csatlakoztatunk."
hülyeség, a két mérőcsúcs között feszültségmérésben ott van a műszer nagy belső ellenállása. -
Poplacsek
senior tag
Tudod miért? Azért mert a 300Ft-os Tesco gazdaságossal, nem ugyanúgy mennek át a feszültségimpulzusok. (fizikálisan nem 1-esek és 0-ások mennek a kábeleken, hanem magas és alacsony feszültség jelszint...) A Carbon előtt 4-5 féle gagyi HDMI kábellel szívtam (többféle Hama, Profigold ProV1001-1002 (10eFt-os!), ebay-es hongkongi AQ HDMI-3) mert egyszerűen nem tudtak órákon keresztül stabilan, zavarok nélkül működni. 12biten, HD hangsávokkal, és akkor még egy ventillátorral az erősítőbe becsatlakozó HDMI csatlakozó mellett, ami szerintem egy idő után átmágnesezte a HDMI kábel dugóját, mert amikor betettem egy új kábelt, pár napig jó volt. Na miután a Furutech-nél olvastam, hogy a HDMI kábelük dugója átmágnesezhetetlen, akkor kezdtem el gondolkozni és írtam az AQ-nak, hogy náluk mi a helyzet ezzel, mert ezt nem írják sehol. Miután megvettem az AQ Carbont, minden korábbi probléma egycsapásra megszűnt. Én már idegbajt kaptam ettől, hogy néha kihagyott a hang egy másodpercere vagy egy-két csík megjelent a képen... (Megjegyzem 8bit-en csak egy-kétszer tapasztaltam ezt, még a gagyi kábelekkel is.)
De a komponensek közötti kábelek (legyen az analóg vagy digitális) minőségi kérdését nem is kérdőjeleztem meg. Nekem azt nem kell bizonygatni, hogy ha sokmillió négyszögjelet kell másodpercenként minél kevesebb hibával átvinni, akkor nem mindegy milyen a kábel és ez nyilván közvetlen hatással van képre-hangra.Nézd lehet itt nagyokat mondani, azt egyre többen nyomják itt a fórumokon, de egy mérnök akkor is azt hiszi el, amit objektív mérésekkel bizonyítani lehet, nem azt amit más mond neki. A saját fülemnek pedig egyszerűen azért nem hiszek mert nem lehet egyidőben egyszerre hallgatni például fordított villásdugóval ugyanazt a zenét. Ilyen egyszerű. Innentől minden csak belemagyarázás.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #31465 üzenetére
Szerintem meg Te nem vágod :-)
Az erősítő és a forrás egymáshoz képesti fázisa??? Az mi???
A forrástól az erősítő felé igyekvő elektronok (legyen az analóg IC, vagy HDMI összekötés, tök mindegy) tök függetlenül vándorolnak a forrás v. erősítő fázis-nulla sorrendjétől. Mondd már el, hogy mi kapcsolja össze a kettőt? -
Poplacsek
senior tag
A villásdugó forgatás? Szerintem ugyanolyan hülyeség!
Attól az erősítőd nem fog másképp működni. Persze elhiszem, hogy Te hallod, sőt szavakkal leírod a különbséget, hiszen ha egyszer az ember valamit elhisz, beivódik az agyába és azt onnantól hallja is. De mutass egy mérést, mert én még a saját fülemnek se hiszek, nemhogy a másénak.
Miért nem jelölik be a készülék gyártók, hogy melyik legyen a termékük hátulján a fázis, ha nem mindegy? Vagy ez is ízlés kérdése?Egyébként biztos vagyok benne, hogy van olyan gyártó aki bejelöli pont az olyan hifisták miatt akik pont ezért tartják majd a terméküket igazán high-endnek :-)
Miért nincsenek méréseken alapuló tápkábel tesztek, amikor tök egyszerű a hangot felvenni és digitalizálni, aztán számítógépen kielemezni? Nem azért mert az ilyen jellegű teszteket általában a gyártók/forgalmazók pénzelik és az nagyon nem érdekük, hogy mérésekkel bizonyítsák, hogy semmi hatásuk nincs a kábeleiknek? -
Poplacsek
senior tag
Csakhogy lehetetlen kipróbálni és hallás alapján lehetetlen valóságos véleményt mondani arról, hogy miben változott a hang pl. egy kismegszakító cserét követően. Mivel ha átszereled a km-et, megcseréled a villásdugót elmegy pár perc és már nem abban a lelki állapotban vagy, már nem is emlékszel, hogy pontosan milyen volt az előbb, ráadásul az agyad tudat alatt is rábeszél, hogy most mintha másképp szólna stb-stb. Ezek a tényezők valóban számítanak.
Ha egy jó minőségű stúdiómikrofonnal felveszed a km cseréket követően ugyanazt a zenét és vizualizálod egy frankó szoftverrel (pl.: FFT), na az már objektív teszt lenne és ha azon látok különbséget akkor elhiszem, de az ilyen Darvas féle leírásokkal (aki már az elején leírta, hogy nem ért a villamosssághoz, de mondjuk ezt fölösleges volt odaírnia :-) ) csak hülyítik a népet. Persze aki ez alapján szétbombázta a lakását, az sose fogja belátni, hogy nem lett jobb, hiszen önmagát tudat alatt meggyőzi már a bekapcsoláskor. Most nem Téged célozgatlak Béci, hanem a cikket, amivel véleményem szerint a cikkíró hiteltelenné vált, mert a szememben innentől csak egy "mágus"!
Kollégáimnak körbeadtam egyébként olvasásra (okleveles villamosmérnök mindegyik) és fogták a hasukat a röhögéstől :-)A komponensek közötti kábelekről most nem beszélek, csak a tápoldalról. Az oké, hogy ha valahol olyan rossz a hálózat, hogy a hálózati feszültség folyamatosan ingadozik, akkor pl. egy szűrővel ezen tud javítani valamit és az elképzelhető, hogy ez a hangsugárzók kimenetén is érzékelhető, talán... Persze ilyen esetben csakis egy feszültség generátorral (pl: PS Audio, Isotek stb.) lehet minden esetben tökéletes jelalakot kihozni. De a keresztmettszet határtalan növelésének és km-ek cserélgetésének szerintem semmi fizikai alapja nincs, egyfajta misztikummá alakították már ezt a témát a nem villamos gondolkodású hifisták...
Van például egy világszinten sikeres magyar HiFi cég: Heed Audio. Ők kimondták (másik fórumon olvastam, a cégvezető ismerőseinek tollából), hogy a tápkábeleknek nincs hatásuk a hangzásra és gondolom ezt ki is mérték, hiszen egy fejlesztő cég nem csak a fülére támaszkodik. Sok-sok évig fix alap beépített tápkábelekkel gyártották a high-end hifi komponenseiket is. Aztán belátták, hogy át kell térni cserélhető tápkábeles megoldásra, mert a nagyközönség azt kívánja és nem lehet, meg nem is kell őket győzködni, hogy felesleges :-)
Vagy itt van például az erősítőm, ha a Primare tudatában lenne annak, hogy egy gagyi tápkábel lerontja a méregdrága erősítője hangját, akkor vajon miért azzal adja gyárilag?? Nem férne bele, hogy hozzá csomagoljanak egy drágábbat?
Megjegyzem én is lecseréltem az alap tápkábeleimet de nem azért mert óriási változást vártam, csak azért, hogy ha már minden kábelem meg komponensem frankó, akkor legyenek a tápkábelek is szépek, lóvém megvolt rá.
Ha tudsz hitelesnek tűnő mérésről (vizuálisan láthatóvá téve a spektrumokat) a témában, azt szívesen venném :-)
-
Poplacsek
senior tag
Az a Darvas féle cikk nevetséges, villamosmérnökként olvasva a hátamon felállt a szőr... Méghogy a különféle kismegszakítóknak különböző a hangja? Ha-ha-ha-ha :-)
Ez már elborult agyatlanság, a hifinek nem a mögöttes hálózatról kell szólnia. Ha meg valakinek ez a heppje, akkor meg tegyen egy PS Audio Premier Power Plantot a cuccok elé és garantáltan steril szinuszos feszültséget fognak kapni a kütyüi, sőt beállíthatja az effektív értéket is 231V-ra.
Egy átlagos 1kW-körüli teljesítményfelvételű házimozi/HiFi rendszernek a 2,5mm2-es betáplálás ugyanolyan tökéletes, mint a 10mm2-es. Ezt ki merem jelenteni.
Aki meg a különböző km-ekkel máshogy hallja a rendszere hangját az előbb magával tisztázza a dolgokat :-) -
-
Poplacsek
senior tag
válasz
kimi02 #30775 üzenetére
A cuccaidhoz én az AudioQuest Chocolate HDMI kábeleket javaslom. Esetleg a Carbont ha van még több léd. :-) Vagy ha nincs annyi guba, akkor akár a Cinnamon vagy a Forest se rossz! Sőt a Forest is 100 szor jobb, mint akármilyen hama, vagy profigold stb... A csatlakozók például nagyon frankón rácuppanak a Dune hdmi aljzatára, míg a gagyi kábeleket kicsit megmozdítva már hibázott az érintkezés, addig ezek az AQ csatlakozók stabil kontaktust biztosítanak!
A Kácsában május 29-ig -20% akció van minden HDMI kábelre! -
Poplacsek
senior tag
HDMI-nél nincs hibázásra lehetőség??? Ha megfogadsz egy tanácsot: ne használj kijelentő módot olyan témában amit csak felületesen ismersz :-)
Hetente betér ide valaki és elmondja, hogy digitális 1-esek és 0-ák és itt hiba nem lehet blalalalala.... Nem igaz.
Itt van egy kis gondolatébresztő anyag az AudioQuest-től, javaslom nézd végig. Ez is azt támassza alá ami egyébként a személyes tapasztalatom is, hogy egy jóminőségű HDMI kábel a hangminőségen méginkább javít (ill. kevésbé ront) mint a képen, de a képen is tapasztalható javulás.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy 5 féle olcsóbb DeepColor kompatibilisnek csúfolt HDMI kábellel (kétféle Hama, Profigold ProV1001, ProV1002, +egy ebay-es AQ HDMI-3 hamisítvány) szívtam mígnem megvettem az eredeti AudioQuest Carbon HDMI kábeleimet. Na ez nem viccel, egyszerűen tökéletes, 12biten se hibázott soha és kép- hang szuper.. A korábbi kábelekkel össze-vissza hang és képzavarok jelentkeztek 10 és 12bit-en véletlenszerűen. 8 biten viszonylag stabilak voltak a gagyi kábelek is. -
Poplacsek
senior tag
Persze igazad van, de nem a Primare-vel akartam példálózni, csupán azt akartam leírni, hogy számomra egy kicsit jobb hm erősítő is jobb megoldás, mint két rendszer, még akkor is ha zenében picit gyengébb. Persze minél komolyabb az a hm avr annál kisebb a kompromisszum, de én a korábbi H/K AVR-355-essel is elégedett voltam és ha nem lett volna pénzem feljebb lépni, még mindig azt nyúznám.
Az MA Silver RX-ek pedig maradnak, nagyon jóók ezek, simán túlmutatnak az árukon. Tesztek alapján közelítik a korábbi RS Gold szériát, sokmindent örököltek is tőlük, pl a magassugárzót. Az igaz, hogy nem halgattam Goldot ugyanezzel az erősítővel, de például Vienna Acoustics és JBL 250Ti hangfalakat igen. Hát a JBL-el nehéz volt összehasonlítani, mert ott azért komolyabb mélyek vannak, de nem kell szégyenkezniük a Silver RX-eknek, maradnak! -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #30479 üzenetére
Én meg inkább úgy vagyok vele, hogy költök kicsit többet, de egy erősítővel oldjak meg mindent. Ha van külön HM + külön HiFi amik külön-külön nagyon jók, akkor is csak olyan érzésem van, hogy ezek csak féleszközök... Ráadásul ha beülök a cucc elé, összevissza ugrálok filmek és zenék közt, egy erősítővel ez sokkal kényelmesebb. Kevesebb kábel kell, ami sokat hoz vissza az árból, kevesebb a helyigény, kevesebb port kell kétnaponta törölgetni, kisebb a meghibásodási valószínűség stb-stb. Nem vagyunk egyformák
-
Poplacsek
senior tag
válasz
kingljames6 #29827 üzenetére
Én amikor bikábeleztem annak idején az S606-okat, hatalmas javulást tapasztaltam. Igaz, egy olcsó OFC rézkábelről váltottam egy Oehlbach XXL szériás biwire kábelre, aminek az új ára 1000 EUR
(Monnyuk természetesen használtan szereztem, töredék áron.) De komolyan mondom onnantól a center nagyon elütött a frontoktól és inkább mindent sztereoban nyomtam.. Viszont ez egy elég spéci kábel, két oldalas leírásom van róla :-) Általánosságban szerintem a nevesebb kábelgyártók direkt bikábelezésre fejlesztett kábelei a legtöbb esetben hoznak javulást, de ezt nem tapasztalatokra alapozva mondom, tapasztalatom csak az Oehlbach XXL Series 6-al van. Nem is fogom lecserélni mostanában
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #29527 üzenetére
Olyanokat hasonlítgattam amiknél nem volt különbség a hangszínben, tök ugyanúgy voltak keverve. Csak a részletekben és a dinamikában hallani nagy különbséget. De igazad van, ha fogsz mondjuk egy 24bit/96kHz-es DTS-HD MA hangsávot és átkonvertálod 16bit/44.1kHz-es flac-ra, akkor nagyjából a CD minőséget kapod és lehet tesztelni ezerrel :-)
-
Poplacsek
senior tag
válasz
robi0604 #29524 üzenetére
Jaja, visszaolvasva elég hülyén írtam le... Szóval pl. az Eagles DVD-Audion kiadott Hotel California albumából készült DTS-HD MA ripet hasonlítgattam a mezei CD-ről ripelt flac-hez. De pl. Dire Straits - Brothers in Arms ugyanilyen összehasonlításban hasonlót hallottam. Van létjogosultsága a HD Audiónak, nem is kicsi.
Rengeteg részlet elveszik a CD Audio kotlátjai miatt. Más kérdés, hogy a zenét élvezni kell úgy ahogy van és nem fülelni minden zörejre, hogy lehetne pengébb is.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #29519 üzenetére
Itt főleg DVD-Audio-n kiadott studió felvételekre gondoltam.
De egyszerűbb fogni egy jobbhangú koncert bluray-t amin van DTS-HD MA és DTS core hangsáv és a kettő között váltogatni. -
Poplacsek
senior tag
válasz
bajnokpityu #29517 üzenetére
Igen a cineknél hallható szerintem is a legjobban a különbség. Mp3 és flac között is hatalmas különbség van, de ugyanígy nagy a lépcső a HD és sima CD minőségű flac között is. Míg a 44.1kHz-es 16bit-es flac formátumban egy másodpercig ha hallom a cintányérok rezgését (mp3-nál szinte csak a leütést hallani ), addig HD-ban nagyon hasonlít a dolog a valósághoz, néha 5-6 másodpercig is hallani a zizegést, amikor nem nyomja el más hangszer hangja. Sokkal valósághűbb.
-
Poplacsek
senior tag
válasz
adamssss #28608 üzenetére
Valahogy így van. Nem lehet ezt a kérdést leegyszerűsíteni a szokásos 1-es + 0-ás dumával. Bár én nem vitatkozom senkivel, higgye csak mindenki, hogy a 2000eFt-os kábele ugyanolyan jó, mint egy 50eFt-os. Itt egy jó video az AudioQuest-től a témában.
Én korábban nagyon sokat szívtam HDMI kábelekkel, (Hama, Profigold és egyéb noname-k) egyszerűen nem tudták a deep colort hibamentesen, mindenféle kép és hang hibák fordultak elő szabálytalan időközönként. Viszont amióta AudioQuest Carbon-jaim vannak a problémát elfelejtettem. Mindennek megvan az ára... -
Poplacsek
senior tag
válasz
ricsik #28196 üzenetére
Többek között azért olyan jó az ára, mert a gyártó közvetlenül árulja (és rendelés esetén szállíttatja a világon bárhová) kikerülvén, hogy sok-sok kézen átfutva megduplázódjon a termékük ára, mire a végfelhasználókhoz jut. Nincs rajta disztribútori, kisker, nagyker stb haszon.. Követendő példa szvsz!
Bár behozza a Streamaudio is ha rendelsz tőlük, de ők már nyilván ráteszik a hasznukat, garit meg nem hinném, hogy ők vállalnak ha gebasz van, max visszaküldik a feladónak.
Jó cucc az Emotiva, csak kár, hogy Kínában gyártatnak. Viszont a tesztek ill. tulajok véleménye alapján szuper kütyük! -
Poplacsek
senior tag
válasz
KisApám #27203 üzenetére
Viszont a mezei CD minőséget kb. olyan minőségben játsza, mint egy hasonló árú HD-s AVR a TrueHD v. DTS-HD anyagokat! Én csak nézek mióta megvan a Primare-m, sima CD minőségű zenei anyagok is úgy szólanak, hogy öröm hallgatni!
Ráadásul egy normális mediaplayerrel (Dune) tudod kódoltatni (egy gombnyomás a menüben) a TrueHD-t és DTS-HD-t és úgy küldöd át az AVR-280-nak.
Szóval azt tanácsolom, hogy jól gondold meg mire használnád leginkább! -
Poplacsek
senior tag
válasz
Gál István #26735 üzenetére
Ez se rossz: NAD T785
Aktív témák
Hirdetés
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Elektromos autók - motorok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- Gitáros topic
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest