Hirdetés
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Tovább csúszik az Apple okosotthon hardvere
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Dobja a némítókapcsolót a OnePlus
-
Mobilarena
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
leweegee #90594 üzenetére
Cseh fórum alapján kontaktoronként 6A behúzáskor és 1,2A tartáskor, mindez 48V AC esetében, szóval kerekítve olyan 300/60W * 2, mivel általában minimum 2 kontaktor megy egyidőben (például előre+delta). Ehhez jön még a villámjárat kontaktora, amit azért elég sűrűn használ az ember, plusz a 10 Kg-os 24/48V-os 600VA-s trafó folyamatos üzemi fogyasztása ott van még a 4 darab hőkioldó relé amik folyamatosan áram alatt vannak és még van egy pumpa "kör" is. Szóval a vezérlés átlagosan olyan 600-1000W környékén fogyaszthat munka közben (egyben mondjuk nem mértem még meg), ehhez jön még a gép tényleges 5-7kW-os fogyasztása, plusz ugye maga a műhely fogyasztása még ezek mellé (világítás, kiegészítő eszközök, szerszámok (kompresszor, CNC gépek, számítógépek stb. stb.) járatása). Szóval simán 10 kW-ot is be tudok nyeletni a műhellyel, ha belehúzok.
Nem mondom, hogy belehalok, de azért szignifikánsan nőtt a havi villanyszámlánk, mióta az eszterga és a marógép megérkezett, pedig olyan nagyon sok időt nem is tudok a műhelyben lenni.
Persze értem én, ha van pénz majomra legyen banánra is, de azért általánosságban szoktam törekedni a minden jellegű fogyasztásaim minimalizálására anyagi és "minimálisan zöld" megfontolások miatt is. Ezért gondolkodtam el ezen az egész modernizáláson is, amikor először olvastam róla, hogy milyen nagy különbségek lehetnek fogyasztásban például kontaktor és kontaktor között...
+daninet: A VFD is érdekes lehet, de ha jól látom a YT videók alapján, akkor csillag/deltához ugyanúgy kell a VFD mellé még legalább vagy 3 kontaktor. És a VFD-k ára sem épp 5 Ft. Mindenesetre ma estére is megvan az olvasgatni valóm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Tovább csúszik az Apple okosotthon hardvere
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- Melyik tápegységet vegyem?
- EA Sports WRC '23
- Google Pixel topik
- Nintendo Switch 2
- Villanyszerelés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Triplázás jöhet: az Amazon és a Google szerint az atomenergia a jövő
- További aktív témák...