- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Magisk
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Henk
veterán
válasz
old gray #5083 üzenetére
Nem tudom mit jelent az a felirat a 4. szálnál de a sys fan amúgy is a környezet hőmérséklet függvényéban szokott szabályozni és mivel ez a hőmérséklet nem sokat ingadozik így a venti fordulat sem változik nagymértékben. Legalábbis nálam szinte állandó volt. Ha az első venti nem ér el a lapig azt ilyen hosszabbítóval meg tudod oldani. Mondjuk azt megint nem tudom, hogy a Xigma ventijét miért nem szabályozza mikor a hátsónál működik a vezérlés és ugyanarra a csatira van dugva. Nálam volt, hogy 4 venti volt így összekötve a cpu fan-ra és mind működött szépen. Van még egy megoldás több venti pwm-ről hajtására de az elég barkács. A ventiket molex átalakítóval (vagy valamilyen megoldással) a tápra kell kötni a pwm szálakat meg ki kell kötni közösen egy 4 tűs csatiba és ezt kell pl. a cpu-fan-ra kötni. Így a szabályzás meg a lapról de a fesz-t a tápról kapják, mondjuk ennek akkor van létjogosultsága ha sok venti lenne a lapon egy csatira kötve és félő, hogy nem bírja el. Bár nálad ez sem biztos, hogy megoldaná a problémát mert a szabáyzásnak így is mennie kéne azon a 2 ventin ami össze van kötve, természetesen a fordulatuk különbözne de attól menniük kéne.
-
old gray
addikt
válasz
old gray #5082 üzenetére
Nos, úgy tűnik, hogy a sysfan1 nem is fog tudni normálisan PWM-es (és semmilyen) ventit szabályozni:
CPU fan:
Pin
1 GND
2 +12V / speed control
3 sense
4 speed controlSYS fan:
Pin:
1 GND
2 +12V / speed control
3 sense
4 reserve -> ez mi lehet?Annyit tudok tenni, hogy a xigma eredeti ventijét leszedem, és a helyére kerül a ház elején található AC venti, a hátsó AC ventivel együtt lesznek a cpu fanra kötve, PWM módban, a ház elejére meg kerül egy fix fordulatú venti.
-
Henk
veterán
válasz
old gray #3816 üzenetére
Az rendben, hogy szabályozza a lap a 3 tűs ventit, de mivel 3-as elosztód lesz a pwm funkció biztos nem fog működni. Pedig azt mondják az okosok, hogy a pwm-es venti jobban szereti ha így van szabályozva. Persze ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.
Az viszont érdekes, hogy voltage módban is szabályoz mert akkor fix 12V-ot kéne kapnia, legalábbis úgy emlékszem.
Vasinger!: nem volt olyan rossz a Magma, de elájulva sem voltam tőle. Főleg azért az árért.
artiny: ha a bios-ban kikapcsolod a venti vezérlést az a legtöbb esetben csak a cpu fan-ra vonatkozik. Ha másik csatira vannak dugva a ventik akkor azok továbbra is full-on mennek. -
Henk
veterán
válasz
old gray #3789 üzenetére
Igen ez 3 tűs, ezzel a pwm nem fog menni. Én kereskedelmi forgalomban még csak ilyet láttam. Illetve létezik 4 tűs, amit pl. a Coolink swif2 120P-hez adnak. Ezzel tudsz egyszerre 2 pwm-es ventit kötni a cpu fan-ra és működik is a vezérlés. Én használtam egy darabig így. Viszont ilyet külön még nem láttam sehol.
Laci4: milyen szabályzód van ami produkálja ezt a jelenséget? -
BlacKSouL
addikt
válasz
old gray #1398 üzenetére
Hát ez azért nagyon vicces, mert a képen egy 4pines molexben a szélső 12V-os lyukba van kötve a piros, és az egyik GND lyukba meg a kék ÉS a lila együtt.
Ha bármilyen ventit 4-es molexre kötnek, akkor általában csak a 12V és a GND szálat szokás bekötni, általában a szélső, és az egyik belső lyukba, így 12V, vagy a szélsőt átdugva a másik szélsőbe 5V-on lehet járatni a ventit, de nyilvánvalóan fordulatszámérzékelést nem fog tudni, ilyenkor a 3. vezetéket elrejtjük. Ha 3 pinesbe dugod, akkor:
A csatlakozódugónak azt a lapját nézd felülről, ahol a vezetősínek vannak, és az a vége legyen felfele irányban, ahová a kábel megy, lefelé pedig amelyik az alaplapra csúszik. Ekkor balról jobbra sorrendben a bekötés: GND - 12V - Sens. De ez utóbbi nem hő, hanem fordulatszám-szenzor a ventiben, és ezt a jelet az alaplapnak le tudja közvetíteni. Tehát ez alapján a kék kábel megy az előbbi nézetben balról az első, a GND lyukba, a vörös megy a középső, a 12V lyukba, a lila meg kéne hogy menjen a jobbszélső, a fordulatszám-lyukba.De mielőtt bekötnéd, csinálj nyugodtan egy próbát: fogsz egy áram alatt lévő üres vinchesterre dugható sima 4 pines molex csatit a gépben, a lilát kihagyod, és a két kábelt meg bedugod úgy hogy a kéket a két középső valamelyikébe, a pirosat meg szemből belenézve(tehát a vágott két sarok néz fölfelé,) a jobbszélső, a 12V-osba. Ha elkezd pörögni, akkor jó. Ha véletlenül mégsem, akkor a lilát még mindig kihagyva megcseréled a kéket és a pirosat. De menni fog..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Tőzsde és gazdaság
- Eredeti játékok OFF topik
- Gyúrósok ide!
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fujifilm X
- További aktív témák...
- Kolink Observatory MX/HF ventilátor szettek - 4x 120 mm
- Ventillátorok 120/140mm és tápkábel modding kitűnő árakon! Most extra 10% kedvezmény!
- NOCTUA NF-A14 PWM Chromax.Black.Swap-Edition
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM 120mm - 1db
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Fotó állvány eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest