Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #733 üzenetére

Általában hacsak megoldható, akkor célszerű inkább a meleg levegőt mielőbb eltávolítani a házból, mert a helyére a réseken úgyis áramlik be magától is a hideg, de ha csak a benti forróságba fújsz egy kis hideget, és az eltávolításon van a kisebb hangsúly, akkor bent csak összekeveredik és forró helyett meleg vagy langyos lesz a levegő. De szerintem ha elöl befújsz neki, akkor a tápnál lévő ventinyíláson nemigen megy be a friss levegő. Ha viszont megy is, akkor a tápból kijövő meleg egy része is visszaszippantódhat.
    Persze mindez csak elmélet, úgyis ki kell kísérletezni a jó megoldást.

Hőmérsékleteknek úgy van értelme, ha összehasonlítva írom le:

Prescott LGA775 1M 3.0@3.6 GHz
    Gyári nem rézmagos P4 hűtővel (alaplapra fúj):
    Tuningolatlan procival:
    Csak az első venti fúj be: terheletlenül: 43°C, terhelve: 65°C; alaplap: 44°C
    Csak a hátsó venti szív ki: terheletlenül: 39°C, terhelve: 60°C; alaplap: 41°C
    Együtt: 38°C, 59°C, 40°C
    Tuningolt procival(3.6GHz):
    Csak első venti: terheletlenül: 46°C, terhelve 69°C; alaplap:46°C
    Csak hátsó venti: terheletlenül: 43°C terhelve: 65°C; alaplap: 44°C
    Együtt: 42°C, 64°C; 43°C

GlacialTech Igloo 5700 MC hátrafelé fújó hőcsöves hűtővel(csak együttes értékek vannak mindkét házventivel!):
    Tuningolatlan:
    Terheletlen: 35°C, terhelve: 47°C; alaplap: 38°C
    Tuningolva(3.0@3.755GHz!):
    Terheletlen: 37°C, terhelve: 51°C; alaplap: 41°C <-- jelenleg így üzemel a gépem egy jó ideje
    Ha csak első házventi fúj be: 43°C, 55°C; alaplap: 46°C <-- ezt most direkt kipróbáltam

Utolsó két sornál jól látszik, hogy a hátsó házventi nélkül igen megemelkedik a hőmérséklet odabent.

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #731 üzenetére

Na, csak idejutottam.
    Szóval elöl van egy 12cm-es venti fixen 800rpm-el, hátul szintén egy 1000-el, de 800-1500 között változtathatom ha melegszik a helyzet. A procihűtő hátrafelé fúj, tehát a hőt kb 5 cm úton azonnal a hátulsó ventin át a szabadba küldi. Tehát a levegő elöl(képen jobboldalt alul) a vinyón át bemegy, átjut a függőleges merevítőkön, majd fölfelé irányul, és részben érintve a ramok alját átmegy a procihűtőn, részben elmegy alatta, és az északi hídnál megy el, annál is elősegítve a hűtést, majd távozik hátul. [link] A DVD és a CD között kivettem a fedőlemezt, így itt is beáramlik a levegő, ami a ramokon keresztül megy a procihűtőbe. [link] Mivel a ház oldala rácsos a vga-nál, és a rács jóval a vga fölött, majdnem a hátsó ventinél végződik, ezért az ezen rácson át beszívódó levegő azonnal távozna, semmilyen hasznot nem hozva. Ezért a vga és az oldalfal közé meghajlítva betettem egy kartonlapot, ami lezárja az oldalrács, a vga és a hátsó venti közti rést, rákényszerítve az itt beszívott levegőt hogy megkerülje a vga-t alulról, majd visszakanyarodva előrefelé(első képen jobbrafelé) a déli hídon át jusson fel az északi hídhoz, majd ki a szabadba hátul. [link] Így a vga alatt a hűtőnél is rendesen cserélődik a levegő. [link]

A táp pedig jól elszeparálva van mindezektől, a táp és a CD közé tettem szintén egy kartonlapot, így az előlapon fölül beszívott hideg levegő a CD tetején és a kartonon át egyből egyenesen a tápba megy. [link]

Nekem eddig így volt a leghatékonyabb a hűtés ebben a házban, és úgy, hogy minden ventilátor a névleges sebessége alatt jóval forog, tehát nagyon csendes marad a gép a hatékonyság ellenére. Kábelezésen még lehetne javítani, de csak a képen látszik olyan kuszának, a levegő útjából a nagy részét eltakarítottam. Jól jönne egy moduláris 8centis táp, amilyen nincs is :)

[Szerkesztve]

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #729 üzenetére

Nem feltétlenül. Sok esetben jobb egy jól kialakított légcsatorna huzata, mint egy nyitott oldalfalú ház, ahol nem igazán érvényesül jól a ventik hatása. Persze ha egy ház nagyon ''résmentes'' és házszellőztető venti is csak kevés van, akkor javíthat az oldallap levétele, de pl az én esetemben, ahol folyamatos a hátrafelé irányuló légáram a ház belsejében, kifejezetten ront az oldal levétele. A huzat ugyanis jobban/gyorsabban cseréli a levegőt, mint a természetes légáramlás a nyitott ház esetében. Nem beszélve arról, hogy a hátul kifújt meleget a nyitott oldalon keresztül egyből visszaszívhatja. Nálam 3-4 fokkal is hidegebb minden, ha fent van az oldala, mintha nincs.

Holnap dobok fel én is képet hogy nekem hogy van kialakítva.

• ANT

őstag

válasz golax #722 üzenetére

Sztem összességében jobban járnál a hagyományos elrendezéssel. Amúgy merre nyomja a levegőt a CPU hűtőd? Nekem a proc. melege megy befelé a tápba, de egyáltalán nem érezhető ez a tápból kijövő levegőn. És az én elrendezésem a lehető legelőnytelenebb. Szóval az egész fúrás-faragás nem érné meg! De ez csak a privát véleményem.

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #722 üzenetére

A tápot azért kell lehetőleg minél jobban hűteni, mert a benne lévő alkatrészek - jellemzően a hagyományos kondenzátorok - a tartós meleg hatására elvesztik bizonyos tulajdonságaikat (kiszáradnak) és tönkremennek, jó esetben csak az alkatrészek, és táp megbontással cserélhetők, így a táp megtartható. Rosszabb esetben szétrobbannak, és ezzel részben a tápot károsíthatják tovább, részben az áramkör megváltozásával túl nagy feszültséget és/vagy áramot engedhetnek az alaplapra, tönkretéve azt, esetleg a benne lévő többi cuccot.

Röviden ennyi, részletesebben valamelyik tápos topikban tudnak segíteni ezügyben.
    A lényeg hogy terheléstől függően legyen kielégítő hűtése a tápnak. Vlahol olvastam, hogy ha maximum kézmeleg vagy langyos levegő jön ki belőle, akkor jó. Terhelés alatt melegedhet jobban, de akkor általában a venti is beindul.

Ha ráengeded tartósan a 70 fokot, akkor egyrészt vadul fog üvölteni folyamatosan a venti, másrészt fél-egy évnél nem szabad tovább tervezni azzal a táppal.

• ANT

őstag

válasz golax #718 üzenetére

Oké, ismerős a termék, nekem is 12-es ventivel szerelt tápom van. Csak ez berakva úgy néz ki, h az a lyukacsos lemez néz hátrafelé, a venti meg lefelé. Legalábbis ez az alaphelyzet. Te vmi olyasmit írtál, h kifelé fordítod a ventit. De merre kifelé? Ezt nem értem!

• ANT

őstag

válasz golax #716 üzenetére

''Ezért gondoltam, hogy valahogy úgy rakom be a tápot, hogy a ventije kifelé legyen.''
    Hoooogy? A táp 12-es ventije kifelé? Merre? A ház hátulja felé? És pl. akkor hogy gyugod a tápba a 220-as kanócot? :F Vagy félreértek valamit?
    Szerk: meg sztem felborítaná az egész a ház lélegzését. Hátulra nem szokás befelé fújó ventit rakni.

[Szerkesztve]

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #714 üzenetére

Ha előre teszed be, ahogy kérdezted is eredetileg, és a házba befelé fújatsz, akkor is csak a tápon menne át a meleg, tehát ugyanúgy nem szerencsés. Ha már teszed, akkor szerintem inkább hátra. Így legalább a meleg egy részét lehúzza a táp helyett, bár mondom, az a venti ott nem sok vizet zavar.
    De ahogy írtad, le kell tesztelni, és ahogy a legjobb, úgy használni.

Amúgy a 12-es tápoknak ez a fő bajuk, hogy szinte akármilyen szellőzésű házban is szívnak le meleget a prociról, legfeljebb annyival kevesebbet, amennyit rásegít az ember a házventivel.

• BlacKSouL

addikt

válasz golax #711 üzenetére

Nekem vannak tapasztalataim ilyen nagyon lassú 80-as ventikkel, és kb annyit ér mint szomjas lónak szájbaköpés. Tapasztalataim szerint a 80-asok 1400-as fordulat alatt nem igazán mozgatnak érzékelhető levegőt. Tehát be lehet rakni, de nem sok értelmét látom. A tápventi terhelés nélkül is alighanem legalább 1000-et fog forogni, és lévén hogy 12-es, nagyságrendekkel több levegőt mozgat meg. Ugyanakkor ha melegedősebb procid és/vagy vga-d van a gépben, azért nem árt szellőztetni, viszont ha a proci mögé a ház hátuljába csak 80-ast tudsz tenni, nagyobbat nem, akkor a szellőztetés nagy részét úgyis a táp 12-ese fogja végezni. Vagy egy erősebb és nyilván zajosabb 80-ast veszel hozzá.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés