- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
válasz
SSJmeszes #10081 üzenetére
Jól értelmezted.
Rövidzár a 2 pines bemeneten = teljes fordulatszámtartomány kihasználható egy komolyabb 5,25-ös szabályzóval, tápfesz függvényében (3-12V között). Figyelni kell viszont arra, hogy a szabályzó le tudjon menni 3V-ra (a legcsendesebb szintre, ha az a célod), mivel elég sok ilyen cucc csak 5-12V között szabályoz.
Ha fix 12V-ról hajtod a ventiket, akkor meg ott a gyári poti a halkításhoz (darabonként tudod őket tekergetni: egy picit macerásabb). A kettőt kombinálni is lehet, de csak speciális esetben érdemes, pl. ha az 5,25-ös szabályzód csak min. 5V-ra képes: ekkor a potival be lehet lőni, hogy 5V-on legyen a legkisebb a fordulat. Mellékhatása viszont, hogy ilyenkor 12V-on sem lesz meg a max. fordulat, szóval bele lehet zavarodni, hogy melyik poti hol áll, és miért annyit pörög épp a venti, amennyit.
-
DigitXT
félisten
válasz
SSJmeszes #10079 üzenetére
Akkor tisztázzuk a dolgot. Ez nem egy alap szabályzó:
ez egy olyan szabályozható ellenállás aminek 2-pines
(mini) csatija van, így csak ehhez a ventihez jó. A ventit
sima venticsatiról hajthatod, molexhez adnak átalakítót.Az ellenállás a venti külön 2 pines bemenetére köthető:
ha nem akarod használni, akkor rövidre zárhatod ezt a
bemenetet a képen bal oldalon látható piros kábellel.Ekkor a teljes fordulatszám-tartomány rendelkezésedre
áll a venti tápfeszétől függően... 3V-ról már indulnak kb.
300 rpm fordulaton, gyakorlatilag teljesen némán.Ha nem kötsz semmit(!) a külön bemenetre (szakadás,
azaz végtelen ellenállás), 12V-ról is csak ezt az éppen
elinduló üzemmódot tudják a ventik - nincs lehetőség a
felpörgetésükre, tehát ennek sok értelme nincs.Magyarán, ha fix 12V-ról (molexről) akarod megtáplálni
a ventiket semmi akadálya, csak ekkor a potival tudod
állítani a fordulatukat, egyenként. Le lehet őket venni a
PCI-os hátlapról: pl. a MO-RA 3 rácsaira is felrakhatók.Nekem egy ideig mentek úgy is, de nemigen másztam
be az asztal alá tekergetni őket, végül inkább váltottam
egy komoly venti-szabályzóra. (Már régóta arról hajtom
őket 3V-ról leginkább... Ill. vízhő függvényében többről.)
Így van értelme, hogy nagy tartalék van bennük. 12V-ig.Persze addig nem pörgetem őket, mert úgy hangosak a
légszállítás miatt: motorhang szinte nulla, szuper ventik.Szerk: a távolságproblémát amúgy túlmisztifikálod.
Tetszőleges távolságra kihosszabbítható egy ventikábel.Márpedig a csövek is el fognak menni a gépből a radiba,
így mehetne (a csövek mentén) a ventiknek a tápfesz is.
Barkácsolható házilag is, de lehet venni gyárit is - habár
azokból tipikusan több kell, mert 60 cm nem a világ... -
Eli_Stone
aktív tag
válasz
SSJmeszes #10070 üzenetére
Ez egy teljes alap szabályzó amivel a feszültséget tudod állítani. De általában ezeken egy sima molex és/vagy egy 3pin-es csati van ahonnan kapja a feszültséget majd a kimenetére meg ugye szintén molex és/vagy 3pin-es csatira tudod rádugni a ventilátort.
De ez szerintem csak ezt az egy ventilátort tudja csak szabályozni, ha többet akarsz szabályozni akkor jobban jársz, ha veszel egy 5,25" helyre beszerelhető szabályzót és a számodra megfelelő ventilátorokat.Amúgy milyen radiátorra tudsz 18cm-es ventilátort tenni? mert lehet én vagyok elmaradva de én eddig csak 12cm-es és 14cm-es radiátorokat láttam.
-
Drizzt01
őstag
válasz
SSJmeszes #9489 üzenetére
Egy kis idézet a logout-ról . : Arctic Cooling F12 és F12 Pro mini-ventiteszt
"Végeredmény:
Az F12 Pro számomra bestbuy, mivel 5V-on lesz használva. Semmi hangja, 5V-hoz képest viszont még jelentős légszállítása is van.A sima F12 egy nagyon jó ár/érték arányú venti, akinek nem a zaj a legfontosabb, az nyugodtan választhatja, ennyiért én nem találtam jobbat.
A Noctua?... szép a színe és halk. Eddig nagyon meg voltam vele elégedve, 12V-on a zajra érzékenyek választhatják. De általában 3K felett van az ára... "
-
krichd1
addikt
válasz
SSJmeszes #9434 üzenetére
A TC hőmérője egy hulladék, nem ér semmit. Egyébként az F12-t úgy általánosságban értettem, beleértve a fix fordulatú, TC, PWM változatokat is. Ezek mechanikailag ugyanazok, és sajnos hangosak is, a légszállításuk sem igazán jó. Az F12 Pro-ért érdemesebb pénzt adni (ha kifújáshoz kell), ez halkabb venti, bár az ára eléggé felment, főleg a PWM változatának, tehát nem mondanám jó ár/érték arányú ventinek azt sem. Persze mindez saját vélemény, de nem igazán értem az AC ventik körüli felhajtást.
-
krichd1
addikt
válasz
SSJmeszes #9422 üzenetére
Milyen hűtésben ? Házon belül levegőkeringetésben, vagy vízhűtés rendszerének radiátor hűtésében ? Egyébként nem teszteltem minden ventit, így nem tudom pontosan megmondani, ahhoz jóval több tapasztalat kéne. Ha rászánnám a pénzt drága ventire, akkor Scythe GentleTyphoon-t vagy Noctua F12-t vennék jelenlegi tudásommal.
Ez a kérdés hogy "Melyik a legjobb venti ?", hasonló ahhoz, mintha megkérdeznéd hogy "Melyik a legjobb autó ?". Fogyasszon keveset, férjen el a család, rengeteg csomag, legyen kényelmes, de a Forma1-es autót is alázza és terepen se valljon szégyent.
Persze sarkítva egy kicsit a dolgot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óvodások homokozója
- PlayStation 4
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mini-ITX
- További aktív témák...
- Noctua NF-F12 industrialPPC-3000 PWM 120mm - 1db
- Eladó Noctua NF-B9 redux-1600 PWM
- Lian Li uni fan tl wireless lcd 120 (garanciális)
- Újszerű - LIAN LI Uni Fan SL-INF 120 RGB (ARGB) 3 darabos fehér ventilátor szett + LIAN LI vezérlő
- Lian Li UNI FAN TL LCD ventilátor szettek, fekete, normal/reverse blade
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Macbook White 13" unibody
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest