- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iOS alkalmazások
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kilenc Redmi és Poco készülék érte el támogatási idejének végét
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hevepapa
senior tag
válasz tzimash #32989 üzenetére
Kis szerencsével filléres javítás lesz.
Nekem pár hete a 6 éves robotporszívóm döglött meg LIDAR motor hibával. Mivel nem éreztem késztetést új robotot venni (ugyan miért nem? ) ezért utánajártam mi a pálya ilyenkor és az aliról vettem 750 Ft-ért egy új motort (magyar boltban 5000 Ft), némi youtube videó nézés és fél óra szerelgetés után újra tökéletesen működik is.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz agent_k #32980 üzenetére
Hááttt... most erre mit lehet mondani? A Vigi széria bevallottan az üzleti vonal. Ott meg azért az a jellemző, hogy beállítod, lemented a konfig fájlt. Aztán működik a rendszer. Ha meg újra kell telepíteni akkor csak betöltöd a konfigot oszt csók. Én az elején eljátszadoztam vele pár órát amíg kialakult olyanra ami nekem megfelelő. Események, pozíciók, patrol módok, képminőségek nappal / éjjel, stb.
De már kb. 1 éve nem piszkálgattam a beállításokat, mert minek.
A hardver revíziókban könnyen lehet jelentős eltérés. Nekem C540 van. Van benne 1.0 meg 2.0 is. A v1.0-ban pl. nincs jármű felismerés. Mondjuk ez nálam nem gond, mert olyan helyre került ahol eleve nincs jármű. -
hevepapa
senior tag
válasz agent_k #32970 üzenetére
Abban egyetértek veled, hogy kissé más-más logikát követ a WebUI, PC-s és a mobil alkalmazás. Kicsit bosszantó (ezt írtam is az összefoglalóban), de van benne némi logika. Minden felületnél más a prioritás. Az NVR és a WebUI-n meg tudod csinálni a teljes finomhangolást (mert itt éred el közvetlenül, helyben) , a PC-n "csak" felügyeled, mobilon meg "csak" ellenőrzöd a rendszeredet.
PC-n a VIGI Config Tool programmal be tudsz mindent állítani a kamerákban és az NVR-ben amit a WebUI-n is. Még a PoE portok beállítását/ki/bekapcsolását is.A kamerák és az NVR milyen hardver verziósak? Firmware frissítések rendben vannak? Ugyanis előfordulhatnak eltérések tudásban és funkciókban a verziók közt.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz zolee-coul #32963 üzenetére
Szép ez a felhős mentés, de egy dologról megfeledkezel:
ha nincs net, nincs mentés sem. Villanyóra lekapcs, router / net leáll - szabad a pálya.
NVR-re mentésnél villanyóra lekapcs, szünetmentes táp bekapcs, megy a folyamatos rögzítés tovább.
Ha olyan helyre rakod az NVR-t ami nincs szem előtt ill. nem nyilvánvaló, akkor szinte biztos hogy nem fogják elvinni.
Persze nincs 100%-os garancia meg védelem semmire (megfizethető árban) de lehet csökkenteni a kockázatokat. -
hevepapa
senior tag
válasz orakas #32946 üzenetére
Szemléltetésül, hogy mire elég az 53W:
Nálam 3 db 4 MP-s Vigi C540 kamera van. A képet 1 perce csináltam, megy az infra is persze. Ha közben forgatnám is mind a hármat, talán egy kicsivel többet fogyasztanának. De azt hiszem elég jól látszik, hogy van még bőven tartalék benne. -
hevepapa
senior tag
Szívesen! Sajnos kimondatlanul, de "ökölszabály" minden gyártónál, hogy a saját gyártmányai a legkompatibilisebbek egymással és csak úgy lehet kihozni az összes tudás a cuccokból ha minden egy helyről van. Persze elméletileg erre volna kitalálva az ONVIF protokoll, de gyakorlatban mindenki trükközik egy kicsit. Szerintem ebben nincs kivétel.
-
hevepapa
senior tag
válasz orakas #32940 üzenetére
A Vigi NVR-1008H-8MP max 8 MP-s kamerát kezel.
Record Resolution:
8 MP / 5 MP / 4 MP / 3 MP / 1080p / UXGA / 720p / VGA / 4CIF / DCIF / 2CIF / CIF / QCIF
A 1008H-8MP és a 1008H-8P közt annyi csak az eltérés, hogy az MP 113W-ot ad le a POE csatornákon, a P meg "csak" 53 W-ot. -
hevepapa
senior tag
-
hevepapa
senior tag
A TP Link VIGI NVR-nél nem igazán lényeges a böngészős elérés - legalábbis Windows rendszeren. Arra a legjobb a VIGI Security Manager program. Mindent be tudsz állítani, nézheted az élőképet és a felvételt is. DE: ez nincs Linuxra.
A Linux alatti Chrome kompatibilitásról nem tudok mit mondani mert sosem használtam ilyet.
A mobilos VIGI app, gyors, korrekt. Kicsit kevesebb állítgatási lehetőség van benne mitn a PC-s programban de a célnak maximálisan megfelel.
Elvileg nem lehet probléma más típusú kamerákkal, mert ONVIF kompatibilis az NVR. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32925 üzenetére
Én úgy csinálom, hogy az NVR-nél van egy 17"-os kukából szökött monitor - ha valamiért közvetlenül ott kéne állítgatni valamit), de a képet alapvetően PC-n egy jobbacska 24"-os monitoron nézem FHD-ban vagy telefonon. Megnéztem milyen ha kirakom a képet az 55"-os TV-re, de érdemben annyival nem jobb. Úgyse nézem folyamatosan a kamerákat, szóval annyira nem csinálok belőle kardinális kérdést hogy min megy.
-
hevepapa
senior tag
válasz motrola #32901 üzenetére
Engem is érdekelne, hogy konkrétan mi a problémád a TP Link Vigi kamerával és NVR-rel?
Ár? Szolgáltatások? Biztonság? Minőség? Szoftver?
De ha lehet akkor ne általánosságban, hanem konkrétumokkal.
Ellenkező esetben csak szóra sem érdemes, üres és megalapozatlan fecsegés amit írsz. -
hevepapa
senior tag
válasz kw3v865 #32893 üzenetére
Nem. Szoftveresen csak a pan-tilt kamerákat lehet forgatni. Az a Reolink amit írtál nem ilyen. Vannak olyan PT kamerák amik dóm kivitelben készülnek. Ezek azért kissé drgábbak is. Ez pl. ilyen:
https://www.hikvision.com/en/products/HiLook-IP-Products/PTZ-Cameras/Network-Dome-HiLook-Series/PTZ-N2404I-DE3/
A kép és link csak bemutató célú - fogalmam sincs ez mennyi jó vagy rossz kamera. -
hevepapa
senior tag
válasz kw3v865 #32889 üzenetére
Nehéz ügy ez, mert ha elérik akkor rakhatsz köré rácsot, de simán betörik/betörhetik a kamera optikáját. Ennek a kockázatát alapvetően csak dóm (dome) kivitelű kamerával tudod csökkenteni. Bár egyes esetekben ennek a burkolata okozhat becsillanást vagy pici kép torzulást, de szerintem egy jó minőségű kameránál ez nem lehet annyira gond.
Ami fontos: a vétel előtt ellenőrizd az adatlapján a vandálbiztosság szintjét:
IK10 már jó. -
hevepapa
senior tag
Baromi stabilan tart a hungarocellben. Nálam a postaláda van így felrakva.
Szerintem a 26x59-es tökéletes a célra. Ennél van kisebb és nagyobb is. Amit szeretnél.
Ezt írják erről:"Könnyen és gyorsan rögzíthetünk a hőszigetelő rendszerekre kisebb súlyú tárgyakat, mint például kisebb kültéri lámpákat, kamerákat, postaládát, kisebb táblákat, házszámot stb.
Az ajánlott terhelhetőség rögzítési pontonként maximum 5 kg. A kész hőszigetelő rendszerre utólagosan szerelhető fel: a spiráldübelt egyszerűen becsavarjuk a vakolaton keresztül a hőszigetelő anyagba (TORX T40-es behajtóheggyel, jellemzően előfúrás nélkül), majd egy 4-5 mm átmérőjű csavarral rögzíthetjük a felszerelni kívánt tárgyakat. A rögzítés nem igényel speciális szerszámokat."Én azért kicsit megfúrtam 3-as fúróval a nemesvakolatot hogy behajtáskor ne másszon el a dübel.
-
hevepapa
senior tag
Spiráldübelt kell használni. Bármelyik barkácsboltban kapsz. Többféle méretben is van.
3-5 kg a teherbírása. Ilyen:
https://www.vasmuszakibolt.hu/25x78-spiral-dubel-hungarocellbe
Ha nemesvakolat van a szigetelésen, akkor 1 pici lyukat fúrsz rá (épp csak átmenjen rajta) hogy pont jó helyen menjen a szigetelésbe, utána betekered a dübelt. Abba meg mehet majd a rögzítő csavar.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz PHenis #32869 üzenetére
Az is elképzelhető, hogy csak a vegyes kódolás lökte el. Ahogy írtad 4 kamera H265, 4 meg H265+ volt. Addig bírkózott meg egyszerre a kétféle kódolással amíg valamiért több lett az adat (sok mozgás, színesebb kép bármi) és azt mondta: ennyi.
A helyedben tennék egy próbát azzal, hogy minden kamerát H265+ kódolásra állítassz.
Ha az volt a gond amit írtam, akkor nem áll fejre és nyersz egy halom extra helyet a HDD-n.
Ha meg mellélőttem: hát vissza mindent H265-re.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32865 üzenetére
Jaja, a seek valóban sokkal gyorsabb lehet. Igaz én sima purple hdd-nél sem érzem lassúnak. 3 kamera playbacknél a mozgás markerek közt ugrálva nincs akadás vagy "gondolkodás". Pakk - ott van - játssza a videót.
Régóta tervezem, de majd szakítok rá időt hogy átállítom a rendszert hogy ne NVR-re hanem a helyi PC-re mentsen az egyik SSD-mre. A VSM-ben van erre opció, de sose próbáltam még. -
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32859 üzenetére
Bocsáss meg, de te hamarabb ajánlottál SSD-t, NVR-t!
Nézd már meg légyszíves ki írta a #32846 hozzászólást az SD kártyásnak - 1,5 órával korábban, mint ahogy én beírtam a purple árát
"Inkább egy enterprise SSD-t plusz NVR-t vennék.
Veszel egy Reolink NVS-4-et, akkor POE injektor sem kell, meg egy enterprise SSD-t. 1TB-os van már 35 ért az aprón, teljesen új."
Ráadásul: én #32847jézusom kommentjére válaszoltam, aki írta, hogy annyiból kijön egy purple is. -
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32854 üzenetére
Első ránézésre talán igen, de ha belegondolsz: a legtöbb NVR-en 100 mbites port van. Tehát maximum 12,5 Mbyte adat megy ki rajta. Bármennyien nézik is! Abban meg egyetértünk szerintem hogy ennél bármelyik HDD jelentősen gyorsabb (Purple kb. 110 MByte/sec).
Az NVR procija is gyorsabban olvassa ki a HDD-ről az adatokat, mint ami kifér a 100-as LAN porton. Főleg hogy a kamerák felvétele jellemzően nem sok kis fájlből áll, hanem inkább párszáz megás nagyokból amiket szekvenciálisan olvas ki. Persze a lejátszásban ha ugrálsz akkor nem 1, hanem mondjuk 0,3 sec alatt van ott.
Szóval szerintem a "bottleneck" a LAN port sebessége és nem az adathordozó sebessége.
Az más kérdés, hogy általában nem nézik 3-5-10-en mind a 4-8 kamera képés valós időben legnagyobb felbontásban.
De természetesen ez csak az én privát véleményem! -
hevepapa
senior tag
-
hevepapa
senior tag
-
hevepapa
senior tag
válasz wolfman #32840 üzenetére
Az itteni emag már csak egy "piactér". Abból is a rosszabb fajta. Amikor indultak akkor szinte csak emag forgalmazású cuccok voltak és egész jó volt.
Az utóbbi években mióta boldog-boldogtalannak adnak felületet egyre gázabb a helyzet.
Az egy dolog, hogy sok a bóvli aranyáron a dropshippinges cégek miatt, de egy gyanútlanabb vevő könnyen azzal szembesül, hogy berak a kosarába 4-5 terméket és fizetéskor derül ki hogy mindhez külön szállítási költség van mert más-más a forgalmazójuk.
Ellenpélda: az alza az elején elég tré volt (szerintem), de most már teljesen jó lett.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Valahol éppen itt a válasz arra is, amit pár napja mondott valaki, hogy ebben a fórumban miért nincs nagyobb tere és ajánlása az alis, noname kameráknak?
A pakliban bőven benne van, hogy amikor először a piacra dobták azt a kamera szériát amit vettél az még tényleg tudta a 2x5 MP-t. Utána ócsósítottak rajta a kínaiak. De az is lehet, hogy ha kifut ez ami raktáron van náluk, akkor a következő eresztés (ha elég olcsón kapják meg) akkor ugyanezzel a szitázással már 2x8 MP lesz.
Egyébként nyugodtan indíts az alin egy claimot (ott nem tudom mi a szakszó a hivatalos panaszra), hogy nem azt kaptad amit kértél. Jó eséllyel kapsz valamennyi visszatérítést is.
Az ebayen tuti működik ez. -
hevepapa
senior tag
Sajnos az a realitás, hogy az ilyen noname kameráknál bármi és az ellenkezője is lehet. A részletes specifikáció néhány esetben csak arra szolgál, hogy legyen oda írva valami jól hangzó adat. Ettől függetlenül még lehet egész elfogadható is a kamera.
Valaki régebben írta, hogy olyan jó dolgot is tudott a kici-ócó kamerája amit meg sem emltettek a leírásában és csak tök véletlenül jött rá. -
hevepapa
senior tag
Ha valóban ONVIF kompatibilis a kamera akkor a VIGI Security Manager elvileg megfelelő lehet erre a célra. Settings - Discovered Devices - ha itt látszik a kamera akkor + Add.
Utána akár mentheted a PC-re is a felvételt SD kártya helyett. Persze csak ha folyamatosan be van kapcsolva a gép.
https://static.tp-link.com/upload/software/2024/202411/20241128/VIGI%20Security%20Manager_setup_1.7.2.zip -
hevepapa
senior tag
válasz motrola #32801 üzenetére
Van itt azért más kamera típusról is szó. Pl. Annke, Hikvision. Dahua.
Egyszerűen arról van szó - szerintem - hogy van 5-6 olyan ismertebb gyártó akiknek a cuccait évek (vagy akár évtizedek óta) forgalmazzák MO-n és van velük személyes tapasztalat is. + van hozzá 2-3 év magyar garancia is és bizony van akinek ez is fontos.
Persze vannak még más gyártók is de ezek egyik része (nézz szét az emagon...) tipikusan a "dzsunka balra" brand, másik része meg professzionális termék amik nem lakossági árban vannak... Nem ugrik be hirtelen, de régebben volt szó valami sépci IP kameráról ami fél misi körüli árban volt.
Azt meg mindenki el tudja dönteni hogy magyar fórumról próbál tájékozódni vagy keresget a neten infókat - amik megbízhatósága 1 centivel sem jobb, mint amit itt kap -
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32771 üzenetére
"Nekem nincs szemüvegem (kellene), de nem akarom."
Ne haragudj Berci koma, de vagy túl hiú vagy vagy pedig hülye Ha romlik a látásod akkor szemüveg kell - ha öreg vagy ha fiatal. Ez nem vita tárgya.
Ugyanis azzal hogy nem használsz szemüveget csak annyit érsz el, hogy sokkal jobban fog romlani a látásod mint amit a korod indokol. És ha így kitolsz a szemeddel mire észbe kapsz a szódásüvegtalpa kell vagy lézeres szemműtét vagy leckék a denevérektől az ultrahangos tájékozódásra. -
hevepapa
senior tag
Nagyon egyszerű a magyarázata annak, hogy ebben a fórumban miért a leginkább elterjedt és gyakorlatban is bizonyított kamera rendszerekről van szó:
élő ember nem tudja követni, hogy az aliról picipénzért megvett kamera valójában milyen műszaki tartalmat takar. Az ott leírt specifikációkat érdemes erős távolságtartással kezelni. Lásd: árulnak az alin 32 TB-s USB pendrájvot is pár ezer forintért! Az hogy SSD-ből sincs ekkora kb senkit sem zavar
Szóval megveszed a Csingkung márkanevű papíron mindent tudó kamerát és fél év múlv akiderűl hogy kuka az egész, a kereskedő eltünt, ilyen nevű kamera meg már nincs, mert ugyanezt más kereskedők már Kungcsing Pro Extra névre szitáztatják a dzsunkán ahol gyártják.
Persze nem vitás, hogy ki lehet fogni egész jó darabokat valóban olcsón, de nem ez a gyakori.
Itt meg azért olyan emberek adnak tanácsot akik az adott gyártó eszközeit használják vagy használták. És ha valakinek van pl egy Reolink rendszere akkor hamarabb tud megalapozott tanácsot adni egy bármilyen Reolink eszközről, mert nagyvonalakban azonosak.
Van még egy ki nem mondott dolog: néha előfordult itt hogy valami egzotikus típusú kamera problémára kért tanácsot valaki. Néhányan elkezdtek tippeket adni javaslatokat dúrtak fel netről. Szóval elvégezték azt amire a kérdező lusta volt... Megírtak 5-6 ötletet. Persze csak vaktában mert ismeretlen típus volt.
A kérdező meg soha többé nem reagált. Így nem derült ki hogy volt jó ötlet? Ha igen, mi volt az? Kinek van kedve azzal tölteni a szabadidejét hogy olyannak segítsen aki arra sem veszi a fáradságot hogy azt mondja: bakk.... -
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32768 üzenetére
60+ vagyok, van szemüvegem (okosabbnak is látszok tőle )
24"-os FHD felbontású monitoron nézem a kameraképet ami 4 MP-s - azaz nagyobb felbontású mint a monitorom. Ha szoftveresen belenagyítok a képbe akkor is bőven jó a kép. Megjegyzem: hetente hányszor van olyan esemény aminél elengedhetetlenül szükséges hogy pl. akár 4x-es nagyítsuk a képet? Ahol gyakori az ilyen eset ott eleve optikai zoomos kamerát használnak. Arról az elég gyakori módról nem is beszélek amikor 5-7"-os telefon képernyőn nézi valaki a kamerát vagy 12"-os tableten.
Ez a "ha nem 8-12 MP-s a kamera akkor az már nem felel meg 2025 év szintjének, eléggé hasonlít arra amit írtam már: a 8K TV a korszerű és a menő. Bedőlsz a marketingnek és a hitelre megvett 8K TV-den nézed a HD/FHD adást - hiszen pár demó tartalomtól eltekintve gyakorlatilag NINCS 8 K-s tartalom. Persze azt már utólag ciki bevallani, hogy a feleannyiba kerülő 4K TV-n se annyival csúnyább az FHD tartalom. Viszont előfizetsz a legdrágább Netflix csomagra mert azon van 4K tartalom - és wifin csatlakozol a routeredhez (mert ne csúfítsuk el a nappalit vezetékekkel!) és kapod a szénné tömörített 4K-t Akinek nem inge az ne vegye fel!
1 szó mint 100: szerintem mindent a maga helyén kell kezelni és inkább arra törekedni hogy egy rendszerben ne legyen "bottleneck" rész a spórolás miatt. -
-
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32737 üzenetére
És miért baj, hogy "csak" 4 MP-s, de közben jó a képminősége és jók a szoftveres funkciói? Nem csak attól függ egy kamera minősége hogy hány MP-s!
Olyan ez a MP mánia mint a TV-knél a 8K Mindenhol azt olvasod, hogy csak a 8K a jó, alatta minden elavult gagyi. És közben max FHD felbontású tartalmat nézel rajta Urambocsá.. tömörített letorrentezett HD felbontású sorozatokat. De büszkén nézed a TV-n a 8K címkét.
Egyébként a kérdezőnek én sem írtam 1 szóval sem, hogy C540-et vegyen! Sőt eleve azzal kezdtem, hogy nem lát el éjszaka 40 méterre. De mert azt írta hogy azért érdekli a kamera, ezért írtam róla egy kicsit részletesebben mivel több ilyen kamerám van.
Aztán majd eldönti mit vesz. Ahogy szoktam mondani: az ő döntése, az ő pénze. -
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32732 üzenetére
Geolikáció: Nem hiszem, hogy betörés szempontból túl sokra mennél azzal, hogy egy X felhőből megkapsz akár egy kisvárosnyi kamera hozzáférést. Ugyanis csak az adott gyártó kameráit látnád - ez már egyből megtizedeli a lehetőségeket. Ezeknek a kameráknak a nagyrésze esélyesen udvart, tárolót stb figyel ezért ezzel nem sokra mész A maradék belső kamera talán még használható lehet, de közben benne van a pakliban, hogy a szomszéd kamerája - amiről nem is tudsz mert nincs a megszerzett csomagban - rögzíti a mozgásodat.
Cégek, felhő, GDPR: Az EU-ban hivatalosan forgalmazott rendszerek az adatokat olyan szerverekre továbbíthatják amik EU területen vannak. Függetlenül attól, hogy kínai vagy bármi a cég. Persze elvileg fennáll a lehetőség hogy mégis EU-n kívülre megy, de ezt nem szokták megkockáztatni, mert csillió eurós büntetést kaphatnak.
Az meg hogy a legtöbb cég felhős elérést használ, igazából nem jelentős biztonsági kockázat. Nem vitás hogy lehetnek olyan cégek amiknél olyan a védendő dolog, hogy extra, csúcs, mindentől elszeparált védelem kell, de ez fehér holló.
De itt SOHO megoldásokról szoktunk beszélni és nem multi/nemzetbiztonsági szintről!
"az adataidat/jelszavadat/hozzáférésedet önként küldenéd át egy olyan ország szerverein akiről kb az 1984-et mintázták"
Erre mit lehet mondani? Az EU-ban forgalmazott eszközök adatait csak az EU területén található szervereken szabad(na) tárolni. Hogy elhiszed vagy sem, hogy be vannak tartva az előírások, az már egyéni döntés / felfogás kérdése. Ha szerinted egy itt forgalmazott Hikvison, Dahua, Annke, TP Link, Reolink, stb. (mind kínai cég) kamera account adatai egyből a kínai hírszerzés (erre céloztál az 1984-el?) szerverein landolnak - hát te tudod. De ha igaz ez a scenarió, akkor a mobilod oprendszerén keresztül meg a többi adatod megy valamelyik amcsi 3 cég betűs szerverére. A végeredmény szempontjából nem sok a különbség. A magyar szolgálatok is láthatják minden netes és mobilos rezdülésedet - ha nagyon kíváncsiak rá.
Közben meg az instán kiírod mikor, hol nyaralsz, mit eszel, mikor kivel és hol bulizol -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32728 üzenetére
Már miért ne lenne pl. a C540 mozgáskövetős? Bejelölöd hogy kövesse a mozgást és követi. Amikor meg teljesen kimegy az objektum a képből akkor visszaáll az eredeti pozícióba. Sima sor. De akár max. 300 db fix pozíciót is fel lehet venni és 1 kattintással váltogatni köztük. Sőt 8 patrol mód is beprogramozható (egyenként 8 pozícióval) és így a megadott időközönként ide-oda tud nézni a kamera.
-
hevepapa
senior tag
válasz tozo86 #32723 üzenetére
Én 3 db VIGI C540-et használok. Teljesen rendben van a képminősége és a szoftveres háttere is. 3 év magyar garancia van rá. 38 ezer forint. Max. 256 GB-s SD kártyát kezel.
3 féle felfogatási módon lehet rögzíteni - az egyik mód kifejezetten az oszlopra rögzítés.
Kezelhető/nézhető PC-n és mobilos alkalmazásban is. A mobilosban az jó funkció, hogy meg lehet osztani a kamerát másik mobilra is, azaz pl. a családban mindenki rá tud nézni a kameraképre. Beállítható, hogy csak kezelni tudja másik fél a kamerát vagy a beállításokhoz is hozzáférjen. A PC-s program és a mobilos app is tud magyar nyelven.
A riszatási részéről nem tudok mit mondani, mert nem használom ezt a funkciót. NVR van, folyamatos rögzítéssel...
Mivel az elhelyezés miatt (8 m magasság) gyakorlatilag csak a POE táp a jó, ezért praktikusan vagy egy POE switch vagy egy POE-s NVR a járható út. Ezért én egy 4 csatornás POE NVR-t javasolnék 1 TB-s WD Purple HDD-vel (26 ezer ft). VIGI NVR1004H-4P (50-52 ezer ft). Sajna ez összességében jelentősen drágább mint a keret amit írtál, DE: a kamera mellé bármilyen típust veszel, kell még egy min. egy POE switch és egy jó minőségű SD kártya is. Ezek se olcsók. Az NVR-es megoldásnál viszont ha csak 1 kamera van akkor simán rögzítessz 2 hónapnyi folyamatos videót is.
Fontos: nem akarlak meggyőzni arról hogy C540-et vegyél! Csak leírtam a véleményemet személyes tapasztalat alapján. Írj rám privátban és átküldök pár nappali és éjszakai képet és abból kb látod mire számíthatsz.
Apró kiegészítés: bár drágább az NVR-es megoldás, de ha belegondolsz: az SD kártya hamarabb meghibásodhat és olyan magasban kissé macerásabb a cseréje. A 256 GB-s WD Purple kártya annyiba kerül mint az 1 TB-s WD Purple HDD...[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz tozo86 #32717 üzenetére
Az éjszakai infrás látás elég vékony jég. Elég ha a látótérben pár méterre van egy kerítés vagy fa - addig fog csak látni a kamera a visszaverődés miatt. Ködös időben meg csak zizis képet látsz. Lehet bármilyen nagy felbontású, ha pár méterről valamin visszaverődik az infra fény - nem látsz messzebbre. Szóval igazából csak akkor fog kiderülni hogy mennyit, milyen messzire és milyen minőségben látsz amikor felrakod a kamerát. A többi csak marketing szöveg.
-
hevepapa
senior tag
válasz tozo86 #32714 üzenetére
Sajnos az átlagos kamerák éjszakai látása max. 30 méter. De nem azt jelenti hogy 30 méternél még éles felismerhető lesz a kép, hanem annyit hogy ott még látszik valami.
A környezeti hatásoktól függően én inkább 15 métert mondanék ami még használható minőségű. Esőben és ködben meg 0,5 méter
A belinkelt turret kamera nem forgatható. Olyat keress aminél PT (Pan/Tilt) vagy PTZ (Pan/Tilt/Zoom) van. De ezekből a jobbacskák gyártótól függően inkább 40+ ezernél kezdődnek (4 MP)
Nekem TP Link VIGI C540 van. Ez forgatható PT 4 MP-s kamera, de nem ajánlanám jó szívvel a távolság miatt. 41 méter távolságba éjszaka nem lát el. Viszont 38 ezer Ft -
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32701 üzenetére
jaja értettem. De ha minden ilyen jellegű kockázatot ki akarsz zárni akkor nem használsz se számítógépet, se okos eszközöket. Ahogy mondani szokták: aszent válassz telefont hogy mit szeretnél: Kínába vagy Dél-Koreába menjenek ki a személyes adataid. Az USA a droidon meg az almán keresztül tuti megkapja
Üdv a XXI. századi digitális szép új világban.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32700 üzenetére
Kicsit túltolod a paranoiát, de te tudod neked mi a jó.
Azt senki sem álíltotta, hogy nincs feltörhetetlen rendszer. A külügy szerverein is ki-bejártak a ruszkik pár éve, pedig gondolom azért az nem otthoni sufni cucc.
Azt kevésbé tartom életszerűnek hogy valaki a darkweben vegyen magának kamera accountot és ott figyelje ki hogy otthon van-e a tulaj vagy sem. Egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb végigmenni egy utcán és megnézni hol nincs kamera és nincs mozgás a háznál.
Főleg hogy pl nálam sincs benti kamera hanem csak külsők. Azoknak a képéből kicsit macerás visszanézegetni hogy otthon vagyok-e éppen vagy sem - vagy épp akkor érek haza amikor végzett több napi felvétel visszanézésével és indulna betörni
Nem mondom, hogy kizárt - de az tuti hogy nem életszerű.[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32696 üzenetére
Oda kell figyelni a biztonságra de nem érdemes túl paranoidra venni a figurát.
Nálam pl. minden eszközöm fix IP-t kap a routerből és az Eset Internet Security tűzfalában látom a teljes hálózatot és látom, hogy van/volt-e idegen eszköz.
Ez persze nem véd meg egy - mondjuk - kormányzati vagy kőprofi "érdeklődéstől", de ésszerű mértékre csökkenti a kockázatot.
Viccesebb sztori lesz amikor októbertől a W10 nem kap biztonsági frissítéseket és párszáz millió ilyen gép ott lézeng a neten. Ezeknek a tulaja általában nem power user hanem átlag user aki még örül is hogy "nem zaklatja" frissítésekkel az MS.
Télre lesz itt zombi, botnet vadnyugat ha nem lesz változás az MS terveiben. -
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32696 üzenetére
A nagyobb cégeknél a felhő biztonság nagy prioritáson van. Nem hobbyból hanem kőkemény üzleti megfontolásból. A nagy pénz nem az otthoni felhasználókból van hanem a cégektől és állami megbízásokból. És ha gázos a biztonság sok cég lelép, esik a részvény árfolyam, kirúgják a CEO-t.
Ez a biztonság kérdés meg messzire vezet. Ha belegondolsz: a Huaweit kitiltották az USA-ból mert nemzetbiztonsági kockázat, nálunk meg ezt nyomják ezerrel. Ugyanúgy az USA-ban bannolták a Dahua-t és a Hikvision-t. Tilos kormányzati szervnél ilyen rendszereket használni. Itthon nincs semmi ilyen jellegű korlátozás ezekre.
Aztán mindenki a saját ízlése szerint eldönti, hogy ez csak "politika" vagy van komolyabb oka is. -
hevepapa
senior tag
válasz Magnat #32691 üzenetére
Ha normális kamerád van, rendes jelszóval és a legújabb firmware is telepítve van, akkor nem hiszem hogy fel fogják törni.
Persze ha valami filléres noname kamerád van és még a default jelszóval használod akkor már necces lehet a szitu.
Wifis kamerát meg egyébként is a normál hálózattól elszeparálva (vendég vagy IoT hálózat) érdemes használni. Nem nagy varázslat - csak hasznos. -
hevepapa
senior tag
válasz scream #32687 üzenetére
A nagyobb gyártók felhője jellemzően biztonságos. Persze mint bárhol itt is előfordulhatnak biztonsági problémák, de ezek a gyártók általában gyorsan javítják is a hibákat -> szoftver / firmware frissítés. A probléma legtöbbször szimplán user error: deafault vagy túl gyenge jelszó használata, ajánlott (esetleg kritikus) firmware frissítés nem telepítése.
Régebben írtam párszor, hogy a nagyobb gyártók eszközei nem csak a márkanév miatt drágábbak, hanem mert sokkal komolyabb és folyamatosabb szoftveres támogatás van a termék mögött.
Egy filléres alis kamerához illúzió még 1-2 év múlva is firmware frissítést várni. Általában van egy standard firmware rajta, működik, oszt csók a családnak. -
hevepapa
senior tag
-
hevepapa
senior tag
válasz mpierre #32617 üzenetére
Tudom. Van rálátom ezekre a dolgokra. Amikor bejött a GDPR unásig csináltam a céges (benne a kamerás megfigyelés is) szabályzatokat. Nem is tudom hány éve volt ez. 8 talán.
2 dolog biztos: azóta egyik cégnél sem ellenőrizték És arról sem hallottam, hogy bárkit komolyabban szankcionáltak volna azért mert a kamerája kilátott a közterületre és nem volt kinn az elvileg kötelező felirat sem
Elvileg a cégeknél is max. 3 napig lehetne jogszerűen megőrizni a felvételeket, de a rendőrök nagyon értékelik ha van 1-2 hetes felvétel ha valamiért kellene nekik.
Persze attól ez még szürkezóna - ha nagyon betű szerint nézzük. -
hevepapa
senior tag
válasz mpierre #32611 üzenetére
A megfizethető árú jobbacska "kukucskáló kamerák" általában olyanok, hogy kívülről látszik, hogy nem egy standard kukucska van benne. Kicsit nagyobb a felülete és jobban megnézve látszik az optika benne. De ez már csak ilyen. Azért ez nem olyan vészesen feltünő - szerintem. Persze nem tudom milyenek a szomszédaid, de jó eséllyel senki sem foglalkozik majd vele. Ha meg valaki rákérdez miért cserélted ki a régit más fazonúra, hát mond neki, hogy valami g.ci betörte a régit és csak ilyen újat kaptál hirtelen
Az elvileg kötelezően kirakandó "Kamerával megfigyelt terület" kiírást meg gyakorlatilag senki sem tartja be -
hevepapa
senior tag
válasz Marci112233 #32604 üzenetére
Nincs benne online firmware frissítés? Rákattintassz, megnézi neten van-e újabb, mint a telepített. Ha van: letölti, frissíti.
-
hevepapa
senior tag
válasz motrola #32597 üzenetére
Nekem is van egy olyan wifis, PT kamerám ami annyira noname, hogy még a dobozára sincs márkanév írva. Néha be is rakom, ha olyan helyet kell átmenetileg megnézni ahova a fix POE-s kamerák nem jók ill. felesleges lenne 1-2 napra átrakni valamelyiket.
Arra a célra megfelel, elfogadható az FHD képe is, de azért nem alapoznám erre a rendszeremet. -
hevepapa
senior tag
Akkor tudnál igazán véleményt mondani az olcsó kameráról és a szolgáltatásairól, ha megnéznél egy jobb minőségűt is azonos körülmények közt.
Ráadásul az olcsó kínai "dzsunka balra" márkájú kamerák általában nem kapnak később firmware frissítéseket, szóval biztonsági szempontból elég véleményes a használatuk. -
hevepapa
senior tag
válasz DonDano #32588 üzenetére
Esélyes, hogy meg tudják oldani. Praktikus lehet, ha részletesen átbeszéled velük az alap elvárásokat + megkérdezni van-e valami plusz javaslatuk a kivitelezéshez. Tudod, hogy van ez: sok esetben egy laikusnak eszébe sem jut olyan részlet ami egy rutinosabbnak már triviális. A korrekt cégek nem lehúzni akarnak 1-1 extra javaslattal (ami kicsit emeli az árat), hanem egy elégedett vásárlót szeretnének.
Amikor egy autó márkakereskedésben melóztam, ott az volt az elv, hogy:
10 elégedett vevő hoz 1 potenciális új vevőt, de 1 elégedetlen vevő elriaszt 10 potenciális új vevőt. -
hevepapa
senior tag
válasz DonDano #32580 üzenetére
Az a probléma, hogy ha jól vettem ki, hogy a 40x20x5 centis talpazatba kéne valahogy beépíteni a 4 kamerát. Úgyhogy a pici méret eléggé kardinális kérdésnek tűnik. Fél perc google keresés után ilyesmi megoldás tűnhet jónak:
https://www.spystore.hu/wifi-kameramodul-pir-erzekelovel-es-ir-vilagitoval-d1-2k-e128201.htm 60 000 Ft/db.
Ahogy látom ez a cég igény szerint le is tudja gyártani ami kell. DE: nem lesz olcsó. Viszont ha az említett kiállítási tárgy drága valami, akkor jobb a szakemberek által, a speciális igények alapján összerakott eszköz, mint a szakértelem nélkül, találomra, ChatGPT javaslata alapján összebarkácsolt rendszer. -
hevepapa
senior tag
válasz zsoltip #32538 üzenetére
Nagyon pici esélye van, hogy a Mi Home is kezelje. Az utóbbi pár évben az látszik, hogy a Mi Home app egyre zártabb és gyakorlatilag már csak a saját gyártmányokat támogatja.
A Xiaomi kezd egyre jobban lezárni a cuccait a 3rd party megoldások elől és ami a Mi home appban megy, az másban nem fog menni. És ez fordítva is igaz. Legalábbis az utóbbi 1-3 évben megjelent eszközeikre ez a jellemző. Hab a tortán a kínai és a globál verziók sokszor elképesztően eltérő támogatása. Ez mondjuk nagyrészben a nyugati világban jelenlevő adatvédelem miatt is van (mert Kínában a személyes adatok vdelme ismeretlen fogalom ), másfelől meg a globál verziók eladása a kínai piachoz képest nem elhanyagolható ugyan, de nem a fő prioritás. -
hevepapa
senior tag
válasz kunberci #32546 üzenetére
Ehhh... ez csak egy mondvacsinált indok! Ez a logika alapján akár be lehetne zárni ezt a fórumot is, mert a többszázezres kamera rendszereinkről beszélgetünk, és közben sajnos sok embernek probléma a téli tüzelő is. Pikirt megjegyzés: te is SSD-ket raksz az NVR-edbe meg veszel pár tartalék kamerát amit lehet hogy sohasem fogsz beüzemelni.... és fel sem merül benned, hogy az SSD-HDD árkülönbözetét inkább odaadd egy rászorulónak. Pedig az az összes biztos segítene valakin a környezetedben.
DE: a te pénzed, azt csinálsz vele amit akarsz! Csak ne legyünk már álszentek...
Részemről lezárva ez a téma, mert ha valami akkor az már itt végképp off topic, hogy ki mire költi a saját pénzét.... -
hevepapa
senior tag
válasz blueberry21 #100 üzenetére
A fenébe... elkeveredett... régi dologra válaszoltam. Lehetne törölni?
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
válasz felora:) #32478 üzenetére
Úgy van ahogy @bigrock is írta!
Az egész folyamatot úgy képzeld el (kicsit lesarkítva), hogy a kamera feldolgozza a képet a beállításai alapján (színbeállítások, maszkok, stb), az észlelt mozgásokhoz ill adott esetben az ember, jármű stb észlelés elejéhez-végéhez berakja a megfelelő jelzést és a kész videó folyamot (stream) továbbítja az NVR-nek ami rögzíti és utána visszajátssza.
Gyakorlatilag a kép feldolgozás miatt van 1-2 másodperces késés a "történés" és az "élőkép" között. Persze vannak olyan ipari rendszerek ahol gyakorlatilag minden valós időben megy, de az nem az otthoni, megfizethető szint.... -
hevepapa
senior tag
válasz Rodzser Mór #32468 üzenetére
A belinkelt TP LinkTapo nem egy acélos teljesítményű kamera. 15 fps, H264. csak wifis és csak a standard mozgásérzékelés van benne.
A másik... hát olyan amilyen. Ezt a szintet aliról 6-8 ezerért is meg lehet kapni. -
hevepapa
senior tag
válasz spidersoft #32450 üzenetére
Ha úgy tűnik, hogy az app a bugos, akkor érdemes lehet tenni egy próbát valamelyik régebbi verzióval. Itt van egy halom 2018 óta. https://provisioncam2.en.aptoide.com/app
A "Versions" fülnél. -
hevepapa
senior tag
válasz BLUE TORNADO #32443 üzenetére
Találkoztam már olyan olcsó wifis kamerával amit úgy lehetett resetelni, hogy az SD kártya foglalalt mellett volt egy kis lyuk. Be kellett dugni egy valamit oda (pl. gémkapocs) és 15 másodpercig benyomva tartani. De láttam olyat is, aminél egy lengő csatlakozó végén volt egy kis gombszerű valami. Megnyomva újraindult a kamera, 10-15 másodpercig nyomvatartva meg resetelődött. A konkrét típus ismerete nélkül csak ilyen tippjeim vannak.
-
hevepapa
senior tag
válasz sujgojo #32389 üzenetére
A PC-imben csak Noctua ventik vannak. Nem mondom, hogy olcsó gyártó - sőt a legdrágábbak közt van, de rendkívül jó minőségűek és csendesek a ventillátoraik. Van olyan CPU hűtőm (NH-U14S) ami már megy vagy 10 éve és semmi hangja sincs. NF-A15 venti van rajta. Itt utalnék vissza egy tegnapi témára: náluk nincs olcsó, de necces minőségű termékvonal - nincs állandó akciózás... A Noctua az Noctua és pont. Hiába na... ezek makacs osztrákok A 6 év garancia se rossz.
-
hevepapa
senior tag
válasz sujgojo #32372 üzenetére
Gyakorlatilag csak a ventillátorcsere segít rajta. Itt egy videó a komplett műveletről. https://www.youtube.com/watch?v=lwDjARqEhCk A 2db Noctua ventillátor kb. 13 ezerbe kerül. DE: ha garis az NVR akkor nem biztos hogy célszerű a csere mert a videóból kiderül, hogy az eredeti mikiegér ventillátornak nem standard a csatlakozója és le kell vágni róla a vezetéket.
Majd eldöntöd. Arra figyelj oda, hogy mivel a videó már pár éves, ezért a barkácsolás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a gyári ventik méretét. -
hevepapa
senior tag
válasz jézusom #32363 üzenetére
Azért ezzel nem teljesen értek egyet. Ha egy gyártó saját márkanéven ad el valamit akkor illik, hogy ugyanazt a minőséget nyújtsa mint egy másik termékvonala! Különben elég "user lehúzó cég" illata van a dolognak...
Más iparág, de analóg: ha az Adidas cipő tuti jó minőségű, de az Adidas néven drágán eladott melegítőjük 2 mosás után kilyukad, akkor az Adidas cég korrekt vagy átveri a vásárlóit? Egy márka attól márka, ha valamira az a név van ráírva, akkor tudod milyen minőségre számíthatsz. Az más kérdés, hogy most már elég sok cég az olcsósítás jegyében a minőségen spórol és az 5-10 évvel ezelőtti minőségének a hírnevéből él.
Az nekem eléggé red flag, ha egy cég állandóan akciós árakkal csábítja a vevőket... évi pár akció OK, de ahol állandóan akciózás van, ott az kissé büdös. -
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus #32316 üzenetére
Mindenkinek a saját döntése milyen adattárolót rak a biztonsági rendszerébe.
Nekem nem lesz se jobb, se rosszabb, ha valaki 5ezerért vesz az alin 32 TB-s SSD az NVR-jébe...
Én csak leírtam a dolog technikai hátterért amit nem én találtam ki, hanem a témához nálam 100x hozzáértőbb emberek. -
hevepapa
senior tag
válasz Victoryus #32295 üzenetére
"Azért olyan sokszor nem fogja teleírni, 200TWB-meg bír az ssd is."
Nem csak arról van szó hogy mennyi írást bír ki az adathordozó, hanem főleg arról, hogy az NVR 24/7-ben ír rá folyamatosan - több forrásból valós időben. Olvasd már el azt a pcx-es cikket amit belinkeltem és abban érthetően leírják mi, merre, meddig - és főleg: miért.
Az meg hogy mennyire szeretnéd biztonságban tudni a kameráid felvételét - az már a te döntésed.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iOS alkalmazások
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- Milyen processzort vegyek?
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Apple Watch SE 2020 40mm Rose Gold színben extra szíjakkal (Istyleban vásárol)
- PowerColor RX 6600 XT 8GB GDDR6 FIGHTER Eladó!
- HP ProBook 6475b : AMD A6-4400M / 8GB DDR3 / HD 7520G / 256GB SSD
- PowerColor RX 6600 XT 8GB GDDR6 HELLHOUND Eladó!
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S24 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes állapotban
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest