Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Penge_4

    veterán

    válasz Sk8erPeter #14978 üzenetére

    Ezekből az apró szarságokból is látszik, hogy a maximális megfigyelés és totális kontroll a céljuk. A láthatatlan mód elengedhetetlen igény még az átlagfelhasználók oldaláról is. Szóval üzleti jellegű haszna nemhogy nincs, de még anyagilag és megbízhatóság terén is egy hatalmas nagy koporsószög.

    Ugyanaz, mint régen volt az MSN-nél a "Ki tiltott le?" vagy a közösségi oldalaknál a "Ki nézte meg a profilomat?"

    Hiába van rá látszólagos igény, fel kell ismerni, hogy ezek azok a dolgok, amiket bár mindenki szeretne saját magának, mint exkluzív hatalmi státusz vagy egyfajta mesterkulcs, de senki (még aki magának szeretné sem) szeretné, ha másoknak is lenne ilyen lehetőségük, mert akkor az egész értelme veszne el.

    "Mindenki" szeretné látni, ha egy bármilyen ismerőse letiltotta egy IM szoftverben vagy csak rejtőzködik, de valójában online, ahogy azt is, ha megnézte egy közösségi oldalon a profilját.

    De azt már "senki" nem szeretné, hogy az általa ideiglenesen letiltott személyek (esetenként pl. főnök vagy fontos ügyfél) tudomást szerezzenek róla, hogy ő valójában letiltotta őket ideiglenesen, hogy ne fárasszák a faszságaikkal vagy azért van invisible módban, mert nem akarja, hogy meló ügyben megrohamozzák (vagy a fordítottja, amikor a személyes/családi oldalt tiltja le ideiglenesen, mert munkaügyben online módban kell lennie, ha meg egy másik ablakban velük cseveg, akkor az nem túl produktív). Ahogy azt sem szeretné, ha akár az exei, akár az alkalmazottai, akár a leendő alkalmazottai látnák, hogy leskelődik a közösségi oldalas profiljaikon.

    De mivel ezeknél a cégeknél nem elmebetegek dolgoznak, ezt tudniuk kell és tudják is. Így értelemszerűen az egyetlen céljuk az, hogy egy idő után szűnjön meg minden igény a privát szférára. Ha a kontaktjaid előtt nem zavar többé, hogy transzparens vagy, akkor később kiterjeszthetik az összes emberre, így mindenki teljesen átlátható és transzparens lesz és eközben folyamatosan hirdetik a "ha rejtegetni valód van, akkor valami vaj van a füled mögött" igét, majd végül ennek áldásos hatásaként érik el azt, hogy a felsőbb szervek ugyanúgy hozzáférnek majd az immáron teljesen transparenssé vált adataidhoz, a PRISM-hez hasonló botrányokat végképp kiküszöbölve.

    Elvégre így már a felsőbb szervek is csak ugyanazt csinálják, mint pl. egy magánnyomozó. De ahogy utóbbi is az eszközei és forrásai által jóval több információt meg tud szerezni, mint Kovács Pista, meg utóbbi különben is csak ismerősi körökben érdekelt, úgy majd ezek a szervek is egyre hatékonyabb algoritmusokkal fogják sniffelni a hálózatot, így mindenkiről komplett személyiségprofilt alkotva.

    Végül pedig ez a személyiségprofil már jogilag sem fog majd a "privát szférába" tartozni, mert a titkos adatokat nem adhatják ki jogi felelősség nélkül, de pl. amit itt a PH-n posztolunk (ami még anélkül is hozzáférhető, hogy bárki regisztrált volna a lapcsaládra) minden további nélkül, ugyanis innentől ez a PH tulajdona. Ő dönti el, hogy az itt postolt fórumhozzászólások mire használhatók fel. Ha előbb-utóbb, szépen lassan minden publikus lesz és minden egyre nagyobb kört fog érinteni, akkor elérjük a teljeskörű transzparenciát.

Új hozzászólás Aktív témák