- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Magisk
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
BluEyes
őstag
A két számérték a legvékonyabb (E1) és a legvastagabb (E6) húr vastagságát mondja meg, inch/1000-ben, azaz pl. a 10-es E1 az 10/1000 inch, vagyis kb. negyed milliméter átmérőjű.
A vastagabb húrt a nagyobb tömege miatt jobban meg kell feszíteni a hangoláskor, emiatt keményebb lesz, nagyobb erőt kell kifejteni a húr lenyomásához. Viszont cserébe teltebb, vastagabb hangja van, és tovább bírja szakadás nélkül.
Én azt mondom - mivel most kezded a gitározást - hogy nem ördögtől való a még vékonyabb, 10-es készletet feltenni. A vastagabb húrokkal ráérsz próbálkozni pár hónap múlva, mikor már megkeményedik az ujjaid hegye, és némi technika lesz a kezedben. Elvégre "játszunk" a hangszeren, nem pedig küszködünk meg erőlködünk.Ja, és gratula a hangszerhez. Szeretni fogod.
-
Eastman
addikt
Annyit tudok mondani, hogy én 11-est használok az elektromos gitáron a 10-es után és ettől vastagabb, teltebb lett a hangja. Jobban dolgozik a fa. 12 már vastag nekem. "Hajókötél". De a húrvastagság is izlés dolga. Olyan mintha azt kérdeznéd, hogy milyen cipőt vegyél. Olyat amelyik kényelmes. Húrból is vegyél valamilyet és kb. 3 hónap múlva próbálj ki egy másik vastagságot ugyan attól a gyártótól. Aztán ha a vastagságra már ráéreztél, próbálj ki egy másik gyártót. Ha akusztikus a téma, jön Szten és ellát jótanácsokkal. Rutinos és szerintem nagyon képben van az ár/érték arányokkal kapcsolatban is.
Most nézem a linket, szép gitár.
-
Eastman
addikt
...rettegni kell, hogy elpattan az egyik húr?
Rettegni nem, de a gitározás már csak ilyen. A húr fogyóeszköz. Ez van.
A "gyári" húrokat amúgyis célszerű minél előbb lecserélni, még a félmillás csúcshangszereken is. Azok csak azt a célt szolgálják, hogy a boltban ki tudd próbálni a hangszert.
...ezt az arany igazságot vastaggal kiemelem, hogy mindenki megtalálja.
-
BluEyes
őstag
A gitárhúr az olyan, hogy elszakad idővel. A "gyári" húrokat amúgyis célszerű minél előbb lecserélni, még a félmillás csúcshangszereken is. Azok csak azt a célt szolgálják, hogy a boltban ki tudd próbálni a hangszert. Nyugi, az újak nem fognak elsőre szakadni.
Viszont az első tanulság, hogy legyen otthon tartalék készlet, a vékonyabb (E1,H) húrokból pedig plusz példányok, mert ezek pattannak el leghamarabb. -
Szten Márs
nagyúr
Régebben emlékeim szerint 11-es húrkészlettel szerelték a Cortokat, most a gyártó honlapja szerint 12-es húrkészlet van rajta: http://www.cortguitars.com/en/product/ad810-1
(Sorry, melóhelyről nem megy a linkelés máshogy)
Mindenesetre, ha kapsz, akkor elég, ha csak azt az egyet cseréled. Mondjuk nem ártana ugyanolyan fajtára cserélni, a pontos húrfajtáról viszont nem tájékoztat a gyártó.... Van a közeletekben hangszerész? A legelső alkalommal esetleg még tényleg meg lehet nézni hogyan is csinálja a cserét... bár szerintem a neten van elég videó, meg leírás, ami igen jól elmagyarázza.
-
X2N
őstag
Szerintem itt kb mindenki zenei alapképzettség nélkül kezdett el gitározni. Menj el 1-2 havonta tanárhoz aki megmutatja hogy mit kell gyakorolni és hogy, rámutat a hibákra, és hogy mire kell figyelni hogy elkerüld a hibás berögződéseket. Az a fontos hogy lassan gyakorolj metronómra, váltott pengetéssel. Ha valami nehéz, hagyd későbbre, ha fáj az ujjad azonnal hagyd abba amit gyakorolsz. Ha elfáradt az ujjad kicsit pihentesd. Guitar Pro, Tuxguitar-t tudom ajánlani, gyakorlásra, kottákat innen lehet letölteni: [link]
-
Szten Márs
nagyúr
-
Bencsizy
csendes tag
Pl én.
Simán megtanulható, csak néha érdemes ellenőrizni, nehogy vmi rossz beidegződést tanulj meg, pl a csak lefele pengetés, nem tompítod a húrokat, zizegnek a húrok, mert hozzáérnek az ujjaid, stb.
Muszty-Dobay gitáriskolából megtanulhatsz gitározni, a többire meg ott a net.
-
Printszkrín
senior tag
Én nem vásárolnék gitárt kipróbálás nélkül, de ugye esetedben nem sokat jelent,
hogy kipróbálod-e mivel nincs összehasonlítási alapod. A Cort nem rizikós ilyen szempontból, viszont azt érdemes figyelembe venni, hogy ebben a kategóriában
érdemes szakemberrel megnézetni, beállíttatni, miután megvásároltad.
A webshopoknak nincs hangszerészük, ellenben a nagyobb budapesti boltokkal,
ahol beállítják a gitárokat mielött eladják neked. -
Printszkrín
senior tag
Na most akkor mi legyen?
Veszel egy vonatjegyet, és idejössz Pestre.
A többit magadtól is kitalálod.Ilyet bakker, ez egy hangszerbolt, ahol ez az egyetlen gitár!?
Na mindegy. Jó Olasz gitárt én még nem láttam.....
A kínaitól meg meg kell tanulni nem félni, mert lassan a Gyulai kolbász is ott készül! -
BluEyes
őstag
1.
Gratulálok, megtaláltad a legkiválóbb szakembert. Vegyed meg tőle a szándsztésünn gitárt, ami kiváló olasz termék.vagy
2.
A Soundstation azt a jól ismert üzleti modellt alkalmazza, amikor a céget az EU-ban (itt most olaszban) jegyzik be, a cég a teljesen noname termékeket legyártatja ill. megveszi valahol Ázsiában, bizonytalan minőséget produkáló, ismeretlen gyártóktól, majd saját neve alatt forgalmazza ezeket.
Ugyebár itten hatalmas hangszergyáraknak kellene lenniük Olaszhonban, ahol a katalógusukban szerepló rengeteg féle hangszert gyártják. Ámde nyoma sincs Soundstation Factory-nak sem Európában, sem máshol a világban. Ennek a cégnek NINCS gyára, ez nem gyárt semmit, ez csak kereskedő.
Ezzel szemben a Cort tud ezt-azt felmutatni. CortNo, hát kábé ennyi, annak hiszel, akinek akarsz. Sok szerencsét!
-
-
Szten Márs
nagyúr
Most megnéztem én is - 60mm nekem az ujjaim egymás mellett és semmi gondom a fémhúrossal.
(Egyébként nem csak 43mm-es szemöldöknél mért nyakszélességű fémes van, vannak szélesebbek is, bár nem ebben az árkategóriában...)
Meg ha valamikor elektromosra akarsz váltani, úgyis hozzá kellene szokni a kisebb húrtávokhoz, meg keskenyebb nyakhoz. -
Szten Márs
nagyúr
Összességében elmondható, hogy jók, igen. De ha rockos vonalon akarsz mozogni, tényleg válaszd a fémhúrosat. Maximálisan egyetértek Printszkrín kollega érveivel, plusz egyáltalán nem hiszem, hogy egy klasszikus gitáron könnyebb lenne megtanulni gitározni. Klasszikust akkor vegyünk, ha annak a hangja és kialakítása tetszik és a klasszikus gitár hangjának megfelelő zene áll közel hozzá és azt akar játszani - de nem azért mert egyszerűbb rajta megtanulni játszani.
-
BluEyes
őstag
Rockosabb dolgokhoz előbb-utóbb torzítani is szeretnél majd, úgyhogy én inkább villanygitárt javaslok, persze ehhez kell valami elektronika is.
Ha piacképes, sokak által ajánlott, közkedvelt cuccokat veszel használtan, akkor hamar, kicsi buktával el tudod adni őket, ha úgy alakul. Ezért nem kell a leg(gagyibb)olcsóbb eszközöket megvenni, amik a gyenge minőségük miatt amúgy is tutira elvennék hamar a kedved az egésztől.
Miután még nem tudjuk, hogy mennyi a kereted, így hasraütve ajánlok egy kombinációt:
Gitár:
Vintage VS6 vagy Cort Z42 (mindkettő 40k körül vehető használtan)
Erősítő:
Peavey Vypyr 15 (német ebay-en árdemes megvenni, ha van rá mód. Ott 50-60 euro között szokták leütni őket, de nemrég 40 volt a vége az egyiknek. Itthon kicsit drágább, 25-30k).
Ez így egy kellemes rockos kombi 60k-ért, és nem csak kezdőknek. -
Printszkrín
senior tag
Jól látod, a Fender és a Cort az már az ajánlott
Cort AD810 NS különösen ajánlott.
Ha nincs nagy lapát kezed virsli ujjakkal akkor kényelmesen el fogsz férni rajta.
Egyébként jól látod, alapjában véve, a fémhúros gitárok keskenyebb nyakkal
készülnek, viszont ez hasonlít leginkább az elektromos gitárok nyakához.
Ha később váltanál, nem lesz olyan nagy az eltérés.
Egy klasszikus gitárról váltani elektromosra elég komoly odafigyelést, gyakorlást
jelent, míg a másik esetben, amit megtanultál, begyakoroltál, simán át tudod ültetni
elektromosra.
Soundstation az ugyan olyan szar mint a stagg. -
Printszkrín
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Asztalos klub
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged