- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Új hozzászólás Aktív témák
-
mrbig25
őstag
Szia!
Személy szerint még nem próbáltam, mivel feszemelés nélkül van a procim "tuningolva", így nincs szükségem az F8B-re (mivel abban már megy a C'n'Q feszemelés mellett is - elméletileg).
F7-et használok, eddig tökéletesen elégedett vagyok vele. Kopp-kopp-kopp.
Majd a végleges F8 megjelenésekor fogok csak BIOS-t frissíteni. -
mrbig25
őstag
válasz
Cooltib #3295 üzenetére
Szia!
Először is a BIOS tuningos részében (M.I.T. - legelső menüpont, ha jól emlékszem) a memória szorzót (Memory Multiplier talán) 8-ra állítod. Így jön ki 200-as "FSB" mellett a 200x8=1600MHz-es memória frekvencia.
Mivel a Kingmax CL7-es időzítésű, azért az időzítések kézzel állítsd be a következőkre:
CL: 7
tRCD: 7
tRP: 7
tRAS: 20-21
A többi maradhat gyári értéken. Ezután a memóriának adjál +0.2V-ot, így fog a memória 1.8V-ot kapni, mivel ez kell neki az 1600MHz és CL7 beállításhoz.
A stabilitást Prime95 programmal tesztelheted (Blend-teszt opciót válaszd, legalább 1 óráig menjen), illetve játékokkal.
Ha így nem stabil, akkor a CPU NB ViD értékét növeld egy lépéssel. (esetleg a memória kaphat +0.25-öt)Remélem elég érthető volt...
-
mrbig25
őstag
válasz
DummyBoy #3290 üzenetére
Szia!
Értelemszerűen F6 vagy F7. Kipróbálod ezt is, azt is. Nekem mind a kettő bevált és nem találtam különbséget. (igaz nekem Athlon II procim van, így az unlock funkcióról nincs véleményem) Jelentős újítás, hogy F7-ben már van Core Control...
Illetve, ha feszemeléssel tuningolsz és mégis szeretnéd használni a C'n'Q funkciót, akkor kipróbálhatod az F8B-t. -
mrbig25
őstag
Próbáltad már, hogy lazítasz az időzítésen? Tehát 1.6V mellett 1333-hoz CL7 helyett CL8-at állítasz be? Vagy maradj CL7-nél és kínáld meg a ramot 1.65-1.7V-al.
Ha jól tippelem, akkor a ramod a Geil Value széria tagja, ahol azonos órajelű csomagokban van CL7-es és CL9-es változat is. Elképzelhető (nem tudom 100%-osan), hogy ugyanazokra a chipekre épülnek és CL7-hez több fesz kell neki AMD-s rendszereknél.
Illetve, ha kedved és időd engedi, kipróbálhatod az F6-os BIOS-t is. Valahol olvastam, hogy eddig talán az volt a legstabilabb.
Elvileg nem lehetetlen, hogy működjön Nálad a dolog, mert a topikban írt régen egy user, akinek a gépe kísértetiesen hasonlít a Tiédre (790XT-UD4P, Phenom II X3 720@X4, Geil mem) és állítása szerint "atomstabil" volt. Bár gigáéknál minden lutri... -
mrbig25
őstag
válasz
N-vidi-A #3083 üzenetére
Azért próbáld ki, hátha jó lesz. Nekem eddig a most használt Geil memória az első, ami gyári specifikációkon teljesen stabil. Pedig volt már 1600-as , 1333-as Kingmax, Kingston és Corsair is, de gyári specifikáción mindegyiknek volt valami kínja.
vakisz: leírnád a memória pontos típusát, Bios verziót, memória és NB Vid feszültséget, valamint a jelenleg használt időzítéseket. Hátha ez alapján pontosabb diagnózist lehetne felállítani
-
mrbig25
őstag
Szia!
Nekem is ilyen lapom van és volt ilyen memóriám. Nekem sikerült stabilizálni 1600-CL7-1T beállításokat 1.8V mellett, viszont csak egy modullal. De érdekes módon a gyári 7-7-7-20-as időzítéseken instabil volt, viszont 7-7-7-21-en meg már nem volt semmi baja
Ha betettem a második modult, akkor pedig kész káosz volt
Esetleg próbáld meg az F5 / F6 Bios-t.
De sajnos ebből látszik, hogy a sokat ajánlott zöld címkés Kingmax se nyerő mindig.
Viszont írtad, hogy 1600-on szeretnéd járatni, de ami nem megy azt nem kell erőltetni. Esetleg próbáld meg 1333-on, szűkebb időzítéssel, esetleg emellé told fentébb egy kicsit az NB freket. Szerintem így nagyobb lesz a gyorsulás, mint 1600-on...
Amúgy ezt tudja 1333-CL6 (NB frekvencia alap - 2000MHz) -
mrbig25
őstag
válasz
mpierre #2758 üzenetére
Szia!
Ez tuti, hogy passzol a leendő lapodhoz és a képek között van egy, ahol le vannak írva a pontos méretek. Enzotech MST-88
-
mrbig25
őstag
válasz
golyajeno #2739 üzenetére
Hali!
Nem egy mai hsz, de szerencséd, hogy pont erre jártam, így válaszolok
Az én ramjaim alapból 1333MHz-esek és teljesen gyári specifikáción használom őket. (1333 - CL6 - 1.7V)
Tuningot nem próbáltam és szerintem nem is fogom, mivel örülök, hogy stabil és inkább nem nyúlok hozzá. Illetve az 1333-CL6 elég jó önmagában is és szerintem felesleges piszkálni. Nagy teljesítménybeli különbség nem hiszem, hogy van az 1600-CL7 javára.
Ha mindenképp tuningolni akarsz, akkor próbáld inkább az NB frekit feljebb tornászni. Azzal szerintem nagyobb gyorsulást érnél el, mint memória-tuninggal.
Javítson ki valaki, ha tévedek -
mrbig25
őstag
Szerencsésnek érzem magam. Nagy félelemmel igaz, de beújítottam 2x2GB Geil Ultra-t, mivel sikerült 20k-ért hozzájutnom és tökéletes. 1333 - CL6 - 1T, mindez 1.7V-on és alap CPU NB VID-el.
Csak gondoltam leírom a tapasztalatom, hogy ha az ember jó áron hozzájuthat valami memóriához, akkor érdemes rápróbálni, mert a sok mindenki által nem ajánlott Geil is lehet jó.További szép napot és B.Ú.É.K. mindenkinek!
-
mrbig25
őstag
Egy kósza ötlet...
Mivel ezeknél a lapoknál a memória elég sok gondot okoz(hat), ezért mi lenne, ha a felhasználók leírnák, hogy milyen lap - milyen memória - milyen beállításokkal stabil - nem stabil. És ha egy jó adag összegyűlt, akkor be lehetne rakni az első hozzászólásba.
Ezzel valamelyest könnyítenénk egymás dolgát.
Ha szerintetek felesleges vagy hülyeség vagy mittudomén, akkor ezt a kommentet vegyétek semmisnek -
mrbig25
őstag
Értem. Kb. idáig jutottam én is, csak kellett egy kis megerősítés
Gabor970: köszönöm Neked is. Próbálok, akkor megtalálni a megfelelő kompromisszumot. Csak máshol láttam, hogy 1.65V-al megy a CL7 1333-on és reménykedtem, de úgy látszik itt egy kicsit több kellesz majd neki.
-
mrbig25
őstag
Üdv Mindenkinek!
Annak mi lehet az oka, hogy az alábbi beállítások mellett a windows nem tud bebootolni...lehetséges lenne, hogy a memória nem bírja
bár ezt kétlem
2GB Kingmax DDR3-1333 (FLFE85F-B8KG9) - Giga 790XT-UD4P - Athlon II X2 240
1333MHz - 1.65V - CL7-7-7-21 - 1T és egyszerűen a Windows nem bootol be...
1333MHz - 1.6V - CL9-9-9-24 - 1T semmi gondValami ötlet?
(Giga lap tud egyáltalán 1.5V-ot adni a memóriának, mert 1.6V-ot ír normálnak, tehát gondolom ez a minimum?)
Előre is köszönöm! -
mrbig25
őstag
Nekem vezetékes (USB-s) és így sem volt jó. Összerakom, első bekapcsolás, Windows telepítés, minden oké, ezután az F4-es bios-t frissítettem F7-re és azóta a BIOS-ban meghal a billentyűzetem...úgyhogy visszatettem az F5-s BIOS-t, azóta működik megint normálisan.
adorjant: igen, engedélyezve van
-
mrbig25
őstag
Üdv Mindenkinek!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy valaki találkozott-e már olyannal, hogy a gép indításakor belép a BIOS-ba és ott már nem működik a billentyűzet?? Mert így nem igazán tudom használni a BIOS-t. Nem mindig van így, csak néha-néha.
Lap : 790XT-UD4P
BIOS: F7
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Tőzsde és gazdaság
- Házimozi belépő szinten
- Home server / házi szerver építése
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged