- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
xatos3
senior tag
válasz
csabika0001 #3530 üzenetére
szénné égette a procit, gariba cserélik de mivel 1 hónap után se cserélték ki, ezért beszámítattom 4690kba és úton van az asus maximus vii hero is
-
xatos3
senior tag
ilyen igényesen javítja meg a gigabyte az alaplapokat gariba
(ugyanazt a fajta selejt szériahibás fesz szabájzót rakták rá) -
xatos3
senior tag
válasz
Whysperer #3355 üzenetére
sajnos elsiklottatok egy nagyon fontos dolgon
ez minden FX procira igaz, a 2 ram van egy csatornán akkor 1600ig tudja kezelni a priociban lévő memória vezérlő, tehát ez nem alaplap kérdése!!
próbálkoztam megoldásokkal, 2000mhzre sikerült anno felhúzni de rendkívül instabil volt a rendszer
ajánlom hogy ha jó ramod van akkor 9-9-9-24 időzítésre menj, és így nem lesz lassabb egy 1866osnál max 2%alnekem mindenesetre kellett nagyon a memória sávszélesség mert elkezdtem unity enginel tanulni
illetve szoktam videót kódolni, 2 darab ram esetén akár a 2133mhz is mehet, lásd nekem
kingston savage 2x8gb 2133mhz memóriám van
itt a sávszélesség 20 gigáról 25re ugrott az 1600hoz képest -
xatos3
senior tag
válasz
zovifapp111 #3158 üzenetére
A reboot nekem még mindig homályos hogy miért történik nem hinném hogy közvetlen köze van a turbóhoz szerintem az alulfeszelés a kiindító tényező, bár SZAKÉRTŐ jelenlétében próbálnék egy bios updatet
a TPD limit meg érdekeljen mert a legújabb FX9xxx szériához való lapok 220Wattosak, az előző 990FXA széria 140 watt (elvileg, amúgy bír többet is) a 970 meg passz de 140nél nem lehet több az se hivatalosan -
xatos3
senior tag
válasz
zovifapp111 #3153 üzenetére
szövegértésből egyes....
turbo KIKAPCS
apm KIKAPCS
c1e KIKAPCS
c6 state KIKAPCSFX-6300
Frequency 3500 MHz
Turbo frequency 4100 MHz
Boosted P states
#1: 4100 MHz, 1.425V
#2: 3800 MHz, 1.4125Vebből kiindulva feszültség beállítva 1,41 - 1,46 közé beton stabilan mehet 4400-4600 mhz körül
de ezt neked kell kitesztelni és csak akkor ha hűtőbordás 8 fázisos lapod van erős táppal!!!!!
és persze rendes nagy cpu hűtőmondjuk ezek neked pont megvannak kivéve a tápot az életveszélyesen kicsi ekkora géphez
és csak saját felelősségre
-
xatos3
senior tag
jaj csak fogom a fejem!!!!
1)a turbot azért kell kikapcsolni mert nem csak a magok terhelés elosztását hanem a videt is állítgatja
2)APM meg nem más mint a thermal trottling, azaz nagy igénybevételnél csökkenti mind a feszültséget, mind az órajelet, ezzel védve a hardvert a túlmelegedéstől
3)ce1 és c6 pedig energiatakarékossági profilokna most akkor pár fogalomzavar elkerülése érdekében:
4) el lehet dönteni hogy húzzátok a procit, vagy energiát spóroltok
5) amíg ennyire ALAPVETŐ fogalmakat nem tudtok mindek kezdtek bele????
6) persze azért vagyunk itt hogy segítsünk, de kiokosítás nélkül meg félig tudva nagyon DRÁGA buli lehet a végetehát mégegyszer
FSB nincs helyette reference clock ez gyárilag 200mhz ebből szorozza ki a ramokat (pl8as szoró 1600as ramot csinál)
ezt szorzod a procinál így kapod meg az órajelét
a magok azért vannak párban mert használnak közös erőforrást amit ki tud sajátítani az egyik a párjától ha annak nem kell
a VID az a proci feszültsége ez alapórajelnél 1,31 turbónál 1,41 de csak PL az 1-3-5-7 magok kapják a másik fele alszikna most el lehet képzelni mi történik ha húzol és eleve emelt fesznél turbózgatsz főleg hogy eleve 125 wattos a proci, húzva 150-200wattig simán el lehet perverzkedni vele amihez nagyon erős lap, betonstabil táp és masszív hűtő ajánlott FŐLEG ha feszültséget is emelsz ami VESZÉLYES
UI ez FX szériás procikra vonatkozott, turbó nélkül újraindulós giga lapról eddig meg nem is hallottam
-
-
xatos3
senior tag
nos gyerekek elég érdekes kalandom volt pár napja
egy komoly utazás után összeraktam a gépet, 2 órát tökéletesen ment, aztán elkezdett kékhalálozni a gép
a problémák besűrűsödtek egyre gyakrabban csinálta, ezért szépen elkezdtem lépésről lépésre szétszedni a gépet
először a vinyók lehúzása majd ramok kivétele stb
a lépések közben egyszer úgy döntött a gép hogy innentől letilt a táp amint be akarnám kapcsolnia legutolsó lépésként proci se volt már benne, ekkor még tiltott, majd a gombelemet is kivéve nem tiltott
de cserébe megkínált a VRM tejfehér füsttel.....várom a magyar garanciáztatás csodáját ami legalább 30 nap lesz....
-
xatos3
senior tag
válasz
kiszpista900 #2517 üzenetére
-
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = - #2503 üzenetére
én se panaszkodok hogy 53C a proci MAXIMUM
-
xatos3
senior tag
válasz
Rolly Dy07 #2426 üzenetére
memory clock szorzó auto helyett 8.00
ddr3 timing manulara, aztán 9-9-9-24
command timing 2t
row cycle time 37, többi érték marad amin van -
xatos3
senior tag
válasz
Rolly Dy07 #2422 üzenetére
lődd be 8as szorzóval, fesz 1,65, időzítés 9-9-9-24-37, command rate 2 többi maradjon gyárin
-
xatos3
senior tag
válasz
Rolly Dy07 #2411 üzenetére
nekem a dirt showdownal volt ilyen bajom 1 éve, bios frissítés megoldotta, egyébként a grid2 meg kispiskóta a gépednek egyébként, a lényeg, NE BÉTÁRA frissíts és a JÓ revisiont telepítsd ezt megteheted a gyári szoftverrel win alatt is, de frissítés közbe ne piszkáld az egeret se, ha kész akkor meg startmenü restart, a kékhalál elég ganús egyébként, mik a pontos ram időzítéseid, és mennyi a command rate? 1 vagy 2?
-
xatos3
senior tag
válasz
dergander #2379 üzenetére
először is 2 különböző rammal sose oczunk, másodszor, a proc 1866ot tud, ami efölött történik az mindig egyéni eset, a proci memvezérlője azé nem igen szereti a 2133at
1 darabb rammal meg eleve minek tuningolsz, ha jól értettem legalábbis, mert nemtom hogy most 1 vagy 2 ramod van
az meg mind1 melyik channelbe van, csak ha párba vannak akkor dual channel legyen
-
xatos3
senior tag
-
xatos3
senior tag
válasz
steve24 #2373 üzenetére
a táp és az alaplap nem alkalmasa tuningra, nincs hűtő se a procit ellátó áramkörein, ráadásul nem 8+2 fázisos, én nem biztos hogy nagyon erőltetném az OC-t egy ilyen szerezettel
viszont ha gyári defaulton használsz mindent akkor elég lesz mindenre
biosban az egyetlen amit be kell majd állítanod így, az a ram lesz minden mást autómatán rendesen le fog kezelni
-
xatos3
senior tag
válasz
trufa12 #2347 üzenetére
1,6ra a vid... szép halál lesz
ha tovább balf@aszkodsz,
azt se tudod mi micsoda és ész nélkül nyomkodod.... csak csinálsz egy 100ezres fémhulladékot a gépedből
tanuld meg a működési elvét a gépnek, olvass utána mi micsoda, és akkor érteni fogd mit miért merre meddig
és azt a qrva ramot hagyd 1600on
csak a SZORZÓT emeld
bár nem tom minek akarod egyáltalán húzni a gépet, utánzásból?bocs mindenkitől a kirohanásomért, de ez nekem már sok
az a bizonyos fsb NEM FSB hanem reference clock, amit 200on kell hagyni, turbo core disabled, miltiplier teszemazt 22re
ram szorzó 8,00X, időzítések 9-9-9-24 TÖBBI MARAD AHOGY VAN
ram fesz 1,6
proci fesz 1,312v +0,05vkész az OC-d
2 ponttal lejjebb bemész biosban és apm kikapcs
a videókártyát meg hagyd a francba az teljesen máshogy van
pci órajel 100ra fixen beálíltJA ÉS ELÉG LEGYEN MÁR A HÜLYE BIOSFRISSÍTÉSEKBŐL, AZT SE TUDJÁTOK SOKAN HOGY MIBEN VÁLTOZIK AZ ÚJABB DE AZÉ TEGYÜK FEL??? grat.. érdekes f8al úgy elvagyok mint hal a vízben már 1 éve!!!!
-
xatos3
senior tag
válasz
trufa12 #2322 üzenetére
na először is minden feszt auto helyett kézzel beállítunk, de a gyári értékre!!!, utána jöhet az állítgatás
a memória vezérlő a prociban gyárilag 2 darab ram esetén 1866, 4db ram esetén 1600at tud
ezek gyári időzítései 9-10-9-27 command rate t2 illetve 9-9-9-24 command rete t2
2 darab ram esetén a 2 ram NE közvetlen egymás mellett legyena fesz ezekhez 1,60 volt!!!!
proci húzása: fogod turbo coret kikapcs, apm (application power manadgement=trotthling) kikapcs
húzás:
pl megemeled 22-re a reference clockból (200mhz sokan FSBnek hívják de nem az)kiszámolod ez 4400mghzesélyes hogy plusz feszt kér, gyárilag a proci 1,312V // valszeg ide egész kicsi fesz emelés is elég 1-2 lépcsőfok
szépen járatod túráztatod prime 95 például
hőfokra figyelj 68C fölött nem szereti a proci, monitorozni-->> HWMONITOR
a prociba gyakran pontatlan a hőmérő, viszont az alaplapé nem, a 2 érték közül mindig a magasabb áll közelebb a valósághoznekem 1600on ketyeg a ram, én 3100ról 4600ig jutottam ezzel a módszerrel
mivel oldott szórzód van, az "fsb-s" emelés itt nem célravezető
ja és semmi más feszt ne állíts el a default-tólhirtelen vagy vonalakban ennyi, na persze nekem ösztönösen megy, mert az athlon xp tbred Bvel kezdtem 2002ben, arra KB 50%os OC-m volt 1800mhz@333 >>> 2225@410
-
xatos3
senior tag
válasz
KIRA\/NOVA #2315 üzenetére
a 2% eltérés ember és csimpánz közt a dns, szal én vigyáznék az idegen biossal
pontosabban meg se próbáld
-
xatos3
senior tag
válasz
K.Tamas89 #2299 üzenetére
az egyetlen ami ki tudja olvasni, az a hw monitor, de az is kicsit pontatlanul, amit te 34 foknak mérsz az a déli híd, az északi híd akár 70 fok is lehet (azt más progi nem írja ki)
DE ha veszel egy 500 forintos 4cmes sharkoon ventit és egy gyorskötegelőt átdugsz a csavarlukán, végét egy másikkal zárod, és méretre összehúzod - hagyj rá kb 2 centit (vágd ketté, s a felesleget nyissz) kapsz egy "kapaszkodót" amivel felülről felakasztod az északi hídra, zéró hangja van, és többé no problem.
nekem így van, és tökéletes, diódás hőmérő van a bordába bujtatva, ez a kis 4cm szutyok is kb 20 fokot jelent, szal 40-50 fok között van akkor is ha épp dolgoztatom a gépet, teljesen baráti
(nekem 1.0 revíziós lapom van, ha neked másik revízió, akkor lehet ott már rendben van ez a hőmérős dolog, de akkor valszeg nem 34 fokról beszélnél)katt a képre
-
xatos3
senior tag
-
xatos3
senior tag
válasz
trufa12 #2242 üzenetére
nem vagyok otthon úgyhogy fejből próbálom meg modnani, de ahcinál nem ugyanaz van mint raidnél hogy nem a biosban látod az eszközöket hanem post screen után külön kell bemenni a meghajtó kezelőbe?
(csak mert raid mód esetén így van, akkoris ha nincs raid tömb menedzselve)
-
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = - #2218 üzenetére
ha nem külföldi beszerzésű áfacsaló cégektől vásárolnátok, ahol hót hülyék hozzá, hanem bemennétek egy JÓ pc boltba (természetesen nem a kontárokhoz), akkor az ottani szakembereknek is biztosítanátok megélhetést, munkát. és kb 3%al kerülne többe.....
-
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = - #2208 üzenetére
az asussal az a baj hogy már nem peg
-
xatos3
senior tag
válasz
HardSanyeee #2192 üzenetére
papír forma: az am3+ tehét fx procik 1 memória/ csatorna 1866mhz, mivel dual channelt tud, ez 2 darab modul, ha 4 ramot teszel be akkor 1600on tudnak fejenként menni
az más dolog hogy én mind2 esetben hoztam ki 2000et, de csak saját felelősségre...
-
xatos3
senior tag
válasz
NyuszyCaster #2181 üzenetére
őszintén ne vedd személyeskedésnek de ne a giga topikba linkelj már ipari hulladék alaplapot
max irodai használatra jó egy ilyen lap, rendes gépet nem lehet belőle építeni
molex csati egy mai lapon te szent ég
-
xatos3
senior tag
4 slottal megcsináltam hogy 2000mhz 9-10-9-27 idő mellett, szal nem lehetetlen, de szerintem aki ekkora rammal épít eszébe se jut overclockolni ramot, procit viszont ugyanúgy lehet
a feszültség, és időzítés esetében meg a gyártó által megadott dolgokat simán tudja mindegyik ram, ezért van a gyártó által meghatározva -
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = - #2135 üzenetére
és milyen érzés lenne ha neki 1 óra után úgy menne mint ami neked hetek óta nem sikerül, csak mert nem veszed a fáradtságot?
amúgy nézd meg hogy még én is 1600on járatom a 2000es ramjaimat, pedig mehetne gyorsabban
-
xatos3
senior tag
válasz
Schwarzmann #2131 üzenetére
nem akarlak megbántani, de nagyon egyszerű a probléma forrása: asrock, és ezt úgy mondom mint gigabyte topic lakó
egyébként meg felejtsd el az xmp-t
1,65volt
command rate t29-9-9-24 1600mhzre lődd be, északi híd és ht freki legyen 2000, kész
teljesen hülyeség 2133as ramot használni amdhez, ha meg ennyire extrém ram tuning kell eleve csak csúcs lap és csúcs proci, és már csak azért is: a memória vezérlő nem a lapban van hanem a prociban
-
xatos3
senior tag
-
xatos3
senior tag
alapórajelen elviszi, de ha nem akarsz döglött alaplapot akkor felejtsd el a tuningot, gyorsan megsülne szegény
nagyon max 400mhz et eressz rá és turbó kikapcs, és feszt se nagyon emelj
a bootos kérdésben annyira nem vagyok otthon, erre van külön topik biztosan itt phn keresd meg
-
xatos3
senior tag
érdekes nekem az onkyo erősítőmmel 100%ig tökéletes 5.1 van, semmilyen zavart nem érzékeltem
-
xatos3
senior tag
application power manadgemantet ha kikapcsolom meg se rezzen még 4600on se, és nem melegszik fel 50 fölé semmi
ha nem sok különbség van akkor árban sem tér el a mostani 37ezres ártól a tied? gondolok én itt arra hogy attól hogy külsőre hasonlít lehetnek alapvető különbségek is
-
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = - #1946 üzenetére
én ezt egy 4cm sharkoon ventivel oldottam meg azóta hideg az északi híd
-
xatos3
senior tag
válasz
kill3r23 #1912 üzenetére
arról beszzél a kollega hogy 3 jackel fog 5.1ezni, (1 jack front stereo, 1 jack rear stereo, 1 jack sub/center) mivel szoftveresen kapcsolható az ajjzat, így viszont kiesik a line in
hangkártyából jó a leg gagyibb pci-os is, ha mezei tv tunerről van szó
vagy 3000 forintos usb-s hangkártya
bár megjegyezném van ilyenem és tényleg baromi gagyi XD de amire nekem kellett arra tökéletes vót
-
xatos3
senior tag
az tény hogy a grafikus felület a rev 3.0 tól van
de ahogy elnézem az uefi egy teljesen más fogalomfőleg hoyg 2005 óta létezik a szabvány
(azért megjegyezném hogy halálosan mind1 a felhasználói felület, szerintem az igazi tuningosokat inkább csak akadályozza a csicsa) -
xatos3
senior tag
az északi híd túlmelegedése nagyon is valós probléma, nyáron, amíg nem tettem 4 centis ventit az északi hídra sima wow közbe is túlmelegedett, és ettől beszitált a vga, majd kifagyott az egész, egyáltalán nem szeretik a nyákok a 90 fokot, gondolj csak bele a sok hőtágulástól elrepednek a forrasztások
szal ud3ra ajánlok mindenkinek 2 darab gyorskötegelőt
, és egy 500 forintos 4 centis néma sharkoon ventit, nekem ez 30 fokot javított, mivel a elgelső ilyennél beújítottam a ventivel, ezért azóta is problémamentes a rendszer
-
xatos3
senior tag
első körbe a ramot belőheted :
1866mhz
9-10-9-27-39 időzítésre
command rate pedig t2
fesz 1,65többi maradhat a helyén
aplication power manadgement [APM] az valójában cpu throttling, ha a gyárinál komolyabb hűtőd van akkor nem fog jobban melegedni sose: kikapcs
további húzás simán szorzóemeléssel, de igazából semmihez se kell ma még
ja ram szorzó az ugye 9.33
eopc kikapcs, turbo akár kikapcs(ez majdnem mind1)
immou support bekapcs mert akkor asszinkron is elérhető a 2 rammodul a több mag számárahirtelen fejből ennyi, hozzáteszem nagyon kicsi teljesítmény eltérésed lesz, észrevehetetlen,
de a tudat....
-
xatos3
senior tag
viszont százalékosan kevesebb enyémmel azonos alaplapot/ azaz vezérlőt
-
xatos3
senior tag
ha az alaplapi vezérlőmmel komlyabb raidet akarok építeni, akkor az ebbe vagy a raid topikba való?
konkrétan az érdekelne hogy az esata csatira kötött vinyót hozzáfűzhetném a belső satákon csüngő raidre, ha akarnám vagy csak a 2 esata mehet 0/1be? (minél nagyobb raid 5 a cél)
mert hogy a biosban átkapcsolható az esata raid módra, de részletesebben nem bírtam utána nézni990fxa-ud3
-
xatos3
senior tag
akkor maradok a ventis megoldásnál, 2* 12cm + 18 cm befele // 2*12cm kifele levegőzteti
amúgy is nagyon vigyázni kell mert egyes 990fx hűtőket a giga ragaszt hővezető cuccal másokat meg pasztáz, ha ragasztottat fognék ki akkor letépném kb az északi hidat ha nincs szerencsém
-
xatos3
senior tag
Sziasztok, nekem egy olyan problémám lenne, hogy a 990fxa-ud3 rev 1.0 lapomon nagyon melegszik az északi híd. Rámókoltam egy sharkoon 4cm ventit a bordára, ami sokat javít de így is megvan az 50C a 68C helyett.
Hw monitorral, valamit Cooler Master Muskeeter [link] hőmérő diódájával is kb ilyen mértékeket kapok.
(Azért írom így mert biosban nem méri külön, viszont a hw monitor mér egy 3ik diódát, szerintem az északi hidat pont.)[[alpenföhn ötzi]] [link] chipset hűtőben gondolkodom, de sajnos semmilyen infót nem találtam, hogy fel tudnám-e rögzíteni. (van e hozzá 990fx chipsetre felfogató?)
Valakinek tapasztalat/vélemény/ötlet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Asztalos klub
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Formula-1
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Medence topik
- Kerékpársportok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest