- Videón a Z Flip7 méretes külső kijelzője
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco X6 Pro - ötös alá
Aktív témák
-
Zé_Mester
őstag
igen van
szépem szédszedtem , megkíváltam egy kis vattával. tettem belőle a 2 panel közé is.
aztán összeraktam, bekötöttem, bekapcsoltam, meghallgatttam .
észrevehető volt a javulás de még nem volt az igazi.
aztán ültem és egyszer jött az ihlet
az az ötletem támadt hogy megfogom és az egészet berakom a nagyszekrény aljába.
meg is tettem, szépen kivágtam a szekrény hátulját, hogy a kábeleket ki tudjam a hátulján vezetni.
és lásss csodát. ez is olyat szól mostmár hogy öröm hallgatni.
hogy ez eddig miért nem jutott eszembe, na mindegy.
szóval mostmár egész korrekt a hangzása, igaz még javulni fog egy kicsit,mert a kábeleket kicserélem. -
nethy
csendes tag
Vegyünk egy példát... Van egy 8 Ohmos hangsugárzó... 6dB-t szeretnék csökkenteni rajta... Párhuzamosan 8Ohmos ellenállás, sorosan 4 Ohmos. Így az eredő 8 Ohm lesz. Azt tudjuk, hogy egy 8 Ohmos hangsugárzó nem minden frekvencián 8 Ohm. Rezonancia frekvencián nagyon nagy és felfelé a frekiben szinté nő. Nézzük mi lesz ha csökken vagy nő az impedancia:
Csökken:
Kisebb csökkenésnél a párhuzamos 8 Ohm miatt jelentősebb lesz a csökkenés, majd kis impedanciánál minimális a csökkenés. A soros 4 Ohm miatt, tehát az eredő kisebb csökkenésnél 7-8 Ohm körül fog alakulni. Nagyobb csökkenés esetén 4 Ohm körül alakulna, de ilyen ha jól tudom nem jellemző a hangsugárzókra (itt 2-3 Ohmra való csökkenésre gondolok egy 8 Ohmos hangsugárzónál).
Nő:
A párhuzamos 8 Ohm még mindig ott van... Kis emelkedésnél kb. 4 Ohmra csökkene le, nagyobb értéknél pedig 8hoz közeledne (50Ohmos impedanciánál se érné el a 7Ohmot). Ehhez hozzávéve a soros 4 Ohmot durván 8 és 12 Ohm között alakulna az eredő impedancia.
Igazából belegondolva, nekem úgy tűnik, hogy az ellenállások kicsit kordában tartanák az impedanicát.
Meglehet, hogy rossz úton közelítem a dologot... Csak mostanában ismerkedem az audióvilággal. A fenti dolgot az elektronikai tudományomra alapoztam. Amúgy ha valaki mondana konkrét értékeket, amik előfordulnak egy sugárzó impedancia-karakterisztikáján, akkor pontosabb számításokat lehetne végezni... Itt szélsőségek felé próbáltam elmászni, ami lehet, hogy sikerült is
Bocsánat, ha kicsit hosszú lett. Szívesen várom a hozzászólásokat, szeretném elsajátítani a hangsugárzó csillapítását ellenállásokkal
Ui.: Nem figyeltem, hogy mikor milyen esetben mekkora áram folyik a hangsugárzón, de azt nem lenne egyszerű megoldani, hogy minden frekin azonosan csillapítsunk... Most csak az eredő Ohmot figyeltem. -
nethy
csendes tag
Azt hiszem nem sokára beszerzem a gyúrmát
Az ellenállásoknál mire figyeljek oda?
Én arra gondoltam, hogy WinISD-ben kiszámítom az ellenállás értékét úgy 3dB-es csillapításra, aztán az értékeket a boltban kaphatóakhoz igazítom. Teljesítmény szempontjából 10W-os szerintem elegendő lesz bőven... -
frankie!
őstag
Mert mi ez az Ozaki? Még nem hallottam hifis berkekben... Nekem egy hi-fi polchangszóróm van, új ára 600 ojró fölött van. Amikor a genius erősítőjére kötöttem, már akkor más világ volt. Letisztult minden. Most egy NAD 3020-ról hajtom.
Sztem meg pont azért jó, mert viszonylag kiszámítható a mai gagyi szarok között. -
frankie!
őstag
-
-
nethy
csendes tag
Ha tényleg jobban szól akkor igen
De nem tudom, hogy egy Genius-on többet dobna, mint a másik kábel...
Igazából 1500Ft-nál többet nem költenék első lépésben kábelekre, de a lehet minnél kevesebbet. Úgy 8m lenne. 2-2 méter a frontoknak és a centernek. A rear-eket nem fogom most használni, mert a szoba berendezése nem teszi lehetővé. A maradék kébel pedig a belső kábelezésre menne. Persze a mélyládához külön 2,5-eset fogok majd venni.
Szeirntem vacilálok rajta egy kicsit, úgy is kb. 1 hét múlva esnék neki a ládáknak. -
Pár megjegyzés, ha szabad:
Felötlött egy kérdés a fejemben, még pedig a következő... Hallottam nem mindegy, hogy milyen irányban kötjük be a hangszórókábelt... Gondolom ez a sodrás irányától függ.
Nem a sodrás iránya számít, hanem az, hogy merrefele halad benne az áram. Valami szakmai fórumon végletekig kibelezték a témát, a lényege az, hogy ahogy az egyenáram halad, a drót anyagszerkezete, vagyis az elektronok áramlása alkalmazkodik hozzá, és ez többek között befolyásolhatja a hangszínt is. A kábeleken azért van feltüntetve bekötési irány, hogy ha leveszed a kábelt, tudd, hogy melyik végét hova kösd vissza.
Ez a kábeles dolog: csak a polarításra kell ügyelni mindig, a többi az sztem ilyen audiofil vakítás, amikor már nem tudnak mit kitalálni és inkább rákenik a kábelra
Nos az audiofillek valóban kissé túlságosan is belemerülnek a dologba, de az tény, hogy nagyon is sokat számít a kábel. Kiváncsiságképpen tegnap cserélgettem a kábeleket a kb. 2 hetes házimozi hangfalrendszeremnél, és bizony lehet hallani a különbséget, hogy ''bejáratott'', vagy friss kábel van a hangfal és az erősítő között. Rendben, hogy a különbség nem egetrengető, de tényleg kihalható még az én botfüleimmel is.
Tud valaki mondani egy képletet kábelméretezésre?
Az alaptétel: minél rövidebb és minél vastagabb. A kábelek és a hangsugárzók között csak olyan hosszú kábel legyen, amennyi tényleg kell, ám arra sem árt ügyelni, hogy az átellenben lévő hangfalak (tehát például a bal és a jobb Front) kábelei azonos hosszúságuak legyenek. A vastagság terén persze mindig ott az a tétel, hogy bele lehessen rendesen dugni a foglalatba.
Kácsában ajánlottak egy 300 valahány forintosat. Nem tudom, hogy megéri-e?
Itt a kérdés az, hogy mennyit akarsz rászánni, tény, hogy egy jó kábel dobhat egy kicsit a hangminőségen, de csodákat azért nem kell várni tőle. Ha olcsón akarsz (állítólag) csúcsminőséget, akkor látogass el az AVX.hu fórumba, és keres rá a Cat5 topicra. A DiY (Do it Yourself) audiofillek azzal szórakoznak, hogy Cat5 kábeleket vagdosnak szét, és megfelelően összecsavarva ezeket használják hangkábelnek. A vájtfülüek szerint ez a megoldás üt mindent az 1000Ft/m kábelár alatt elérhető szinten.
Remélem nem zavartam. -
nethy
csendes tag
-
nethy
csendes tag
Köszönöm a választ!
Akkor nem fogok 300Ft-os kábelt venni, hanem SAL lesz. Olvastam itt a fórumban, hogy valaki 1,5-es kábelre cserélt, és nem volt egyszerű menete a csatlakozóba illesztése... kicsit vastag volt a kábel
Amúgy tudsz valamit arról, hogy mi a különbség a KL-1T és a KLS-1T kábelek között? -
nethy
csendes tag
Persze... az a lényeg, hogy legalább egy bemenetről ''szépen'' szóljon. És ezt a feladatot el is látja.
Ha arra gondolsz, hogy a hangkártya és az erősítő milyen csatlakozókkal van összekötve, akkor megmondomEgyik végén három darab jack, az erősítőben pedig egy DIN csatlakozó van. Sokak állítják itt a fórumon, hogy az RCA-s bemenetekről szebben szólnak a ládikák.
Szóval... Van két 5.1-es bemenet: 1 DIN és 6db RCA. Ezen kívül van még 3 db sztereo bemenet, amik szintén RCA-sok. -
-
Bazsee71
őstag
Elmondtam pár dolgot, aminek a gyakorlatban igaza van. Sztem meg nem csak azt mondom, amit haveroktól meg innen hallottam kedves prof. A Sal termékei nagyon gyenge minőségűek, kivitelük silány, gyári megadott adataik nem tükrözik valóságot! És ilyen az MNC is. Ha vannak jó cuccaik, azok max a sajátjaikhoz képest jók...
Amúgy nekem nem feladatom meggyőzni Téged hogy ne vegyél hulladékot, inkább maradj annál ami van. Aki hülye, vegyen sz@rt, ennyi. Aki meg kicsit utánajár, hallgatózik ahelyett hogy kiosztana mást, h ''biztos a hevroktól hallottad'', az tudja h mi az amit el kell kerülni. Visszatérve: haveroktól biztos nem hallottam, mert már tapasztalatból elkerülik a hasonló márkákat.
Ajánlani szobaiban talán az újra gyártásra került ''Videoton'' hangszórókat tudom, az mnc-t és sal-t onnan ismerem, mint említettem, autóhifire is gyárt, és abban vok otthon, és aki itt nálunk EB SQ versenyre építi az autót, foglalkozik szobaival is, szóval nem hiszem h sokat tévedne.
Remélem kimerítő válasz volt. -
Bazsee71
őstag
Na ez az amit nem szabad elhinni....SAL meg a mélység az két külön világ. Ugye gyárt (azaz kínában gyártanak nekik vmi izét) a Sal autóhifis cuccokat, na én autóhifiben vok kicsit otthon, és aki kicsit is ért hozzá, még a bolt közelébe sem megy. Lehet 16 centis hsz-ból iszonyat mélyet kicsikarni, de az nem a Sal....
mod: helyesírás
[Szerkesztve] -
frankie!
őstag
245. hsz: Az erősítőben 4 db IC dolgozik. 2 db TDA7269 (2×10Watt a szinuszos teljesítménye 8 Ohm-on +-14 volton. 4Ohm-hoz elég a 12.5 volt neki a 10W-hoz) Aztán van egy TDA7360-as, ez hídba van kötve, így 22W-os 4Ohm-on. Ez hajtja a centert. A mélynyomót egy TDa7296 hajtja, ami 8Ohm-on 30 watt szinuszos teljestményt ad le +-24 volton. 4Ohm-hoz elég a +-18V is. Attól függetlenül hogy ezek működnek 4 ohm-os hangfallal is, senki ne tegyen rá ilyet, mert a tápfeszültség miatt ez tújhajtásnak számít. (persze korántsem biztos hogy elromlik, de jobb vigyázni) A táphoz 4 db 4700 mikrós ,és egy 10000 mikrós kondi tartozik. 2 db 4700-as a 7269-eseknek,2db a 7296-osnak,és a 10000-es a 7360-asé.
Ezek szerint a 10000-es hajtaná a centert? Nem hiszem. -
Florens
tag
Ugyanabban a helységben, ugynazzal a forrásanyaggal, több teljesítményen próbálva. Nem a mély mennyiségével van gond, az OK, hanem az hogy a láda sokkal mélyebbet ad.
Ebből indult ki az egész, hogy egy hangfal is le tud menni olyan mélyre mint egy mélyláda, ami csak szvsz csak néhány esetben teljesülhet. Éppen erre találták ki a ládákat, hogy amit a hangfal már nem bír ''kiadni'' azt a láda kompenzálja. -
etilin
aktív tag
Nagyon függ a zenétől. Én is először amikor meghallgattam az új ládámat erőtlennek tünt. Mer nem volt kiemelése 60-80Hz között. Emiatt csalóka lehet.
Ja és eszedbe jutna pl: de sokszor a mélyhiányos hangfalnál a középtartományban kell keresni a hibát nem pedig a mélytartományban. -
frankie!
őstag
-
frankie!
őstag
Sokaknak keverik a hang mélységét az erő(telje)sségével. A mai olcsó hangfalak és mélyládák 80-120 Hz környékén emelnek ki, és ettől lesz ''dögös'' a hangzás (ami diszkózenénél, filmeknél nem feltétlenül rossz). Az én hangfalamnál 30 Hz-40 kHz van megadva frekimenetnek, és gyanítom, hogy azt teljesíti is, és az impedanciamenet is viszonylag egyenletes lehet.. Az tűnt föl rögtön, hogy jé, a basszusgitár tényleg úgy szól, mint a koncerten - ebben vélhetőleg a nagyságrendekkel kisebb torzításnak is szerepe van.
Ezzel együtt nem akarom lefikázni a Genius ládát, elvégre még nekem is van egy (amin számos tuningot csináltam - ld. korábbi hsz-ok), és szerintem vannak sokkal rosszabbak is a piacon. Én csak a személyes tapasztalataimat írtam le.
Ez tényleg más világ, ez ''csak'' a zenéhez kell, nem elég, hogy nagyot szóljon, szépen kell szólnia. -
frankie!
őstag
Így van, csodát várni nem kell. Amióta hi-fi komponensekből álla rendszerem, mélyebb hangok jönnek, mint bármely kommesz mélynyomóból. Pl. dob, lábdob, basszus. Nem puffog soha, egyszerűen csak ''lemegy a pincébe'' amikor kell, és nincsenek fázisproblémák, nem ''késik a puff''. Küólönben is, a valóságban sem hallasz egy hangszert puffogni.
Aktív témák
Hirdetés
- HP Spectre x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1360P 32/2TB Intel Arc A370M 4GB UHD OLED
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -60% i5-1135G7 4Mag 16GB /512GB FHD IPS
- Samsung Q80T 55" QLED - 4K 120Hz VRR / FreeSync / HDMI 2.1
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- Legion Go 8APU1
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest