Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • ddekany

  veterán

  Csak 4 erős mag mellé 32GB LP DDR5-8533(!). Ez alapján tényleg arra számítanak, hogy fontos lesz kliens oldalon az "AI". Amúgy arra a 32GB még kevés is lehet. Bár még nem látjuk mit lehet értelmesen megoldani kliens oldalon egyáltalán.

 • .mf

  veterán

  "Az Intel látványosan az AI-ra fókuszál, ami nem feltétlenül baj."

  Az 1-es vágányon Hype-vonat indul
  "Nem tudjuk még, hogy mire lesz jó, de kell!" Inkább feláldoznak érte a jelenben is jól használható funkciókat (CPU és GPU magokat), csak elmondhassák, hogy van benne AI, ami ennyi és ennyi elméleti TOPSra képes. Hogy a gyakorlatban ez mire jó? Hátöööö. Jelenleg semmire; és még egy ideig így is marad. Minden szerver-oldalon fut. Ezek sokkal nagyobbak annál, minthogy kliens-oldalon fussanak.

  Ddekany: "Csak 4 erős mag mellé 32GB LP DDR5-8533(!)"

  LPDDR5X. Ami stackenként csak vagy 16 (mint a Samsung friss 32 GB-os stackje) vagy jobb esetben 32 bit. Két stack az 32 vagy 64 bit; 8533 MT/s -> 17 vagy 34 GBps, pont annyi, mint DDR3-2133, single ill. dual-channel módban. S ezen osztozik a CPU, a GPU, az NPU és az összes többi egység. Mennyiségben szép, de sávszélben már nem annyira impresszív, főleg, ha csak 16 bites lenne, az kifejezetten ergya lenne.

  Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

 • 5150

  aktív tag

  válasz .mf #2 üzenetére

  Ez nem inkább a shitrosoft copilot kedvéért lesz ezekbe'?

  "Az információ korában az evolúciós szelekció azokat tizedeli, akik képtelenek a hamis információt megkülönböztetni a helyestől"

 • .mf

  veterán

  válasz 5150 #4 üzenetére

  A Hype-vonatot a M$, az Intel, az AMD, az nVidia is fűti, abban a reményben, hogy ezzel mint fícsörrel több terméket el tudnak sózni.
  Csinál egyáltalán a Copilot jelenleg akármit is offline? Elsősorban úgyis online fut, szerver-oldalon, ahhoz nem is kéne semmi AI-alapú kliens-oldalon.

  Ha ez egy opcionális külön chip lenne, azt mondanám oké, vegyék a bétateszterek; de így, hogy már lassan megkerülhetetlen, miatta hasznos dolgokat vágnak ki, és egyelőre haszontalan, mire pedig már használható lesz, addigra a most beépített hardver nevetségesen elavult lesz; így azt mondom, k****k be.

  Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

 • sb

  veterán

  válasz .mf #2 üzenetére

  Fordítsd meg a dolgot: mire mennek vele ha több cpu magot raknak bele?
  Már nagyobb modelleknél sem sokra, a több mag-alacsonyabb órajel fajlagosan nagyobb teljesítményt hoz, de ahhoz ki is kell tudni használni a sok magot. És ez nagyobb cpu-kra is igaz, ez megy egy (ultra?)mobil cucc, 17-30W között. A 8 mag pedig benne van, ha csak alacsonyabb az órajele az LPE-nek akkor ugyanannyit fog hozni ilyen TDP keretből mintha E mag lenne.

  Szóval előrelépni magasabb TDP-n mondjuk 8-12 mag helyett a 1.5-2x annyival hova/minek? És ugyanez a kérdés 20W körül 8 maggal... akkor már vmi olyat tesznek bele amivel talán lesz esély kitűnni/eladni az új cuccot a vevőknek. (És akkor azt is hozzávehetjük némi gúnnyal, hogy nem csak a fizikai törvényei miatt nehéz +cpu magokkal vagy gpu cu-kkal kitűnniük, hanem azért is mert vannak hatékonyabb megoldások a piacon. :) )

 • Alusky

  aktív tag

  Azt is tudtuk, hogy az órajel emelés nem megy a végtelenségig, azt is tudtuk a magszám növelés se lesz járható, ahogyan a kicsinagy magozás sem, az IGP munkára fogása se jött be úgy ahogy kellett volna, most rápróbálnak erre.
  Valamivel ki kell tölteni az űrt amíg valami nagyobb technológiai változást nem tudnak előrántani.

  Automata váltósként a legjobb barátom az akkumulátor.

 • hokuszpk

  nagyúr

  válasz .mf #2 üzenetére

  " Minden szerver-oldalon fut. Ezek sokkal nagyobbak annál, minthogy kliens-oldalon fussanak. "

  régen csak nagy-nagy termekben terpeszkedő számítógépek voltak ; operátorokon keresztül hozzáférhetően. Aztén jött az Intel a mikroprocesszorral és ma a karórákban nagyobb számítási kapacitás van, mint azokban a vasakban.
  ~25 évvel ezelőtt a Matrix cgijéhez szükséges kapacitás is elérhetetlennek tünt ; ma ha valaki kicsit foglalkozik vele, otthon megoldhatná, hw, sw rendelkezésre áll.

  tapasztalat szerint a számítástechnikai vívmányok márcsak ilyenek, előbb-utóbb leszivárog otthoni elérhető szintre ; így lesz ez az aival is.

  Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

 • .mf

  veterán

  válasz sb #6 üzenetére

  Nem csak több CPU magot lehetne belerakni (bár szerintem a 4+4 helyett 6 vagy 8 P + 4 LPE is mehetne). Lehetne több GPU mag, lehetnének más fix funkciós egységek, pl. olyan hardveres en/dekódolás videóhoz, ami most még szoftverből fut.

  #8 Hokuszpk: ld. amit #5-ben írtam: "egyelőre haszontalan, mire pedig már használható lesz, addigra a most beépített hardver nevetségesen elavult lesz"

  Lehet, hogy pár év múlva már lesznek értelmes appok, amik már lokálisan is futnak, kihasználják ezt a hardvert (ha ez addigra még egyáltalán releváns marad, és nem lesz elavult). Azonban ahogy látom, jelenleg semmi sem használja. Kötelezően megvetetik veled, a tranyókat és fogyasztást más, hasznosabb részegységek kárára csippentik le. Kevesebbet kapsz, csak azért, mert az AI az idei buzzword, aminek mindent alá kell rendelni.

  Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

 • tserrof77

  senior tag

  Amióta előbb a vga, majd a cpu is fixé vált az alaplapon, ezzel egyre növelve a meghibásodások esélyét, már vártam, mikor kerül a ram is oda. Előbb az EEPC-knél, majd később a 4.gentől ez is elkezdődött. Ezek mind az olcsóbb gyárthatóság, de szinte mindig a végső javíthatatlanság felé vitték el a dolgokat. És ezek mellé a gyártók spórsága miatt még sokszor a bővíthetetlenség is társult. Értem én, de akkor a...khm... :U

  Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)

 • hokuszpk

  nagyúr

  válasz .mf #9 üzenetére

  én is kb. ígyvagyok ezzel, de belátom, hogy ez ilyen tyuk-tojas problema ; valahol el kell kezdeni ; mostmár lesznek ai egysegek a cpukban, innentől kezdve lehet rá fejleszteni.

  Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...

 • Neovenator

  senior tag

  válasz tserrof77 #10 üzenetére

  Elnézést, de te hány meghibásodott IGP-t láttál már, amit szerettél volna javítani?
  Meg úgy egyáltalán: Hogy szeretnéd ezeket javítani? Újraforrasztod az L2 cache-t a prociban, ha kiégett? :)

  "The problem of leadership is inevitably: Who will play God?"

 • ddekany

  veterán

  válasz Neovenator #12 üzenetére

  Ez elsősorban arról szól, hogy ha nem lehet önmagában RAM-ot venned (és bárkitől, tehát verseny van), onnantól majd fizethetsz hasonló arcátlan felárakat több RAM-ért, mint Apple esetén. Plusz, ha később kiderül, hogy kéne több RAM, akkor meg az egészet mindenséget dobhatod ki. Szóval ez a gyártónak óriási bevétel növelés, és mellékesen, az előállítás is olcsóbb nekik.

  Másfelöl viszont előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az ilyen integráció, hogy tudják növelni a sebességet, vagy csökkenteni a méretet.

 • Rive

  veterán

  válasz .mf #2 üzenetére

  Az 1-es vágányon Hype-vonat indul

  Az, hogy valami hype még nem jelenti azt, hogy nem fog veszettül beütni és pár év múlva nem lesz belőle alaptartozék.

  /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

 • Komplikato

  veterán

  válasz .mf #9 üzenetére

  "Lehet, hogy pár év múlva már lesznek értelmes appok, amik már lokálisan is futnak, ..."

  Kérdés mi számít "normális APP-nak"? Mindenféle OpenSource AI most is futtatható erősebb PC-n. Sőt, van pár szénné butított, ami egy erősebb telefonon is. A még friss s forró LLama 3 -70B verzióját egy 3000 dolláros gépen lehet futtatni és alulról súrolja egy ChatGPT4 tudását, persze heteken belül kijöhet egy még jobb. Vagy itt van a Mistral/Mixtral 8x22B, ehhez persze kell vas, ez MÉG nem fut egy desktop PC-n, mert kell neki olyan 268-280GB vram, deeee ... alakul. Más kérdés ki mire használná az ilyen szoftvereket? Lehet van akinek tényleg elég egy MÁSOK által tréningelt program, amitől kérdezhetnek és/vagy a melót megcsinálja helyettük. Az igaz trükk ott kezdődik, amikor valaki a saját céljára ésszel tréningeli, csak azokra mi neki fontosak, de azokra nagyon. Tippre, mihez ehhez érteni is kell, sokkal kevesebb ilyen ember lesz, mint aki mondjuk ért az MS Office-hoz vagy egy Photoshophoz.

  "Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)

 • sb

  veterán

  válasz .mf #9 üzenetére

  Ez mind megvan és/vagy nincs értelme.
  6-8 P magot nem tudsz kihajtani 4-6GHZ-en 30W körül TDP-kből... multicore perf/W-ra-ra erre találták ki az E magot: 3.5GHz körül elmegy 8 mag ebből a TDP keretből és több kraftot hoz mint kevesebb P mag nagyobb órajelen.
  Esetleg ha a 8db P mag is 3-3.5GHz körül megy akkor hasonló a hatékonysága (mert az is eléggé tévhit, hogy visszavett órajelen kevésbé hatékony lenne esetleg, jól skálázhatóak a P-k is lefelé... viszont akkor minek P mag? Plusz méretben sem fér be több, rosszabb az uncore fogyasztás ami szintén 30W-ból, mobilan probléma, stb...

  GPU magból mehetne több, szintén nem fér el órajelben. GPU-ban és főleg perf/W-ban nem versenyképes az Intel.

  Encoder/decoder úgy tudom már minden megvan AV1-ig az újakban ami kellhet. De ha nem, ezek fixfunkciós blokkok, kb. semmit nem kérnek se helyben, se másban. Csak döntés kérdése mi kerül be.

  Félreértés ne legyen, én sem látok óriási, jelenleg hasznos funkciót, főleg lokális AI-ra, de egyrészt azért már akad most is hasznos cucc, azért érdemes egy videóvágó/képszerkesztő progiba belenézni... másrészt pedig eléggé az út elején járunk. De a legfontosabb a fentiek alapján egyszerűen tényleg nem látom mivel lehetne előrelépni adott TDP (főleg kis) kereten belül, szerintem semmivel.
  Az AI-ban meg ott a lehetőség, most is, később meg tutira tud olyat amit klasszik programozással és végrehajtókkal nem lehet megoldani.

  Egyébként én a Ryzen chipletes megjelenésekor is írtam hasonlóakat, desktop, tehát nem csak mobil/ultramobil vonalra. Azért ha a Ryzen előtti időkből nézzük akkor eléggé eljött a kánaán azóta, ez már ott is látszott: desktop/mobil 2/4 magról felmentünk 8-16 magig. Ennek (is) köszönhető, hogy ma notiban is olyan alsó-közép gépet kapsz ami keresztben lenyeli 25-45W-ból is 8-12 maggal, alacsony frekin a régi desktopokat. Gyakorlatilag erőgép ami bármire jó, videót is vághatsz rajta. Asztalon meg ha dolgozol akkor 100-250W között brutál erőgéped van. De ez már akkor látszott, hogy nem skálázható a végtelenségig, 6-8 mag helyett consumer 16-32-64 mag nem lesz kihasználható. Egy ideig a perf/W is javul a nagy magszámmal, de mobil gépnél is van egy sweet spot ami fölé nem érdemes menni. Onnan jön a régi nóta: párhuzamosítás, stb... sw probléma ami miatt a gpgpu/HSA-ból sem lett semmi.
  Még egy előrelépési lehetőség azóta azért lenne: igpu-ban is limit volt, főleg a ram sávszélesség miatt. Abban még van egy jó nagy ugrás, ha a cache/X3D megoldásokat bepakolnák az APU-kba. De mivel általános feladatra nem jött el a gpu-k kora, így az most sem fog. Max játékra lenne jó, arra meg van más megoldás is a dgpu-kkal. Mobilban is feljöttek, oda sem musthave egy integrált megoldás.

Új hozzászólás Aktív témák