Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton
nagyúr
A Flipnél is csökken a 4ezer az áfa miatt?
-
4Grider
félisten
válasz
Oxy.kiraly
üzenetére
A flip az ilyen extra szolgáltatásoktól megtisztított, ezért sokkal olcsóbb Telekom digitális tv és internet.
-
Oxy.kiraly
tag
Hali!
Főként a volt Telekomos fórumtársakat kérdezem, miszerint ugye a Telokomnál van egy olyan funkció, hogy három napig visszanézhető kb 30 csatorna bizonyos műsorai. Az a kérdés, hogy a Flipnél ez megvan?
A visszanéző funkció nem összekeverendő a felvételes Set Top Boxal.
köszi -
-
kircsike
tag
Sziasztok!
Megrendeltem egyik ismerősömnek a Flip-et és az IPTV (Tatung stb-3112 cda) vevőjének pontos méreteire lenne szükségem, mert egy polcot szeretnék felszerelni a fali konzolon lévő TV alá és ehhez készíteném.
Segítsetek legyetek szívesek!
Előre is köszönöm.Ui:
Illetve az UTP kábelnél milyen bekötést csináljak?
T568A az jó lesz? -
itg
tag
Néha belépek a flip.hu-ra nézelődni.
Eddig engedte (volna) a 120-as net helyett a 250-est, most viszont nem engedi.
Kivezetik, vagy helyfüggő lett? (optikám van, 120/55-öt simán visz) -
Remekelek28
őstag
válasz
sarkanyolo2
üzenetére
Küldtek is valamilyen emailt,hogy regisztráljak,akkor majd ott átállitom köszi

-
viktorhu
veterán
válasz
Remekelek28
üzenetére
Megkérdezheted, hogy le lehet-e tiltani az emeltdíjas számokat. Ha meg nem teszel oda telefont, akkor esélyes, hogy eszébe sem fog jutni a dolog. Miért nem iratod az albérlő nevére az előfizetést, ha attól tartasz, hogy tartozást csinál neked?
-
viktorhu
veterán
válasz
Remekelek28
üzenetére
Mit értesz kiiktatás alatt? Ha nem dugsz be telefont a routerbe, akkor nincs telefon, és kész. Ha mégis szeretnéd esetleg használni, akkor vegyél egy filléres vezetékes telefont.
-
Remekelek28
őstag
Nem tudjátok a telefont ki lehet iktatni? Illetve ha mégis használni szeretném,van olyan kábel,amivel mobillal összekötve lehet használni?
-
viktorhu
veterán
válasz
Remekelek28
üzenetére
Képcsöves tévé (ha van rajta scart) vagy HDMI-s monitor is jó.
-
FreedomHUN
senior tag
válasz
Remekelek28
üzenetére
Persze.
Van rajta hdmi és scart is a boxon.
Flip telekomos jelet használ, ezért irtam, amolyan fapados szolgáltatása a telekomnak a flip.
-
Remekelek28
őstag
válasz
FreedomHUN
üzenetére
Köszi. Telekom nem volt. Digi volt és flip.
Régi képcsöves tv is jó lehet? Mert ha hdmi s boxot hoz,nem biztos. -
FreedomHUN
senior tag
válasz
Remekelek28
üzenetére
Optikai kábel, attól függ hogy mi van a lépcsőházban, ha koax, akkor úgy is újat fog húzni, mert nem optikán jön be.
Ha telekom előfizetésed volt, éz azon volt az optika, akkor jó az a kábel.Tv viszont kelleni fog, bert be kell ütni az aktíválókodot a boxba, addig nem fog működni.
Vigyél addig oda bármilyen tv-t, amig a szerelés zajlik. -
Márton
nagyúr
válasz
Remekelek28
üzenetére
-
Remekelek28
őstag
válasz
Remekelek28
üzenetére
Közben van egy sejtésem,hogy optikai kábel lehet. De ez vajon mihez kell? Az ajtó mellett jön be. És korábban ebbe a lakásba volt flip.
-
flegga92
senior tag
-
yetmanus
tag
válasz
flegga92
üzenetére
Akkor földim vagy XD Az invitellel én is összefutottam párszor, de amikor 5 és 15 megás netekkel akarnak operálni DSL-en, amikor T koax és digi optika van a területen, az már a vicc kategória... Mindegy is, ez már másik topic téma lenne.
A flipnél ugye 120/10 és 250/20as a net, nincs bekötési/szerelési díj, és a routerével sincs bajom, sőt! Igaz a sagemcomot a T szolgáltatáshoz használom, de ki vagyok vele békülve.
Amúgy hacsak nem a 'felhőben' élsz, 10 és 20Mbps feltöltés is elég, szinte már mindegy hogy 250 vagy 500 mega a teteje XD Jövőre jön a spíler és a natgeo HD, ugyh 106sd és 26HD-ra módosul a csatornakiosztás. Innentől csak azt kellen eldöntened hogy mire használnád a netet, és mit néznél szívesen -
flegga92
senior tag
válasz
yetmanus
üzenetére
Békéscsabán lakom. Most kezdtem jobban beleásni magam a témába, meglestem mik vannak.
Kiderült, hogy van Digi is csak hűséget akartam elkerülni. 99+28 HD csatorna 100/100-as net 1 év hűséggel 4640 Ft ha kérem az 500/200-as netet 5040 Ft. Ennél többe kerül a mostani is, jóval gyorsabb a net a mint a Flipnél. Ha jól tudom itt nincs set-top box és HGW se szerencsére. (bár az 5 Ghz wifi jól jönne mert panel, jó hülye voltam, hogy anno nem ilyet vettem) Kérdés, hogy van e bekötési díj.
Invitel kilőve a hozzáállásuk miatt meg 5/1 ADSL- netet adnának kb ennyiért

Szóval árban egyforma a Flip és a Digi, előbbinél jobb csatornák vannak és nincs hűség, utóbbinál jobb a net és a Digi Online.
Kár, hogy a helyi szolgáltató kivette pár éve a Discoveryket mert korrekt árak vannak. Amikor szóvá tettem annyit mondtak rá, hogy ez van helyette, ugyan azok a csatorna tematikái...
-
yetmanus
tag
Hát itt minden technológiának megvan az előnye és a hátránya

A koaxnál 10 és 20Mbps a feltöltés, viszont AC-s routert adnak, optikánál 50 és 75Mbps feltöltési profilt adnak, viszont a routerben csak 2,5 GHz-es wifi freki sáv van. Az a mende-monda az lehet, hogy a Telekom saját magának már bevezette az uj Sagemcom AC-s ONT-t pár hónapja, hátha majd jövőre átszivárog a fliphez is
flegga92: ahogy nézem azért sokkal többre jössz ki a helyi szolgáltató+Mytv-vel... Ha koax, akkor 120/10 és 250/20Mbps lehet a sávszélesség. Itt azért 4 discovery csatit kapnál, egyiket asszem HD-ban. Jövőre a natgeo is HD-ban jön, ugyh 106 + 26HD-ra modosul majd a dolog

Melyik településen is vagy? -
flegga92
senior tag
Sziasztok!
Erősen gondolkozom a flipre váltáson. Jelenleg egy helyi szolgáltatónál vagyok 100/50 nettel, tv-t évekkel ezelőtt lemondtam, mert elvették a Discoveryt és barátait, jelenleg Telenor mytv van 50+ csatornával. 2500+3000 a havidíj. Megnéztem a Telekom oldalán, itt valószínűleg koax van. Feltöltés miatt kellene a nagyobb net.
Kérdésem az lenne, hogy kapok e publikus IP-t illetve a jelenlegi routeren (Asus RT-N18U) vpn szerver fut, mert néha a nas-t el kell érni, megoldható a HGW mögül?
-
Roppy
tag
válasz
mbalint987
üzenetére
Csináltam újraindítást és ugyanúgy maradt, mint előtte. Viszont belementem a beállításoknál a csatornalistába és ott nem volt bepipálva minden csatorna, most már minden okés

-
DonLaca@
senior tag
Tegnap bekötötték az Augusztusban megrendelt szolgáltatást. Jobb később mint soha.
Kiderült hogy a diszpécser hölgy elírta a címet az egyeztetéskor. 3 hónapba kellett a technikus kollégának kijavítani. 4x telefonáltam rájuk ez idő alatt és mindig azt mondták legyek türelmes dolgoznak rajta.
Csak azt jegyeztem meg a srácnak hogy negyed éve türelmesen várok már
.
Másnap hívtak időpont egyeztetésre, harmadnapra beüzemelték.Net 120/50Mb
(120/20 helyett) Tv minősége ugyan olyan mint az előző Telekomos csomagnál. Szóval tulajdonképpen ugyan azt adja a Telekom Flip néven csak harmad áron. 
-
sarkanyolo2
őstag
Sagecom 5GHz 120Mbit. 92,65 Mbit/s-ot mértem október 15-én de akkor asszem 2 fal volt köztem. Sony Z5 compact volt a teszter. Este csekkolok egy frisset.
-
Roppy
tag
Sziasztok!
1 napja erősítem a flip-esek táborát.
Minden klappol szépen, csak az imént vettem észre, hogy a 3 beltériből az egyiken nincs meg minden csatorna. Ez miért lehet? -
hatter
tag
válasz
sarkanyolo2
üzenetére
Erre a tesztre 5GHz-en mindenki kíváncsi volna sztem. Mi Gyöngyösön vagyunk és szintén csak 2,4GHz-es a router-t kaptunk, Huawei-t. Előbb beszéltem a technikussal aki telepített, elvileg hallott valami pletyka félét, hogy lesz router fejlesztés 5-GHz-re, de eddig csak mende monda bár most hogy Szegeden már van remélem frissítenek.
-
yetmanus
tag
válasz
sarkanyolo2
üzenetére
Ahaaaaa, így világos, na akkor ezt gondolom a 2,4essel mérted, kipobálod 5GHz-val? Elvileg annak is ugyanaz a jelszava, csak más a felhasználoneve. Nekem is koaxom van, ugyanez a típus, csak 250es nettel. Nekem okostelon 200+ jön wifin, csak egy falon át már nem annyit tud xD
-
yetmanus
tag
Úgyúgy!
Itt a fórumban Mbps-ként szoktuk leírni 
Egyébként egyetlen hátránya, hogy a flip (korábban a telekomnál is) a huawei ONT-t használja még, amiben csak 2,4GHz-es wifi frekvencia sáv van, így az eszköztől függően 20-60Mbps sebességet tud adni, sajna nincs benne 5Ghz-es wifi freki sáv, amivel el tudnád érni a 100-120Mbps-t wifin, vagy a dupláját a gyorsítóval
BTW akkor észrevetted, hogy nem 10Mbps a feltöltés, mivel azt papíron kellett hozzáigazítani a koax feltöltéshez, a valóságban 120/50es, vagy 250/75-ös profil van optikán
-
-
hatter
tag
Sziasztok.
Vélemény: tegnap óta lettünk flippesek optikai kábelen. TV csatornák nagyon szép minőségben futnak és gyorsak a csatornák közti kapcsolási idők is, HD képe is szuper, teljen elégedett vagyok vele.

Szépen fut a net is, stabil 130mbyte körüli letöltés és 50mbyte fel LAN kábelen.
Viszont azt nem tudja valaki, hogy WIFI-in miért lassab ez? Ott csak 50mbyte körüli a letötlési sebesség speedtest-en néztem és a torrent is lassabban jött mint a LAN-on. 
Köszi !

-
FreedomHUN
senior tag
válasz
csorba23
üzenetére
T-s mobolhoz nincs mail, csak vezetékes nethez.
viktorhu amit irt a járható út, regelj a gmailen egy email fiókot és arra irányisd a freemailes leveleket, így a sima gmail fiokoddal nem "keveredik" össze.
Tudom gyakori kérdések, de működik.https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__2571018-hogyan-lehet-gmail-fiokot-egy-masik-freemailes-fiokkal-osszekapcsolni
-
csorba23
tag
válasz
viktorhu
üzenetére
Sajnos nem értek ezekhez túlzottan. A telefonomon (is) használom a gmailt és nem lenne szerencsés, ha a sok freemail-re érkező levelem mind megjelenne a telefonon is. Pláne, ha még csipog is minden egyes üzenethez. Van T-mobilos mobil előfizetésem. Ahhoz lehet hogy jár SMTP, amit tudok használni vezetékes hálózathoz is a PC-n?
-
viktorhu
veterán
válasz
csorba23
üzenetére
Sajnos itt a freemailnek van nagy hiányossága, hogy nincs saját smtp-je. Szerintem akkor járnál jól, ha a gmailbe importálnád a freemail fiókodat, és onnan leveleznél, miközben a régi címedre érkező levelek is megérkeznének.
Esetleg még a mobilszolgáltatónál megnézheted, hogy ad-e ssl-t / tls-t támogató smtp kapcsolatot, vagy telepíthetsz saját smtp szervert (de azt meg lehet, hogy sokan spamnek fogják nézni).
-
csorba23
tag
Sziasztok! 1 hete váltottam Flipre. Nekem gyorsan ment minden, a rendeléstől számított 1 héten belül már be is volt kötve. Egyelőre stabil. A sebesség 90/10. Nem a legjobb, de nekem bőven elég.
Tud valaki segíteni levelezőprogrammal kapcsolatban?
Eddig UPC-m volt és az ő SMTP szerverüket használtam kimenő levelezésre. A Flip ugyebár nem ad email címet, így smtp szervert sem. Beállítottam hát a Thunderbirdben a kimenő smtp-hez a gmail-es fiókom smtp szerverét, de ez így nem jó. A levelezőprogramban freemail-es címeket használok (tudom, nem a legjobb, de ez van
) és jelenleg a kimenő leveleimben az látszik, hogy a gmail-es címről mentek ki a levelek. Így a válaszok is oda jönnek.
Hogyan tudnám használni a freemailes címeimet normálisan? -
viktorhu
veterán
válasz
Dark Archon
üzenetére
Ha egyszer használatba veszi a digi nálunk a fél éve dísznek kirakott optikai kábeleit, akkor én is elgondolkozom, de én a váltás előtt próbáltam sebességet növelni, de nem tudtak a 100-asnál nagyobb csomagot adni (és azt sem hozta maradéktalanul).
Mindenesetre mi főleg wifiről használjuk a netet, a leggyorsabb wifi kártya a laptopomban van, az 433 mbit/s linksebességre képes, szóval pont ideális a 250-es net kihasználására, annál gyorsabb már nem férne bele.
Szóval még ha meg is tudnák adni az 1000-es csomagot, hiába fizetnék többet, nem lenne gyorsabb a kapcsolatom (de nem is tudják).
-
Most kaptam a Digi-től egy levelet, hogy a net sebességét 1000/200-ra növelték változatlan áron. Idáig 100/50-et fizettem. Most vehetek egy gigás routert. A honlapon levő áraknál is már a 2800Ft a leggyorsabb sebességre vonatkozik.
Jó Flip-ezést, srácok

-
zazenke
őstag
szerintem nem feltétlen érdemes leváltani a digit ha az jó minőségbe van kiépítve. ma bemenetem hozzájuk és vázoltam hogy mennyire olcsó konkurenciájuk lett a flip. és lám belegyeztek hogy a 7000 ft os csomagom ismét kedvezményes 4800 ft legyen. és szimetrikus netem van és tudok felvenni és visszatekerni a tv-vel. nem lassú a csatorna váltás és nincs még egy fogyasztó doboz meg távszabályzó a rendszerben.800 ft különbség már nem téma
-
Chereiose
addikt
válasz
FreedomHUN
üzenetére
Nem tudom ha azzal rendeltem akkor csak hoznak, érdekes lenne nélküle...
-
viktorhu
veterán
válasz
Chereiose
üzenetére
A kábeltévéjük sima koax, nincs box. De lehet 300 forintért boxot bérelni, és igazad van, az újabbak usb-n keresztül tudják a felvételt, régebben nem volt ilyen a kábeltévés boxunkon (nekünk ingyen adták, mert nem volt usb-c az akkori tévénkenk, és ott csak digitális kábeltévéjük volt, de nagyon béna boxot adtak ingyen, nem volt hdmi csatlakozója sem). Egyébként a tévé is tudhat felvételt, nekem elég olcsó tévém van, és elvileg lehet vele olyat, más kérdés, hogy nem próbáltam még.
-
Chereiose
addikt
válasz
sarkanyolo2
üzenetére
Na ez jó hír, akkor azért előbb megvárom, hogy bekössék utána lemondom. Semmi bajom nincs amúgy a flipel sem, de a digi még kedvezőbb áron adja a még gyorsabb netet, és az ő boxukkal fel lehet venni a műsort saját pendrive-ra.
A lemondás bejelentését követően gondolom nem jönnek ki szétszerelni vagy bármit csinálni, ugyanúgy mint a T-nél a postán le kell adni a 2 boxot meg az elosztó routert? (kábeleket gondolom csak nem kell)
-
Chereiose
addikt
Sziasztok!
Kb másfél hónapja kötötték be a flipet, viszont most jelentkezett a digi (2 hónap után) hogy jönnének kötni. Nekem pedig a sebesség és az ára miatt a digi jobban megéri. Ugye hűségidő nincsen, szóval a flip lemondható így 1,5 hónap után mindenféle kötelezettség/kötbér nélkül? -
yetmanus
tag
válasz
HELLAFLUSH
üzenetére
Elvileg ez az amit te is írtál, tatung [link]
Pár napja a telekom topicban írtak az univerzális távirányító és tv/stb/telefon összehangolásról, érdemes oda is benézned
-
HELLAFLUSH
őstag
sziasztok!
a Set-top box valóban TTi stb-3112 CDA?be szeretném állítani a Peelsmart remote-ban és a LG smart TV-ben, de nincs benne ilyen márka
googleban rá kerestem, elvileg Tatung gyártja...de viszont hiába állítom be a Tatungot, nem működik.előfordulhat, hogy mégsem a Tatung gyártja?
-
Arween
senior tag
Na jelentem nem leszek flip-es előfizető egy darabig.Három nap telefonálgatás után kiderült a lépcsőházunkban nincs több szabad bekötési pont ,hálózatbővítésen természetesen dolgoznak de így nem tudnak semmit ígérni mikorra tudják bekötni hozzánk a szolgáltatást....
-
jaroslav
aktív tag
válasz
mbalint987
üzenetére
Köszönöm az ötletet!
Így fogom csinálni, ha váltásra kerül a sor.
-
mbalint987
aktív tag
válasz
jaroslav
üzenetére
Egy jól kiépített koax hálózattal sincsen baj, szóval ezért ne keseredj el. A helyedben megrendelném a szolgáltatást (ha akarnék váltani), és pár napig próbálgatnám, hogy bírja a hálózat pl. a csúcsidőt. Ha minden rendben van, akkor maradnék, ha nem, akkor pedig egyszerűen visszamondanám.
-
yetmanus
tag
válasz
jaroslav
üzenetére
Hát figyelj
még kb 2 hónap és kideül, mindig év végén/év elején szoktak kiderülni a csatornakiosztások
Apropo, ha most digi koaxos vagy, az ebből a szempontból nem releváns, itt a telekomos hálózat számít, ugye a flip a T márkája. Ha mondasz egy kerületet vagy várost, sztem az itt fórumozók meg tudják mondani hogy ott milyen technológia van (98%-os valószínűséggel), vagy ha a T oldalán beütöd a címed, akkor ha 100 vagy 250es max elérhető netet látsz, tuti koax, vagy ha látod a gigabitet, biztos hogy optikád van 
-
jaroslav
aktív tag
válasz
yetmanus
üzenetére
Köszi az információt (és mindenki másnak is)!
Én koax-os hálózaton vagyok, szóval nálam sajnos nem lenne "ingyen ebéd"

Most is 100-as netem van, és egyenlőre nekem is elég.
Még egyenlőre nem váltottam Digi-ről Flip-re, de ha nem teszi bele a Digi jövőre a csatorna kínálatba a Spíler, nem lesz tovább mire várni, irány a Flip.
-
yetmanus
tag
válasz
jaroslav
üzenetére
Ömmm, a nettel kapcsolatban mondok egy kis infót. Ugye ez koaxon és optikán megy csak (DSL-en nem, mert az NMHH belerondított a dologba), és alapvetően papíron a net 120/10 és 250/20.
Azonban ez csak koaxon van így, optikán a normál telekomos profilon megy, azaz 120/50, és 250/75Mbps.
Szóval az is számít, hogy milyen T-s hálózat van a címeden, bár én a 250/20as netemet sem tudom (még) kihasználni, csak miért ne alapon
-
Arween
senior tag
Na nálam nem indítanak jól... 24-én megrendeltem saját illetve anyukám lakcímére a szolgáltatást,anyukámnál kedden bekötés van, engem fel sem hívtak...Kerestem az ügyfélszolgálatot adjanak egy telefonszámot ahol a bekötés időpontját le tudom beszélni,erre azt mondják az én adataim még nincsenek hitelesítve???Ez mi ?
Mondom neki anyukámnál 2 nap után eljutottak az időpont egyeztetéshez nálam meg 10 nap alatt semmi?
Persze nem tudott mit mondani ,legyek türelmes... -
Halley
tag
válasz
jaroslav
üzenetére
Nekem a 120/10 netem van. Többször mértem tartósan 120/50 mega jön.
Anno 6-7 éve azért váltottam a digiről a T-Comra, mert a digi nagyon hullámzó teljesítményt nyomott. Nem csak net sebességben, hanem a TV-n is. Beállítottam a digitális HD csatornákat, másnapra-pixelekre esett a kép. A T-Com hihetetlen stabil volt. Mindenkinek ezt emeltem ki, hogy soha semmilyen ingadozás. Na, most ilyen stabil a flip is. Csak ajánlani tudom. Mondjuk, nekem optikai van. -
Soriano
tag
-
yetmanus
tag
válasz
jaroslav
üzenetére
Nekem mostmár 2 haverom is flipes, meg egyikük szomszédjánál minor kötötték a telekomot, összefutott a szerelővel a lépcsőházban, és magyarázta, hogy hónapok óta 2-3 hetes várakozással dolgoznak a szerelők, mert nem bírják a 'rohamot' a flipnél... A telekomos kapcsolatomnál utánakérdeztem, és kisebb a lemorzsolódás, mint az anyacégnél

De ha megengedsz egy jótanácsot: egy szolgáltatónak/márkának az infóit ne a legnagyobb ellenlábasánál keresd
Követem a digi meg a flip fb-ját is, és a diginél sokkal több kiakadást szoktam látni XD apropo, a flip lájkolók 5ezer felett járnak, ez azért beszédes, főleg úgy, hogy tényleg egy kistestvére a T-nek -
jaroslav
aktív tag
-
jaroslav
aktív tag
Most már sokaknak van több hónapos tapasztalata, a Flip-el kapcsolatban.
Mit tapasztaltok, milyen az internet?Hozza rendszeresen a 100-120 megás letöltési sebességet, vagy inkább a garantált minimum körül szokott mozogni?
Előre is köszönöm az információkat!
-
ElZoz
csendes tag
Bekopogtak hozzánk, gondolkodtam rajta, mert a Digi jelenleg 6800 Ft.
De így, hogy Telekomos cég... Nem is tudtam. Oka volt, hogy azokat
otthagytam amint lehetett. Maradok inkább a Diginél. Köszönöm az infót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- AKCIÓ! Acer Aspire 3 15 A315 FHD notebook - R3 7320U 8GB DDR5 512GB SSD AMD Radeon IGP W11
- 2026.09.04-ig Garanciális! Xbox Series S 1 TB + kontroller
- Alienware 500HZ AW2524HF 24,5" Monitor 27% ÁFÁS
- ÚJ/BONTATLAN Microsoft Surface Laptop 7 ULTRA 7 32GB 1TB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(120/20 helyett) Tv minősége ugyan olyan mint az előző Telekomos csomagnál. Szóval tulajdonképpen ugyan azt adja a Telekom Flip néven csak harmad áron.

) és jelenleg a kimenő leveleimben az látszik, hogy a gmail-es címről mentek ki a levelek. Így a válaszok is oda jönnek.