- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
csendes
addikt
válasz
csendes #5282 üzenetére
A végén csak sikerült frissíteni Fedora 23-ra
. Sikeresen beleütköztem ebbe a bug-ba: [link]. Ha valaki dnf system-upgrade download --releasever=23 paranccsal akar váltani, véletlenül se használja a --distro-sync opciót. Ha mégis megteszi, akkor a dnf system-upgrade reboot után újraindított rendszer megpróbálja törölni az éppen futó kernel-t is, ezért el sem indul a frissítés, csak néhány másodperc után újraindul. Ezt eljátszottam háromszor, amíg megtaláltam a fenti bug-ot.
Amikor már fent van az új rendszer az új kernellel, akkor már működik a distro-sync is. Még arra érdemes figyelni, hogy a dnf autoremove által felajánlott csomagok közül mindegyik olyan volt, amit nem célszerű törölni, tehát csak megnézni érdemes, elfogadni nem.
Egyébként hihetetlen nagy újdonságok vannak, például új háttérkép. habár az is kék, mint az előző. Nekem az ilyen gnome mintás terítő helyett jobban bejöttek a régiek, mint a Verne, Goddard, Cambridge. -
csendes
addikt
Néztem, hogy miért halasztották el a Fedora 23 hivatalos kiadását egy héttel. Arra gondoltam, hogy attól én még simán frissíthetek 22-ről. Aztán megnéztem a "blocking bugs" listát [link] és az egyik az, hogy "nagyon könnyen előfordulhat, hogy a végén egy csupán részben frissített rendszer lesz az eredmény".
.
A részletes leírás és hozzászólások alapján nem olyan vészes a helyzet [link], gyakorlatilag mindenki eldöntheti, hogy részben frissített rendszert akar, vagy pedig hagyja, hogy a dnf letörölje azokat a harmadik feles alkalmazásokat (pl. rpmfusion-ból), ahol még ütközés van a fedora 23 csomagokkal. Viszont a dnf jelenleg nem tud olyat, mint a fedup a "--force" opcióval, vagyis nem lehetnek hiányzó függőségek a rendszerben. -
csendes
addikt
Az első kérdésedre itt valószínűleg találsz választ: [link]. Pulseaudio-val (vagy ALSA-val) is utána ki tudod választani a megfelelő hangkimenetet, és akkor a VLC-nél már nem kell keresgélni.
Az XFCE egér és érintőtábla kezelésnél bizonyos tulajdonságokat lehet a menü-n kívül állítani xfconf-fal, kicsit bonyolultan: [link]. Lehet, hogy érdemes megnézned mondjuk Gnome asztali környezettel is. -
csendes
addikt
válasz
Snoop-y #5249 üzenetére
Milyen asztali környezet? És milyen videókártya? Esetleg telepítettél zárt videódrivert? Ha Gnome shell és catalyst összeakad, akkor ez sajnos előfordul. De okozhatja bármilyen egyéb eszköz is, aminek rossz a drivere. Az 5 mp Firefox megnyitás nem olyan rossz, nálam is kb. annyi, ezen egy SSD tud nagyot javítani. De ha neked sok, akkor lehet autostart-tal rögtön elindítani vagy preload, prelink is gyorsíthat. Ja és ennyi RAM-mal nem érdemes swap particiót használni, mert csak lassít.
Sokkal lassúbb egyébként a live verzió, ha optikai tárolóról futtatod, mivel az lassan olvas. Pendrive-nál nyilván gyorsabb, az eszköz sebességétől függően. -
csendes
addikt
Plasma 5 még nem igazán stabil. Ha telepítettél valami nem standard widget-et, akkor meg pláne nem. Arch Linux-szal is vannak érdekes dolgai: a legfurább az volt, amikor az SDDM nem jött be kilépés után, talán mert engedélyeztem épp a desktop kockát. De én csak arra használom, hogy időnként megnézem, hogy áll. Egyébként, ha valaki kész stabil asztali környezetet akar, akkor MATE, ha meg gyorsat és memóriatakarékost, akkor valamelyik minimalista WM.
-
csendes
addikt
A szakadozó grafika, videó driver, illetve beállítás kérdése. Az Intel nyílt forráskódú videodrivereket ad ki a termékeinek 99%-ára (kivétel volt pl. a GMA 500 sorozat). A korábbi driverekkel voltak hasonló gondok, pl: [link], szóval érdemes megpróbálni vagy újabb vagy régebbi driver verziót. Ubuntu-n a PPA-kban lehet találni legfrissebb verziókat, pl.: [link] (én nem próbáltam ezt)
-
csendes
addikt
A legfrissebb heti DIstrowatch összefoglalóban [link] írnak a [Copr] rendszerről, amivel egyrészt bárki könnyen hozhat létre programcsomagokat, másrészt ezekből a repókból könnyen telepíthető dnf-fel kb. 3000 projekhez tartozó programcsomag; természetesen ezek nem teszteltek. és nem is feltétlenül színtiszta FSF szoftvert tartalmaznak.
-
csendes
addikt
Az elmúlt néhány évben az egyetlen nagyobb elszállás akkor volt Fedorával, amikor a wayland-et kipróbáltam gnome3-on, akkor programfrissítés közben elszállt az egész, utána gyomlálgathattam kézzel. Néha a verzióváltásnál is voltak zökkenők, erről írtam korábban. Egyébként teljesen jó. Mondjuk én is turkálós PC-n nyomom
, bár úgy hat-hét éve tettem bele új alaplapot meg celeron cpu-t, szóval most szinte csúcstechnológia.
-
csendes
addikt
Teljesen jól működik önmagában. De egy csomagkezelő csak a saját adatbázisát látja, lehet, hogy a szoftvertárházak (repository) sem ugyanazok, általában párhuzamosan nem jó két csomagkezelő. A yum-dnf átálláskor az adatok átadásához, pl:
dnf install python-dnf-plugins-extras-migrate && dnf-2 migrate
De pl. hasznos lehet, ha pl valaki néha telepíteni akar egy-egy .deb csomagot, persze a függőség ellenőrzés nem fog jól működni. A különböző csomagtípusok konvertálására van egy alien nevű program is: [link][link], bár a jövője bizonytalan. -
csendes
addikt
A fedup lassú. Egyesével szedi le a csomagokat, majd újraindítás után egyesével telepítget. Magától vagy megtalálja az új kiadást vagy nem, de inkább az utóbbi, szóval a "--network 22" nem biztos, hogy elég lesz. És a "--product=nonproduct" parancssor (már önmagában is gyönyörű) nélkül a Fedora 21-re frissítésnél gondok lehettek. És utána még kicsit tisztogatni kell a rendszeren. Szóval általában gyorsabb az újratelepítés ...
-
csendes
addikt
1. Teamviewer-ben tudod beállítani Extras/Options/Advanced
2. Töröld a chrome temp fájlokat
3. Pedig ott van, ha a Nemo-ról van szó. File Manager Preferences / Views / Default View [link]
4. Mivel Fedora alapú, ezért nem rolling. Illetve olyan, mint a Fedora, csak egy kis késéssel. -
csendes
addikt
Ha ez egy iskolai szerver, akkor eggyel több ok van arra, hogy ismeretlen helyről letöltött állományokat ne telepíts.
Elvileg a sulix.hu-n keresztül lehet támogatást kérni. Ha jól értem van egy OPENEDU program, aminek keretében a Sulix szoftverek ingyenesen hozzáférhetők és bizonyos támogatás is elérhető. A program a magyar állam és az ULX Kft.szerződésén alapul, az ULX pedig többek között a Red Hat magyar partnere. Ezért megpróbálhatsz ULX-től közvetlenül is segítséget kérni, például az ulx.hu-n.
A hivatalos RHEL tároló csak RHEL előfizetéssel érhető el, de például a CentOS/Scientific repokat fel tudod venni.[link][link] -
csendes
addikt
A yum-nál egyszerűbben biztos nem fog működni. Egyébként itt [link] azt írják, hogy "gSoftware notify for updates only after has downloading them silently on background", vagyis csak azután jelzi ki a frissítést, ha már csendben letöltötte, és ha sok frissítés van, azt sokáig tart letölteni, vagy nem tudom.
-
csendes
addikt
Itt elég jól le van írva: [link]. Kb. félévente új verzió, és a kiadástól számítva kb. 13 hónapig van támogatás. A fedora partícióm neve még mindig Fedora 16, és mindig frissítettem azóta az új verzióra, soha nem telepítettem újra. De a frissítés lassúbb és kevésbé megbízható, mint az egészet újratelepíteni. A CentOS (ami gyakorlatilag egyenlő az RHEL-lel, ami viszont a Fedora stabil, kereskedelmi változata) jóval hosszabb támogatási ciklusokkal dolgozik [link], a nagyrabecsült, nagytudású és lusta fórumtársak csak azt használják
-
csendes
addikt
Nézem, hogy megjelent a Fedora 22 Alfa. De ez még hagyján, mert a végleges kiadást már május 19-re tervezik, csupán bő 5 hónappal az előző verzió után. [link]. Valahogy úgy dereng, hogy a 20 és 21 kiadásakor nem kapkodtak ennyire
-
csendes
addikt
válasz
csendes #4843 üzenetére
Linux Deploy és gnome-shell (GS) androidos okostelefonon llvmpipe driverrel fejlemények:
Fedora 21: gnome-classic módban a nautilus elindul, programok indíthatók, de a WM nem megy
Debian Wheezy: GS 3.4 csak fallback módban megy (akkor is, ha az llvmpipe-ot whitelist-elem), ami nem lenne még baj, viszont a caribou indítás után azonnal elszáll, nincs képernyős billentyűzet.
Arch Linux: Kapásból elindult rajta a GS 3.14.2, megy a képernyőn a billentyűzet is, de 1920x1200 felbontással megy és ezért (és a szoftver renderelés miatt) nagyon lassú. GS-ben hiába vettem lejjebb a felbontást, nem reagált rá. Ezt próbáltam beírni az xorg.conf-ba, de erre el sem indult:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Option "PreferredMode" "1280x720"
EndSection
Lehet, hogy a "Screen"-ben is definiálni kellett volna a Monitor0-t? Vagy alapból nincs 1280x720 mód? (a GS viszont felajánlotta, csak utána mégis maradt az 1920x1200 felbontás)
Még próbálkoztam E19-cel Arch Linux-szal, de kiderült, hogy a mobil felülethez szükséges "illume2" modul annyira ingatag, hogy bele sem fordították a bináris csomagba, aki forráskódból ABS-sel fordította, annak pedig nem működött. -
csendes
addikt
De miért nem megy a gnome-shell vnc-vel?
Így néz ki az xstartup a vnc-hez:
XAUTHORITY=$HOME/.Xauthority
export XAUTHORITY
LANG=en_US.UTF-8
export LANG
echo $$ > /tmp/xsession.pid
XKL_XMODMAP_DISABLE=1
export XKL_XMODMAP_DISABLE
if [ -n "`gnome-session -h | grep "\-\-session"`" ]; then
gnome-session --session=gnome
else
gnome-session
fi
Addig eljut, hogy gnome kezdeti beállítás GUI-n beállítom, a nyelvet, billentyűzetet, átugrom a közösségi média beállítást, de utána nem indul el. -
csendes
addikt
Fedora 21 Linux Deploy -jal [link] telepítve egy androidos okostelefonra. A képen a vnc kliens a Remmina egy linux PC-n, és meg van nyitva egy ssh is. A telefonon is vnc klienssel használható. A gondom annyi, hogy az lxde megy, de a gnome-shell nem akar, pedig az valamivel jobb érintőképernyővel.
-
csendes
addikt
Samba-val szeretnék androidos eszközzel megosztani médiakönytárakat. Androidon az ES File Manager látja a samba szervert, de nem enged be, pedig benne van a conf-ban, hogy guest ok = yes (otthoni WiFi hálózat MAC szűréssel és WPA-val), mégis felhasználót és jelszót kér. Linuxon Thunar-ral próbáltam, ott simán megy. Próbáljak meg egy smb felhasználót létrehozni?
Kb. így néz ki most:
[Guest Share]
comment = Guest access share
path = /path/to/dir/to/share
browseable = yes
read only = yes
guest ok = yes -
csendes
addikt
De van, csak cseles. Régebben az volt pont a gáz, hogy egy ideig csak altatni lehetett a menüből simán és az Alt-ot kellett megnyomni, hogy megjelenjen a Power off. Most meg megfordították, de visszafordítható a beállításoknál. Egyébként amióta systemd van, a "systemctl suspend" a tuti altatószer.
-
csendes
addikt
Nem lehet, hogy 32 bites bináris csomagot akarsz telepíteni 64 bites rendszerre? Akkor telepíteni kellene a 32 bites függőségeket. Itt ezt le is írják: [link] (Downloads fül)
Wayland nem helyettesítheti az X-t egyelőre, mert az alkalmazások nagy része nem támogatja. Ezért kell X (xorg-x11-server-Xwayland), akkor is, ha valaki Wayland-et használ. -
csendes
addikt
válasz
body007 #4730 üzenetére
Még az sem biztos, hogy ennek bármi köze van az nvidia driverhez. Nekem fedup után ugyanezt írta ki (Oh no! Something has gone wrong) a gnome-shell, a megoldás egyszerűen az volt, hogy bizonyos config file-okat törölni kellett. Ha meg FC20-szal megy, akkor egyébként semmi gond.
-
csendes
addikt
Szóval a wayland-en futó gnome-shell használata közben nem javasolt az upgrade
Ment szépen, közben interneteztem, aztán egyszerre kidobott a login-hez, épp amikor már elkezdte telepíteni a letöltött frissítéseket, ott maradt egy tucat csomag duplán (régi és új verzió). A yum-complete-transaction hibára futott, a package-cleanup meg a régi verziókat törölné, de a függőségek miatt a fél rendszert leszedte volna. Szerencsére tényleg még csak egy tucat friss csomag települt, így kézzel az új verziókat leszedve megoldódott a dolog.
A legfrissebb kernel meg az üzeneteivel ijesztget. Kiírta, hogy nem tudja se ext2-ként, se ext3-ként mountolni a gyökér partíciót inkompatibilitás miatt,ami nem csoda, mert ext4-n van. De azért elindult, viszont a korábbi verziók ilyet nem csináltak.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4726 üzenetére
Fedora a nyílt forráskódot támogatja, a zártat nem. A többféle tároló, többféle driver csak bajt okoz. Ezt a leírást ajánlanám az rpmfusion-hoz: [link] Mondjuk a Fedora 21-hez még várnék néhány hónapot, már ha ennyire fontos a zárt driver. Az "Oh no" képernyő meg csak a gnome-shell-hez jár, ami külön állatfaj, attól még a többi DE/WM kiválóan működhet.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4681 üzenetére
Már megy, azt hiszem, hogy a ~/.config/dconf/user törlése oldotta meg a dolgot, utána feljött a gnome-shell kezdeti beállítás. Végülis, lehet, hogy egyszerűbb lett volna újratelepíteni, mint fedupolni
. Még mindig jöönek abrt üzenetek belépés után, hogy éppen melyik programmal van gond, de alakul ez..
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4678 üzenetére
Az egyik user-nél már megy a gnome-shell, igyekeztem mindent törölni, aztán mate alatt elindítottam a gnome-tweak-tool-t, minden extension-t letiltottam, minden alapbeállításra, autostart-ból is csak Certificate and Key storage maradt. Utána ment a gnome-shell. Tényleg gyors lett. A gnome-wayland is gyors, csak már előfordult, hogy ablakok egy részében nem tudok klikkelni, például bezárni az ablakot, szóval felejtős. Viszont ennél a user-nél mate alatt vannak fure dolgok. Pl. a caja (mate filemanager) felső menüből (File Edit View Go Bookmarks Help), csak a "File" létszik, a többi nem, de ha az üres helyére kattintok, a menü azért feljön. A másik usernél ez jó, tehát valamit törölni kellene, de mit?
Illetve a mate "Theme" beállításnál csupa kérdőjellel jelennek meg a témák, a másik usernél ez is jó. A másik usernél viszont még nem megy a gnome-shell (Ooops! Something has gone wrong...)
-
csendes
addikt
A jó hír, hogy fedup 21 után a Mate DE kiválóan megy, főleg miután töröltem a külső (még a 18-hoz felvett) mate repo-t és a fölösleges csomagokat.
A rossz hír, hogy a gnome (3.14) elindulni se akar, se a sima, se a classic, se a wayland, egyből dob vissza gdm-hez, illetve egyszer totál le is fagyott. Még az is fura, hogy a gdm-ben egy darabig látszik a fogaskerék, amivel DE-t/WM-et lehet választani, aztán már csak a hűlt helye, de ha odakattintok, akkor azért megjelenik a választék (gnome, gnome-classic, gnome-wayland, mate, openbox). Biztos takarítani kellene, de még mit?Pedig nagyrészt azért frissítettem, hogy lássak már működő wayland-et.
-
csendes
addikt
Alakul ez:
WARNING: problems were encountered during transaction test:
broken dependencies
xorg-x11-drv-r128-6.9.2-1.fc20.x86_64 requires xorg-x11-server-Xorg-1.14.4-11.fc20.x86_64
icedtea-web-1.5.2-0.fc20.x86_64 requires java-1.7.0-openjdk-1:1.7.0.71-2.5.3.0.fc20.x86_64
mate-color-manager-1.6.1-1.fc18.x86_64 requires exiv2-libs-0.23-5.fc20.x86_64
Continue with the upgrade at your own risk.
Ezeket szépen töröltem... -
csendes
addikt
Ott tartok, hogy:
Downloading failed: Errors were encountered while downloading packages.
rpmfusion-free-release-21-0.1.noarch: [Errno 256] No more mirrors to try.
unrar-5.0.12-3.fc21.x86_64: [Errno 256] No more mirrors to try.
rpmfusion-nonfree-release-21-0.1.noarch: [Errno 256] No more mirrors to try.
Böngészőből rábökdöstem az rpmfusion free-release-re meg a nonfree-release-re, most megy tovább ... -
csendes
addikt
A RH
megvettetámogatja az ingyenes CentOS-t, azért, hogy nehogy már az Oracle Linux (ami gyakorlatilag RH átnevezve) felvásárolja azt vagy az egyelőre ingyenesen is elérhető verziójával piaci részesedést szerezzen.
A Scientific Linux-ot itt elmagyarázzák [link] hogy miért kell, mondjuk én nem értem, dehát azért fizikusok, mert úgy tudnak elmagyarázni dolgokat, hogy senki nem érti.Mondjuk úgy, hogy néhány csak tudományos körökben használt szoftvert illesztenek hozzá az RH Linuxhoz, így ezzel már nem kell az időt vesztegetni a kutatóintézetekben és mivel teljesen egységes az alap, könnyű az adatok, szoftverek megosztása, nincsenek kompatibilitási gondok.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4515 üzenetére
UEFI van a gépen és EFI secure boot-ot használsz. A Fedora partíció megsérült. Próbálkozz megjavítani [link], ha nem megy formázd újra, de akkor minden adat elveszik róla.
A RAM-ok frekvenciát tekintve lefelé kompatibiisek, az nem lehetett gond. Más típust egyrészt nem is lehet betenni a foglalatba (pl. DDR2-t DDR3 fogalatba), másrészt a BIOS/UEFI hangjelzést ad és nem indul el, ha nem ismeri fel a RAM modult. Vagy a RAM volt hibás vagy az UEFI bugos vagy valami tuning miatt mondta be az unalmast vagy.
-
csendes
addikt
Nem kell leváltani, elférnek egymás mellett. Mondjuk a vadi új gyík (pontosabban tumbleweed, a 13.2 kiadással egy időben lett teljesen gördülő) egy kicsit felhúzott, végtelenül indította a a mate a caja-t, ami viszont azonnal hibaüzenettel leállt, de keresés után a megoldás a caja desktopban az exec sorban a "caja --sync". E19 alatt meg a yast nem is indul el xdgsu-val, persze root-ként indítva megy, meg különben is aki nem zypper-t használ, annak nem is való az ilyen kifinomultan, grafikus beállítások tömegével komplikált szoftver-remekmű. Egyébként a KDE teljesen jó kivéve az apper-t (lánynevén kpackagekit), és a mate-hoz is nagyon elegáns az alappól használt régi gnomos susemenu (olyan mint a régi mintmenu),
-
csendes
addikt
Ha minden nagyon jól megy, akkor csupán egy hét további késéssel legkorábban már akár december 16-án megjelenhet, de ha akkor nem, akkor január közepén. A bétát, ha minden jól megy, már november negyedikén kiadják [link]. De a rawhide-ot bármikor kipróbálhatod: [link]. Persze, ha fakírnak készülsz, az más
-
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Én is a Fedora GRUB2-t használom. Nekem például az Arch Linux-ot megtalálja, de az "insmod gzio" sort magától nem teszi be, úgy meg vagy elindul vagy nem. Ubuntu-t, OpenSuSe-t és PCLOS-t is megtalálja. Amit nálam nem talál meg: Puppy, Android és *BSD, ezeket külön kell betenni.
-
csendes
addikt
Nem mindig működik, főleg UEFI-nél: [link]. Megoldás lehet, hogy a /boot/grub2/grub.cfg-be kézzel beírod, de ezt a grub2-mkconfig eltünteti. Elegánsabb, ha a /etc/grub.d könyvtárban hozol létre egy bejegyzést, és utána lefuttatod a grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
parancsot. Persze ez sem tökéletes, mert az Ubuntu kernel frissítésekor mindig kézzel kell módosítani. -
csendes
addikt
válasz
mAtThEw0319 #4332 üzenetére
Nem ok nélkül félsz, mert volt akinek sikerült téglásítani Acer E3-111 notebookot a frissítéssel [link]. Az UEFI opció megjelenítéséhez segítséget kértek itt, de sokra nem jutottak: [link]
Szerintem a konkrét esetben csak az Acer a hunyó, egyszerűen tele van bug-gal a BIOS, de egyébként sem könnyű működésre bírni Linuxot rajta. [link][link][link]
HIába árulják Linux operációs rendszerrel, ez a notebook ahogy írják nem "Linux-barát". -
csendes
addikt
válasz
body007 #4296 üzenetére
Először megnézném hdsentinel-lel, illetve gsmartcontrol-lal (smartmontools). Ezek a HDD/SSD SMART önellenőrző képességét használják ki; időnként tévedhetnek, ha ez nem egészen szabványos. Ha itt rosszak az értékek, akkor ennyi (ma már 20 ezer körül van 120 GB-os SSD, de filmekhez elég sima HDD). Ha jók, akkor kicserélném az USB kábelt, másik USB csatlakozóba dugnám, a külsö dobozból kivenném és visszatenném, stb.
Ha jól láttam, ez az SSD a TRIM-et nem támogatja, tehát kicsit hamarabb használódik el: [link]. Viszonylag kisméretű SSD, ez is rövidebb élettartamot jelent. Próbáld meg, hogy max. 75%-ot vagy kevesebbet használsz a tárolókapacitásból.
Általában filmek tárolásához, lejátszásához nem érdemes SSD-t használni, ehhez egy sima (akár 5400 rpm) HDD gazdaságosabb.
Általános linux beállítások SSD-hez: [link] -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Akkor a RHEL 7-hez hozzáadtad a CentOS 5 vagy 6 repo-t? Ha a tigervnc-server (vagy CentOS 5-ben vnc-server) fájlt nem találja, akkkor meg lehet nézni, hogy milyen fájlokat és milyen útvonalon tartalmaz a csomag. Ha telepítve van a yum-utils, akkor repoquery -lq vnc-server.
CentOS vnc-server telepítése és konfigurálása: [link] -
csendes
addikt
válasz
gery2123 #4249 üzenetére
A WiFiről itt van leírás a zárt forráskódú dirver telepítéshez: [link]. Az rpmfusion-ból kell letölteni. Ha ezt akarod használni, akkor nem árt a nyílt forráskódú modulokat letiltani (b43, brcmsmac/brcmfmac).
Ha kísérleteznél a nyílt forráskódúval, akkor előbb szedd le a zárt forráskódút (broadcom-wl), aztán utána kérdezd le a kártya címét [link]:
lspci -vnn | grep 14e4:
A "14e4" a Broadcom azonosítója, az utána levő négy jegy adja meg a pontos típust (device id.), azt kell megnézni két listában.
Ha itt [link] megtalálod a címet, akkor a b43 driver jó hozzá, de firmware-t kell telepíteni, ami szintén le van ott írva.
Ha itt van meg a cím [link], akkor az annak megfelelő firmware kell, aminek telepítése ott van leírva.
Vagyis mindkét nyílt forráskódú driver alapból benne van a kernelben, de mindkettőhöz firmware kell. Ha egyik nyílt forráskódú drivernél se találod meg a címet, akkor csak a zárt forráskódú jó az rpmfusion-ból. -
csendes
addikt
MIvel nem nyílt forráskódú a catalyst, ezért semmiféle hivatalos támogatás nincs hozzá Fedorához, csak a külső, "harmadik feles" RPM Fusion [link].
De a nyílt radeon driver már szinte mindent tud, egyre jobb. A 2D gyorsításban már jobb, mint a catalyst. 3D gyorsításban és fogyasztás (teljesítmény) szabályozásban fordított a helyzet [link]
Én arra gondoltam, de nem vagyok benne biztos, hogy azért sötét a képernyő a 3.14-es kernellel, mert a catalyst telepítve volt, aztán le lett szedve, de nem tökéletesen (az initramfs nem lett újra létrehozva, a grub-ban maradt valamilyen kernel paraméter, stb.) Ha a 3.11-es kernellel megy az indítás, akkor először azt kellene megnézni, hogy nyílt video drivert használ vagy catalyst-ot. (pl. van-e /etc/X11/xorg.conf és abban Driver "fglrx" sor.
Ubuntu ATI Catalyst telepítés: [link] -
csendes
addikt
A grubby sajnos csinál ilyen összevissza sorokat a nyitóképernyőn, esetleg a "grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg" rendet csinál, előtte ezt érdemes átolvasni [link]. És a 3.14 kernel újratelepítését próbáltad (ez újragenerálja az initramfs-t)?
A nyílt radeon driver egyre jobb. Ha mégis catalyst kell, akkor nem biztos, hogy Fedorát érdemes használni. -
csendes
addikt
Ha a catalyst (az összes telepített csomag) nem lett teljesen eltávolítva, az okozhat gondot, bár ha jól értem, akkor a 3.11-es kernellel megy, esetleg az initramfs nem lett újra generálva a kernelhez.
De lehet, hogy a 3.11 kernellel indítva egy "yum upgrade" megoldja, vagy leszeded a nem indítható 3.14-es kernelt (óvatosan, a verzióra figyelve). és újratelepíted. -
csendes
addikt
Az első két sor két különböző kernellel indítja az operációs rendszert. Másoknál is előfordult, hogy a 3.14-es kernellel csak fekete képernyő van. [link] További segítséghez a hardverről kellene info (videokártya; ha notebook, akkor pontos típus, stb.), illetve hogy telepítettél-e gyártói videódrivert vagy a nyílt forráskódút használod.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4222 üzenetére
És ha csak simán nyomsz neki suspend-et (Alt-ot lenyomva a Leállítás gomb)? Ha ez nem megy, akkor "systemctl suspend"-re mit válaszol? Ha ezek nem mennek, akkor próbálj másik kernel verziót (downgrade/upgrade). Ha ez sem segít, akkor a BIOS-sal lehet valami gondja a kernelnek, rá kell keresni a hardverre.
Ha ezek működnek és a gnome-shellben be van állítva, hogy elaludjon bizonyos idő után, akkor az egyik extension nem engedi működni, például valamelyik inhibit. -
csendes
addikt
A videókártya hardvert legegyszerűbben: "lspci -v | less" (így a képernyőn lehet le- és fel mozogni) vagy "lspci -v > lista.txt" (kiírja a lista.txt állományba) és megkeresed a "VGA compatible controller" sort. Az éppen használt videódrivert pedig a naplóból látod (/var/log/Xorg.0.log) valamelyik szerkesztővel megnyitva vagy "cat /var/log/Xorg.0.log | less"
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #4192 üzenetére
Nem tudom, hogy vigasztal-e, de másnak is volt hasonló gondja Fedorával és Ultrabay Slim Drive-val: [link]. Lehet, hogy (csak) firmware frissítéssel (lenne) javítható. Ha nem kell, akkor tényleg az a legegyszerűbb, ha kiveszed.
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #4176 üzenetére
A ROS bináris csomagok telepítése Ubuntu-ra (csak 12.04, 12.10 és 13.04) részletesen le van írva a ROS saját oldalán: [link]. Azt is szerepel, hogy nem ajánlják a forráskódból történő telepítést, bár adnak ahhoz is leírást.
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #4163 üzenetére
A válasz annyi, hogy van olyan csomag, amit le lehet törölni (általában a dev csomagok csak a fordításhoz kellenek), és van olyan, amit nem (pl. megosztott könyvtárak). A Gobolinux [link] az egyetlen olyan disztribúció, ahol minden programnak teljesen külön mappája van, hasonlót tudnak a PC-BSD PBI csomagjai [link]. Természetesen a telepítésnél a környezeti változók megfelelő beállításával bármelyik linux disztribúcióval elvileg lehet hasonló megoldást létrehozni. Egyébként nem minden disztribúcióhoz vannak külön dev csomagok (pl. Arch linuxnál az alap csomagba beteszik a fejléceket).
-
csendes
addikt
Az xorg.conf módosítása után az X-et újra kell indítani.
Lehet próbálkozni ezzel is hasonlóan, de kérdéses, hogy működik-e, 32''-re 69-es DPI:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Option "DPI" "69 x 69"
EndSectionIlletve még működhet (mindig X indítás után):
xrandr --dpi 69 -
csendes
addikt
Az igazi (elegáns) megoldás az lenne, hogy az /etc/X11/xorg.conf.d/ alá beteszel egy kézi konfigurációs beállítást (például 90-monitor.conf), 32'' kijelzőre valami ilyesmi [link]:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
DisplaySize 708 398 # In millimeters
EndSection
Viszont ez nem biztos, hogy működni fog.
A másik megoldás a gnome-shell-ben a gnome-tweak-tool, ott a Fonts fül és a "Text scaling factor"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Milyen NAS-t vegyek?
- Apple Watch
- Hegesztés topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen processzort vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest