- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Magisk
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Külföldi SIM-ek itthon
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- iPhone topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
Nah, végre rájöttem.
Célértékkereséssel kell megcsinálni.
Egész eddig azon gondolkodtam, hogy gimiben mi hogy oldottuk meg az ilyen példát, és végre beugrott, hogy nem is lehet megcsinálni. Legalábbis - ha az egyenletnek 2, egymástól különböző valós gyöke van, akkor - nem kapod meg mindkét gyököt, csak az egyiket. Ez ugyanazért van, amiért a zsebszámológépek is pl. a 0,5 koszinuszára csak egy eredményt adnak ki. Tehát a megoldás menete a következő:
(0. Az egyszerűség kedvéért vegyük az x^2+6=5*x másodfokú egyenletet!)
1. Kijelölsz egy cellát változónak (=módosulónak). (Esetünkben ez az „x”.) Legyen ez a cella mondjuk A1! Beírsz egy tetszőleges értéket. (Később a célértékkereséssel ezt a cellát fogjuk megváltoztatni.)
2. Veszed a másodfokú egyenleted, veszel két cellát (pl. A2 és A3), és az egyenlet bal oldalán szereplő kifejezést (polinomot) az egyik (pl. A2), jobb oldalán szereplőt pedig a másik (pl. A3) cellába írod be - mint függvényt! - úgy, hogy „x”-et A1-gyel helyettesíted. Vagyis ekkor A2-ben „=A1*A1*1+6”, A3-ban pedig „=A1*5” szerepel. - idézőjelek nélkül J
3. Végül egy másik cellában - legyen ez A4 - elkészítjük az egyenlet végeredményét. Ez lesz a célcella.Mivel egy egyenlet két oldalának különbsége nulla, beírjuk A4-be az „=A2-A3” különbséget. Hacsak nem az egyenlet megoldását írtad be az A1 cellába, akkor nem nulla fog szerepelni az A4 cellában (, de ez nem számít, mert a célértékkereséssel pont azon leszünk, hogy itt nulla szerepeljen).
4. A cellák kitöltése után Eszközök / Célértékkeresés… -t nyomsz, majd a felbukkanó ablakban beírod a célcellát (A4), a célértéket (0), és a módosuló cellát (A1). OK-ra kattolsz, s már meg is kaptad a megoldást a módosuló cellában (A1).
(Ennyi lett volna, ha nem tudnánk, hogy - jobb helyeken - az egyenletnek 2 db megoldása van. Azért csak az egyik megoldást kapjuk meg, mert csak egy módosuló cellánk van. Egy cellába pedig csak egy eredmény kerülhet. De melyik kerül oda és miért? A fenti példa megoldásai a 2 és a 3. Ezek közül tapasztalatom szerint azt kapod meg, amelyikhez közelebb esik az a - találomra beírt - szám, amit az 1. lépésben az A1-es cellába írtál. Tehát ha -514,6-et írtál A1-be, akkor a 2-t kapod meg. Ha 23,48-ot, akkor a 3-at. Viszont próbálgattam, és 2,488-ra a 3-at adta ki. Szerintem ez azért lehet, mert a célértékkeresés közelítő találgatással folyik, és ennek a módszernek vannak pontatlanságai.)
Remélem, nem kutyultam össze a cellákat. Este majd átolvasom, mit írtam, aztán korrigálok, ha elszúrtam vmit.
Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁLTALÁNOS IGAZGATÓHELYETTES tábla
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest