- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
Apollo17hu
őstag
-
Apollo17hu
őstag
Ha a command button click nálad annyit jelent, h egy gomb nyomogatása történik, akkor én úgy csinálnám, hogy az Űrlapok eszköztárból kiválaszatanám a Léptetőt, majd egy léptető beszúrása után Vezérlő formázása... (jobb klikk) rajta, és ott a Vezérlés fülön belül a Cellacsatolásban megadnám annak a cellának a hivatkozását, amelyik tartalmát növelni (csökkenteni) szeretném.
[Szerkesztve] -
Apollo17hu
őstag
Nah, végre rájöttem.
Célértékkereséssel kell megcsinálni.
Egész eddig azon gondolkodtam, hogy gimiben mi hogy oldottuk meg az ilyen példát, és végre beugrott, hogy nem is lehet megcsinálni. Legalábbis - ha az egyenletnek 2, egymástól különböző valós gyöke van, akkor - nem kapod meg mindkét gyököt, csak az egyiket. Ez ugyanazért van, amiért a zsebszámológépek is pl. a 0,5 koszinuszára csak egy eredményt adnak ki. Tehát a megoldás menete a következő:
(0. Az egyszerűség kedvéért vegyük az x^2+6=5*x másodfokú egyenletet!)
1. Kijelölsz egy cellát változónak (=módosulónak). (Esetünkben ez az „x”.) Legyen ez a cella mondjuk A1! Beírsz egy tetszőleges értéket. (Később a célértékkereséssel ezt a cellát fogjuk megváltoztatni.)
2. Veszed a másodfokú egyenleted, veszel két cellát (pl. A2 és A3), és az egyenlet bal oldalán szereplő kifejezést (polinomot) az egyik (pl. A2), jobb oldalán szereplőt pedig a másik (pl. A3) cellába írod be - mint függvényt! - úgy, hogy „x”-et A1-gyel helyettesíted. Vagyis ekkor A2-ben „=A1*A1*1+6”, A3-ban pedig „=A1*5” szerepel. - idézőjelek nélkül J
3. Végül egy másik cellában - legyen ez A4 - elkészítjük az egyenlet végeredményét. Ez lesz a célcella.Mivel egy egyenlet két oldalának különbsége nulla, beírjuk A4-be az „=A2-A3” különbséget. Hacsak nem az egyenlet megoldását írtad be az A1 cellába, akkor nem nulla fog szerepelni az A4 cellában (, de ez nem számít, mert a célértékkereséssel pont azon leszünk, hogy itt nulla szerepeljen).
4. A cellák kitöltése után Eszközök / Célértékkeresés… -t nyomsz, majd a felbukkanó ablakban beírod a célcellát (A4), a célértéket (0), és a módosuló cellát (A1). OK-ra kattolsz, s már meg is kaptad a megoldást a módosuló cellában (A1).
(Ennyi lett volna, ha nem tudnánk, hogy - jobb helyeken - az egyenletnek 2 db megoldása van. Azért csak az egyik megoldást kapjuk meg, mert csak egy módosuló cellánk van. Egy cellába pedig csak egy eredmény kerülhet. De melyik kerül oda és miért? A fenti példa megoldásai a 2 és a 3. Ezek közül tapasztalatom szerint azt kapod meg, amelyikhez közelebb esik az a - találomra beírt - szám, amit az 1. lépésben az A1-es cellába írtál. Tehát ha -514,6-et írtál A1-be, akkor a 2-t kapod meg. Ha 23,48-ot, akkor a 3-at. Viszont próbálgattam, és 2,488-ra a 3-at adta ki. Szerintem ez azért lehet, mert a célértékkeresés közelítő találgatással folyik, és ennek a módszernek vannak pontatlanságai.)
Remélem, nem kutyultam össze a cellákat. Este majd átolvasom, mit írtam, aztán korrigálok, ha elszúrtam vmit.
Aktív témák
Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Villanyszerelés
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Acer notebook topic
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- EA Sports WRC '23
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Erő és sebesség? Most az Öné lehet! Ráadásul kamatmentes rèszletre is!
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest