Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- iPhone topik
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok
2016os excelben van egy összekötött pontdiagram. Hogy tudnék egy adott pontjára érintőt húzni? Illetve annak érdekelne a meredeksége is.
A segítséget előre is köszönöm.
-
törölt tag
sziasztok
lehetseges barmilyen modon haromszog diagram keszitese? nem igazan talaltam ilyet a sablonok kozott, 2016-os verziot hasznalok.
-
törölt tag
válasz
Fferi50
üzenetére
ez sajnos nem jó, mert a pirossal jelölt cellák, amik változhatnak és változniuk is kell.
amit linkeltem fájlt az csak a házi számolási részének egy "szakasza". az ide kitalált műveletet még meg kell ismételni párszor (jó esetben csak kétszer), csak más számokkal.
egy pár részlet, hátha akkor érthetőbb lesz:
a "b" és "h" egy trapéz szelvény km.-i adatai míg az "i" a hosszirányú esése egy szakaszon, ilyenből van még másik kettő, ahogy arra fentebb is utaltam, de azok nem relevánsak most. a "v" a patakban folyó víz sebessége lesz.a feltételek ugye az a három amit ott látható, ebből a legfontosabb, hogy a Q10/Q= 0,98 és 1,02 közé, a v pedig minél közelebb a vmax-hoz jöjjön ki. a Q10/Q értéke lesz a solverben 1, ahogy azt szintén leírtam fentebb, így azzal nem kell külön foglalkozni.
egy kis plusz információ, hogy a Q/Q értéke inkább függ a "b" és "h" míg a "v" az "i" értékétől (bár ez így nem teljesen igaz, ebben az esetben azonban mégis így fogalmaznék, mert amilyen mértékben változtathatjuk a fenti három számot, úgy ez lesz a jellemző tendencia).
remélem most már tényleg érthetően írtam le.

-
-
törölt tag
válasz
Fferi50
üzenetére
amennyiben jól értelek, kipróbáltam már azt a verziót. ugye az egyik v értéke adott, míg a másikat a fenti három adatból közvetve kapom meg. úgy írtam be, hogy az adott v - kapott v értéke egy nullához nagyon közeli szám legyen, de a <= lehetőség miatt valami bődületes rossz eredményt dobott.
már azon is gondolkodtam, hogy makróval próbálkozzak, de azt túl régen tanultam ahhoz és nincs időm átismételni, mivel a házit le kell adni és millió más dolgom is van, a tanár pedig a lehető legpontosabban kéri, mert miért is ne.
-
törölt tag
sziasztok!
megpróbálom minél érthetőbben leírni a bajom.

van egy "számításom", amiben 3 adatot változtathatok (b,h,i). ezeknek bizonyos feltételek mellett a legoptimálisabb arányt kellene hogy adják a művelet végén.
az egyik ilyen egy b/h < 1,25 a másik hogy a fenti három adattal számolva és úgy kapott Q értékek aránya 0,98 és 1,02 közé essen (ezt megadom egy sima, legyen egyenlő 1-el és oké). a harmadik feltételnél viszont tanácstalan vagyok. a fenti három adatból tudok egy v-t is számolni, ami viszont nem léphet túl egy adott értéket. ez még nem is lenne gond, de a számításom akkor a legoptimálisabb, ha azt a bizonyos adott értéket a lehető legjobban megközelíti. őszintén szólva ötletem sincs mit kellene beírni korlátozásnak.
egyedüli megoldásnak az iterálás ugrik be és az, hogy a solvert többször futtassam le egymás után én viszont szeretném ennél egyszerűbben megoldani, amennyiben lehetséges.előre is köszönöm a segítséget, ha nagyon értelmetlenül írtam kérlek jelezzétek.

-
törölt tag
bocs a dupla miatt, de kifutottam a szerkesztési időből..
a másik problémára két megoldás:
1.
felírod valahova egymás alá a két számodat, majd rámész az A1-es cellára. ezután:
adatok/érvényesítés/"megengedve" résznél "lista"
forrásnak értelemszerűen az a tartomány ahol szerepel a 7000 és 3500.
végül A1 cellát kijelölve, a jobb alsó sarkánál fogva lehúzhatod ameddig akarod. B1 esetében, miután beírtad a képletet, jobb alsó sarkára kétszer katt és leviszi ameddig "A" oszlop tart.
2.
képletek/névkezelő/új
a képen láthatod, hogy mit hogyan kell megadni (névnek számot nem adhatsz meg).
ennek hátránya, hogy előhozni csak úgy tudod, ha egyenlőségjelet teszel a "h" elé. szóval nem feltétlen gyorsabb.hirtelen ezek jutottak eszembe, lehet van egyszerűbb megoldás is. amennyiben katyvasz lenne, azért bocsánat, de így is újra kellett írnom az egészet.

-
-
törölt tag
válasz
slashing
üzenetére
igazság szerint, amit korábban írtál azokat nem ismertem, így nem tudtam, hogy melyik egyes hagyható bent és melyik hagyható el. ezt utólag a gép ajánlotta.
kijavítottam és tökéletesen működik. köszi még egyszer.
az viszont érdekes volt, hogy megpróbáltam darabjaira szedve megcsinálni (minden cellában egy függvény és úgy hivatkozzon egyik a másikra), de úgy sehogy se akart kijönni. ez mondjuk nem is fontos, csak érdekelt az egész felépítése. -
törölt tag
válasz
slashing
üzenetére
kipróbáltam, de ahol "dmin" értéke a legkisebb csőátmérőhöz tartozó volt (pl.: 35) ahhoz nem talált megfelelő értéket valamiért és jött a szokásos "hiányzik" felirat. mivel írtad, hogy csökkenőben jobb lenne ezért áttettem abba, majd igazítottam ennek megfelelően a függvényt.
illetve azt elfelejtettem megemlíteni, hogyha a dmin-hez a 78-as átmérő tartozna az nem lenne megfelelő, mivel leágazó ágról van szó (lásd "B" oszlop így oda minimum 95-ös átmérő kell) a végeredmény a következő lett. nekem jónak tűnik.

persze a feladat szempontjából ez se tökéletes, mert a "betáp" és "átadás" ágak esetén lehetne 78-as átmérő is, de ez már részletkérdés és tudom, hogy olyan sose lesz.
köszönöm a segítséget.

-
törölt tag
sziasztok
a probléma a következő:
van két oszlop. az egyik egy képlet alapján kapott számérték ("dmin"ez az oszlop tartalmazza a minimális csőátmérőket, amik ilyen-olyan tényezők figyelembevétele alapján jött ki).
ugye csak ilyen miatt nem fognak egyedi átmérővel rendelkező csöveket gyártani, hanem nekem kell kiválasztani a már meglévők közül az optimálisat. ezért csináltam egy másik oszlopot ahova az ilyen tényleges átmérőket raktam be.
a kérdésem az lenne, hogy milyen függvényekkel tudnám kiszedni a nekem megfelelőt?
ugye az fkeres igaz része azért nem működik, mert az a hozzá legközelebb álló értéket találja meg, ami nem mindig jó, mivel alálőni nem lehet.
mellékeltem egy képet hátha úgy érthetőbb lesz.
tudom ez kiszedhető ránézés alapján is, de lesz még pár ilyen eset és a hibázás lehetőségét szeretném kizárni.
a segítséget előre is köszönöm.

-
törölt tag
válasz
Fferi50
üzenetére
Szia!
szerintem az a legegyszerűbb akkor, ha bedobom magát a fájlt.
[link]a névsoron pedig azért rugózok, mert vizsgán pontos választ kell megadni és emiatt bukhatok nem kevés pontot.
számomra is az lenne az értelmes, amit mondasz, de itt a tanárok által összeállított dolgokat sajnos nem mindig úgy kell értelmezni, hogy "szerintem ez a jó"... mondjuk én már azzal boldog leszek, ha sikerül összerakni egy megfelelő szűrőt.
-
törölt tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
sajnos nem segített. cirka 4000 sornyi szövegem van és onnan kell kiemelni. így átnyálazva örökkévalóság lenne és a hibázás lehetősége is ott van. :/
-
törölt tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
én nem tudom mi van velem, hogy nem tudok gépelni.
egyébként ennyire nem misztifikáltam túl a dolgot.
olyan makikat kerestem, akik egy filmet háromszor is kivettek. mivel a "névsort" az én értelmezésemben a kölcsönzés ideje definiálja, így aszerint adnék választ is, de nem találtam rá megfelelő szűrőt. -
törölt tag
válasz
m.zmrzlina
üzenetére
ha úgy nézzük növekvő. vagyis a legelső időpont a legrégebbi kivétel.
-
törölt tag
válasz
TIMARAND77
üzenetére
=közép(szöveg;hányadik karaktertől;hány karaktert)
-
törölt tag
sziasztok
a problémám a következő:
adott egy munkalap rajta a következő oszlopcímekkel:
"név" "lakcím" "filmcím" "kategória" "díj/nap" "kivétel" "visszahozta" "hány napig volt nála"az egész táblázat a kivétel időpontja szerint van rendezve. a kérdés pedig a következő (ezt idézem, hogy ne miattam lehessen félreéteni):
"Vannak olyanok, akik egy adot filmet háromszor kis kikölcsönöztek. Közülük névsor szerint ki az első?"erre szerintetek mi a megoldás? makró kizárva, az következő félévben lesz... a kimutatásokat próbálgattam, de nem igazán jutottam vele messze. mivel ott alapból abc sorrendbe tette és nálam a "névsor" szerint nem azt jelenti.
a segítséget előre is köszi.

-
-
törölt tag
sziasztok
egy triviális kérdésem lenne. cellaformázás esetén melyik az a beállítás, hogy ha beírok egy cellába valamilyen képletet, majd annak eredménye mögé vagy elé karaktereket illesszen, de az egészet továbbra is számként kezelje.
példával szemléltetve, annyi lenne, hogy pár értékem mögé "m" kellene, illetve pár érték elé egy plusz-mínusz jel.köszi előre is.
-
törölt tag
sziasztok
most lehet butaságot kérdezek, de sehol se találom. hogyan tudok e értékével számolni? az kellene beírnom egy képlet részeként, hogy "e" a pi-szer tangens fi-ediken (jaj de szép magyaros lett
). vagy jobban járok, ha egyszerűen csak beírom, hogy 2,71828182845904523536?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SkyShowtime
- OpenMediaVault
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Apple MacBook
- Más termékek kárára gyárt több AI gyorsítót idén az NVIDIA
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Eladó Apple iPhone 13 Mini 128GB / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 256 GB-100%-3 hó gari!
- Apple iPhone 11 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest