-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
poffsoft
veterán
Eléggé zavaros.
Nem tudom, miért osztással próbálkozol, ha a feladat az osztályképzéssel indult, valószínű a formázásnál is az osztályokat kellene használni.feltételes formázással add meg ugyanígy:
fehér háttér:
=VAGY((A2>=2650);ÉS(A2<2639;A2>=2630);ÉS(A2<2619;A2>=2610);ÉS(A2<2599;A2>=2590);ÉS(A2<2579;A2>=2570);ÉS(A2<2559;A2>=2550);ÉS(A2<2539;A2>=2530);ÉS(A2<2519;A2>=2510))
kék háttér:
=VAGY(ÉS(A2<2649;A2>=2640);ÉS(A2<2629;A2>=2620);ÉS(A2<2609;A2>=2600);ÉS(A2<2589;A2>=2580);ÉS(A2<2569;A2>=2560);ÉS(A2<2549;A2>=2540);ÉS(A2<2529;A2>=2520);(A2<2509))nem nagyon értem, mi a feladat...
a leírásod szerint mégsem az osztályok szerint kell színezned (azért kék a következő is, mert a köztük lévő osztály gyakorisága 0 (nincs ilyen adat).
most akkor pontosan mi is a feladat?
segédoszlopok nélkül?
ha egy osztályköz üres, azt ne vegye figyelembe a feltételes formázás?
ez szép feladat, most nem is vállalnám be... -
poffsoft
veterán
ez feltételes formázás lesz, elvileg cellaérték alapján, de képlettel is megoldható.
minden osztálynak más színt kell adni?
mert a gyakoriság leírása szerint: az osztály felső, alsó határával (HF, HA ) kifejezve x-et:
HF1> x >=HA1
HF2=HA1> x >=HA2
vagyis:
1. osztály: ]HF1 - HA1]; [HF2 - HA2];ezt én annyi feltételes formázással tudom megadni, ahány osztályod van.
Kijelölöd az adattartományt, és egyesével hozzáadod ezeket a feltételeket a formázáshoz:
1.) =ÉS(A2<1000000;A2>=2300)
2.) =ÉS(A2<2300;A2>=2290)
3.) =ÉS(A2<2290;A2>=2280)
... -
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Ha a képen levő értékek számok (azaz cellaformázással van a " m" hozzáadva), akkor a GYAKORISÁG függvénynek működnie kell (Ha F2 után, illetve a szerkesztősorban csak a szám jelenik meg).
A "titok", hogy poffsoft képletét tömbképletként kell megadni annyi sort kijelölve, ahány gyakorisági osztályt tartalmaz a második paraméter, jelen esetben 4 sort, ha bővíted az osztályok számát akkor annak megfelelő sort kell kijelölnöd a cél oszlopban.Ha viszont a 2655 m érték szövegként van beírva (azaz 2655 m a cella értéke, ha F2-t nyomsz rá), akkor nem használható a gyakoriság függvény, mert nem számként értelmezi.
Egyébként mit jelent a sajna nem működik? 0 értéket ír ki vagy hibát, ha hibát akkor melyiket? Adj több információt, hogy segíthessünk.
Üdv.
-
Mutt
senior tag
Hello,
...meg kellene adnom egy képletet, amellyel ki tudom számolni a típusonkénti átlagárat.
Felraktam ide 2 megoldást.
Az első megoldás nem használ kimutatást (Pivot-ot), viszont az ismétlődések kiszűréséhez tömb függvényt használ ami lassítja a számítást, valószínű nem éred el azt az adatmennyiséget amelynél ez már zavaró lenne.
A második megoldás kimutatást használ, ez gyorsabb nagy adatmennyiségnél is.
Mindkét esetben a logika, hogy első lépésként a javított neveket bemappeljük az eredeti adatsorhoz (ha nem akarod odarakni a neveket, akkor kell egy plusz lap ahol ez megtehető). Ezek után erre a javított oszlopra dobjuk a számítást rá.
üdv.
-
azopi74
addikt
Hát ezért nem szabad sohase megnevezéseket használni, hanem kódokat.
Legalábbis, ha utána szeretnél dolgozni is azokkal az adatokkal . Persze adatrögzítéskor lehet validációt használni. (ha excelben történik a rögzítés is, akkor a magyarban érvényesítés néven lehet)Az ÁTLAGHA függvénnyel mi a problémád?
-
Louro
őstag
Szia,
egyszerűbb a megoldás, mint gondolnád
Én a javított nevek helyet kulcsszavakat használnék. (C oszlopba)
Pl.: Jonatán->Jonat*án (Így a Jonathán is jó lesz) vagy Vér narancs->Vér*narancsÁTLAGHA nevű függvény lesz a te embered. =ÁTLAGHA('Ide a tartományt a Kertészetek munkalap A oszlopa kell';'Ide a Típusok munkalap C oszlopából egy mező';'Ismét a Kertészetekről az átlagolandó értékeket tartalmazó oszlop')
Leírva: Típusok D2-be: =ÁTLAGHA(Kertészetek!$A:$A;$C2;Kertészetek!$B:$B)
Remélem használható, amit leírtam
(Na és azt is remélem, hogy működik. Bevallom, nem teszteltem.)
Vaaaagy
Típusok A-hoz hozzákeresed FKERES-sel az összegeket mondjuk az F oszlopba (elrejtve akár). Így már mehet az ÁTLAGHA. D2-be: =ÁTLAGHA($B:$B;$C2;$F:$F)
De legfőbb javaslat: Tanuljanak meg helyesen írni
(Ezt legördülővel segítheted
) Ha új termék van, jelezzék neked, hogy beírják. Vagy csinálj egy listát, amit ha bővítenek, akkor az a legördülőben megjelenik. Így a Jonatán nem tud 4-5féleképpen megjelenni.
-
azopi74
addikt
Szia:
Ezt írd B2-be, és húzd le a képletet, ameddig szükséges :
=INDEX($A$2:$A$12;HOL.VAN(0;INDEX(DARABTELI($B$1:B1;$A$2:$A$12);0;0);0))
(Ha 12-nél több sorod van, akkor értelemszerűen A$12-t írd át annak megfelelően)
Ha nem akarod,, hogy #NA hibát hozzon a felesleges cellákba, hanem inkább üres cellát, akkor:
=HAHIBA(INDEX($A$2:$A$20;HOL.VAN(0;INDEX(DARABTELI($B$1:B1;$A$2:$A$20);0;0);0));"")
-
azopi74
addikt
Ja, tényleg így is lehet darabtelivel, tegnap kissé már fáradt voltam
ennek ellenére a hol.van megoldás jóval közelebb áll a férfi logikámhoz, na és nagyságrendekkel gyorsabb is (több százezer sornál már nagyon nem mindegy) ha az előtt-et így értettes, akkor delila által írtat javaslom )kombinálva a hol.van-os módszeremmel
-
azopi74
addikt
Szia,
Az igazság, hogy nem tudom, hogy sikerült DARABTELI-vel megoldanod az első részét. Légy szíves oszd meg, mert érdekel, nem tudom elképzelni, hogy hogyan sikerült
Ja, megvan: Valahogy úgy csináltad, hogy összehasonlítottad a DARABTELI-t ráeresztve egyrészt az egész oszlopra, másrészt az adott cellától az oszlop végéig, és a kettő egyezését adtad meg feltételnek?
Valahogy így (ha az A oszlopot akarod így feltételes formázni)? :
=DARABTELI($A1:A$100;C1)=DARABTELI($A:$A;$A1)
Mert ennél szerintem kézenfekvőbb és rugalmasabb lenne így:
=HOL.VAN($A1;$A:$A;0)=SOR($A1)
Ami a másik részét érinti, csak add hozzá ÉS-sel a plusz feltételt. Sajnos nem értem, hogy mit értesz az alatt, hogy "Mindegyik kategóriacím előtt egy üres cella van"
Ha azt érted, hogy a cellától balra, és a B oszlopban vannak az adatok, (tehát az A oszopban van üres cella a ketegóriacímeknél) akkor valahogy így:
=ÉS(HOL.VAN($B1;$B:$B;0)=SOR($B1);$A1<>"")
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest