- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
poffsoft
veterán
nem lehetne elnevezned a tartományokat mondjuk H : H ="forrás" és G : G ="cél"?
és cells helyett a range("forrás").range("A" & I) -vel hivatkozni a cellákra?Vagy másik megoldás a lapodhoz rendelni egy subot, ami minden változáskor megkeresi, hogy hová került a H oszlop fejléce. De ezt nem mondanám elegánsnak...
-
poffsoft
veterán
válasz
Faterkam #12932 üzenetére
Igen, én konkrétan az excel alapbeállításait gyanúsítottam meg, hogy ott állítódott el valami.
De most hogy mondod, lehet, hogy a linkeket akarja automatikusan frissíteni, és mivel nincsen net, ezek a folyamatok (a net válaszra várás) zárolják a táblát...
Vagy nálad sincsen net, amikor excelezel? -
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12935 üzenetére
Mondjuk az engem is érdekelne, egy grafikonból hogyan tudod kiszedni a polinom képletét.
Ha jól értem, olyan makrót keres, ami magától lefut a grafikon adatainak változ(tat)ásakor, és az új adatokra illesztett polinom képletét mindjárt ki is másolja egy adott cellába... -
poffsoft
veterán
válasz
Faterkam #12902 üzenetére
Csak ennél a fájlnál van probléma?
Nincsen közös használatúvá téve? (office xp pl: Korrektúra/munkafüzet közössé tétele és védelme ).
Ezt azért szokták bekapcsolni, hogy ha több felhasználó módosítgatja a táblát, akkor visszakereshető benne, ki, mikor és mit módosítottt....Meg persze ha közösen használnak egy munkafüzetet.Ahhoz a gépnek nem kell hálózaton lennie, hogy az excel érvényesítse a megosztás szabályait/korlátozásait...
Esetleg egy új munkafüzetet kellene létrehozni, és abba laponként bemásolni ezt a táblát, laponként, ha másképp nem megy...
-
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12877 üzenetére
Szerintem a 'Számolás'!F2:F9 range-t akarja a "Cégek" következő üres sorába transzponálni, így a kódod picit változik:
Sub masol()
Sheets.("Számol").Range("F1:F9").Copy
Sheets("Cégek").Activate
usor = ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
uoszlop = ActiveSheet.UsedRange.Columns.Count
' szerintem a használt oszlopok száma nem kell...
Cells(usor + 1, 1).Activate
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues , Transpose:=True
End SubHa jól értettem....
Mondjuk az a range("A65536").end().offset()-et nem egészen értem...
Vagyis értem, de bonyolultnak tűnik. -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12868 üzenetére
Akkor nem tudom, mit csináltam rosszul.
A formátum másolásra pedig rosszul kérdeztem rá azt hiszem:
A formatconditions(2). properties-t szeretném egy másik cellának (vagy ugyanannak) a fix formátumaként beállítani
vagyis pl a range("A1").formatconditions(2).font/pattern/border/color -t kellene a range("A'").font/pattern/border/color -ba másolni. Egyszerűen, nem az összes elemet felsorolgatva (mert most csak ezt az utat találtam meg) -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12865 üzenetére
szép képlet.
A feltételes formázást még értem is
Viszont most pont azon dolgozom a makrókkal, hogy a feltételes formázásból fix formázást csináljak(, és excel 2003-am van (2010-ben viszonylag egyszerű)).És lenne egy kérdésem is megint: a range property-knél honnan lehet tudni, hogy melyik csak olvasható, és melyik írható-olvasható? Ill. ha van egy formats típusú objektumom, amit egy range-ből kiolvasok, azt van-e egyszerű mód egy másik cellába beírni?
Vagy marad a tételenkénti, .font, .interior, .border, .pattern tételenkénti kiolvasása-beírása?
Továbbá, a feltételes formázások (és csak a feltételes fromázások ) törlésére van-e valami egyszerű metódus, tekintve, hogy a .formatconditions.delete sajnos a fix formázást is törli?Húsvéthoz viszont a Gauss képletet használtam.
-
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12863 üzenetére
private sub egészen pontosan.
Feltételes formázással a mozgó ünnepeket (konkrétan csak a húsvét kell, mivel a pünkösd meg pont 49 nappal később jön)????
Hogyan?
Más: A combobox-nál azt hogyan oldják meg, hogy minden egyes karakter-leütésnél csak akkor fogadja el, ha van annak megfelelő a listában? Legalábbis emlékeim szerint a netes űrlapok általában mintha így működnének...
Vagyis , ha a 2000 után a 2211 a következő elem, akkor a "2" után (amire a 2000 kijelölődik) már csak "0"-t vagy "2"-t fogad el a bevitel (és "2"-re máris a 2211 jelölődik ki, sit)?
-
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12835 üzenetére
Köszi, megoldottam:
találtam egy kész algoritmus-sorozatot:
'This user defined function will return the colour index of the cell reference which is passed as the first argument.
'The number returned will always be between 1 and 52 since this corresponds to the location on the colour palette.
'Once the user defined function has been entered into a code module in the corresponding VBA Project you can use it in your extra column.
'If the cell does not contain any conditional formatting then 0 is returned.
'http://www.bettersolutions.com/excel/EPX299/LI041931911.htmEgy picit átalakítottam, hogy ha nincsen feltételes formázása, akkor az .interior.colorindex-el tér vissza
Most éppen egy combobox elhelyezésével szenvedek a worksheeten, userform nélkül...
Ezzel kapcsolatosan egy kérdésem a jövőre viszont volna:
Ha egy olyan kiválasztás kellene nekem, ahol csakis egy évszámot lehet bevitelként megadni (amelyik évre a besoztás készül), azt hogyan elegáns megoldani? Naptár, combobox, vagy valamilyen legördülő lista?
esetleg van ilyen kész modul ? (évszám bevitel)? -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12826 üzenetére
A feltételes formázásokkal kapcsolatban van most "kis" gondom:
Szóval, ha egy cellából a feltételes formázások által kialakított végleges formátumot szeretném kinyerni, arra van-e valami megoldás?
(kitöltőszín, mintázat, karakter típus, formátum, karakter szín ami perpill. kellene) -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12813 üzenetére
Ez nem pont az a megoldás
Ha telepítenie is kell az analysis toolpack-ot, nem biztos hogy megy a melóhelyen
Programozásügyileg?Perpill egy olyan képletet (képlettömböt) használok, ami 1-től 31-ig hozzáadja az adott hónap 1. napjához a számokat(ami a cella saját oszlopszáma), és megvizsgálja, hogy megváltozott-e a hónapszám
. Ez a munkám még makrómentes
Csak lassan megtelik az egész lapom, és még nem készült el a beosztás
(mert most egy 23-dik variációt kell megpróbálni elkészítenem, amolyan kártyanaptár- formátumra)p.s.: a Köszi
lemaradt...
-
poffsoft
veterán
válasz
kriszwells #12757 üzenetére
http://office.microsoft.com/hu-hu/excel-help/vel-HP005209229.aspx
Ha segít...Delila: Köszönöm.
Ha a
public sub Inc(ByRef ArgumentI%)
ArgumentI%-át írom a főrutinhoz public-nak, akkor a mindig aktuális argumentumra fog ez hivatkozni?
Vagy tévúton járok? -
poffsoft
veterán
válasz
bugizozi #12749 üzenetére
Másképpen : hogyan lehet olyan sub-ot létrehozni, ami az argumentumában megadott változót külön értékadás nélkül ( i%=Inc(i%) ) tudja megváltoztatni úgy, hogy a szülő kódban, a sub visszatérése után is megmaradjon az új érték.
Lehet, keresnem kellene valami irodalmat a vba alapjairól
-
poffsoft
veterán
válasz
bugizozi #12736 üzenetére
Ennek örülök
Közben meglett a hiba: a cells().addcomment előtt, ha van már comment a cellában, törölni kell a cells().comment.delete- vel.
Csak nem tudtam értelmezni a hibaüzenetet (valami "object (_Global) failed" volt)...Viszont kommenttel kapcsolatosan újabb kérdés: hogyan tudom a comment szövegdobozát átméreteztetni vele úgy, hogy a teljes tartalom látszódjék benne? Az A1 cella commentjéhez ugyanis pár sort még hozzáfűzök, azt írom a B1-be, de az új sorok nem látszanak, mert kicsi marad az ablak magassága?
p.s.: amúgy valamiért a te rövidített kódodat nem fogadja el, nekem így működik (persze lehet, itt meg az volt a baj, ha a scope1.comment volt üres (IsNothing)?):
Set scope1 = Sheets("Sim training").Cells(MyMonthAr(MyMonth) + MyRow, 4 + MyCol)
Set scope2 = Cells(cr1, cc1)
sText = scope1.Comment.Text & vbLf & Text1 & vbLf & Text2 & vbLf & Text3
If Not IsNothing(scope2.Comment) Then scope2.Comment.Delete
scope2.AddComment sText -
poffsoft
veterán
Üdv!
Most az lenne a kérdésem, hogy egy cellának a "Comment" megjegyzés ablakát hogyan tudom egy másik cellába átmásolni makróban? Vagyis nem az egész cella kell, hanem a megjegyzés ,megjegyzésként
köszi
-
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12712 üzenetére
Delila, Fire, köszi.
Egyelőre sikerült működésre bírnom, elég szedett-vetett kód, de a táblázatot elkészítette -
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12704 üzenetére
Elvileg járvány van, uh. szigorúan vedd a kezelést!!! félóránként ismétlés szükséges!
Itt pont az a lényeg, hogy a makrón kívülről (a munkalapról) lehessen módosítani a kivánt képletet, ez meg sajna (nem annyira sajna) magyar. Azt már megtaláltam, hogy a makróban angol név kell. Meg valami olyasmit is, hogy ilyen esetben egy nemzetközi makrólapot kell létrehozni, arra bemásolni először a képletet, és onnan másolni be a célcellába, de ez konkrétan tök kínai nekem..
-
-
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12700 üzenetére
Köszi,
részsiker van, a hibát megtaláltam, csak a megoldást nem tudom:
Szóval, bonyolultabb a képlet, mint a minta, és azt hiszem az ";" okozza a gondot .
Ez a végleges képlet (stringben tárolja a K10 cella):
'=E20+DARABTELI(G20:AK20;"O")
Ha a ";"-t kitörlöm, már működik a beillesztés, csak a képlet hibás úgy.
Erre mi a megoldás? -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12684 üzenetére
Megint egy kis problémám lenne:
Az Éves!K10 cella string-ben tartalmazza a szükséges képletet,
'=A10+B11
tehát elvileg a MyFormul$-nek magának a formulának kell lennie, mégis hibaüzenetet kapok rá.Mi a hiba? És mi a megoldás? Vagyis a value-t hogyan tudom formula-vá konvertálni? Esetleg a legelső aposztrof okozza a hibát a cellában?
MyFormul$ = ThisWorkbook.Sheets("Éves").Range("K10").Value
ThisWorkbook.Sheets(1).Activate
Range("AM20").Formula = MyFormul$Ja, és ahhoz, hogy egy lapon kijelöljek, másoljak tartományokat, mindenképpen aktiválnom kell azt a lapot ( pillanatnyilag az !Éves lapon nyomógombbal hívom meg ezt a másoló sub-ot, és nem tetszik, hogy végiglapozza az évet...)?
Más:
Ha egy lapon végeztem (copy-paste makróból) és azt szeretném, hogy ne maradjon kijelölve semmi, és a B20 cellára álljon a kurzor( meg a lapgörgetések is teljesen fent és balra, vagyis az ablak tetején az A1 cella látszódjon), azt milyen utasítással lehet elérni?
Köszi
-
poffsoft
veterán
Erre nincs senkinek megoldása?
-
poffsoft
veterán
Üdv!
A beosztásos problémámhoz lenne újabb makróra szükségem:
A G8:AH49 táblában oszloponként meg kellene keresni a pontosan az "o" betűt tartalmazó cellákat. Ha talál ilyet, akkor az adott sor "C" oszlopában lévő névhez tartozó rövidítést kellene az adott oszlop 60-dik sorába beírni. Ha van még egy "o" az oszlopban, akkor az ahhoz tartozót a 61. sorba, és így tovább, max 6 előfordulás lehet.
Az adott névhez tartozó rövidítés viszont nem az aktuális lapon, hanem az "Éves" lapon az A17
46 tartományban van, ahol ha a név az A17 cellában van, a hozzá tartozó rövidítés a K17-ben, ha a B17 cellában van a név, akkor az L17-ben a rövidítés.
Remélem érthetően írtam le
-
poffsoft
veterán
válasz
plaschil #12569 üzenetére
Ha azért véded, hogy véletlen ne törölj bele, akkor célszerű üres jelszóval levédeni a lapot. Ha mások szándékos törlése ellen véded, akkor persze kell jelszó. A jelszó birtokában bárki feloldhatja a lapvédelmet.
Ha bekapcsolod a lapvédelmet, csak azok a cellák lesznek módosíthatók, amikből a formátum/védelem-nél kivetted a pipát, alapból minden cella ki van pipálva, igen. A korrektúrás megoldást én nem ismerem. -
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12557 üzenetére
Köszi!
-
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #12554 üzenetére
Jó, akkor ez makróval hogyan nézne ki?
-
poffsoft
veterán
Sziasztok!
Újabb feladat:
A D35:AH37 tartományban kell összeszámolni azokat a nemüres cellákat, amiknek a formátuma (háttérszín, betűszín, betűtípus, stb) megegyezik a $A$38 cellának a formátumával.
Ha lehet, képlettel, nem makróval -
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12452 üzenetére
Egy egész éves műszakbeosztásban pl a megmaradt szabadnapokat minden hónapban összesíteni kell, és ezt görgetni végig az éven. Mivel minden hónap külön lapon van, így az előző hónap zárását a következő lapra (hónapra) át kell másolnom nyitásként, minden dolgozóra (sorra). Ezt szeretném ( a képlet beírását) klasszikusan makróként picit egyszerűsíteni. Tehát akkor futtatom a makrót, amikor pontosan azon a cellán állok, ahová az előző lap adott cellájának értékét szeretném bemásolni. A következő makró meg az, amelyik már az adott lapon, az első (előző lapra mutató képletet) átmásolja minden szükséges cellámba, de ezt már megcsinálja a makrófelvevő.
Pontosan annyi a problémám, hogy a makrófelvevő az előző lapra hivatkozáskor abszolút címet használ a lapnál ('LAP1!RC'), ahelyett, hogy relatív címet szúrna be ( valami ilyesmit, mint az Application.Caller.Parent.Previous.Range().Value)...
-
poffsoft
veterán
válasz
Delila_1 #12442 üzenetére
Nem kell kijelöltnek lennie, ezt a felvevő csinálta(nem nagyon értek a VB-hez).
A lényeg, hogy az aktuális lap előtti lap adott cellájának az értéke kerüljön át az aktuális lap adott cellájába. Összesen 12 lapom van ("Január", "Február", ... "December") , értelemszerűen "Február" az első, ahová másolnom kell.Ha jól gondolom, az aktív lap kódnevéből ("Munka2") tudnám az előző kódnevét a módszereddel előállítani, abból kellene a valódi nevet előállítani a formular1c1 számára.
Igazándiból arra próbáltam rákeresni, hogy a sheeteknek van-e olyan stricky variable-jük, mint a sor-oszlopnak, mert azoknál lehet viszonylag egyszerűen címezni ha jól értettem a google-t (pl: R-1C az aktív cella feletti cellát jelöli) . -
poffsoft
veterán
Üdv!
Makróban kellene egy kis segítség: A makrófelvevővel a 'LAP2' munkalap adott cellájába kell az előző ('LAP1') lap celláját bemásolni. A makrófelvevővel ezt alkottam:
Sub Rögzítés9()
'
ActiveCell.Select
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=LAP1!RC[34]"
ActiveCell.Offset(1, 0).Range("A1").Select
End SubEzzel az a bajom, hogy pl a 'LAP3'-on futtatva is a 'LAP1'-ről másolja át, de nekem ott a 'LAP2'-ről kell. Vagyis mindig az aktív lap-1 számú lapról....
Ezt hogyan lehetne megoldani? -
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #11425 üzenetére
Az volt az! Köszi!
-
poffsoft
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #11425 üzenetére
megnézem, de emlékeim szerint csak az excell adja ezt az advenced feature-t...
-
poffsoft
veterán
Üdv!
Excel kezeléssel lenne problémám, a léptetéssel:
Időnként a kurzor billentyűkre nem a fókusz mozog a cellák közt, hanem maga a munkalap görgetődik ( mint az egér kerékkel is) , a fókuszt csak egérkattintással tudom mozgatni. Szerkesztésben már működik a kurzor, de a munkalapon nem.
A kérdésem az, ezt hogyan lehet ki/be kapcsolni?
Mert jelenleg magától kapcsolgatja- legalábbis én nem kérem rá -
poffsoft
veterán
ha jól értem, zároltak a cellák, ennyi a gondod?
Ha jól emléxem, ez megkerülhető ha simán másolod a lapokat, és egy új mukafüzetbe átmásolgatod (nem lapokként, hanem a balfelső sarokkal az összes cellát kijelölve).
Ezzel az eredetit nem töröd fel, de egy szerkeszthető másolatot kapsz...
ögödej,dokar:Én összeakadtam az ágyazásokkal
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EAFC 25
- Formula-1
- Bluetooth hangszórók
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest