-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
user137 #11244 üzenetére
Mondanam, hogy az Amazonrol (ott olyan 10 EUR tajan vannak a 10m-es, ethernet csatornas HDMI 1.4 kabelek), csak mondjuk Mo-ra dragan es lassan szallitanak. Ennek hianyaban nezd meg a szamitogepboltokat, ott olyan 4-5000 forintert lehet kapni ekkora HDMI kabeleket.
A legdurvabb terheles, amit egy ilyen kabel kaphat, , az a sima windowsos desktop, mert az 1920x1080, 60 Hz-en - ezt nem mindegyik birja, van, amelyik csak a BR lejatszok altal hasznalt 1920x1080@24 Hz-et birja - az a baj, hogy ranezesre nem lehet megallapitani, hogy melyikrol van szo, mert bar ugyan van a jelolesre standard mod (ami neked kell, az a HDMI cat 2), de a gyartok ezt a legritkabb esetben tuntetik fel (ha olyan van rairva, hogy (legalabb) 5 Gb/s-et tud, az is jo).Aki meg olyan Monster kabelt vesz, az meg is erdemli
-
dabadab
titán
-
-
dabadab
titán
válasz
sintér_07 #11064 üzenetére
Ha mar egy ilyen bazi nagy hazat veszel, akkor miert mITX alaplapot valasztottal microATX helyett?
A tapot meg inkabb lecserelnem egy picoPSU-ra, az APU-t meg egy A6-3500-ra.
Ill. ekkora koltsegvetesnel SSD-n is elgondolkoznek, bar nem tudom, hogy mit akarsz ezen a gepen tarolni.
-
dabadab
titán
válasz
pity-putty #11048 üzenetére
Az osszes tobbivel kb. ugyanezt kellene csinalnod, raadasul kb. pont ilyesmit javasoltunk volna.
-
dabadab
titán
válasz
pity-putty #11044 üzenetére
"Szakadás mentesen játszon le minden full HD-s, 720p-s és HDTV-s anyagot.
(Erre a jelenlegi Asrock ION 3D 152D-m sajnos nem képes.)"Annak szinte biztosan szoftveres oka van, a HW-nek vinnie kellene. Milyen programot hasznalsz?
-
dabadab
titán
Igen, belemegy, CPU huto mindenkeppen kell, azt igy kepek alapjan meg nem mondom, hogy belefer-e a Shuriken - mondjuk azt megcsinalhatod, hogy elsore osszerakod a gyari hutovel, aztan mericskelsz.
Az egesz cucc maxon ehet talan 60 wattot, szoval a 200 wattos tap boven sok is -
dabadab
titán
válasz
tomy_cz #10870 üzenetére
Elmondom, hogy mit gondolok: a mythtv frontendet ne hasznald.
A backend tok jo cucc, debianon gyakorlatilag magatol telepul, gondolom ubuntun is ez van, van hozza webes felulet, az XBMC legjobb emlekeim szerint kozvetlenul is tudja kezelni, szoval az jo cucc.
Viszont a frontend az valami rettenet. -
dabadab
titán
válasz
canniball #10809 üzenetére
"hogy lehet a hálón (Win alól) megosztott, jelszóval védett mappához történő hozzáférést beállítani? Egész pontosan az ebben a mappában lévő újabb mappá(ka)t szeretném a (videó és zene) források közé beapplikálni."
Bemesz a video v audio menupontba, "Add source", Windows network, aztan odanavigalsz ill. amikor keri, adsz usernevet meg jelszot. Hol akadtal el?
"úgy tűnik nem ismeri az Asus E35M1-M Pro mobo (analóg) hangkimenetét; ezen lehet segíteni?"
A nemismeres miben nyilvanul meg? Ha bessh-zol, az "aplay -L" mit mond?
-
dabadab
titán
válasz
laca500 #10802 üzenetére
Akkor azert nem jo.
Bootolj be rendesen CD-rol, hogy elinduljon az XBMC, es ott az XBMC-ben a programok(? vagy valami ilyesmi, most nincs elottem) menuben van egy Bootable Install Wizard nevu darab, azt hasznald.(#10801) jkutya: az a harom perc nekem nagyon soknak tunik, az Atom + occso pendrive kombom se tokol annyit, marpedig annal lassabb cucc nem nagyon letezik
-
dabadab
titán
válasz
beencee #10773 üzenetére
Valamelyik Gigabyte MIB
-
dabadab
titán
válasz
Tomix24 #10753 üzenetére
"Mert a Blu Ray 3D-hez 1.4-es HDMI kimenet kell az alaplapra.(a nagy adatmennyiség miatt)"
Igazabol az 1.4 ebbol a szempontbol nem hozott valtozast, maradt az 1.3 10 Gb/s atviteli sebesseget, ami egyebkent tok mindegy, mert a 3D-s cucc siman belefer az 1.0-as HDMI 5 Gb/s-ebe is.
Ami igazan hianyzik a Brazosbol, az az MVC dekoder, ami a 3D-s reszt dekodolna ill. az, hogy egyaltalan ki tudja rakni a HDMI-re a megfelelo adatcsomagokat (bar ezt jo esellyel firmware-bol orvosolni lehetne, ahogy pl. a PS3-nal is tettek).
Mondjuk a 3D BR-ekben ott a 2D-s "mag", szoval 2D-ben gond nelkul lejatssza a Brazos.(#10757) MZperX75: a red-cyan rettento gagyi, de ahhoz mondjuk tenyleg nem kell HW-s tamogatas.
-
dabadab
titán
"Egyik a dedikált lejátszó irány. Vegyünk egy kisfogyasztású gépet 4-8GB SSD-vel amin egy minimál linux fut XBMC-vel."
SSD helyett inkabb sima USB-s pendrive-ot javasolnek, olcsobb, nincs gond a kabelezessel meg az elhelyezessel (tenyleg kicsi hazakban esvagy hazilag (at)barkacsolt hazaknal ez fontos szempont) meg biztos van meg egy csomo mas elonye, ami nem jut eszembe
OpenELEC-nek raadasul alig van helyigenye, kb 100 MB-ra rafer, szoval elso nekifutasra akar egy 128 v 256 MB-os pendrive-val is ki lehet probalni. A sebessege meg max bootkor tunhet fel, amugy ugyis cache-bol fog futni a komplett rendszer. -
dabadab
titán
válasz
DaeMonS #10588 üzenetére
"configokat megtartja?"
Igen.
"1 ha pl ubuntu folott fut az xbmc, akkor illik elotte remove, majs install ?"
Teljesen felesleges leszedni, senki se csinal ilyet.
"2 ha ubuntu folott fut, csak ranyomtok h apt-get install xbmc ?"
Igen.
"3 ha xbmc live van telepitve a hddre--ilyenkor mivan?"
A Live igazabol Ubuntu, szoval lasd fent.
A rendszer ilyenkor annyit csinal, hogy az xbmc nevu csomagbol letolti az uj verziot es lecsereli a regire. (A csomagokban meg vannak mindenfele scriptek, amik arrol gondoskodnak, hogy ez zokkenomentesen menjen.)
-
dabadab
titán
válasz
DaeMonS #10563 üzenetére
"tehat, kapjam le az xbmclive-ot, es tegyek fel egy lubuntut?"
Szerintem ennek sok ertelme nincs, a Live alapbol egy lecsupaszitott Ubuntu, raadasul eleve ott van rajta az XBMC.
"pj77 azthiszem valamelyik forumon keszitett egy kernel modult amiben van egy file amit modositasz h melyik gomb milyen valtozot ad at a rendszernek"
Nem az /etc/lirc/lircd.conf file-ra gondolsz? Mert abban vannak a gombok definicioi.
-
dabadab
titán
válasz
DaeMonS #10554 üzenetére
"XBMC idle cpu zabalas ugyben tortent mar valtozas?"
Igen, a kovetkezo verzioban (ami a tervek szerint december vegen jon ki) benne lesz: link
Ventinek en a szepnevu Sythe Slip Stream Slimet hasznalom: 12 centis, 12 mm vastag, le lehet szabalyozni 600-700 rpm tajara, ami Ionnak boven eleg, hangja meg ilyenkor elenyeszo.
-
dabadab
titán
Nalam ion230 van, egy tok atlagos pendrive-rol (ami lassabb kb. barminel) fut az egesz.
Erezheto akadas csak bootolas utan van par percig (amig meg a hatterben toltoget meg matat), amugy meg gyakorlatilag gond nelkul fut. Bootolni meg leginkabb csak aramszunet utan szoktam, amugy csak sleepben van a cucc. -
dabadab
titán
A filmes filmkamerák gyártása lassan leáll, tehát egyáltalán nem biztos az, hogy amit nézel, az valaha is látott-e celluloidot, másrészt meg fogalmam sincs, hogy mi köze a 24p-nek ahhoz, hogy a filmet eredetileg mire rögzítették. A 24p-hez összesen két dolog kell: megfelelő videókimenet és megfelelő megjelenítő, a láncban az összes többi, ezek előtti láncszemnél abszolút megoldott a probléma. Ha ez a kettő stimmel, akkor meg már elég régóta rendben van a dolog.
-
dabadab
titán
válasz
python1 #10394 üzenetére
"Msi-ről olvastam,hogy gyalázatos a hangja coaxon."
Az ilyen kijelenteseket erdemes nagyon-nagyon nagy adag fenntartassal kezelni, foleg, hogy az ilyen turboaudiofil helyeken valoszinuleg a komplett rendszered megkapna, hogy gyalazatosan szol
Viszont mondjuk miert nem a HDMI-t hasznalod hangra?
"Másik fórumon (Házimozis) nagyobb viták vannak ezzel a HTPC-s megoldással,hogy nem érik el a médialejátszók minőségét."
Lsd a fentieket a fenntartasokrol.
-
dabadab
titán
válasz
python1 #10372 üzenetére
"Meg én úgy gondolom,hogy a rendszer stabilitásnak is jót tesz egy túlméretezett táp,meg a minőségnek is"
Milyen minosegnek?...
A stabilitas szempontjabol meg egy tulmeretezett tap semmit sem tud hozni, max. egy alulmeretezett tud rontani, de egy Brazoshoz gyakorlatilag lehetetlen alultervezni a tapot. -
dabadab
titán
válasz
Salvador20 #10357 üzenetére
"na látod ehhez nem értek, le kellene mérni"
ATX táp vs paneltáp témában ajánlom a llanos blogbejegyzésemet, ill. az Ionnál volt az, hogy a PH-nál (350 wattos FSP táppal) 45 W volt a load, addig nálom kb. tök ugyanazzal a konfigurációval (még az alaplap is pont ugyanaz a Zotac), de paneltáppal 25 W.
-
dabadab
titán
válasz
Viktoár #10353 üzenetére
"Xbmc-ben lehet kodeket cserélni?"
Be lehet állítani neki külső lejátszókat, viszont maga az XBMC nem a windowsos codec-infrastuktúrát használja (ami kevéssé meglepő, tekintve, hogy az elsődleges platformja a Linux
), hanem az ffmpeg könyvtárat.
(#10354) Salvador20: persze, a konnektorból 42 watt, 550 wattos tápegységgel, ami önmagában elfűtött 15-20 wattot.
-
dabadab
titán
válasz
python1 #10348 üzenetére
"Még annyi,hogy hány wattos táp kellene hozzá,túlméretezve kellene mert nem szeretném fúllon pörgetni a ventit benne"
Az ilyen cuccokhoz általában paneltápot vagy picopsu-t szokás használni. Ezekben nincs venti meg ilyen brazosos terhelésen (a komplett rendszer ehet max. 30 wattot) sokkal normálisabb hatásfokkal dolgoznak, mint a hagyományos tápok.
-
dabadab
titán
válasz
flash- #10330 üzenetére
"fogalmam sincs milyen az a fusionos alaplap"
Keress ra a webshopokban arra, hogy E350
Az AMD kisebbik CPU+GPU kombojarol van szo.
A tuner ki is ment a fejembol, egy USB-s tuner ugy 6-7k, de azok mondjuk tipikusan nem fogadnak CI kartyat, nem tudom, hogy arra szukseged van-e.
-
dabadab
titán
válasz
flash- #10327 üzenetére
Fusionos alaplap kb 25k, 2 GB RAM 3,5k, haz+tap 12,5k, ez eddig osszesen 41k + HDD / SSD / pendrive / NAS, amit akarsz. Ha kell hozza taviranyito (valoszinuleg kell
), az olyan 6-7k tajan kijon vevovel egyutt.
(#10328) priti: a 40 centis melyseg sajnos nagyon huzos feltetel (a 43 centi latszik a szabvanynak), nem biztos, hogy mATX-ben letezik ilyen
MiniITX nem jatszik?
-
dabadab
titán
válasz
v.attis #10294 üzenetére
A sima HDMI max 15 meterig mukodik, onnan kezdve aktiv (beepitett erositos) kabel kell.
Az FM-et falakon at nyugodtan elfelejtheted, amugy is tragikus minosege lenne.
Van eleg olcson USB1.1-es USB-ethernet-USB adapter, amivel eleg sokaig el lehet vinni az USB-t, illetve van hasonlo varazslat analog videojelre is es jo esellyel SPDIF-re is. -
dabadab
titán
válasz
wiggen123 #10273 üzenetére
Videokartyabol en Nvidiat vennek, mar csak a jobb linuxos tamogatas miatt is.
"Továbbá hogyan, mivel lehetne megoldani, hogy xmbc-t + panasonic plazma tvt egy távirányítóról lehessen vezérelni?"
Ha a TV taviranyitojan eleve vannak plusz gombok ilyesmire, akkor egy tanithato IR vevo a HTPC-be jo megoldas lehet, par hsz-szel ezelott volt linkelve
Azt mondjuk mar tobben irtak, hogy ez a mikroszerver HTPC-nek eleg gyenge valasztas, igy ezt inkabb nem ismetlem meg
-
dabadab
titán
válasz
v.attis #10228 üzenetére
"Amennyiben pendrive-ra teszem az xbmc live-ot azt sem lehet megoldani úgy, hogy felteszem a laptoppal a kis kütyüre és utána csak át dugom a htpc-be?"
Igen, én is így gyártottam, mert a HTPC-ben nincs ODD.
Onnantól kezdve meg már tudod ssh-n keresztül bizergálni a Linux lelkivilágát mélyebben érintő dolgokat, magát az XBMC-t meg távirányítóval. -
dabadab
titán
válasz
v.attis #10220 üzenetére
"1., Hogyan kell pendrivera telepíteni?"
(Ne hallgass Vladira!
)
Kiirod az XBMC Live ISO-t CD-re, bebootolsz, es amikor elindul, bedugod a pendirve-ot, a programok (pluginek? nem emlekszem pontosan) kozul kivalasztod a Bootable Disk Wizardot (vagy valami ilyen neve van, a Wizard az tuti) es az szepen felinstallalja oda, HDD-hez hozza sem nyul. (A pendrive-os install tok mas, mintha csak siman installalnad az XBMC Live-ot, direkt pendrive-ra van optimalizalva)
"2., Mekkora eszköz kell hozzá?"
Legalabb 2 GB.
-
dabadab
titán
Ha mar ugyis itt vagyok: van valakinek tippje olyan micro ATX hazra, ami kb. azt tudja, mint a mITX-es EPC3, vagyis kicsi, fekvo/allo haz, amibe pont belefer az alaplap es annyi, raadasul mindezt emberi aron?
-
dabadab
titán
válasz
Salvador20 #10141 üzenetére
Keves hely van ott ahhoz, hogy rendesem kifejtsem
A "pinceben" van egy szerver, benne 3 x 1,5 TB HDD RAID5-ben (+ egy HDD meg egy "SSD" (egy 16 GB-s eSata pendrive) a rendszernek), ebben van a TV tuner is. Maguk a HTPC-k Ion alapu gepek, 2 GB RAM-mal meg 2 GB-s pendrive-okkal, amin az XBMC Live van. Az egyik egy EPC-3 hazban lakik, a masikat meg egy retro radio dobozaba koltoztettem, a komplett iranyitas MCE taviranyitorol megy, a radios darabon meg bekapcsolo gomb sincs (es ugy remlik, hogy a masikon sincs bekotve
).
Persze, ertem en, ha az jon ki, hogy az ember ezt kb. egy gepen belul akarja tudni, mert arra van szuksege meg lehetosege (annak idejen nekem is igy volt), csak akkor tenyleg teljesen felesleges fullpassziv gepre gyurni, mert a HDD siman elnyomja egy kicsit hangosabb ventillator zajat is.
-
dabadab
titán
válasz
Salvador20 #10136 üzenetére
Es akkor hol a full passzivitas, ha a tapban van venti? Sehol.
Meg mondjuk Brazoshoz sima PC-s tapot hasznalni annyira nem jo otlet, sokkal inkabb kulso AC-DC + paneltap / picopsu. -
dabadab
titán
Egyebkent ez a fullpasszivitas tul van egy kicsit hype-olva.
Ionos HTPC-m van, ami egy paraszthajszallal tobbet fogyaszt, mint a Brazos, van rajta bazi nagy hutoborda, amivel elvileg passzivan mukodik en megis raktam ra egy Scyte Slim Slipstreamet (pont, mint a cikkben), le van szabalyozva ~400 rpm tajara, pont tegnap este hallgatoztam: csendes kornyeken, zart ablakok mellett, ejjel egykor olyan 3 meterre voltam tole es nem hallottam belole semmit (pedig eleg erzekeny vagyok a mindenfele zajokra).
Most akkor minek szivassa magat az ember azzal, hogy full passziv cuccot epit? -
dabadab
titán
válasz
Salvador20 #10124 üzenetére
Ize, pl. az Ionok max 512 megat tudnak elvenni, a maradek masfel gigan meg gond nelkul megy az XBMC - meg ugy is, hogy RAM drive-okat hasznal.
Az mondjuk igaz, hogy momentan megint jo aron van a RAM, +2 GB meg artani nem art, max. nem hasznal -
dabadab
titán
válasz
Salvador20 #10119 üzenetére
Mondjuk a RAID hiánya inkább csak a windowsos usereket érintheti, őket is csak bootoláskor, mert amúgy mindenképpen szoftverből megy a raid.
-
dabadab
titán
válasz
Enszuke #10067 üzenetére
En csak azt nem ertem, hogy a tuner hogy keveredik ide, amikor az kb semennyire nem terheli a CPU-t (ami terhelheti, az azok az analog tunerek, amik nem tudnak maguk tomoriteni, de azokat meg egyebkent is jobb elkerulni, mert csak a nyug van veluk).
Na meg ezt a browser meg desktop a HTPC-n dolgot se teljesen ertem, de ez mar az en bajom -
-
dabadab
titán
válasz
encore22111 #9851 üzenetére
Szebb lesz, mint egy sima divx (mivel a kódolási hibák HD anyagban jóval kisebbek, mint divxnél), de nem olyan szép, mint rendes HD TV-n (mivel sem a TV-d, sem az s-video nem tud HD felbontást, csak SD-t).
-
dabadab
titán
válasz
kilozsul #9836 üzenetére
"Az XBMC live esetén -ha ion-os lapot használok- kell külön feltenni nvidia drivert?"
Nem, az része a Live-nak. Ha shellt kapsz, akkor ott valami nem stimmel, kapásból az XBMC-nek kellene elindulnia.
"Az eddigi ATI kártyáknál skálázni kellett a képet, mert mindig kisebbe tette ki, mint kellett volna"
Igen, ez az ATI ismert hülyesége, NV-nél nincs ilyen.
-
dabadab
titán
"Egy rca-jack kábelen szeretném a hangot átvinni"
Mi a csudának, ha ott a HDMI?...
Nem is fog menni, mert a TV-k nem tudnak olyat, hogy HDMI-n keresztül érkező hanghoz analóg hangot fogadnak, meg tényleg nem látom sok értelmét, hogy plusz egy vezetékkel bonyolítsd a saját életed.
-
dabadab
titán
válasz
kilozsul #9823 üzenetére
"Mi kell a kettő közé?"
Egy... paneltap!
A paneltap a gyakorlatban egy kis PCB lapocska, aminek az egyik vegere radugod a kulso tapot a masik vegen meg ott figyel rajta a "rendes tapcsati" es annyit csinal, hogy a kulso tap egyfajta egyenaramabol csinal sokfele egyenaramot.
-
dabadab
titán
válasz
kilozsul #9800 üzenetére
"Érdemes-e egy kiskapacitású, olcsó ssd-t rendszervinyónak betenni, hogy az indulás és leállás valóban komfortossá tegye a gépet?"
Nala a "rendszervinyo" szerepet egy pendrive tolti be: arrol ugy egy perc alatt bootol be, viszont erre kb. csak aramszunet utan van szukseg, mert amugy csak sleepbe rakom, mert onnan taviranyitoval is fel lehet ebreszteni (es pillanatok alatt felebred, nem kell pl. arra varni, hogy a BIOS vegigszottyogjon magan).
-
dabadab
titán
válasz
canniball #9799 üzenetére
Igen, pont az kell neked, amit linkeltel is, egy csinos xml, ha megnezed az XBMC global file-jat, akkor szerintem tok ertheto lesz. Arra figyelj, hogy ne a globalba kezdjel el hekkelni, hanem a user specificet, egyreszt mert az ugy atlathatobb, az upgrade nem bantja es ha valamit elrontasz, konnyebb undozni
A linken felsoroltakon kivul meg ezeket a funkciokat hasznalhatod.
-
dabadab
titán
válasz
Bandus99 #9797 üzenetére
Scythe Slip Stream Slim.
Nálam szintén EPC3, Zotac IONITX, amin így ránézésre magasabb borda van, mint a tieden (elvileg menne passzívan is), fogyasztása meg kb. annyi, mint az E350 vagy inkább egy kicsit több is, a 400-500 rpm tájára leszabályzott (azt hiszem, L verzió + Zalman Fanmate 2) SSSS rendesen lehűti és éjszakai csendben is max. egy méterről hallom.
Vastag kétoldalas ragasztószalaggal (ami egyben rezgéselnyelőként is funkcionál) raktam az oldallap lyukaihoz, pont befért. -
dabadab
titán
válasz
fgordon #9657 üzenetére
A kapasbol kinalkozo lehetoseg a hazon levo bekapcsologomb, de van USB-s nyomogomb is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest