- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterMark #50936 üzenetére
És a fájltárolás is virtuális merevlemezeken legyen?
-
válasz
Formaster #50934 üzenetére
Megpróbálok válaszolni...
A NAS + HTPC kombó nagyon csábító gondolat, de nagyon nagy tapasztalatot (főleg Linux) és sok ügyességet igényel a profi szoftveres konfigurálása. Miért? Mert ez a szerver-kliens séma "megerőszakolása", amikor a szerver egyben egy kliens is durván egyszerűsítve.
Kezdjük a kérdéseiddel. Az a lap és a proci hardveres alapnak OK, a RAID manapság már mindenhol szoftveres, ez otthoni környezetben teljesen megfelelő, szervereknél is kezd kikopni szerintem a hardveres RAID kártya. Más részről úgy érzem a szavaidból, hogy neked csak otthoni médiaszerverre, háttérben letöltős gépre van szükséged, amit rákötnél egy TV-re is.
Médialejátszás szempontjából a hardvered alkalmas a kadenciahelyes 1080p-re, akár a 4K-ra is, de utóbbi esetben kompromisszumra fogsz kényszerülni, mert a 4K+HDR jelenleg csak Windows-on megy, Linuxon kernel szinten kell megoldani az implementálását, ami nem tudom hol tart és megvalósul-e egyáltalán.
Virtualizálás: ehhez kell egy host OP rendszer, amire a linkelt szoftver ugyan képes, de dedikált VGA nélkül nem fogod tudni kihasználni a proci IGP-jét (nem fogod tudni odaadni a virtuális gépnek kizárólagos használatra), ezért a MadVR virtuális gépen szvsz. felejtős.
Amit tehetsz ezzel a hardverrel, hogy felraksz egy alap Debian-t és elkezdesz felrakosgatni parancssorban olyan szolgáltatásokat, amikre szükséged van és ezeket sintén paranccsorban konfigurálod. Így talán nem fog összeakadni egy Kodi a többi szolgáltatással.
Vagy LibreELEC és pluginekkel elkezded kibővíteni a tudását.
Vagy Windwos 10 + Kodi és szintén pluginezed, de kb. ez a legrosszabb megoldás, mert a Win10 nem HTPC/médiacenter szerephez lett kitalálva. Ezt esetleg lehet faragni PowerShell-ből, vagy fizetős optimalizáló programokkal.
Ha Win10, akkor adnék esélyt a MediaPortal-nak, vagy JRiver-nek is, de ezek csak a médiacenter funkciókat tudnák megoldani, a szerver részét nem tudom, hogyan lehet alattuk megoldani.
A legjobb lenne különválasztani a két szerepkört: erős szerver + gyenge kliens(ek) célhardverrel.
-
válasz
SunMount3r #50910 üzenetére
Egész jó, de ha pl. MadVR-re használnád, akkor a majdnem max.-ra terhelt VGA termelni fogja a hőt rendesen, és akkor nem lesz csendes.
Ha meg nem MadVR, akkor meg felesleges a dedikált VGA. Újabb IGP-k Core iX procikban HTPC felhasználáshoz teljesen jók. Csak drága a NUC a magyar pénztárcához.
-
válasz
devil-k #50908 üzenetére
Nem tudom észrevetted-e, hogy ez a butítás szándékos az Intel részéről.
Ha a legalsó kategóriába szánt termékei is már mindent tudnának, akkor nem vennének anniyan a magasabb/drágább kategóriából. Ennyi. Szimpla üzletpolitika. Megteheti...
Én jelenleg arra tippelek, hogy ha sikerül végre 10nm-re lépnie az Intelnek, azután 1, max. 2 generációval már nem lesznek ilyen butítások. + Addigra (2021-2022) remélhetőleg beérik az AMD-től átvett IGP fejlesztő munkája, ahogy olvastam.
Addig elvagyok az Amlogic-os dobozkákkal.
A zenét meg külön lejátszó kütyükkel oldom meg (korábban ugye egyben akartam, erről letettem). -
válasz
SunMount3r #50889 üzenetére
10 vs. 35 W TDP... passzívan nem lesz Ryzen.
Az intel gemini lake N szériás procik a beágyazott rendszereket célozzák. Ryzenből ilyet nem láttam soha. Abból csak asztali konfigot fogsz tudni összerakni, pl. Mini-ITX méretben.
-
válasz
MasterMark #50882 üzenetére
Zsír!
-
válasz
SunMount3r #50800 üzenetére
Adatlapján ott van: LC-Power LC-1520mi.
-
válasz
stigma #50742 üzenetére
Nagyon jó kérdés, aktuális problémára keresed (te is) a választ.
Hogy érdemes-e váltanod? Röviden - szerintem - nem. Miért? Mert még FullHD a TV-d és nem tud HDR-t, ahogy a géped sem.
Ahogy a korábbi atomok, a legújabb Gemini Lake is csak egy belépő szintű megoldása marad az Intelnek, ami a "csonkított" driver támogatásnak köszönhető. Nem akarnak maguknak házon belüli konkurenciát csinálni, mert ha már az Atom vonal is mindent tudna, akkor sokan nem vennék drágábban a Core i3-at és a többi magasabbra pozícionált procit.Az Intel IGP nemrég még nagyon jó kompromisszum volt, amíg a 4K/HDR/10bit dolog be nem jött, kb. amikor megjelentek az első UHD Blu-ray lemezek és ez után nem sokkal az elektronikus verziók is. IGP terén az Intel jelenleg egy helyben tökörészik, valószínűleg azért, mert várják az új emberektől, hogy valami újat tudjanak villantani, de közben ott van a gyártástechnológiai probléma is, ami miatt még mindig nincs 10 nm-es proci, és ezzel párhuzamosan a vezérlőhidak (lásd Z370..) is csak átszámozódnak és alig fejlődnek.
A következő Z390 idén talán már megjelenik, következő évben látjuk majd, hogy lesznek-e végre normális, natív HDMI 2.0 lapok, nem aranyárban. Én sajnos kételkedem, szerintem 1-2 generáció még, mire megint lesz valami használható IGP és ezzel együtt körítés is egy Inteles HTPC-hez. Ha ezek a procik megszületnek, akkor az új Atomok (Ice Lake, Tiger Lake?) is várhatóan újra versenyképesek lesznek HTPC vonalon.A legújabb AMD Ryzen APU-k ígéretesnek tűnnek, de én tartok attól, hogy a melegedés miatt erős hűtést fognak igényelni, amit nehéz, vagy inkább drága lesz csendesen tartani megfelelő hűtéssel, vagy házzal.
És mindeközben ott vannak az Amlogic-os boxok olyan árazással, ami sok HTPC-s embert - köztük engem is - nem tud hidegen hagyni. Nem azt mondom, hogy ez a szent grál, ennek is megvannak a hibái, ami miatt kompromisszumot kell kötnünk, de cserébe occsó...
Nagyon drága a RAM, meg úgy kb. minden most a PC-s hardver piacon, amiből építkezhetnénk. Én is szerettem volna váltani, de max. a meglévő Haswell-es asztali gépemet reszelem, hogy pár évig még elketyegjen, mert most váltani kész anyagi csőd.
-
válasz
Baliga Tamás #50638 üzenetére
Mert tud kadenciahelyes lenni. A másik még nem igazán...
-
Ilyen feladatra igazából az előttem is ajánlott integrált procis miniPC-k alkalmasak, amik át fogják lépni árban a 100€-t. Pl. Intel NUC gépek Apollo Lake, vagy Gemini Lake procival, Shuttle DL10J, Gigabyte Brix S (GB-BLCE-4105, GB-BLPD-5005), MSI Cubi N, ECS Liva Q2, ECS Liva Z2, Asrock BeeBox Apollo Lake-kel, Beelink M1, Beelink S1, stb.
-
válasz
python1 #50587 üzenetére
Mivel dedikált VGA-d lesz, ezért elég nagy a választási lehetőség. Gyakorlatilag bármit rakhatnál mellé.
Viszont ha MadVR algoritmusok futtatása a cél, akkor nem árt a dVGA mellé Intel vonalról legalább egy Core i3 proci (mivel tuningolni gondolom nem akarsz).
Hogy ebből a szempontból mi a jobb - a több mag, vagy a magasabb magórajel - azt passzolom.
MadVR esetén ugye a dVGA GPU-ja fog számolni, így a jelentős terhelés is azon lesz. A CPU csak kiszolgálja a körítéssel.
De lehet hülyeséget mondok. Szerintem tedd fel még itt is a kérdésedet. Abban a topikban többen vetítőznek és hozzá MadVR-t használnak. -
válasz
SunMount3r #50568 üzenetére
Lehet furán hangzik, de próbáld ki.
Szerintem nem a HDR miatt lesz jobb, hanem azért, mert talán az UHD kiadványoknál kicsit jobban odafigyelnek a részletekre, hogy úgymondjam.
Szvsz. inkább egy tupírozott kiadványt kapunk, ami jobban néz ki átlag TV-n is. Kb. mint a zenében a remasterelt anyagok, amik néha kapnap egy loudness-t is.
-
A HDR-t és a Dolby Vision-t ne keverd. Más szabványok.
A TV-d és az erősítőd tudja, de a PC-d még nem.
Dollby Vision anyaggal nem igazán találkoztam még, max. demo videókban lehet elérhető pár percnyi anyag.Dolby Atmos hanghoz igen, HDMI-vel kell összekötnöd a PC-det az erősítővel, majd az erősítőből még egy HDMI kábel kell a TV-ig.
Szerk.:
(#50564) vízilabdás:
Nincs tapasztalatom azzal a NUC-kal, de specifikációi szerint alkalmas a kérdéses mkv lejátszására. Hogy ez melyik OP rendszer alatt, milyen lejátszóval működik, azt nem tudom megmondani biztosra.
Win10 + MPC-HC, vagy legfrissebb stabil Kodi lehet megoldja. A HDR lehet, hogy Kodi esetén csak a fejlesztés alatt lévő 18-assal fog menni.
HDR-hez be kell állítani a video kimenetet is HDR-re. Olvasgatásaim alapján nem automatikus a váltás. -
válasz
parandroid #50545 üzenetére
Pedig egyszerű.
Displayport --> HDMI kábel.
Problem solved.
-
-
válasz
SunMount3r #50464 üzenetére
Nem rossz ajánlatok, bár a szoftveres támogatottságot nem igazán találtam. Azon pedig elég sok múlik.
-
válasz
szricsi_0917 #50010 üzenetére
Jelenleg még várósak a Gemini Lake lapok. Ha ezekből a procikból akarsz építkezni, akkor ráfoghatjuk a kompromisszum mentességet, de akkor nem az alaplapok között kell nézelődnöd, hanem a barebone gépeknél (Intel NUC). Jelenleg csak ezeken lesz két HDMI2.0 a neten található infók szerint. ITX lapokon csak egy.
-
válasz
SunMount3r #49990 üzenetére
Akkor most tegyük tisztába, hogy mi az a 3D MVC.
-
válasz
SunMount3r #49979 üzenetére
Na, akkor még egyszer, mert melóból úgy látom túl tömören sikerült írnom...
"Akkor, ha jól értem az Asrock J3455-ITX (illetve az IGP) tudja dekódolni a HEVC-t is? Ez max akkor lenne fontos, ha más formátumban nem lenne elérhető a videó."
Természetesen. Braswell óta tudják az integrált procis lapok is. csak nem mindegy a HEVC körítés (8/10 bit, HDR/SDR).
A 3D megint olyan dolog, mint a HDR. Az integrált lapok szerintem tudnák hardverből, de driveresen butítva vannak, mert akkor ki venne Core i procikat?
Azaz az integráltak, Win10 alatt szerintem nem tudják. Linux alatt (LE) talán, ennek nézz utána, mert ezt nem tudom fejből.
Az LE + HDR-t csak jósoltam a legújabb, éppen csak bejelentett Gemini Lake lapokra!!!!
Egyáltalán nem biztos, hogy ez fog működni!"Megoldható, hogy egy drive-on legyen az LE és Win10 és valami boot menüvel lehetne indítani, vagy átboot-olni az egyikből a másikba?"
Ezzel próbálkoztam én is N3150 lapon. Nem sikerült. Linux és Win egy SSD-n megoldható, de akkor általában a Win-t kell először felrakni és utána a Linux fel tud mászni mellé, átméretezve a rendszerpartíciót és a Grub-ot felrakva Boot Manager-nek a boot partícióra. Viszont az LE annyira kiherélt Linux, hogy először az LE-t kellene felrakni, utána egy Gparted Live rendszerrel bebootolni és előre megcsinálni a Win partícióit, majd Win fel és utána a boot managert kézzel fölrakni ismét egy Gparted-del.
Asszem.Miután megtudtam, hogy léteznek az Amlogicos cuccok, onnantól kezdve úgy voltam vele, hogy szórakozzon ezzel az, akinek két Imre az anyja.
Eladtam a HTPC-t és váltottam újra dedikált médialejátszóra. Persze azt is csak azért tudjuk használni, mert van rá közösségi LE. Másképp nem lenne jó.
Én az Androidot felülírtam az LE-vel, így már utóbbi lakik a belső eMMC-n. Sebesség így olyasmi, mint az SSD-s HTPC-n, képe szintén kifogástalan, viszi a 4K/HEVC/10bit/HDR-t.
Max. a 100 Mbit LAN lehet a szépséghibája, de épp tegnap érkezett meg az USB3.0-Gigabit LAN adapter kínából, így remélem ez is kiküszöbölődik, aztán az egészet felműtöm a TV mögé, oszt csókolom. -
válasz
SunMount3r #49968 üzenetére
Az Asrock J3455-ITX (Apollo Lake) és elődei (Braswell) megfelelő program (pl. Kodi, MPC-HC, LibreELEC) és beállítások mellett tudják/tudták a kadenciahelyes lejátszást. Ezzel évek óta nincs gondjuk.
A hiányosságok a (direkt) lebutított IGP képességeiben vannak. A Braswell már tudta dekódolni a h.265/HEVC-t, de csak 8bit-ig és csak HDMI 1.4-es lapok voltak belőle. Az Apollo Lake hozzátette a 10 bitet, de még mindig a HDMI 1.4 volt a lapokon a hátrány, vagy DisplayPort volt rajtuk --> átalakító kellett, ami drága.
Egyes barebone gépeken (Intel NUC) megcsinálták már azt, hogy az alaplapra integrálták az átalakítót és belül csináltak a DP-ből HDMI2.0-t, csak ezek meg nem vitték a HDR-t, csak a nagyobb (Core i3 és fölfelé) procis gépek. Csak ezek meg megint elég drága gépek voltak (mire raktál bele RAM-ot, meg SSD-t, már közelítetted a 200k-t).
Az idei évben jönnek a Gemini Lake lapok, amiken a fejlesztéseknek köszönhetően van már elég RAM sávszél (DDR3 --> DDR4) a HDMI2.0-hoz (mivel az IGP a rendszer memóriából kér magának), és már tudjuk is hogy melyek lesznek jók.
A szépséghibája ezeknek szerintem az lesz, hogy az Intel driveresen nem fogja (Win10 alatt szerintem) támogatni a HDR-t, azt megint csak a Core procik fogják megkapni csak, viszont Linmux vonalon ez lehet nem lesz igaz és mondjuk LibreELEC-kel lesz HDR is.
Most csak annyit tehetsz, hogy vársz a HDMI2.0 alaplapokra és Core i3-tól fölfelé nézelődsz, vagy megvárod az integrált procis lapok megjelenését és a hozzájuk való LE-t, hogy kiderüljön a HDR kérdés is.
A 3D-ről ne kérdezz, az a szememben halott.
-
válasz
Padre103 #49965 üzenetére
Ha ilyen célra szeretnél gépet építeni, akkor nem jó topikot választottál.
Amúgy:
- Asrock J3455-ITX, bele ízlés/pénztárca szerint notebook RAM.
- Ház, amibe elfér minimum két 2,5 meghajtó és van saját tápja
- Két 2,5 HDD, és SSD/pendrive a rendszernek.Manapság már kötelező a gigás LAN ilyen felhasználáshoz.
-
válasz
Nirvanus #49947 üzenetére
Ez olyasmi, mint egy Odroid C2. Ezekben még sima S905 SoC van, amiken a HDR nem fog menni!
A szomszédban van S905 topik, szerintem inkább annak a nagyon részletes összefoglalóját olvasd el és annak ismeretében dönts a vásárlás felől.
(Saját javaslatom: S905X SoC gépet vegyél, mert azon megy a HDR és a HDR --> SDR konverzió is és van rá stabil LibreELEC, ha csak a filmnézés a célod.)
-
válasz
MasterMark #49889 üzenetére
Ha egy lejátszó stabilan tudja a 100 Mbitet, az nem fog akadozni.
Amlogic S905 boxokon sokszor a fele van csak meg a valóságban, pedig még a 4K-hoz is elég lenne a Megabit a legtöbb esetben, ha tudnák a boxok.
Nekem is úton van a gigabites adapterem.
-
válasz
RaPiDsHaRe #49822 üzenetére
Nem.
Ha a program fent van a gépeden és indexeltetted vele a média mappákat, akkor a TV-n simán meg kell keresni a gép megosztását és betallózni a fájlt és play. A TV-re nem kell semmi plusz program szerintem.
Végtelenített lejátszás: TV használati erről mit mond?
-
válasz
RaPiDsHaRe #49819 üzenetére
Akkor valamilyen DLNA kompatibilis programot kell felraknod. Serviio, Plex, stb.
-
válasz
RaPiDsHaRe #49817 üzenetére
Van bármi hardvered a média szerverhez? Valamin most tárolod a megosztani kívánt filmeket?
Ha pl. külső HDD-n vannak a filmek, akkor valamilyen kártyaPC bőven elég pl. OMV (Open Media Vault)-vel + miniDLNA-val a tartalom megosztásához.
-
válasz
tupacamaru #49741 üzenetére
Az S905X soC csak 100 Mbitet tud LAN-on. Amit linkeltél, annak is a leírásában alul a hálózati résznél max. 100 Mbit van.
-
válasz
bozsozso #49700 üzenetére
Konkrét számokkal talán akkor érthetőbb:
Amit említettél 400-500W-os táp esetén tegyük fel, hogy 80Plus Bronze minősítésű a táp, ami azt jelenti, hogy 20%-os terhelés esetén 82%-os hatékonyságú, azaz a felvett áram 82%-a lesz hasznos, a maradék 18%-ot a táp elfűti, ez lesz a veszteség.
Egy 400W-os táp 20%-os terhelése azt jelenti, hogy a gép 80W-ot kér a táptól, míg a Bronze táp kb. 97,5W-ot fog felvenni a konnektorból.
A J3710 konfig boot közben és utána kb. 10-20W közötti áramot kér a táptól, ami egy 400W-os tápnak kb. 3-5%-os terhelés, ahol még jóval rosszabb hatásfokkal állítja elő a megfelelő feszültségeket, mint 20%-os terhelésnél (ott ugye már 82%).
Nem tudom, hogy ebben a tartományban az ATX tápok milyen hatásfokúak lehetnek, de saccra 60-70% között lehet, amit ha 10-20W terheléssel felszorzunk, akkor a konnektorból olyan 15-30W-ot kérhet a táp. Azaz úgy 5-10W lesz az elfűtött veszteség.
A kisebb terhelhetőségű paneltápok már 10-20W terhelésnél is közel 90% hatásfokkal üzemelnek, így ott pár watt lehet csak a veszteségként elfűtött áram.
Szóval a különbség mondjuk 4-6W vs. 5-10W lehet, ezt szorozd meg azzal az összeggel amit az ELMŰ kér az áramért cserébe, meg a gép futási idejével.
Éves szinten minimálisan fog csak többet enni az ATX táp.
Pl. Be Quiet!-ből vannak 300-350W-os ATX tápok is, vagy ott van az SFX széria is, 200-250W-tal, azok is jó és olcsó alternatívák lehetnek.
-
válasz
bozsozso #49696 üzenetére
Az ekkora terhelhetőségű tápoknak a kb. 10-15W terhelés annyira alacsony, hogy itt jellemzően gyengébb hatásfokkal tudnak csak dolgozni, ezért csak a táp valamivel nagyobb vesztesége lesz a különbség egy paneltáphoz képest.
J3710 IGP-je 4K, HEVC (h265) dekódolásra képes, de csak 8 bitig és nincs HDR. Ahogy látom a virágboltokban az UHD filmek 10bitesek és a legtöbb HDR-es....
-
-
válasz
Skillet #49548 üzenetére
Amlogic topikban linkelték. Azért választottam ezt, mert itt benne volt a csomagban az IR extender. Nekem ez fontos volt, mert beraktam a dobozkát a TV mögé a TV tartó konzolra. Ott simán elfér, így olyan, mintha a régi Samu plazmám okos TV lenne.
J3160DC probléma: ha Win8.1-gyel jól megy, akkor egyértelmű, hogy a Win10 a hunyó. EGL-es Kodival még mindig próbálkozhatsz, vagy ha nem akarsz ennyit parancssorban hegeszteni, akkor LE.
-
Próbáld ki. Nem tudom, hogyan fog reagálni rá a gép, mennyire zavarja össze a rendszert a több VGA.
(#49441) stigma:
Szerintem maradj a jelenleginél.
A SMB megosztást tudja a Kodi is, ez alá kell csak egy TM, ha még nem lenne fönt, meg akkor a NextCloud, amit szintén webes felületről tudsz konfigolni.
Én Debian-t csak az OMV alá használok. Azon a gépen csak az OMV fut, meg pár olyan szerver alkalmazás, ami nincs az OMV-ben plugin-ként.
-
válasz
stigma #49438 üzenetére
OMV topikban olvastam, hogy az OMV és a Kodi együtt egy gépen nem igazán szerencsés választás. "Összevesznének"....
A Debian 9 + EGL KODI kérdésedre: szerintem nem sokan próbálták, de ha van tartalék SSD-d, akkor kipróbálhatod, hogy működik-e. Előre nem lehet megmondani.
A NAS részével amúgy milyen feladatokat látsz el?
Mert ha csak egy megosztás kell, meg torrent, ahhoz nem kell OMV-s felület. Kodi tudja a SMB megosztást, egy Transmission-t meg nem nagy dolog alá rakni, amit másik gépről TransGUI-val tudzs vezérelni. Így egy gépen megvan az adattárolás, a torrent és a megosztás is.
-
válasz
SunMount3r #49403 üzenetére
Egyszer próbáltam. Szerintem problémamentes.
Egyszer már elkezdtem írni a Win10 kézi optimalizációs Logout bejegyzésemet, de még nem sikerült sosem befejeznem.
-
válasz
SunMount3r #49401 üzenetére
Multiboot rendszerre gondolsz?
Megoldható. A nehézségi fok attól függ, hogy mit akarsz még a Win mellé felrakni.
-
válasz
devil-k #49379 üzenetére
Nekem még az jutott eszembe, hogy lehet a BIOS/UEFI beállításaid nem jók és ugyan felismerte boot eszköznek a géped a pen-t, de a telepítő részt már nem tudta elindítani.
Ha van mentési lehetőség UEFI alatt, akkor ments a mostani beállításaidat és nyomj egy BIOS/UEFI reset-et (visszaállítás alapértelmezettre), hátha úgy sikerül.
Többek között nekem is sikerült pendrive-ról SSD-re rakni az LE-t. Én is az oldalukról letölthető USB Creatort használtam.
-
válasz
stickermajom #49360 üzenetére
Lehetséges a dolog. Én még nem próbáltam, de több úton is megoldható.
Vagy az egyik gép lesz az adatbázis hordozó, vagy mindkettő egy szerverről kapja az infót.
Másik út, ha PlexKodiConnect addont használsz mindkét kliensen és a szerveren meg plexet.
-
válasz
SunMount3r #49331 üzenetére
"Amúgy pfff, gondoltam egy eléggé időt álló "kimaxolt" HTPC-t azért már 60-70K-ért össze tudok rakni..."
Bocs, de ez kb. eleve halott ötlet volt. Még akár dupla keretből is.
Jelenleg olyan átmeneti időszakot élünk, amikor az a legjobb stratégia (szvsz.), ha nem PC-ben gondolkodik az ember. ARM oldalon a 4K/HDR/10bit már jó pár hónapja nem probléma, és egy ilyen játékos HTPC árakhoz képest fillérekből (8-10k) megvan.
Mostanában pont azon töröm a fejem, hogy eladom a PC-s cuccaimat, de a RAM árak miatt inkább arra jutottam, hogy mégis megtartom azt, ami megvan (jó lehet majd a gyerekeknek
), mert iszonyat pénz lenne most a fejlesztés, ha integrált rendszert szeretnék. Aztán lehet mégis meggondolom magam, oszt a befolyt összegből maradok a minimál rendszernél.
-
válasz
devil-k #49267 üzenetére
Intel idén útjára indította a Coffee Lake (8. generációs) procikat, meg a Z370-es chipsetet, ami csak egy átnevezés a Z270-ről, szóval ebben a tekintetben nincs előrelépés. A Z270 sem tudta natívan, a Z370 sem tudja.
Ráguglizva, hogy most mi a stájsz az Intel jövő év második felére ígéri (jelenleg) a Z390 chipsetet, ami a soron következő procikhoz (Ice Lake - 9. gen.) is jó lesz, meg a mostani Coffee Lake-hez is.
IGP-ben újra fejleszteni akar az Intel, mert kicsit leálltak vele és látszik is a toporgás. Valószínűleg ez a hír is ehhez kapcsolódik.
A belépő szint, az integrált procis cerkák és penyák frontján meg most kellene megjelenniük, csak még sehol nem látom a hírekben, talán majd jövő héten.
Ezeknél lesz natív HDMI2.0 támogatás, csak driver limitáció miatt HDR nem.
Szerk.:
Hoppá, mégis van már valamilyen hír.
-
válasz
devil-k #49258 üzenetére
Ha olyan Intel procit veszel (Kaby Lake, 7. gen. vagy újabb), ami tudja hardveresen is dekódolni a 10bitet, akkor a legújabb driverrel van HDR is.
Az már más kérdés, hogy nem fogsz olyan alaplapot találni nagyon hozzá, amin natív HDMI2.0 kimenet van.
Persze ez csak a 30 fps feletti anyagokhoz kellhet, ebből eddig csak egyet láttam virágboltban.(#49257) SunMount3r:
Az Apollo Lake ha jól informált vagyok Linux alatt tudja a 10bitet is (mert az Intel volt olyan kegyes és adott ki olyan linux drivert, amivel ez lehetséges), viszont a HDR-t nem.
Az általad keresett lap még nem létezik külön. Intel Kaby Lake NUC-ok a fenti driverrel már képesek mindenre, amit felsoroltál.
-
Ahogy látom a Sony Vegas HEVC (h.265) kódolást köp ki, amit hardveres gyorsítással csak elég új gépek képesek lejátszani akadás mentesen. Az eredeti videó gondolom más eljárással van tömörítve...
(#49232) gjanner:
A kis Braswell nem bírja a transzkódolást.
Amúgy az a Samu TV nem tud DLNA-t? Mert akkor elég lenne feltenni a Kodi mellé, vagy bővítményként egy DLNA szervert, amivel megoszthatod a géped tartalmát, és kész.
-
válasz
PandaMonium #49229 üzenetére
Igen. Azokban is ugyan az az IGP van, mint az asztali változatokban. Az ULV procikban a proci rész van jobban visszafogva. Sőt, INtel NUC-okban vannak többnyire olyan IGP-k, amik asztaliban nincsenek.
Asztali Kaby Lake procikban ha jól emlékszem csak GT1/2 kiépítésben van az IGP. Kaby Lake i5 NUC-ban meg van GT3-as IGP is, azaz van az IGP-nek saját, integrált (64MB, RAM-nál gyorsabb elérésű) memóriája.
-
válasz
PandaMonium #49227 üzenetére
Intel Kaby Lake (7. generáció, 7XXX számozással) vagy Apollo Lake Cerka (J3455), vagy Apollo Lake Pentium (J4205).
-
válasz
#48613632 #49222 üzenetére
Tegnap éjszaka megint olyasmit csináltam*, ami nagyon nincs leírva sehol, csak guglizásból és próbálkozásból sült ki a siker. Senki sem fogta a kezem, csak csináltam. Jött egy probléma, akkor rákerestem és egyből kipróbáltam, megcsináltam.
*(LibreELEC + Voyage MPD dualboot, grub2-vel, egyéni boot sorrenddel, külön-külön SSD-n a két OP rendszer.)
Semmi sem lehetetlen, ha elégé akarod.
-
Ezért kellene nfs-t használni és az ilyen problémák elő se jönnének.
-
válasz
reaper0220 #49186 üzenetére
K-lite sosem kell MPC-HC mellé.
Valamit szétcseszett az a pack....
Win10 újrarakás játszik?
-
válasz
reaper0220 #49184 üzenetére
Milyen OP rendszer? Frissítve van?
-
válasz
reaper0220 #49168 üzenetére
-
válasz
reaper0220 #49157 üzenetére
K-Lite kodek pakkot szedd le. Felesleges. MPC-HC-ban minden driver benne van, ami filmlejátszáshoz kell. Max. be kell állítani ezt-azt.
-
válasz
cinemazealot #49139 üzenetére
Ezt még nem próbáltam. Végiggondolva adott eszközön beállított fix IP lehet gyorsabban vezetne eredményre, a routerben MAC alapján fenntartott IP szerintem ugyan olyan "lassan" osztódik ki, mint ha simán DHPC-n lenne.
-
válasz
#48613632 #49136 üzenetére
A gép túl gyorsan indul be ahhoz képest, hogy a routeredtől mikor kapja meg az IP-t. Mivel abban a pillanatban, amikor a géped már fel akarná újra csatolni a hálózati meghajtókat, még nincs IP-d ezért a megosztásokat nem csatolja induláskor fel.
Megildás: LE-ben van olyan opció, hogy induláskor várjon a hálózatra. Pipáld be.
Másik lehetőség, hogy SMB helyett NFS-t használsz.
-
válasz
SunMount3r #49121 üzenetére
Sokaknak tetszik és kényelmes.
Leginkább azért használják, hogy otthoni szerverről, NAS-ról tudjanak BÁRHOL filmet/sorozatot nézni, stb. mobilon.Nekem nem tetszik.
Amúgy jól látod.
Otthoni hálón elég egy SMB megosztás is, vagy egyéb.
-
"Van a fentek között valamilyen igény, ami jelentősen dobja a költségeket és inkább felejtsem el?"
Van: alacsony áramfogyasztás (mondjuk ez relatív) és halk működés. Megoldható, csak nem lesz olcsó.
"A telefonról kép tükrözés a TV-re és a média boxról való wifin keresztüli videó lejátszás fontos szempont lenne, meg lehet ezt oldani valahogy?"
Meg.
Ilyen igényekre egy sima desktop gép kell neked, amit esetleg HTPC házba raksz. Az alap OP rendszer Win10, erre Kodi felületnek és plex szerver a háttérben (+ PlexPass kifizetve, hogy tudjál streamelni más eszközre).
Vagy esetleg még alternatíva lehet a JRiver is, ami alapból fizetős, de alkalmas zenére, filmre, van szép felülete, van mobilalkalmazása is.
A hardver:
Alacsony fogyasztású mindenes: Intel J3455-ös mini-ITX lap. A kompromisszum ezzel az lesz, hogy ugyan 4K képes, de a 10bit-et és a HDR-t akkor el lehet felejteni (és ahogy a virágboltokban látom a 4K+HEVC+10bit+HDR kéz a kézben jár az UHD-BD relanzákon).
Magasabb fogyasztású opció: Intel Kaby Lake Pentium G4600 (51 W TDP) vagy G4600T (35W TDP).
Ezek már képesek a 10 bitre, de a HDR-t nem fogják tudni kezelni Intel driver (szoftveres) limitáció miatt.Harmadik opció: Intel Kaby Lake proci i3-tól fölfelé (itt is léteznek "T"-s procik alacsonyabb fogyasztással, jellemzően drágábban). Itt már van/lesz 10 bit + HDR is, de egy ilyen proci a jelzett költségvetésedet ki is meríti.
Szóval lehetséges amit akarsz, csak akkor a 4K/10bit/HDR-ről le kell mondanod vagy emeled a keretet kb. a duplájára.
(#49115) aelod:
A keret még használtan is kevés lesz egy Intel NUC-ra, ami erősebb a jelenleginél. Ennyiből csak olyanokat kapnál, ami hasonlóan gyenge.
Esetleg ha nem sürgős, akkor megvárhatod a nemsokára bejelentésre kerülő Intel Gemini Lake lapokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- SSD kibeszélő
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen videókártyát?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3077, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro 256GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2048, 96% Akksi
- 12 GB-os RX 6700 XT - garanciával
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest