Hirdetés
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cassidey
senior tag
Egy portreval siman lehet orakat is dolgozni, a profik sem hasznalnak mas, uj eszkozoket.
Clone stamp, brushok, baromi precizen, jol belenagyitva.. Lynda.com-os oktatovideokat ajanlom ujfent. Persze kell ra idot szakitani, mert a profi is kb 40 percet retusal egy fotot, vegig kell nezni nem is egyszer, feldolgozni az informaciokat, aztan megprobalni utanacsinalni. En ennyire azert nem vagyok preciz, nem a Vogue-nak fotozom.
Cross processing plugineket, actionoket fogsz talalni tobbfelet, probalgasd 
-
Slowman
aktív tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Köszönöm! Akkor lényegében én is meg tudnám csinálni (a clone stampet és a healing brust nagyjából ismerem), csak a gyakorlás és a rutin hiányzik
. Csak azért kérdeztem, hogy hogyan is készült mert, vannak akik bonyolultabb tutorialokat vagy plugint használnak és ezekben nem nagyon vagyok otthon. A cross processing-et nem nagyon ismerem (vagy ez a keresztfeldolgozásnak angol megfelelője ami az RGB görbék eltolása?), de mindjárt rágooglezok hátha találok valamit. -
kricsi81
senior tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Köszi a választ, énis 300 körülire gondoltam.
Szerintem:
Eléggé melegszik és fogyasztja az áramot, folyamatosan vakít a fényűk (képzeld el amikor egy 600W-os vaku pl 400W-on tűz a modell szemébe folyamatosan!). Bár tény, könnyebb vele beállítgatni a fényarányokat, de én pl attól is félnék hogy túlságosan felmelegíti az ernyőt/softboxot...

-
Cassidey
senior tag
-
kricsi81
senior tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Aha.
Állandófényű lámpát én biztos nem vennék, de ezt sztem kb fölösleges részleteznem, ha már elhatároztad magad

És milyen erejűeket használsz? (és milyen erőn) A hátsó szobánkat át szeretném alakítani stúdióvá, egyelőre 2 kisvaku lenne, de később a több fénymódosító+erő miatt lehet vennék egy stúdióvakut, csak nem tudom mekkorát

-
Cassidey
senior tag
válasz
kricsi81
üzenetére
Sajat, minimal felszerelessel (4 studiovaku, egy nagy octabox es ket kisebb softbox, hatterek).
Elonye a sok ablak, a csocsoasztal es a jacuzzi. De lassan fejlesztgetem folyamatosan, mar ruhaallvanyt is vettem.
Chapel pesti, fotozni jon.
De te lathattad a helyet szerintem, derelict is csinalt mar itt egy sorozatot regen.
[link] -
sanyixXx
senior tag
válasz
Cassidey
üzenetére
szerintem ez bőven jó neki! nem vesztette el a természetességét, plasztikus sem lett, ellenben kisebb zavaró dolgok lekerültek az arcáról.
ha már digitálisan fotózunk és ilyen fasza program vannak kéznél, mint a photoshop, ne szégyelljünk belenyúlni a képekbe, ha más nem, csak azért, hogy az hibákat leszedjük a képről.
való igaz azonban, hogy a nyers kép is nagyon jó lett. szép a modell
-
Cassidey
senior tag
Erdekessegkepp tettem be.
Aperture-t hasznalok, de nincs jelentosege.
Ha konkretumot kerdezel konnyebb, de nem tortent semmi "extra" vagy idoigenyes a keppel. Elso lepes volt a szinvilag, cross processing segitsegevel, ettol lett ilyen paszteles, es tunhet ugy, h masok voltak a fenyek. Ezutan leszedtem a rancocskakat es borhibakat ps-ben healing brush toollal, de a bor egeszehez nem nyultam, blurt meg hasonlokat el kell felejteni. Az orrnal levo kis arnyekot eltuntettem clone stamppel. Szemet picit vilagositottam dodge toollal.. ennyi. -
-
kricsi81
senior tag
ELADÓ NIKON SB-600 VAKU
Jó állapot, nem használtam sokat, 1 éves. Márciusig volt magyarországi garis. Számla, garilevél, magyar haszálati megvan hozzá, ezenkívül tok, doboz, talp, ajándék DIFFÚZOR jár hozzá. Teljesen jól működik, egyáltalán nem leharcolt.
Budapesti átvétel is nagy valószínűséggel lehetséges.Ár: 52.000 forint
(tudom, hardverapró, de azt nem hiszem hogy sokan nézik...)
-
Slowman
aktív tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Nagyon szép (de ez nem meglepő
).
Ha már így egymás mellé raktad a kettőt (gondolom az nyers és az utómunka utáni), akkor valamiféle tutorialszerűt pl. az arcbőr retusálásához milyen technikát használtál, tökmásak a fények a jobboldalin stb. Mert nem nagyon találok épkézláb portréhoz való tutorialt csak ilyen nagyon elvetemülteket amivel igen ronda eredményt lehet kapni. Mert érdekel ez a dolog (ugyan nincs komoly felszerelésem), de bármilyen formájú információnak nagyon örülök.
Persze ha nem top secret és nem Aperture volt a feldolgozáshoz használt program, mert nekem sajna nem Mac-em van. -
-
*Ropi*
félisten
válasz
sanyixXx
üzenetére
Viszont egyet ne felejts el, hogy az e-Bayes olcsó kioldók nem tudnak mindenféle anyámtyúkja TTL-t, szóval azokkal csak manuálisan működik a dolog. Viszont a Phottix mostanában hoz ki egy mindenféle TTL-t tudó, PW-szintű kioldót, csak még nincs ára...Erről is McGoatnál érdeklődj, ő lesz az itthoni forgalmazója.
-
sanyixXx
senior tag
hali!
a speedlight 430EX-em vezeték nélkül csak külső vevőegységgel villantható el? vagy a canon st-e2 anélkül is elvillantja?
köszi
-
Cassidey
senior tag
-
BEE
addikt
Köszi az infókat !
Látom sikerült jó témát bedobni.
BEE
-
BEE
addikt
Egy újszülöttet mennyi ideig nem ajánlott szembevakuzni ?
BEE
-
kricsi81
senior tag
strobist, modellfotós cikk: [link]
-
kricsi81
senior tag
Ide írok, talán ez a legmegfelelőbb topik:
Egy ismerősöm nem rég nyitott egy profi fotóstúdiót, és nem sokára tanfolyam is fog indulni, kezdőknek.
A tanfolyamról most még konkrétabbat nem tudok, de egy-két napon belül a honlapjukon fent lesz minden infóÉrdekelne itt valakit ilyesmi?
-
kricsi81
senior tag
Ma jött meg a 80cm-es fehér-fekete reflex ernyőm. Eddig nagyon tetszik, nagyon megvagyok elégedve vele, főleg, hogy csak kb 4000 forint volt.
Mivel egy vakunyi szettem megvan, gondoltam csinálok egy kis "tesztet".
Ami van:- McGoat féle állványok - Olcsók, jók. Elég magasra felhúzhatók, viszont úgy már nagyon instabilak. Le kell súlyozni több kilóval, és akkor tökéletesek. Táska is járt hozzá.
- Phottix PT-04 II - Remekül működik, szép díszdobozban kaptam, sok kiegészítővel (stúdióvaku kábelek, átalakítók, elemek). Kipróbáltam, hogy működik. Átmentem a másik szobába, becsuktam az ajtókat, leoltottam a lámpákat, majd katt. Működött. Teljesen jó, és olcsó.
- McGoat féle színes fóliák - Teljesen jók, kaptam hozzá tépőzáras felrakó cuccost, meg tokot is, úgyhogy teljesen megvagyok elégedve vele.
- Ebay-es vaku-ernyő tartók - Nagyon olcsó, negyed annyi mint itthon, és nagyon jók is. Jó nagyok a csavarok, és a McGoat féle állvánnyokkal teljesen "együttműködik", mert az állványra-helyező csavarja pont jó helyen van, tehát iszonyat stabilan áll rajta.
- Ebay-es 80cm-es fekete-fehér reflex ernyő - Jó minőségú, olcsó, szép szórt fény ad, ráadásul jó csomagolásban érkezik, mert egy hosszúkás nagyonkeménypapírcsőben van, amiben több ernyő is elfér, tehát szállításra tökéletes. Teszt lásd lejjebb.
Egy kis fény lágyság teszt:
Az első képen direkt módon magamra irányítottam a vakut, így nagyon kemény, ronda fényt kapva.
A másodikon a reflex ernyőt használtam, közel elhelyezve magamhoz, viszont a vakutól a lehető legtávolabb raktam, úgy, hogy ne essen ki a vaku-ernyő tartóból.
A harmadikon szintén az ernyőt használtam, de itt még megsépkeltem a dolgot egy 1/4-es CTO-val.Az eredmény szerintem egyértelmű. Ha majd megjön a Mikrosatos ernyő is (120cm, fekete-fehér reflex), akkor csinálok egy ernyő tesztet is, hogy melyik miben jobb/rosszabb. (az árat is figyelembe véve...)
u.i.: A pózt meg ilyesmit ne nézzétek

-
kricsi81
senior tag
egy (szerintem) nagyon hasznos videó gyűjtemény: [link]
-
adik
őstag
attól függ.
ha rawban fotóztál, akkor színhőmérsékletet kell babrálni, ha jól látom elég komplex ebből a szempontból a kép, szóval ne keress fehéret(szürkét), hogy arra állítson az autómata, hanem szigorúan a csúszkát tolod, és a lány arcát nézed.
ha jpegben, akkor attól függ, hogy milyen progit használsz feldolgozáshoz. PS/Gimp/LR esetén valszeg Variations, Channel mixer, vagy valami hasonló lehet a segítségedre. De sokan mindjárt majd mondanak okosabbat. -
Exfury
tag
hát vágással lehetne ellene tenni... azt hiszem meg van az esti feladat
bőrszínnel mit tudok tenni ? valami tipp ? -
Slowman
aktív tag
Tyű a 3. kép kissé elnagyolt utómunkát kapott, és nem is igazán értem miért kellet
. Kicsit többet kéne foglalkoznod, a háttér "kiválasztásával" mármint, hogy kellőképp homogén legyen (vagy én nem is tudom). Kicsit többet foglalkozhatnál a gép beállításaival és jobban megismerhetnéd a géped, hogy ne csak Auto módba lövöldözz. Olvas el pár könyvet szaklapot ilyesmit... ha még nem tetted volna a géped használati útmutatóját, ahol az alap gépbeállításokat, feldolgozási lehetőségeket és kompozíciós szabályokat elsajátíthatod. Így első lépésnek ennyi, nem nagyon akarnék pontosabbat hozzáfűzni felesleges lenne, mert ha ezeket megteszed akkor kapásból jobbak születnek majd sztem.
De majd hátha még mondanak nálam okosabbat és konkrétabbat is. -
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Cassidey
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Fogalmam sincs, h mirol beszelsz.
Kattints a linkekre es nezd a listaban szereplo fotosok kepeit a weboldalukon. Minden oldal jol kezelheto lesz es sok szep kepet talalsz, nem hinnem h ez olyan bonyolult, foleg h te jossz mindig a google-l.
De felesleges is, mivel most ujra lecsekkoltam, es ott van minden nev mellett a site. A cikkben szereplo kepek nyilvan webre meretezett illusztraciok, kedvcsinalok.
Magyar oldalakat is tudok neked mutatni ahol minosegiek a kepek is es az oldal is, de minek ha a kulfoldi legjobbakat is lusta vagy megnezni... -
*Ropi*
félisten
válasz
philoxenia
üzenetére
"Máté Bencének nyilván nem profilba vágó, de azért az említett úr alapvetően hasonló témában utazik...."
Ő is madarakat fotóz?

-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Cassidey
üzenetére
Hát fotósként nem tudom mennyire jó, de az oldala legalább sokkal profibb, ez az oldal nagyon lassú, körülményes három négy kattintás után látok csak valamiféle képet is....
Anno a PH! fórumán is a külcsín és a használhatóság fogott meg, ennél már guglival is hamarabb találnék képeket. Ez például nekem nem is tetszik, a minősége pedig itt meg sem ítélhető...
A díjak egyébként mindig szubjektívek, a világon elkészült összes esküvői fotó eleve nem indulhat a versenyen, holott nyilván akár Szibériában is készülnek szenzációs fotók.....
Szerk.: Ja és Nánási csak eszembe jutott, Máté Bencének nyilván nem profilba vágó, de azért az említett úr alapvetően hasonló témában utazik....
Az esküvői fotós oldalak sajnos itthon is elég igénytelenek. Például itt az Annamarie és Rast'o esküvője képsorozat alatt a "legyszebb esküvői fotókból készült válogatást" kínálják, a linken feljövő galériában pedig ez is egy kép, ezt nyilván öreganyám a Pana Ls gépével is meg tudja csinálni, de a többi képtől sem esem hasra.... Ráadásul a képek mérete és minősége alig jobb /az oldalon megjelenő változatukra gondolok/, mint valami partifotós online újságtudósításé... -
Cassidey
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
-
kricsi81
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Legolcsóbb esküvői fotózás 2500 dolcsi -- 475.000 forint

-
philoxenia
MODERÁTOR
Esküvői fotók. főleg...

-
sztyui2
őstag
Hát nagyon alapokat leírom ha még nemtudsz semmit. Többi a tapasztalatodon múlik.
Naszóval:Ha csak természetes fényt használsz, akkor ilyen időkben kell a nagy fényerejű obi. Nameg érdemes minél jobban elmosni a hátteret.
Ha vakut használsz, akkor használhatod a természetes fény kiegyenlítéseként, vagy a természetes fényt is használhatod a vaku kiegyenlítéseként. A vakukat érdemes off-camera flash-ként használni, szóval ne a gép tetején. Lehetőleg valamilyen fényterelővel. Nemtom mik a szándékaid, de csajoknál érdemes lágy fényt használni. Ha egy vakud van, akkor egy nagy felületű világítás megfelelőnek mondható szabadtéren, ha több vakud van(mondjuk kettő), akkor már jobban játszhatsz, akár "ki is olthatod" a környezeti fényeket, ha vannak olyan erősek a vakuid.
De ajánlatos rim light-al is játszani(ellenfény) a másik vakuval. Az egyes számú vakut(főfény) pedig szemből valami jó fényterelővel használni.
Beállítsokat, pózokat nem nagyon tudok mondani. Annyit tudok, hogy kerüljétek a "diákigazolványkép" szerű történetet, és csináljatok minél több képet, aztán majd kiválasztjátok a megfelelőt(a legelőnyösebbet). Próbáljatok ki minél több fajta világítást, minél több pózt(így nem csak a modell, hanem te is tanulsz). Csinálj portrét, félalakosat, egész alakosat, meg mindent és ne ragadjatok le egy fajta világításnál.
Ha van lehetőség, akkor vigyetek temérdek ruhát(legalább 2-3 fajtát), és ha nem szégyenlős a csajszi, akkor cserélgessétek bátran. Ruhacserélgetésre megoldás lehet még, ha kocsival mentek, mert akkor a kocsiban át tudja venni a ruhát. Ha van sok vakuállvány meg ernyő stb, akkor érdemes alapból kocsival menni.
Hirtelen most ennyi jutott eszembe
Sok sikert!mod:Jah, amit még elfelejtettem, hogy tartsd szóval a modellt folyamatosan. Senki sem szereti, ha unalmas a fotózás. Fel kell dobni valamivel. Ha jól érzi magát, akkor pedig legközelebb is hív fotózni és szól a barátnőinek is

-
Slowman
aktív tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Persze nekem se esne rosszul egy 5dMkII meg pár L-es obi és azzal "aprítani". De az anyagi limit miatt azt tudom mondani, hogy pont jó lesz nekem egy olcsóbb obi is
. És addig míg nem kell minden körülményke között 100%-ot nyújtani (pl.:megrendelőnek) addig szerintem a legtöbb embernek meg is felel, max egy kis bosszúságot okoz de majd holnap megcsinálom újra, vagy legközelebb majd jobban figyelek. -
Exfury
tag
üdv fórumlakóóóók

kérdéssel fordulnék hozzátok: megkért pár hölgy ismerősöm hogy csináljak róluk képeket kint ha már ilyen szép a táj. ellátnátok pár tanáccsal mit hogyan merre meddig ? nem nagyon csináltam még ilyeneket csak próbálkoztam... és hát nem sok kép lett használható
üdv Exfury -
Slowman
aktív tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Persze ezt én is tudom, hogy sokkal jobban meg kell szenvedni vele, de lehet jókat összehozni. Nyilván nem ugyanaz mint egy 70-200/2.8L, de hobby célra nekem jó egy egyszerűbb megoldás is. Mostani álláspont szerint nem célom a hivatásos fotózás, ha pedig az lenne akkor valószínű én is váltanék a két nagy cég valamelyikére.
De a lényeg ugye csak annyi volt nekem, hogy személyes tapasztalatot gyűjtsek, hogy képbe legyek a választásnál. -
Cassidey
senior tag
50-200-am volt. Nem ismerem a Pentax jelenlegi kinalatat, inkabb valtottam anno.. keszult sok selejt is, sokszor bemozdult, vagy nem volt eleg gyors, ugye a K10D-n nem lehet buntetlenul huzogatni az iso-t felfele. De nem kell tullihegni a dolgot, lattam A4-es kepet most 2 hete az egyik csaladnal a falon, es teljesen jol nezett ki szerintem (iso800-on keszult). Viszont sokkal-sokkal jobban oda kellett figyelnem az expokra minden teren.
-
Slowman
aktív tag
válasz
Cassidey
üzenetére
Csak egy technikai kérdés. Te milyen objektíveket használtál még a K10D-vel, láttam ott 180mm,160mm-n készült képek meg ilyesmi. Mert szeretnék már egy telét a gépemre, neked fontos volt a gyorsaság és tök jó a képminőség is. Aztán nem nagyon találtam olyat ami reális áron lenne ilyen opciókkal (viszonylag gyors és jó képminőséggel is rendelkezik.)
Amúgy nekem is aktuális a téma mert megígértem egyik ismerősömnek, hogy készítek pár képet a lányáról és róla a kicsi kb. 1.5 éves (szalad, mindent csinál már amit nem kéne
.) -
Cassidey
senior tag
Alapvetoen minel kisebb a baba/gyerek annal konnyebb fotozni. Ez alol persze vannak kivetelek de kb igy all:
- 2 hetes koraig konnyu, alszanak sokat, alvasidore kell tenni a fotozast.
- ezutani idoszak, mikor a baba meg nem tudja emelni a fejet, ulni, mert ilyenkor mar ebren kell fotozni, mivel nem alszik olyan melyen mint egy ujszulott igy alvas kozben nem mozgathato. viszont nehez pozt talalni ugye ha semmit nem tud csinalni..
- ülni tudo/tanulo baba, ez megint konnyu eset, boldog, h ul.
- negykezlabazo baba, jaro baba - mozognak, es gyorsan mozognak. ugyhogy itt ket lehetosegunk van: vagy olyan kornyezetbe helyezzuk oket, ahol barmerre mozog nem lesz zavaro a hatter, vagy elerjuk, h egy helyben uljenek.nesanak ez az aktualis, ugyhogy leirom ami nalam bevalt:
- park, jatszoter, teleobjektiv es gyorsasag. nem nagyon fognak megallni, de nembaj. en csak ugy tudok fotozni, ha min. 1 szulo van aki jatszik a kicsivel, en az elkapott pillanatokra megyek. kikell vinni anyut is. ha nagyon nem megy a dolog, akkor a mentoov a hinta, abba beleul es ottmarad (egy jo darabig). nagyon jok meg a mindenfele varak es olyan dolgok ahol lehet kukucsolosat jatszani, bujsz, kukucs, bujsz, kukucs, harmadikra mar szemed elott a gep, fokusz elesitve es csak lekell kapnod ahogy kukucskal rad vigyorogva.- vilagos szoba, kb egyszinu-egyseges falresz, ablak mellett a legjobb. leulteted, anyuka mondokazik, van kb 3 perced.
kismotorra ulteted, kb fel perc. ez akkor a legtutibb ha nem tud meg se leszallni se elindulni vele.
beleallitod/ulteted egy kosarba, ujabb 2 perc.A lenyeg, hogy kontrollalni kell a helyszint.
ps.: nekunk is nagyon sok olyan kepunk van, ami masnak, mindenfele osszevissza nem mutogatnivalok
de neha igyekszem idot szakitani es csinalni par normalis kepet, sokszor nem csinaltam, meg is bantam.
Itt van nehany gyerekfoto, nagy reszet baromi egyszeru felszerelessel csinaltam (K10D, kitobik), es sok az idegen gyerek.
Szoval ha van konkret kerdes vmelyikrol igyekszem valaszolni. [link] (Azert a sajatom mutatom, mert ezekrol tenyleg tudom, hogyan keszultek.
)ps2: alapvetoen guggolj le, fekudj le totyogo kisgyerek fotozasanal. felulrol nem az igazi. ha megis felulrol ha mar lud legyen kover alapon csinald nagylatoval.

-
máyköl
veterán
Üdv! Egy barátom megkért, hogy menjek át hozzájuk, és csináljak róla pár képet, miközben gitározik. Pár jótanácsot szeretnék kérni, mit,hogyan, miért, hol...!?
-
Cassidey
senior tag
Felkerult egy jo post, 1 light setup:
[link] -
D4rkm4n
őstag
-
Cassidey
senior tag
Ezen konkretan nem tudom, de tenyleg ilyen fenyt ad. Es latod milyen szep a bor texturaja? Ezert hasznaljak beauty fotokhoz. Amugy nem szokas a szembol kiretusalni, legalabbis en mostanaban mindig latom a reklamanyagokban a beauty disht. Meg mindent.

Nekem meg az hianyzik nagyon.. pedig elsonek akartam venni de maskepp alakult. :/
-
sztyui2
őstag
-
sztyui2
őstag
Azért 10 év nem kell hozzá. Aki fotózni kezd, az tisztában van vele, hogy többszázezret kell majd költenie a felszerelésre.
Váznak gyakorlatilag bármilyen DSLR megteszi. Egy fix50, 30ezer ft. Egy Mikrosat stúdiószett (pl. ez) 180 körül van. Szal ha nem gond, hogy nem tudod kivinni a vakukat a szabadba, akkor egy 580EX II meg egy kisebb vaku árából megvan a stúdióvaku szetted. Akkor már csak egy háttér kell:Háttér:15ezer ft, háttértartó 20-30 ezer ft kb.
Így kb kevesebb, mint 400ezerből kjössz. Nem ismerem az anyagi helyzeted, nem is akarok belemenni, de nem biztos, hogy 10 év kell ehhez
Sőt, ha van vázad meg egyebek, akkor meg csak a stúdiószettet kell megvenned. -
j.bravo
addikt
[Cinizmus ON]
És még nem dolgozták meg a liquify-jal 100% szimmetrikusra, és nem retusálták ki a szeméből a beauty dish és a derítőlap tükörképét - azaz még nem címlap-kész a kép
[Cinizmus OFF]
Egyébként nagyon szép.
Szerintem nem kell ide több retus, de ez az én hülyeségem, majd leszokom róla 
Cassidey, mennyi retus lehet az arcán? Létezik hogy ennyire lágy fényt ad a beauty dish (amit ha jól látom még tovább lágyítottak mert még egy szövet is rajta van ami alapból mintha nem lenne), vagy azért van simítás az arcbőrön, csak éppen jófajta?
D4rkm4n: van vakud, úgy tudom
Szóval nem kell a lámpával küzdeni, használhatod a vaksit is. De ahogy Cassidey mondja, egy ablak, elé áttetsző függöny, és hajrá, már csak gyúrni kell 
-
Cassidey
senior tag
-
j.bravo
addikt
Az elsőn olybá tűnik, hogy egyetlen szoftboxot használtak a fotós szemszégéből nézve jobboldalt, a kép javát a modell kidolgozott teste és a póz ereje adja.
A másodiknál, ahol az apuka tartja a kisfiát, mintha egy baromi nagy szoftbox, vagy pedig erősen megvakuzott fehér háttér elé álltak volna be, kissé elfordulva (ezt csak abból gondolom hogy apuka háta ill. a kissrác hasa is kapott némi fényt.) Illetve, lehet hogy a baba hasán illetve apuka bal karján van meg egy kis derítés.
Egyszerű (legalábbis úgy tűnik), de nekem (is) tetsző kép. -
D4rkm4n
őstag
Engem pl. érdekelne, hogy milyen beállításokkal érdemes próbálkozni. Mire kell figyelni, hogyan állítsuk be a modellt? Olyasmikre gondolok, hogy pl. nőket nem illik "alulról" fotózni, mivel felléphet a "double chin" hatás.
Pl. hogyan lehet ilyen vagy ilyen "árnyátékos" egy irányból megvilágított fotót készíteni?
-
Cassidey
senior tag
En nem ismerem, biztosan igazad van. Akkor jo, hogy ilyen sokat irtam.

Csak meglepett BEE, hogy benezel a topicba, felteszel ilyen kaliberu kerdeseket es slussz. Azert meg nem haldoklott a dolog.
Gondolom teszik majd a fiuk a workshopos kepeiket is.ps.: plane nem ertem, ha meg nem is erdekel
de tessek kb osszefoglaltam amit en gondolok errol remelem megfelelo.ps2: makrohoz pedig sztem nem igazan lehet ezt hasonlitani, ott sokkal egyszerubb kategoriak vannak. Tudjuk mi a makro, mi a bogár, meg a virag, olyan nem lesz h egy kicsit bogaras egy kicsit viragos is ez a kep hmm mi ez. Persze biztosan van ott is sok erdekes osszetevo amit en nem ismerek. de mind1 sztem nem ez fog segiteni itt senkin, hanem az egyeni latasmod kialakulasa illetve az adott technikai problemakra adott segitsegek, megoldasok.
-
BEE
addikt
" Tudod olyanokat kerdezel es olyan altalanos dolgokat amikrol sok sok konyvet es cikket irtak mar szerintem, nem tudom komolyan gondoltad e h ezeket itt normalisan meglehet valaszolni. "
Pedig ezeket szerintem itt össze kellene szedni !
Nem miattam, mert nekem ez nem pálya, nem érdekel, de vannak itt akiket
érdekelne.
És ahogyan pl a makrós topikból is kitanulhatóak az alapok,
ezeket itt is érdemes lenne közzétenni.
Szerintem !BEE
-
Cassidey
senior tag
A modellfotozas lenyege: lefotozol egy modellt. Az ember aki a fenykepezogep ele all lesz az aktualis modelled. Lehet oreg-fiatal, szep-csunya.
Bar gondolom arra gondolsz mi annak a lenyege mikor csinos fiatal lanyokat fotozunk? Errol lehetne rengeteget irni..
Kezdjuk egyszeru szetbontassal, de nagyon egyszerusitek, es lehetnek atfedesek!
Fotozhatuk:
- portret: ez lehet beallitott, elkapott pillanat, modellfotozasnal az arckepet (headshot) nevezzuk inkabb portrenak. (Persze ha ebbol kimozdolunk akkor portre lehet egy egesz alakos kep pl emberunket a munkahelyevel egyutt bemutatva.)- glamourt: itt a noi modell noiesseget, szepseget probaljuk bemutatni. Altalaban fehernemuben vagy lenge oltozekben szerepel a modell de ez nem feltetel. Kellem, baj, NŐ.
- aktot: akthoz nyilvan ruha nelkul kell lennie a modellnek. testet mutatunk, formakat, texturakat.

- beautyt: az arcot mutatjuk meg, a bor texturajat (ez nagyon fontos), a sminket. pl ha kinyitsz egy magazin az arckrem es smink hirdetesek mind beauty fotok.
- fashiont: ez altalaban editorial anyag magazinokba. Tevhit, h a ruhakat kell megmutatni. Nyilvan azokat is vmilyen szinten, de pontos megmutatasra ott a lookbook. Hangulatot kell kozvetiteni. Fashion modelleket fotozni akik megfelelnek a mai elvarasoknak. Attol, hogy kilatszik a modell melle meg lehet fashion, sot. Sokat segitene ha atlapoznal nehany kulfoldi magazint vagy nezelodnel neten. Fotozz.hu divat kategoriajaban nincsenek divatfotok mellesleg. Alapszabalyok vannak.. de folyamatosan rugdosva. Ha minosegi kidolgozott anyag akkor barmit csinalhatsz pl fashionben, sztem a legszabadabb es legkreativabb ag. Pl folyamatosan mennek most a direktebbe vakuzott kepek, a bemozdult kepek, oof fokusz kepek. Nem tudok kinyitni ugy egy nagy divatlapot, h ne legyen benne minimum egy cici, de altalaban joval tobbet latok.
Tudod olyanokat kerdezel es olyan altalanos dolgokat amikrol sok sok konyvet es cikket irtak mar szerintem, nem tudom komolyan gondoltad e h ezeket itt normalisan meglehet valaszolni.
-
BEE
addikt
Mi a modell/divat fotózás lényege ?
Mik az elvárások a képekkel szemben ?
Vannak-e alapszabályai ?
Stb...BEE
-
Cassidey
senior tag
Megjottek a kioldoim.
Dejo dejo. Es 2 adom van, maskor nem kell cserelgetni.
-
j.bravo
addikt
D4rkm4n: Kicsit olyan mintha egy csuklya lenne rajta, és a modern kori szerzetes kódexmásolás helyett a gépe előtt ül és kattingat
(persz gondolom az csak árnéky ott mögötte)
A kezére és az egérre/billentyűzetre egy pici fényt adhattál volna talán.sztyui: tök véletlenül végül ugyanilyen ernyőt rendeltem én is, ugyanettől az eladótól. Kíváncsi leszek; remélem nem jön át a fény a fekete oldalán (mintha translucent black-et írtak volna...)
Kösz a linkeket, remélem meg tudom majd nézegetni őket rendesen. Mondjuk első blikkre aknacer flickr oldalán van pár kép amit nem értek... viszont legalább látom, hogy Cinthya Dictator (akit szintén nem értek) nincs egyedül
lehet hogy haladnom kéne a korral...? 
Ja, a világítási ABC fordításában én is részt vettem két fejezet erejéig
Jó móka volt.Jó ez a Haristobald, csak kár hogy nem tudok csigazabálóul

-
D4rkm4n
őstag
Ide is beteszem a legutóbbi portrémat. Kiváncsi vagyok a véleményetekre a megvilágítással kapcsolatban. Elsősorban az arc kontúrjait kívántam kihangsúlyozni.
Ki hogyan csinálta volna?

-
sztyui2
őstag
Pár jó kis videó, melyekből el lehet lesni néhány trükköt. A fotós egyik személyes kedvencem, Aaron Nace, barátnője pedig Rosie Hardy, aki szintén hihetetlenül jó fotós. Érdekesség, hogy flickr-en ismerkedtek meg. Aaron amerikában lakik, Rosie pedig Londonban. Egy ideig minden nap csináltak magukról egy-egy képet és szépen összephotoshoppolták, hogy legalább képen minden nap együtt lehessenek

Aaron szeret inkább stúdióvakukkal dolgozni, Rosie pedig a természetes fényeket részesíti előnyben. Tömören röviden most ennyi.
Aaron-tól 3 behind the scenes videó:
Beauty
Baxter
Torn
A teljes blog itt található. Érdemes végignézni az egészet mert eszméletlenül sokat lehet tanulni tőlük.
Természetesen nagyon sokan ismerhetik már őket, mert flickr-en eléggé népszerűek mindketten. -
sztyui2
őstag
Az a baj mindet láttam már amit linkeltél

De jó ötlet ez az egész. Szerencsére úgy látom van is érdeklődő a témában, szal nagyon úgy látszik nem hal meg a topic rövid időn belül, mint a Raw War.
Egyébként a strobist simán sztem beleférne ebbe a topicba. Nem off-ként, hanem egyben lenne egy strobist topic az emberábrázolással. Szal akár átnevezni a topicot, hogy Emberábrázolás/strobist vagy nemtom
Strobist világítási ABC fordításában egy haverom is részt vett. Amikor kikerült netre, egy délután alatt elolvastam
Én is ajánlom mindenkinek! Sok hasznos kis dolog van benne 
Haristobald pedig szintén alap. Kiss Ákos is sokszor linkelte már a honlapját
Remélem mások számára még újdonság lehet.
Lehet akkor mostmár én is ha ilyeneket olvasok, akkor nem csak elolvasom és továbblépek, hanem be is linkelem ide, hogy más hasznára is váljon
-
kricsi81
senior tag
pár hasznos link, hátha érdekel valakit, hamár így szétoffoljuk a topikot strobistkodással

egy fotós srác, ha visszalapozgattok a blogján, a fotózásokról videók is vannak, esetleg hasznos lehet, nameg csak megnézni is szórakozás

-
kricsi81
senior tag
hát ha már csak el is képzelem, a reflexnek sokkal lágyabb fénye lehet... (meg mondták ismerőseim is, pl derelict mondta, hogy sokkal de sokkal jobb (ö a mikrosattól vette) a reflex mint az áteresztő...
az ezybox ebay-en olcsó, szerintem nézd meg

csak ne úyg keress rá, hogy ezybox, hanem mondjuk így: [link]amúgy meg azt is hallottam, hogy a 100 cm-es reflex jobb, mint azok a "mini" ezyboxok...
a legjobb megoldás, ha veszel egy normál méretű softboxot, csak 1, egy kis rendszer vaku nem biztos hogy elég hozzá, 2, nem túl olcsók...Nem tudom ezt ismeritek-e, de ha softbox barkácsolásra adod a fejed, elég hasznos lesz

[link] -
sztyui2
őstag
A cuccok még mindig nem jöttek meg, de ha majd megjönnek, akkor majd írok tapasztalatokat. Ezeket rendeltem:
Ernyőtartó
Visszaverő ernyő
Diffúzor -
j.bravo
addikt
Jól mondja Cassidey. Rendeltem már az ebayről és tudom használni a keresőt

Van már egy ilyen fajta, amit linkeltél, egy másik eladótól rendeltem de ugyanez a dizájn (meg Ropié is, ugye).
Kíváncsi lettem volna milyet választottatok (mármint sztyui választására is) (rendeltem pár perce egy másik fajtát, kíváncsi vagyok milyen lesz élőben).Főleg a reflexernyő érdekel egyébként, abból is rendeltem - egyelőre - egyet, megnézni milyen, miben és mennyiben ad más fényt mint a meglévő áteresztő ernyő.
Bár, az ottani képeket elnézve, elég nagy szórás lehet egy-egy különböző gyártmányú ernyő anyagminőségében, felületkiképzésében - és ebből adódóan valószínűleg a fényében is.A vége lehet hogy az lesz hogy építek egy szoftboxot
(a legjobb persze az Ezybox lenne de meg se mertem nézni, mibe kerül) -
kricsi81
senior tag
jó gondoltam, de ha rákeres kidob egy csomót, és mivel még (ugye eredetileg nem tőlem kérdezte) nem érkezett meg a cucc nem sok mindent tudna róla mondani sztyui
........amúgy amiről az előbb mondtam, hogy ma jött meg, az ilyen:
[link](bocsi, nem 4700 volt, hanem 3800
). 18-án rendeltem.
teljesen jó a cuccos... -
kricsi81
senior tag
nekem ma jött meg az ernyő tartó, két db 4700 forinért
(és picit jobb is mint Ropié, mert a vakutalpat szorító csavar kicsitt nagyobb, tehát könyebb beszorítani)
még várom az ernyőt, a vakut, a kábelt, a hot shoe-t...
a vakut már majdnem egy hónapja rendeltem, asszem Thaiföldről jön
-
*Ropi*
félisten
Az én kioldóim 2,5 hónap után jöttek meg...Először elküldték, lenyúlta a posta. A magyar vámhivatalig lekövethető volt, onnantól nyoma veszett...Amikor szóltunk, hogy nem érkezett meg és Shrekné újraküldte (Fionának hívják az ügyintézőt a Phottixnál
), akkor érdekes módon 1,5 hét alatt a kezemben volt. 
-
sztyui2
őstag
Nekem legutóbb a rádiós kioldó két hét alatt megjött. Ha két hetet számolok, akkor pont holnap kéne megjönnie az én cuccomnak:
Ernyőtartó+ezüst visszaverő ernyő+sto-fen-szerű diffúzor 3 színben
Viszont valakitől hallottam, hogy extrém esetben akár 30munkanap is lehet, mire ideér. Az azért elég sok
-
sztyui2
őstag
Jó, hogy megtaláltam ezt a topicot, már régóta kellett volna egy ilyen

Én most rendeltem ernyőtartót és ezüst visszaverő ernyőt ebay-ről. Vakuállvány és Fehér áteresztő ernyő már van. Vaku egy 430EX, szal ha megjön az ernyőtartó, akkor én is rányomulok az emberábrázolásra meg az egész strobistra
-
Cassidey
senior tag
Jobb lenne ha nem lenne ott az arnyek termeszetesen.
De ilyesmire inkabb probalj meg fotozaskor figyelni mert sztem utolag tul nagy melo az ilyen.
Am en pont ilyenkor segitek a dolgon szivfajdalom nelkul, pl ha vekony am a modell karja de benan tartja es vastagnak latszik.. Nyilvan ha megeri a kep mas miatt a faradtsagot.
-
j.bravo
addikt
Nem zavaró az árnyék a bal vállon? Mondjuk inkább kicsiben tűnik fel.
Cici: szólni kellett volna neki hogy húzza ki magát jobban, mert az van neki elég
(utána szerintem szóltam is csak az a kép már más miatt lett más) Lehet hogy nem kellett volna levágni de a felsőben a merevítő miatt fura ráncok keleteztek, így jobbnak ítéltem. -
kricsi81
senior tag
-
j.bravo
addikt
Azonkívül, hogy most vettem észre hogy az egyik válla lejjebb van mint a másik (vágnátok, nyaklánc ide vagy oda? Vagy vágnátok és vesszen a nyaklánc maradéka (retus) ?), mit szóltok hozzá?
[ Módosította: KTTech ]
-
*Ropi*
félisten
Kinek van meg magyarul a "Topmodell leszek (America's Next Top Model)" összes (12) évadja, plusz a 13.-ból a kijött részek? Vagy valami ötlet, hogy honnan? Angolul meg tudnám szerezni, de kifejezetten a magyar kéne.

-
kricsi81
senior tag
ez se gyenge:
[link]

-
*Ropi*
félisten
-
kricsi81
senior tag
Már rég találtam ezt a kis "program" szerűséget, de most akadt a kezem ügyébe. Modellfotózásnál ha setupot akarunk mutatni, nagyon hasznos!
-
kricsi81
senior tag
persze persze tudom hogy annál lágyabb minél nagyobb, ezt tudom, csak viccnek szántam hogy "nem a méret a lényeg"
vagy nem tettem elég ugráló smile-t a mondat végére?

-
KTTech
veterán
De, a méret a lényeg. Pontosabban a fényt adó felület mérete, ami viszont a mérettől függ... Alapból abból kell kiindulni, hogy közel kell vinni a célponthoz, tehát a kis méret = kemény fény. A reflektív ernyő ez esetben kemény tud lenni... az áteresztő nem annyira (lásd McNally videó, igaz ott nem ernyőt használ, hanem egy nagy lapot, amit 3 vagy 4 vakuval világít meg).
-
KTTech
veterán
Ja, viszont a kis softboxnál jobb az ernyő
Mármint a rendszervakura tehető kis méretű softboxnál.Alapvetően a méret a lényeg ez esetben: minél nagyobb a felület, annál lágyabb fény érhető el vele (egyébként ez nem feltétlenül jó dolog). Meg lehet nézni pl. McNally Nikonos bemutatóját, direkt világítást használ, és mégis tökéletes a kép. Az meg alap, hogy a fényforrás a lehető legközelebb legyen a fotózandó alanyhoz (keresőben belelóg a képbe, akkor vissza 5cm és jó
) -
KTTech
veterán
Ha igazán lágy fényt akarsz, akkor softbox a nyerő...
Én is olyan ernyőket használok, mint Ropi (együtt szoktuk rendelni), de a legnehezebb az, hogy az egész felületét megvilágítsa a vaku. Lassan eljutok odáig, hogy 1 ernyőbe legalább 2 vakut kéne rakni, de inkább 3-at, hogy egyenletes fényt adjon. A mostani felállás: vaku legnagyobb látószögön - a kiegészítő fresnel lappal, tehát 24mm környékén, és így az ernyő felületének kb. 70%-át is kivilágítja, persze baromira leesik a vakuteljesítmény, és a lehető legtávolabb kell rakni a vakut az ernyő felületétől.
-
kricsi81
senior tag
abban tudtok segíteni, hogy ha egy sima vakut rárakok egy különálló kis vakupapucsra, amin van szinkron csati, és a kioldón is van (phottix pt-04 II, itt megnézhetitek)
akkor egy ilyen kábellel kell összekötnöm?
illetve ha a vakun van szinkron csati, akkor ugyanilyen kábel kell?köszi
-
Mercutio_
félisten
"ti milyen könyveket olvastok?"
MAGUS - Bíborgyöngyök II. (Ármányok és álcák)
Egyébként elkezdtem a strobis-os pdf-et, de aztán félbemaradt
pillanatnyilag nincs keret vakura (illetve egy Nikon SB-24-en töröm a fejem, de tudni kellene mennyire korlátoz az, hogy mind az iso-t, mint a látószöget manuálisan kell állítani mivel Pentaxon használnám) és tudom magamról, hogy ha nincs ott az eszköz, amin ~rögtön ki tudom a gyakorlatban próbálni amit olvastam, akkor nem vésődik be az ismeret 
-
KTTech
veterán
Nézzük csak: 2x300Ws digitális fej, mindkettő 60x90-es Softboxal, Canon 550EX, Metz 58AF1 rendszervakuk, 3 db ernyő (áteresztő), állványok, állványsúlyok, manuális vakukioldók (módosított Phottix Tetra) egyelőre ezek vannak nekem. Jön hozzá egy boom, ami még tervben van, valamint van kb. 20 féle hátterem, igaz az vidéken, nem ahol a többi cucc van, nem a mobil fajtából. A rendszervakuhoz van Lumiquest Softboxom, Demb Flash Pro Diffuserem, színezőfóliáim.
Kezdetnek elég, de nem sok ez a cucc... kellene még pár fej, nagyobb teljesítményű (600-1200Ws-es, kültéri használatra), illetve saját akkuval rendelkező fejegységek opcióként, hogy ne kelljen aggregáttal és szünetmentessel szórakozni, visszaverő ernyők (arany és ezüst), fóliák a stúdióvakukra, snoot, méhsejtrács... szóval elég kevés még ami van.
-
kricsi81
senior tag
Ti milyen világítási cuccokat használtok ember fotózáshoz?
Illetve milyen könyveket olvastatok, ami ember fotóval kapcsolatos, és ajánljátok?
Én most olvasom John Freeman A portré című könyvét. Elég vegyesek a gondolataim... látszik hogy nem mai kiadás, még jórészt a filmes fotózással foglalkozik, ami alapból nem is olyan nagy baj, de pl szinte az összes kép nem túl éles, nameg elég sok van ami nem is tetszik...most a Sefcsik-Hefelle féle "fényképészet" könyvet szeretném beszerezni. Jó hosszú, 400 oldalas

ti milyen könyveket olvastok?
-
kricsi81
senior tag
Engem mostanában egyre jobban érdekel a modell/portré fotózás...
Pár napja ütöttem le egy SB-80DX-es vakut eBay-en, az SB-600-am mellé. Aztán veszek még hozzájuk 2 állványt, 2 vaku-ernyő tartót, 2 fehér reflex ernyőt, 1adós 2 vevős Phottix PT-04 II-es rádiós kioldót, és színes fóliákat. Kezdésnek szerintem egész jó, ezzel már egész jó dolgokat lehet művelni...
Egyik nap jött meg a 4GB-os Sandisk Ducati Editionos kártyám (7000-ért vettem újan, díszdobozosan
), úgyhogy így már összesen lesz 6GB-m, tehát nem kell aggódnom a hely miatt sem...Továbbá tervbe van véve, hogy szinte minden hétvégén fotóznék modelleket, mindig mást. A tesómnak van sok szép lány ismerőse, első körben rájuk gondoltam. Aztán majd meglátjuk hogy megy...
Egyre jobban tetszik ez a strobist-os dolog, ami ugyebár nem is árt a modellfotóhoz...
Most épp búlyom a Strobist világítási ABC-t
Amivel kicsit gondban vagyok, az a koncepciók, ahogy azt beszéltük is a talis topikban. Bár most van 2-3 olyan ötletem, amit kb jónak is tartok, és meg is valósítható, úgyhogy most ezen dolgozom

-
Cassidey
senior tag
Az utóbbi időben gyakran előkerült ez a téma, ezért úgy gondolom megér egy szakmai topicot. Ide jöhet minden ami emberábrázolással kapcsolatos, portré, divat, akt, glamour, és minden ami ehhez tartozik a vilagitástól kezdve a pszichológiáig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 150 Ciklus - 92% akku - 1 év gari -
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Eladó Samsung Galaxy Tab A7 3/32GB / 12 hónap jótállás / AJÁNDÉK TOK!
- BASEUS Compact Quick Charger 2xUSB USB-C PD 3A 30W fekete
- Apple iPhone 15 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
! Ma már nem de holnap megnézem.
Clone stamp, brushok, baromi precizen, jol belenagyitva.. Lynda.com-os oktatovideokat ajanlom ujfent. Persze kell ra idot szakitani, mert a profi is kb 40 percet retusal egy fotot, vegig kell nezni nem is egyszer, feldolgozni az informaciokat, aztan megprobalni utanacsinalni. En ennyire azert nem vagyok preciz, nem a Vogue-nak fotozom.

Chapel pesti, fotozni jon.

Csak nálunk van ilyen sóherség.
A végeredményekkel pedig jelentkezem minél hamarabb!