- iPhone topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
🔦Üdvözöllek!🔦
A topik elsősorban az elemlámpákról, fejlámpákról, akkukról és a velük kapcsolatos technikai és tapasztalati beszélgetésről szól.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sarajhvh #71268 üzenetére
Most meg 1 fázis kimaradt az utcánkban. Kb a zivatar végett. Amilyen szerencsém van, pont a világítás van rákapcsolva a konténerben. Minden más üzemel. Most fejeztük be a kb 200 m² gipszkartonlap pakolását. Emeletről a pincébe. Acebeam H40 fejlámpámmal a homlokomon.
Hát igen. A kertben sincs világítás. Ha WC -re, konyhába (garázsba) szeretnék menni, vagy csak a kaput szeretném ellenőrizni, 5 perc át a kerten, udvaron, és 5 perc vissza a konténerhez. Az utóbbi kb másfél évben jobban be vannak fogva a lámpáim. Hát igen. Más mint a házban (lakásban) lakni.
Remélem, idén visszakerülünk a házba, és a lámpáim akkor már normál használatban lesznek.
-
FBLLMAG
senior tag
Akit érdekel.
Már 1 ideje szervezzük KOMÁROMBA LÁMPA TALÁLKOZÓT. Péntek, 10.6.2022 estére. Aki akar, eljöhet, csatlakozhat hozzánk. Elhozhatjátok a kis (nagyobb) kedvenceket. GPS kordináták (47.7792041384042, 18.121101346030066). Lehet próbálni, tesztelni.
CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE! -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #71239 üzenetére
Akkor ott van WestBam bejegyzésében a Convoy S2+ XPL leddel. Az úgy néz ki, ahogy szeretnéd. Lehet, hogy rossz akku került bele, mikor mértem. A hatásfok így is úgy is borzasztó. És a fényerő, fényáram is beesik előbb, vagy utóbb. És végeredményben nincs vele gond. Akkucsere és kész. Csak gyakrabban kell az akkut cserélni. Nekem 8 EUR körüli áron jött ki a lámpa, tetszik is, csak túrázni nem mennék vele.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tartarus #71233 üzenetére
A Convoy a 10% -on 97,5 lm/W hatásfokkal rendelkezik, míg az Olight azon a 143 lm fokozatán 169 lm/W hatásfokkal. Vagyis, kb 70% -kal jobban teljesít az Olight. De a Fenix is tud 170 - 180 lm/W hatásfokot.
Évek óta erről szólt a vita. Feleslegesen. Nem ez a lényeg.
- Ház körül, otthon, mindegy, hogy mennyi ideig világít a lámpa. Akkut cserélsz (esetleg felteszed töltőre) és kész. Csupán enyhe kényelmetlenség.
- Másabb a helyzet, ha pár várossal arrébb történik meg, hogy lemerül az akku. Ilyenkor jól jön, ha lehet elemet cserélni.
- Még bonyolultabb a helyzet, ha a civilizációtól távol történik meg az akku lemerülése. Ahol nincs semmi.A legtöbben azt nézik, hogy az adott fokozaton hány órát üzemel. Pedig nem csak az a fokozat lesz használva. A magasabb fokozatok gyorsabban merítik a lámpát. Ezért történhet meg az, hogy ténylegesen, csak a 25% - 30% üzemidejét lehet kihasználni a lámpának.
Én már inkább a lmóra -át nézem, a hatásfok mellett. És ha van 3 használt fokozat (50, 12, 2 óra üzemidővel) akkor az átlagát lesem (ebben az esetben 21 óra 20 perc).
És rengetegszer olvastam, hogy 1 fajta táppal rendelkező lámpa legyen nálunk. Más esetben meg pont az ellenkezőjét olvastam.
Tartalék akku, ha kell. Bár én nem szeretem a sötétben cserélni az akkut.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Tartarus #71223 üzenetére
Köszönöm szépen.
Nem az egyenes görbére vagyok ráálva, hanem arra, hogy használom a lámpát, és egyszer csak nem elég a fénye az adott távon.
A szem kompenzál. Ez igaz. 10, 20, ..., 50 lux vagy 100, 200, .., 500 lux tényleg mindegy. Kb ugyanolyan fényesnek tűnik. 1, 2, ..., 5 lux tartományban viszont már látjuk a különbséget. Ez kb 50 - 100 m távolságnál jön elő leggyakrabban, a 10000 cd körüli lámpáknál. De pl a Wuben E05 esetében 20 m távon is érzékeltem már. Az akku merülésével beesett a fényerő, így haloványabban világította meg az adott dolgot.
A házban még mindig nincs világítás. Redőnyök is félig lehúzva. A télen már 5 órakor sötét volt, a pincében most is 7 óra fele sötétedik. 3 - 4 órát bír a lámpa kb 400 lm fokozaton (mert az 50 lm gyenge). A szórt fény számít a beltérben. A falban lévő nyílásba, ablakpatkára szokta letenni, betenni a lámpát. Az 50 lm kb 25 cd szórt fényt jelent, 5 m távolságból 1 lux, 4 m távolságból 1.5 lux, 3 m távolságból kb 3 lux fényesség. (A Maglite esetében az 50 lm kb 60 cd szórt fényt, 5m -ről 2.5 lux, 4 m -ről 4 lux, 3 m -ről kb 6 lux). Ezért használta inkább a 400 lm fokozatot a Convoy esetében, ami persze fényesebb. Hozta a lámpát, és "Alíg használtam és lemerült" szokta mondani. Visszaadta pár töltés után a Convoy -t, inkább a régebben kapott Maglite lámpáját használta.
Az esti közlekedésre a kertben a Convoy már bevált. Más használja jelenleg.
A Wuben E05 lámpámmal meg a kertben van gondom. Mikor beesik a fénye. 20 - 30 m (nem 50 - 70 m -ről) távra egyszercsak nem látok el. Pedig félig van még az akku töltöttségi szintje.
Eddig is használva voltak a lámpák, de az utóbbi több mint 1 évben fokozott használatban vannak. Más lámpáknál is szereztem pozitív és negatív tapasztalatokat. A Nitecore MH10S kapcsolója pl nehezen megtalálható a sötétben. A Nitecore NU25 pakolásra nem a legjobb választás (a Ledlenser MH5 viszont bevált). És így tovább.
-
FBLLMAG
senior tag
Mert inkább a Fenix PD35 V3.0 lámpát vettem SFT40 leddel. A Fenix mindig is stabil kimenettel rendelkezett.
És mint írtam, a Convoy S2+ (XPL) lámpámat adtam kölcsön. Ez van meg, ezt mértem le, meg.
Az öcskös meg a régebbi 245 lm -es Maglite MINI 2AA PRO+ (XPG) lámpámat kapta meg. Ezt használja. Nekem már a 351 lm -es (XP-G2) van meg.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Gargouille #71212 üzenetére
Meg nem csak a fényerő (cd), hanem a fényáram (lm) is csökken az akku merülésével. A Convoy esetében.
A középső fénykör (hot spot), szemre, kb ugyanolyan átmérőjű.A Maglite meg állítható, fókuszálható. A tükör ledhez való helyzetét lehet állítani. A szórt fény (spill) fényesége is változik, ahogy a hot spot is. Mivel a Maglite szórt fénye szűkebb, a legfényesebb állapotában, fényesebb mint a Convoy szélesebb szórt fényének fénye.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Gargouille #71212 üzenetére
Írhattam volna Armytek Viking PRO, Prime C2 PRO, Nitecore MH10S vagy más lámpámat. Azok flood lámpák. A Convoy S2+ XPL leddel már nem annyira flood lámpa.
-
FBLLMAG
senior tag
"Maglite a magas fokozatán nem forrósodik, míg a Convoy S2+ lámpát ha letette, nem tudja megfogni pár perc után
A meglályt nem világít, tehát nincs mitől melegednie."Hát TE a lm fényáramot nézed, én meg azt, hogy mit látok pl 50 m távolságból. TE eldobod a lámpát, én meg még mindig jól látok ezen a távon. A félig merült akkuval meg alapból gyengébb a Convoy mint a Maglite, ami még mindig tudja a max távot.
"Gyertyaként a MINI 2AA PRO+ a természetben is használható, míg a Convoy diffúzor hiányában nem
Bármit használhatsz úgy, csak egy 50 centes műanyagdarab kell hozzá. Ha kivonjuk a convoy árát a csodalámpáéból, marad még rá vagy 10k forintod. Abból csak kifér, nem?"
Hát nem. Mert távol a civilizációtól, a hegyekben, remélem, hogy nem találsz műanyagot. Mikor hirtelen elhatározásból mentetek sütögetni. Otthon meg diffúzor, lámpás minden van áramkimaradás esetére, de ha nem lenne, akkor sem kell sötétben keresgélni, hiszen ezt is megoldja.
"Hol van az az átkozott hővédelem?
Tíz dolcsiba nem fért bele ezer éve, amikor a piacra dobták."2011 -ben dobták ki a Maglite MINI 2AA PRO+ XP-G változatát. 245 lm, 5600 cd. Ekkor milyen adatokkal is rendelkezett a Convoy S2+?
-
FBLLMAG
senior tag
Az a milliószor inkább lámpa, miért forrósodik, miért nem világít olyan messzire fél óra használat után? Hol a tok hozzá, hogy ne a zsebem mélyén kelljen hordanom (ami nekem kényelmetlen). Bőrtok jó lenne hozzá, amiből kirántom. Ja, hogy ilyen nincs, csak gyöngyvászontok ami emelné az árát. És hol a klipsz róla? Ja hogy ez is pénz. Hol az akku, a töltő? Hol vannak a filterek? A gurulást megakadályozó tartozék, ha már a test nem lett így kialakítva. És a 10 év garancia, ha esetleg meghibásodna? Nekem a régebbi 245 lm -os Maglite MINI 2AA PRO+ (XP-G ledes) verzió már 10 éve húzza. Ez a régebbi is 5000+ cd -át tud. Mutass 10 éves Convoy S2+ lámpát, ha kérhetlek. És az még mindig ugyanúgy használható? (Mint írtam, az enyémét az öcskös használja, miután a Convoy -t visszaadta, mert túl gyorsan merül.)
XM-L2 leddel a Convoy M1 a 400 lm középső fokozatán ezt produkálta (ami kb 8000 cd induláskor):
-
FBLLMAG
senior tag
Nekem van Convoy S2+ és Maglite MINI 2AA PRO+ lámpám is. És neked?
A Convoy S2+ 50 lm fokozaton ezt produkálja 18650 -es akkuval:
Ha a magasabb fokozatokat is használod, még gyorsabban merül.
És ezt a Maglite MINI 2AA PRO+ 2 db fehér ENELOOP akkuval, alacsony fokozaton:
És a Maglite a magas fokozatán nem forrósodik, míg a Convoy S2+ lámpát ha letette, nem tudja megfogni pár perc után. Hol van az az átkozott hővédelem? És szemre az XPL ledes S2+ nem világít messzebbre. Pláne ha már merült az akku. Gyertyaként a MINI 2AA PRO+ a természetben is használható, míg a Convoy diffúzor hiányában nem.
-
FBLLMAG
senior tag
A Maglite MINI 2AA PRO+ nem eldobható lámpa (bár ha azt szeretnéd ...). 2x AA -s lámpa, 2 db NiMh Eneloop akkuval használom én is. 8000+ cd a fényereje, miközben nem forrósodik. Alacsony fokozaton pedig több mint 20 órán keresztül bírja. Fokozatot a giroszkópos vezérlés segíti váltani. Vagyis, ha lefele irányítod a lámpát, az alacsony fokozaton indul, minden más esetben max -on. A fejét levéve gyertyaként is használható. Akár a természetben is. Nekem bőrtok is van hozzá, ahonnan azonnal előkapható, előhúzható. Nincs mi elromoljon rajta. Öntisztító szerkezete van. Faék egyszerű a kezelése.
14000 Ft -ot azért megér.
Nálunk az öcskös inkább ezt használja. A Convoy S2+ túl gyorsan merült neki.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
papucsiga #71181 üzenetére
Most árul a FB -on, 14000 Ft -ért, Maglite MINI 2AA PRO -t az egyik tag. Mármint, ha érdekel.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Ereshkigal #71197 üzenetére
Engem most az EagTac D3A, D25C lepett meg. 60 g alatti tömegükkel elég sokoldalúak. Megerősített tok is járt hozzájuk. Az OP refi csodákat művel.
Napi szinten a D3A mellé az Armytek Prime A1 PRO van az oldalamon és az Acebeam Rider RX (vagy Zebralight SC5W) a zsebben. Mert hát 1 lámpa nem elég.
Otthon, ill. jelenleg a konténerben, pár másik lámpám van befogva, készenlétben. Az Armytek Tiara A1 PRO, Prime A2 PRO a bútorok közötti teret világítja be napi 24 órában. A sarokban a Fenix E12 -es lóg, cipőfelhúzásra. Az asztal mellé, fölé kemping diffúzort lógattam, amibe a Fenix LD12, LD22 fér bele (a 2015 -ös és a V2 is). Mellém, az ágy mellé, az éjjel is látható lámpák kerültek. Olight S2A, EagTac D25C, valamint olyan, ami aktívan jelzi helyzetét (pl. Nitecore MT20A), de nem foglal sok helyet.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Ereshkigal #71191 üzenetére
Ez is attól függ, mire szeretnéd használni. Tényleg nagyjából hasonló fényárammal dolgoznak.
- Esténként, ha nem szeretnéd, hogy a lámpa fénye kiégesse ébredéskor a szemed > a PD35 V3 a jobb választás
- Ha sokat sétálsz esténként > a PD36R a jobb választás (sétára kellemesebb is a fénye)
- Távolabbra a PD35 V3 világít, és stabilan nyomja a 10000+ cd fényerőt
- A PD36R rászúrható az USB -re, (a PD35 V3 esetében szét kell csavarni a lámpát)Na mit választasz?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Ereshkigal #71185 üzenetére
Nekem a PD35 V3 lett meg. Kb ugyanaz. A tokja kicsit gyengébb. De használható. Az oldalsó kapcsolója gyorsabban megtalálható mint a MH12S esetében. Nekem az alacsonyabb eco, magasabb fényerő számított.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
stellaz #71180 üzenetére
14500, 16340, 18350 akkuk is léteznek USB töltéssel. Nincs szükséged töltőre.
Oldalkapcsolós lámpák Armytek Prime A1 PRO, C1 PRO, Olight S1A, Wuben E05, Zebralight SC53W (mostanában nehezebb beszerezni), Sofirn SC21, SP10 V3. De van hátsó + oldalkapcsolós is. Thrunite Archer 1A V3, Nitecore MT10A, MT10C. Anduril -t használó lámpák is szóba jöhetnek. Biztos, hogy mások is tudnának ajánlani.
Talán a Sofirn lenne a legolcsóbb vétel.
-
FBLLMAG
senior tag
Az Olight Baton pl kihagyja az alap sorozatból a holdfényt, de azonnal be lehet kapcsolni ezen a fokozaton. Az Acebeam is hasonlóképpen üzemel. Az EagTac D25 sorozatánál ki - be kapcsolható a holdfény. A Zebralight meg úgy működik ahogy akarom.
Szóval, lehet válogatni, mikor mire van szükségem.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
stellaz #71166 üzenetére
Attól függ. Mire szeretnéd használni.
Ha éjjel felkeltél, mert kiszáradt a szád > jobb a 3 lux alatt gondolkodni, vagyis minnél alacsonyabb fényáram (0,15 lm; 0,2 lm; 0,3 lm inkább). Az ilyen fényáramnál nem ébred fel a szervezet, hamarabb visszaalszol.
Ha tartalék fényben, vészfényben gondolkodol, akkor az 5 lm szerintem a minimum. Már használható a Fenix fénye. De inkább a 10 lm -re szavazok.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #71131 üzenetére
Ne azt vedd, hogy 2x fényesebb, vagy 2x több fényáram jön ki belőle. Inkább több apróság.
- jobb hatásfok
- nem melegszik annyira fel a feje
- jár hozzá klipsz, tok, akku, ..., +csomagolás
- igen az a fránya garancia is
- a vezérlés az szubjektív, de nekem ez is számít
- a legtöbb esetben jobban bírják a kiképzést a márkásabbak
- és hát a fényükben is van különbség. Gyakran az alacsonyabb fokozat is jobban használható a drágább lámpáknálAz AA / AAA -sakról már rengeteget írtam
Ha egyszer összefutunk, meglesheted a 9 db -os Armytek lámpa készletemet.
-
FBLLMAG
senior tag
A nevesebb gyártóknál nagyon kezdenek elválni a lámpák. Az EDC az edc, a taktikai az taktikai, és így tovább. Megértem, hogy a taktikai, kültéri lámpáknál nincs szükség holdfényre. Minek az, nem nagyon lehet vele látni. Az EDC lámpáknál sem mindig van rá szükség, mivel inkább látni kell. 18650, 21700 -as lámpáknál emelkednek az alsó fényáramok. Az apróbb lámpáknál marad meg a holdfény. A spot / spill arány is a háttérbe szorult. Ezt is értem, mert közelre meg ott vannak a fejlámpák.
Megmenteni, az apróbb zseblámpák, AA -s lámpák próbálják a helyzetet. Ezek lövik be magukat a 2 tábor közé. Nekem most, napokban, érkezett meg pár lámpám. EagTac D25C Ti, D3A, Fenix LD22 V2.0. A 2 Eagletac lámpámnak a kapcsolója foszforeszkál, azonnal észrevenni a sötétben. Vagy kikapcsolható a memóriája, vagy beállítható, hogy milyen fokozaton induljon. A holdfény fokozat szintje is programozható, ki / be kapcsolható. A fej behúzásával meg a legmagasabb fokozat indul. Ti test, hogy többet bírjon. De megerősített tok is járt hozzájuk. Rendkívül könnyűk. A Fenix LD22 V2 is. 95 g akkuval együtt. És ennél is lecsökkentették 2 lm -ra az eco fokozatot. A fényerő viszont emelkedik. A Fenix esetében túllépte a 10000 cd -t. Többen esti sétára használják ezeket. Ebben az esetben is megmaradt a kellemes fény. Ez valahogy a hagyományos Li-Ion -os lámpákból kiesett, kimaradt.
Az Armytek Prime C2 PRO lámpámat otthon kellett tuningolnom, hogy kellemes legyen a fénye számomra. Miért? Mi történik a gyártókkal? Ezt nem bírom felfogni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Lacerta #71101 üzenetére
Árképzés - Ha nem a D3A -t, hanem az egyszerűbb D25A -t, az ára kb megegyezik a Wuben E05 árával. Igaz, ehhez nem jár az a diffúzor, de cserébe tok igen. A D25 sorozat már 2011 tájától fokozatos fejlesztés alatt áll. Nem hip - hop jött a gyártó elő ezekkel a lámpákkal. És még van jó pár érdekes termékük. Az EagTac DX30LC2-SR pl akár 20000 cd -ra is képes, de ott a másik led is a szórt fény végett.
-
FBLLMAG
senior tag
Csodálkozok, hogy az Eagletac ennyire nem ismert. Elég sok fajta lámpája van. Ledeket is ki lehet választani. Ez a D3A Clicky is elég kicsi, átgondolt tervezésű. Ténylegesen EDC -re készült. Megerősített, megemelt tok is jár hozzá. A kapcsolója fluoreszkál. OP refivel ellátva. A holdfény / eco fokozat és az alacsony fokozat beállítható. A memória is ki / be kapcsolható. Több fajta, rejtett villogó funkcióval rendelkezik (ha szükséges lenne). Rendkívül egyszerű a kezelése, és ennél is azonnal látni, hogy hova állítottam a lámpát. Ennél a D3A -nál a NiMh akkura adták meg a paramétereket, de 14500 -as akkut is képes használni.
-
FBLLMAG
senior tag
Köszönjük a pontos leírást. Már csak a lux fényintenzitás hiányzik.
A megvilágítás az adott területre eső fényáram mértékegysége. A fényáram (mértékegysége lumen) elképzelhető úgy, mint a jelen lévő látható fény összege; a megvilágítás pedig, mint az adott területre eső fényáram intenzitása. Egy lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram 1 négyzetméteren létrehoz:
Egy adott mennyiségű fény nagyobb területen elosztva halványabban fogja azt megvilágítani, azaz a megvilágítás mértéke fordítottan arányos a terület nagyságával.
Példák Megvilágítás Megvilágított felület:
10−4 lux Holdtalan, borús éjszakai égbolt (csillagfény)
0,002 lux Holdtalan, tiszta éjszakai égbolt
0,27–1,0 lux Telihold egy tiszta éjszakán
3 lux A színérzékelés határa Polgári szürkület kezdete tiszta égbolt esetén
50 lux Család nappalijának megvilágítása
80 lux Irodaépület folyosójának/mosdójának világítása
100 lux Nagyon sötét, beborult nappali égbolt
320–500 lux Irodai megvilágítás
400 lux Napfelkelte, vagy napnyugta tiszta időben
1000 lux Borult égbolt; tipikus TV stúdió megvilágítása
10 000–25 000 lux Teljes napsütés (nem közvetlen)
32 000–130 000 lux Közvetlen napfény -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Chris Kiki #71082 üzenetére
Lm > fényáram
Cd > fényerő
Lux > fényintenzitás > végeredményben ez számítIgen, igazad van. A hangya tényleg elfér a zsebemben. 5 percig meg is van még a fényerő (hatótáv). 20 percnél a fele, 50 perc után meg semmi. Nem világít. Sötét lesz. A másik dolog, hogy 100 m távon kb 2 m fénykörrel világít. Szórt fény nélkül. Szuper. Maradok inkább a nagyobb Acebeam L17 lámpámnál.
A Nitecore 12 órán keresztül (nem 5 perc) nyomja a 90000 cd -át. Kb 2,5x szélesebb fénykörrel. (És szórt fénye is van). A 2,5x nagyobb átmérő meg mit jelent? 200 m távról 4 m fénykör szemben a 10 m fénykörrel. Ugyanolyan fényintenzitással megvilágítva.
A 90000 cd fényerő pedig az jelenti, hogy 10 lux fényintenzitással világítja meg a 95 m távolságban lévő tárgyakat. A 20000 cd -ás lámpáknál, ebből a távolságból, a tárgyak színe elveszik. A sötét tárgyak összemosódnak.
A lm fényáram is számít. A lm/W hatásfok segítségével a fogyasztásra, üzemidőre lehet következtetni, a cd/lm segítségével a hatótávra, lm/cd a megvilágított felület méretére mutat rá.
Nagyobb nyílt területek átvizsgálása azért nem 5 perc alatt ér végett. Tovább tart. 40 ha szántó gyors átnézése kb 1 órát vesz igénybe az említett Nitecorral.
És abba bele sem bonyolódok, hogy mit is látunk. Mindenki letesztelheti magát.
Szóval számít a fényerő, fényáram, és az idő is.
-
FBLLMAG
senior tag
1 - másfél óráig bírják a zsebben elférő lámpák. És a zsebben nem nagyon férnek el olyan lámpák amik a 800 lm fényáramból hozzák ki a 90000 cd fényerőt. Pláne ami 500000+ cd fényerőt is tud percekig, még kevésbé fér a zsebedbe. Ez 20000 cd fényerővel kezd. A legtöbb zsebrevaló lámpánál ez a max fényerő. Fénye az Astrolux FT03 -ra hasonlít. Szúró fénye van. Mutatja a hátralevő üzemidőt is. A fokozatmentes állítás, gyertyafény, villámlás, nem ezekbe lett kitalálva. Fokozatmentes állítása a SRT sorozatnak volt, még az Anduril előtt.
Mint írtam, kereső lámpa profiknak.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #71068 üzenetére
Csillagozva van. És a magas fokozat is. Az apróbetűs részt nem olvastad.
4 perc után kb 45% -ra vesz vissza, 20 percnél picit 10% felett világít. Azért 4 perc után 200000+ cd még mindig szép. Negyed órán keresztül ezzel a fényerővel, megvannak a csellengők a határban.
Kb 800 lm középső fokozata a stabil, 10+ órán keresztül. 8 db 18650 akkuból. És az ehhez tartozó fényerő is tisztességes.
Határőr, vagy vadász vagy? Esetleg több 100 Ha -ron gazdálkodol?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #71053 üzenetére
Villogó funkciók > 3 kattintás
Dupla kattintásokkal lépegetsz az almenüben, amíg el nem érsz a hőmérséklet ellenőrzéshez.4x kattintás az Anduril 1 esetében és 6x gyors +hosszú gombnyomás az Anduril 2 esetében.
1 villanás a hőfok beállításhoz (kattingatod a hőfokot)
2 villanás a lámpa hőfokvédelmének beállításához (kattingatod a 30 °C feletti hőfokot)Szerintem egyszerű voltam. Az Anduril, Narsil-M ami nem egyszerű, vagy ott a sok kattingatás.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
z123456z #71051 üzenetére
Anduril 1 vagy Anduril 2? A 3 kattintás a villogó funkciók. Itt több dolog is megtalálható. Az a lényeg, hogy a hőmérséklet kijelzésre kell beállítanod dupla kattintásokkal. Az Anduril 1 esetében ekkor 4 kattintással állítod a hőmérsékletet. 1 villanással a lámpa (szoba) hőmérsékletét, 2 villanásnál, hogy mikor szabályozzon le (30 + x °C). Az Anduril2 esetében 6 gyors + hosszú kapcsolás. És amig tartod, villanik. 1 villanás, 2 villanás. És kattintgatod itt is a hőfokot.
-
FBLLMAG
senior tag
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sarajhvh #71035 üzenetére
Acebeam Rider RX EDC
AA vagy 14500 -as akkuval üzemel (tölthető 14500 jár hozzá). 650 lm max. A középső fényköre kb megegyezik az Olight Baton fénykörével. Fényereje is nagyjából megegyezik az Olight S1A fényerejével. Ez is tud 0,5 lm holdfényt.
De az érdekessége a dupla test. És a belső test mozoghat a külső testhez képest. Több fix helyzettel rendelkezik.
-
FBLLMAG
senior tag
Részben irodalom (pl. Fénytan), részben tapasztalat. A mobilra is feltelepítettel lux mérő app -ot (mert nincs nálam lux mérő mindig, mobil viszont kéznél van). Mindig mértem, irodában, pincében, garázsban). Vonalzót, lézeres távolságmérőt is használtam.
Ezért tudom, hogy
40 - 50 cm távolságból világítom meg az újságot
1 m a távolság autó körüli, polcok közötti kereséseknél
2 m -re világítok magam elé az esti sétánál
3 m -ről világítok a szobában, melléképületben, ha körbe akarok nézni (gyorsabb mint ha felkapcsolnám a villanyt), vagy ha gyertyaként használom a lámpát.
Az út túloldalán a kerítés 10 m -re van nálunk.
És így tovább.- 1 lux mellett már látom a mozgást
- 3 lux alatt könnyedén vissza tudok aludni
- 3 lux felett látom a színeket
- 10 lux már elegendő, hogy olvassak
- 100 lux az ebédlőben
- 500 lux az irodában
- 2000 lux már zavar, túl fényes a szememnek
- 10000 lux vakít, nem látok semmit. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
stellaz #70969 üzenetére
Az említett Nitecore EA21 piros fénye elég gyenge. Kb 0,5 lm. Van pár fejlámpám, amelyek sokkal használhatóbb piros fénnyel rendelkeznek. Valamint piros / zöld filtereim is vannak. Ezekkel sokkal jobban látok. A Nitecore EA21 piros fénye inkább beltérben használható, hogy ne ébresszek fel senkit, semmit. Pirosat villogtatva, nem vakítom a söfőrt, mégis látja, hogy ott vagyok az út mellett. Még ritkább piros villogtatás a lámpa lhelyzetét jelöli. Nekem fehér diffúzoraim is vannak ehhez a lámpámhoz. Így lámpásnak is használható, valamint beltérben is megvan a szórt fény. A lámpa teljesítménye nem égeti szét a diffúzorokat, filterek. Kinti használatban a magas fokozat is tud stabil 5000 cd -át, és a 20 perces turbó fokozat még erősebb. Jó akkukkal még a Maglite 2AA MINI PRO+ fényerejét is túlszárnyalja (több mint ami a dobozán szerepel). Ha már az adatoknál járunk, az alacsony fokozatra írt 10 óra sem felel meg a valóságnak. Fehér ENELOOP akkukkal 16 órát bírt (a fekete ENELOOP akkukkal a 20 óra is meglehet).
Nekem a Nitecore MT21A és MT20A testvére is megvan. Valamint a 4x AA -s EA41 és EA42 is. Régebben az EA45S is megvolt, de ez már túl szűken világított számomra (pedig a mérete tetszett).
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
stellaz #70956 üzenetére
A Nitecore EA21 sem rossz, távolabbra is világít mint a Baton, viszont szűkebben világít mint az Olight. Az Olight 18650 -es Li-Ion akkut használ, a Nitecore 2 db AA -s NiMh akkut vagy alkáli elemet. Azonnali holdfény és turbó mind a 2 lámpában. A strobe és a piros fény is azonnal elérhető az EA21 esetében. A Nitecore 3 villogó funkciót is tartalmaz, az Olight meg időzített kikapcsolást. Sötétben a Nitecore kapcsolója hamarabb megtalálható. Gyöngyvászontok is jár az EA21 -eshez.
Érdekel valami még?
-
FBLLMAG
senior tag
Nem rosszak a Fenix bicajlámpái sem. Ki kell élőben próbálni. Az alacsonyabb fokozatokon nem zavaró. Az a lámpa felső részén lévő fénytörő, töri a fényt. Nem közvetlen a ledből jön a fény. Olyan mint a Ledlenser ML lámpásai. Ezek is a tört fényr használják. Belenézhetsz a fénybe közvetlen, nem lesz zavaró. Persze, ha a ledeket rád fordítom, már vakít.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
bedvóter #70939 üzenetére
Nekem a Nitecore BR35 van meg. Ennek a távolsági fénye kb ugyanolyan távot világít be mint a HC30 azonos fényáramon. Viszont a szórt fénye szűkebben, így fényesebben világít. A közelségi fénye, mivel közelre való, nem is világít olyan messzire, viszont szélesebben igen. És ez a tompított, vagyis felfelé árnyékolt fény. A felfelé sugárzott fény is hasznosul. Mind a 2 reflektort használva, távolabbra, szélesebben világít mint a HC30. És a 2 db 18650 akku miatt, az üzemidő is megvan. 300 lm körüli fényáramon a 8 óra megvan. A 300 lm lehet vagy távolsági, vagy közelségi, vagy kombinált is.
-
FBLLMAG
senior tag
Már évek óta ezt mondjuk többen. A biciklilámpa a legjobb megoldás a bicajra. És a topic társak megint leírták a lényeget, így csak összefoglalom:
1., 2 ledes lámpáknál 2 fókusz egymás előtt > szélesebben, erőteljesebben világítja meg az utat a közlekedő előtt 2 - 3 fényfolttal + a szórt fénnyel (2 - 3 lámpával lemásolható)
2., 1 led nagyobb távra > a bicikli előtt nem annyira világítja meg az utat, és távolabbra is szűkebb a fénycsóva
3., 1 led közelre > főleg a lakott területre, lassabb haladásra való. Közelre elég jól megvilágítja az utat
A Nitecore BR25 kicsit hibrid megoldás, mivel hasznosítja a lámpából felfele kilépő fényt, de akkor sem nehéz terepen való gyors haladásra lett kitalálva.
-
FBLLMAG
senior tag
Az Armytek Prime C2 PRO lámpámat felturbóztam. A tir lencsét lecseréltem az Armytek saját testvértermékű Prime A tir lencséjére (és ledközpontosítójára). Kb 12000 cd lett a fényereje. A C1 PRO tir lencséje is valószínűleg ki lesz cserélve.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
MC Pite #70887 üzenetére
A 3 lux felett a szív felgyorsul, a belső szervek működése is elindul (mehetsz WC -re is), elfelejtheted, hogy egykönnyen visszaalszol. Ha 2 óránként felébreszt a betegség (pl cukorbetegség), máris értékelni fogod a rendes holdfényt a lámpánál. Nem mindegy, hogy vissza tudsz aludni, vagy fél - 1 órán keresztül a falat fogod lesni (így a 8 órából már csak 4 órát aludnál).
Hogy mi a használható cucc? Mindenkinek más. Az a kérdés mire is szeretnénk használni?
Holdfény < 3 lux
Esti séta > 5 lux szórt fény
Esti erdei séta > 5 lux szórt fény 50 % -os visszaverődéssel
stb. -
FBLLMAG
senior tag
Megvan, miért kell a holdfény a lámpába. És nem akármilyen. A szervezet ugyanis 3 lux -nál már a nappali rezsimbe kapcsol. Tehát ettől kevesebb fényintenzitásra van szükség. Ezért kedvelem a ZL SC5W 0,3 lm -ját, vagy az Armytek 0,15 lm -ját. De még az Olight Baton 0,5 lm -ja is elmegy (határeset). Nemsokára megérkezik az Acebeam aprósága is (majd meglátom milyen lesz).
-
FBLLMAG
senior tag
Első tapasztalatom a Lumintop FWAA lámpámmal. (Réz)
Apróbb mint a Fenix E12 V2.0. A zsebet is szereti. Szinte elveszik benne. Tényleg napi szinten használható. A klipsz is bejön. 2 oldalról használható, akár siltes sapkán is. A kapcsolója nagyon könnyen működik. Talán túlságosan is. Ezért jó, hogy időzített lezárás is került bele. Az Anduril 2 kezelése finomodott, de nem lett kevesebb a gombnyomás. Inkább több lett. A beállítások 4 kattintás helyett 7 -re válltozott. Az időzített kikapcsolás már 5 percenként adagolható (és továbbra is folyanatosan halványuló). Max fényereje, méretéhez képest, és a széles spot végett is elég kellemes, bár elég gyorsan tud melegedni. Ezért hamar vissza is vesz, ahogy a hasonló lámpák. A pillanatnyi fény beállítás után, ezt is szét kell szedni.
Javult, javult, de még van hova fejlődni.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Gargouille #70857 üzenetére
Én már 2 komponenses ragasztóval meg is erősítettem a pántokat a biztonság kedvéért. Bár így is elpattanhat.
-
FBLLMAG
senior tag
Csak a magam nevében tudok hozzászólni. Az utóbbi időben elég gyakran használtam a Nitecore eme fejlámpáját. Ha meg nem, a kabát zsebében pihent.
Mikor nyitom az akkutartó fedelét, én a felső füleket feszítem kicsit felfelé (ezek erősebbnek néznek ki), és a fedelet csak kihúzom. Tényleg nagyon könnyen jár az a vékonyka zsanér. Ami tényleg apró, ezért ezeket nem feszegetem. Ha valaki csak a fedelet húzza, nyilván a zsanérokra nagyobb erő hat.
-
FBLLMAG
senior tag
Mi a véleményetek a Lumintop FWAA lámpáról?
-
FBLLMAG
senior tag
Elég ha elzárják a gázt. Talán nincs annyi tartalékunk mint NEKTEK. Mifelénk a fegyvereket is osztogatják az Ukránoknak. Sóval huzogatják annak a bizonyos macinak a bajszát. Egyébként nem vagyok ...., nálam víz, kaja, világítás probléma megoldva. Pince is van az iroda ház és a melléképület alatt is. Filteres légcserélő a pincében már beszerelve. 😉
A lényeg, legyél felkészülve, mint, hogy később kapkodj.
-
FBLLMAG
senior tag
Lassan elkezdhetjük gyakorolni, hogyan kell taktikailag használni a lámpáinkat. Egyáltalán van erre lehetőség az adott lámpánál? Tud pillanatnyi fényt, strobe villogással is rendelkezik? Meg hasonlók. Fel vagyunk készülve a több órás, napos (remélem nem hónapos) áram kimaradásra? Minden szempontból?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Ereshkigal #70792 üzenetére
A Fenix E12V2.0 elég apró, mindig az 5 lm eco fokozaton indít, látni is lehet vele, és az ára se annyira vészes.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
#07813632 #70785 üzenetére
3 A áramot is bírja. 1% - 10% - 30% - 100% fokozatokkal, tehát nem szabályozott a kimenete. Az akkukat se rakd bele fordítva, mert ilyen védelme sincs. Viszont tömege az van. Maga a lámpa 100 g körül van + az akkuk (az E20 30 g körül mozog). Mérete a Maglite MINI 2AA lámpákhoz hasonló. Szerintem, ez kb S2+ tudással fog bírni, de gyengébb üzemidővel. A 2AA amolyan vészmegoldás lehet ennél a lámpánál.
Nem mérném össze közvetlen a lámpáimmal.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
WestBam #70781 üzenetére
Köszönjük a beszámolót.
Körbe villantani a Fenix E20 V2.0 helyett, ha maradunk a 2AA -s lámpáknál, inkább a Maglite MINI 2AA PRO+ lámpát használtam volna helyedben (ez nálad is megtalálható), vagy az egyik Nitecore 2AA -s lámpámat (MT20A, EA21, MT2A), a Fenix LD22 -est (ez jobban fel van készítve az erdőjárásra), esetleg az Armytek Prime A2 PRO lámpámat. Az Eagle Tac D2A Clicky lámpa, XPL-HI leddel, szintén jó döntés lenne erre a célra. Behúzva a fejét, a turbó fokozat azonnal elérhető, úgy mint a MT2A esetében.
A 3x - 4x AA -s lámpák meg ugyanazt tudják mint a Li-Ion -os lámpák. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
Ereshkigal #70771 üzenetére
És van olyan lámpa, ami kikapcsol, ha az akku elérte a 20% -os a töltöttségi szintet. Persze ez is kikapcsolható.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
MC Pite #70754 üzenetére
Na Te sem figyeltél. Fejlámpákról írsz, én meg zseblámpáról. Ami egyébként ugyanazt a távot világítja be mint a SP40A, stabilan, akku merülésig. Egyébként alternatíva zseblámpaként, ezekkel a fejlámpákkal szemben, inkább a szintén 2AA -s Armytek Prime A2 PRO lenne. Ugyanaz a hatótáv, és széles, egyenletes szórt fény.
-
FBLLMAG
senior tag
Megpróbálom utoljára. Nem igazán értet meg senki. De talán megkönnyítetted a dolgomat.
Fejlámpában gondolkodtok. Vagy esetedben a tir lencsést említetted. Rendben van. Így meg már értem azt a magasabb fényáramot amit emlegetsz. Esetleg a Fenix LD30 zseblámpát használod? Igen ezeknek a lencséje nekem is tetszik. A cipő orrától bevilágítja az utat a tulajdonosa előtt. Na akkor ebből indulok ki.
Nem vagyunk kaméleonok. Ugye. 1 - 2 m -re kb 180° -ban jól látunk, de minnél távolabb nézünk, úgy szűkűl a látóterünk. Ki lehet próbálni.
Ezért erdei sétákra hordok fejlámpát is 80° - 120° fényszórással, hogy elkerüljem az ágakat, pókhálókat. És ezzel kb a cipőm orrától már látok. Viszont erre elég a 30 - 60 lm fényáram is a fejlámpától.
A zseblámpával meg kicsit magam elé világítok esti sétánál. Esetemben ez 2 m. De körbe is tudok lesni ezzel a lámpával. A középső fényköre (hot spot) egyáltalán nem szűk. A Fenix LD22 lámpámnál a spot kb 10x fényesebb mint a spil (mérve), tehát elég egyenletes a fénye, ami ezek szerint NEKED is bejön. A Li-Ion -os rúdlámpák nem ilyenek. Pl a Fenix PD35 V3.0 esetében 140x fényesebb a spot, a Nitecore MH10S esetében kb 85x. A középső fénykör (hot spot) ugyanolyan átmérőjű, csak a szórt fény (spill) esetében a LD22 a szűkebb, 2 m távolságból kb 2 m (a járda is ilyen széles kb). Egyenletesen, fényesen bevilágítja. Az említett lámpáknál a középső 35 cm átmérőjű fénykör fényesebb, és a 3 m átmérőjű szórt fény haloványabb. 2 m távolságból. Közelre viszont a szórt fény számít. Nemde? És matt környezetben ezért kell ezeknél is magasabb fokozatra kapcsolni a lámpát. Az LD30 meg még szélesebb szórt fénnyel rendelkezik, de a cd/lm aránya is alacsonyabb. És az Olight S2R2 még alacsonyabb cd/lm aránnyal bír (4). Ezért kb a 120 lm fokozat felel meg a Fenix LD22 30 lm fokozatának. Hogy ugyanolyan fényesen lássam a járdát. A 300 lm LD22 fokozatnak pedig az 1200 lm felelne meg. Stabil 1200 lm, mert hát az a 300 lm a Fenix LD22 esetében stabil az akkuk merüléséig (kb 2 óra).
Az Olight S2R2 igazi ellenfele az Armytek Prime A2 PRO. 20 - 30 m -re magam elé világítva ugyanazt látom. Ugyanarra a távolságra világítanak, csak annyi a különbség, a Prime 2 perc után nem vesz vissza.
Ebbe nem kevertem bele az üzemidőt, pedig az is fontos ha nem lehet hazamenni akkut cserélni.
Így már érthető?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sarajhvh #70757 üzenetére
Na látom senki sem értette meg.
Fejlámpát én is használok, de arra csak, hogy az ágak, pókhálók és egyéb dolgok elkerüljenek. Erre elég pl a 30 - 60 lm a fejlámpától az erdei sétánál. Lakott területen meg nem is használok fejlámpát, csak zseblámpát (vagy ha úgy tetszik, rúdlámpát).
Az az 500 lm a Perun 2 -től kb ugyanolyan fényes mint a 100 lm a Fenix LD22 zseblámpámtól. A járda 2 m széles, és a Fenix is be tudja egész széltében világítani ezt a sávot, akár már 2 m távolságból is. Ebben az esetben a spill és spot is szűkebb. Viszont a középső spot fényereje kb 10x fényesebb mint a körülötte levő spill. Így tehát nem zavaró.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Chris Kiki #70749 üzenetére
Ház körül, városi harcosnak, esti sétára, jobb választás lehet a 2AA -s lámpa. Nagyobb távolságra, természetesen a Li-Ion -osak. Ez lenne a lényeg. Erre próbáltam rávilágítani. De nem kell elfogadni.
-
FBLLMAG
senior tag
Bocsánat, ha nem voltam érthető. Tavaly, januárban kicsit több időm volt olvasgatni. Spott/spil arányról (10), erről a 20 / 200 lux -ról, amit önkényesen 10 / 100 lux -ra alakítottam át a tapasztalataim alapján. Nagy vonalakban, a konyhába is magasabb fény kell a precíz munkához, a folyosóra meg elég a gyengébb fény is.
Nem a led más. Nem a led fényében van a buktató. A 3AAA / 4AAA -s lámpák még másabbak. Ezeket most ne keverjük ide. Maradjunk az AA vs Li-Ion akkus összehasonlításnál.
Esti sétánál a szórt fény számít. Nem arra a 20 - 30 cm -es átmérőjű középső fénykörre vagyok kíváncsi 2 m -ről (2 m -re világítok magam elé az esti séták alkalmából - lemérve). Az Olight Baton mondjuk 90 - 100 cm -es középső fénykörrel rendelkezik 2 m távolságból (a járda meg 2 m széles). Ezért közelre, 2, 3 m -re inkább a szórt fény számít.
Az AA -s lámpák 1 m körüli fénykörrel rendelkeznek 1 m távolságból, míg az 1" -os Li-Ion -os lámpák 1.5+ m átmérővel. Vagyis 2 m távolságból, 3 m² felületet világít be az AA -s és 7+ m² felületet a Li-Ion -os.
Tiszta matematika amit a méréseim is igazoltak. Ahhoz, hogy ugyanúgy lássak a Li-Ion -os lámpával, mint mondjuk az LD22 -esemmel 30 lm fokozaton, 70 lm -re lenne szükség 1.5 m átmérő esetén. 1.6 m átmérőjű fénykör esetében már 80 lm -ra. Tir lencse esetében meg 400 lm -re (na jó járdánál 150 - 200 lm -ra).
Ha azonos a hatásfokuk (pl 120 lm/W) és elfogadod a feltételezést, hogy a 2AA -s 6 Wh, a 18650 -es 12 Wh, és a 21700 -as 18 Wh, akkor hogyis van az üzemidővel?
Csak nem így vannak beállítva a lámpák. Van pl az 1 lm holdfény (vag 5 lm eco), 50 lm a következő az 1" -os lámpáknál (PD35, MH10S). Az 50 lm kb 7 lux fényességet jelent. Minek felel meg AA -s lámpa viszonylatában? Kb 20 lm fényáramnak. Vagyis a világos betontéglávak kirakott járdára még jó. A 17 lm fokozaton 50 - 58 órát teljesítenek a 2AA -sok. A 21700 -as MH10S 45 órán keresztül üzemel.
Ez az 50 lm a természetben nekem sem elég az 1" -os Li-Ion -os lámpáktól, a matt környezet végett. A fény fele tuti elveszik. Nagyon a határon van. A Fenix LD22 30 lm -jával viszont elvagyok, még mindig használható a szórt fénye. A következő fokozat a 150 ill. 300 lm fokozat az 1" -os lámpáimnál. (Ez tetszik többeteknek.) Csak éppen a 150 lm fokozaton kb 11 órán át üzemel a Fenix PD35, és a 300 lm fokozaton a Nitecore MH10S kb 6 órát bír. 21700 -as akkuval. Így már fényesebb, de megvan az ára. Gondolom nem szeretnél vakoskodni, ezért, inkább ezeket a fokozatokat használnád erdőjárás alkalmával.
A Fenix LD22 30 lm fokozata halványabb, de használható, 20+ üzemidővel, a Fenix PD35 V2.0 kb 11 órát és a Nitecore esetében, hiába a nagyobb akku, csupán 6 óra üzemidőt biztosít.
De körbe is szeretnénk nézni, megkeresni a színjeleket, és így tovább. Kell a magas fokozat. A Fenix LD22 esetében, 40 m -ről még megkülönböztetem a színeket. Erre nem kell még másik lámpa. És beállítható a 30 - 300 lm páros fényáram használata. A magas fokozat használata kb felezi azt a 12 órát is, vagy azt a 6 órát. A turbó fokozat még jobban csökkenti az üzemidőt. Vagyis 5 - 6 órás túránál legyen a zsebedben akku, vagy másik lámpa.
Nagyobb távra ott a másik lámpám. Így használva, elégséges tartalékkal rendelkezem. Miközben nem vakoskodom. Lehet azért élni ezekkel az AA -s lámpákkal is.
Remélem így már érthetőbb voltam.
-
FBLLMAG
senior tag
Rendben. Leegyszerűsítve. Az AA akkuk 3 Wh -ásak a 18650 -es 12 Wh, és a 21700 -as 18 Wh. Ez mind marhajó. Lenne. Az AA -s lámpák 1 m körüli szórt fénnyel dolgoznak a 18650 / 21700 -as lámpák 1.5+ m fényátmérővel. A legtöbb esetben. Ja, és azt se felejtsük el, hogy a szemnek a 10 alatti spot/spill arány a kellemes. Mármint közelre. Az AA -s lámpáknál ez normális. A 2000 lm -es 10 kcd -ás Li-Ion -osak is jók a szemnek, de 500 - 600 lm, vagyis 2500 - 3000 cd a stabil kimenetük ezeknek. Utánna itt a következő dolog. 200 lux, 20 lux az ajánlott a tudomány szerint. A szememnek a 100, 10 lux a megfelelő. 3 lux -tól érzékeljük a fényt, és én 1 lux -nál már látom az álatot, embert. Leméretem, esti sétánál 2 m távolságra világítok magam elé. A szórt fényre átszámolva 3 m² az AA -s lámpáknál, 7 m² a Li-Ion -osok esetében. 10 lux esetén 30 lm az AA -s lámpáknál és 70 lm a Li-Ion -osoknál (18650, 21700). Azonos hatásfok mellett (lm/W), sem jön ki, hogy a 2AA -s (6 Wh) lámpák rövidebb ideig bírnák mint a 18650 -es (12 Wh) lámpák. Régen a Fenix LD22 30 lm -jához a Fenix PD35 TAC 60 lm -ja tartozott. Azonos üzemidővel. Fejlődik a világ. Az AA -s lámpáknál előjött a 17 lm 58 órával, a Li-Ion -osoknál a 50 lm. Na jó. Az Acebeam EC35 esetében ott a 17 lm, az Olight S2R2, M2R PRO esetében a 15 lm, 70, 80 órával. Az AA -s 17 lm még használható a betontéglából készült járdán, de az Acebeam, Olight 17, 15 lm -je már túl halovány. (Az Anduril -os lámpák 10, 20, 30 lm -ja is túl halovány.) Haloványabbak mint az Armytek Prime A1/A2 PRO 10 lm -ja (4 lux). Az Acebeam 17 lm -ja nincs 2.4 lux. És az Olight 15 lm -es szórt fénye még gyengébb. A Nitecore MT2A 17 lm szórt fénye majdnem 6 lux fényességet jelent. Haladjunk tovább. A következő fokozat a matt, nehezebb környezetre való. 100 lm körül mozognak az AA -s lámpák. Kb 33 lux, és időben 8 óra körül (2015 -ben 6 órát). 150 lm pl az Acebeam, Fenix következő fokozata, 21 lux mellett és kb 11 órával (a Thrunite 2A V3 a 75 lm fokozatával szintén 11 órán át világít, kb szintén 21 lux -ot biztosítva). Vagy rendesen oda teszik magukat a Li-Ion -os lámpák is, 250 - 300 lm fényárammal. A 18650 -esek 5 - 6 órát bírnak ezen a fokozaton, a 21700 -asok meg kb 6 - 7 órát. 250 lm (35 lux), 300 lm (43 lux). Jön a magas fokozat. 5000 cd körüli stabil fényerő a legtöbb 2AA -s lámpának is megy. Ez olyan mintha 500 lm fényáramon üzemelnének a 10 cd/lm -os Li-Ion -os lámpák. Ezen a fokozaton mindegy az 1, 2, 3, 4 óra, mivel ha keresek valamit ezen a fokozaton, kb fél óra után megunom, ha addig nem találtam meg. Erdőben sem fogok fél órán keresztük 1 pontra világítani. Ez a fényerő már 40, 50 m bevilágítására is elég. Lakott területen nincs szükség többre. Az utca túloldalán a kerítés 10 m -re van, a parkban meg inkább a láb elé akarok látni. Ha távolabb kell ellátnom, pl a mezőn, előkerül valamelyik 3AA / 4AA -s lámpám (Ledlenser MT6, Nitecore EA41, Ea42, Fenix LD42). És emlékszel ugye, hogy az 50 lm gyengébb a 300 lm meg a bonyolultabb terepre való. A 30 lm fényárammal a Fenix LD22 meg megközölte az egészet. És néha kell a magas esetkeg turbó fokozat is. Vagyis a 50 lm fokozaton a 40 óra 10 órára változik, a 300 lm fokozaton a 6 óra 1.5 órára, 1000 lm fokozaton fél órára, 1800 lm fokozat meg kb 15 percen keresztül lesz elérhető. Kb 12 óra üzemidő. A Fenix LD22 esetében, mivel átállítható, hogy csak a 30 és 300 lm fokozatokat használja, kb 13 óra jön ki. Meg persze ott a LD42 a természetbe amit még nem használtam, mert az erdőben nem volt rá szükség.
Az Armytek frissebb hosszabb üzemidőt tud összehozni, és a Nitecore MT2A még többet. Ezek mind használják a 2 szintes kapcsolást. Ezt a ficsőrt az Armytek Viking, Predator is tudja. De most itt is frissítenek.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
sarajhvh #70736 üzenetére
Milyen fejlámpákat használsz?
Ezek az 1AA -s fejlámpák 20+ órát biztosítanak esti séta fokozaton, úgy, hogy közben nem vakoskodom. A Ledlenser MH5 8000 cd fényerőre képes, szerintem, ez felett a zseblámpa is előkerülhet. Ködbe, porba meg ott a Nitecore UT27 -esem. Ez is 4000+ cd fényerőt tud. Mikor nyílt terepen próbáltam, a Wizard, szemre, nem volt látványosan fényesebb a Tiarától. A karomon, mellemen vagy a nadrágzsebemben könnyedén elvesznek ezek a fejlámpák. Az UT27 -esem 55 mm x 40 mm x 30 mm méretű, a H53W 75 mm hosszú. 75 - 90 g mindenestől, akkustól, fejpántostól a tömegük. A 18650 -es akku 50 g, a 21700 -as 70 g magában. Hozzáteszem, van fejpántra szerelhető vízhatlan tokom 2 db AA -s akku részére. Így ez is kéznél van. Írhatsz 21700 -as fejlámpát, amivel 60 órán át lehet sétálni, vakoskodás nélkül. Tehát az 1 lm nem számít. És a 10 lm is inkább vészhelyzeti fény (ezen a fokozaton 120 óra is kijönne ezek használatával).
És akkor még ott a következő fejlámpám a következő zsebemben. Mert hát aprók, könnyűek, megtehetem.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csibe1 #70721 üzenetére
Családi ház felújítás. Sikerült már 5 válalkozótól megszabadulnunk. Most meg az egyik kőmüvesünk vonult be a hűvösre. Szerencsére, talán falazni már nem fog kelleni. Csempézni, parketát rakni, festeni, vizes dolgok, légtechnikus, ács még jön. A külső lépcsők még hiányoznak. A külső falat is kell még hálózni (8 m magas), meg színt is rá fog kelleni húzni. Húzódik rendesen. Októberben kellett volna belemennünk.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
janakbacsi #70725 üzenetére
Hát, igazság szerint, ez 5000 cd -ás lámpa, hatalmas méretben.
-
FBLLMAG
senior tag
O.K. Te jobban hiszel annak aki 2-3 napot tesztelte a lámpát.
Pár éves tapasztalatom van ezekkel, és nem karcolódnak. Amik megjelennek rajta, vizes ronggyal letörlöm (2 napos tesztnél ez lehet az a bizonyos karcolás). Igaz, nem húztam autóval az aszfalton egyiket sem. Naponta használom szinte mindet.A kezelése mindegyik fejlámpámnak más (és 1 márkán belül is különbözik a kezelés). A Ledlenser MH5 és a Nitecore UT27 fejlámpámé a legegyszerűbb, az Armytek Tiara és a Nitecore NU25 kissé bonyolultabb, a Zebralight H53W pedig személyre szabható.
Nekem 18650 -es, 21700 -as fejlámpára nincs szükségem, mert üzemidőben, fényerőben semennyire sincsenek előrébb mint a fejlámpáim, viszont ezek 75 - 90 g -osak, akkuval, fejpánttal együtt. Ezért nincsenek már nagyobb fejlámpáim. Az Armytek Tiara is kb olyan fényesen világította meg a ház falát, azonos távolságból, szemre, mint a Skilhunt H3. (A Nitecore UT27, Ledlenser MH5 fejlámpáim fényesebbek.) És az Armytek nem lép vissza. Esti sétára a Zebralight H53W és a Ledlenser MH5 is 20+ órán át üzemelhet. A Ledlenser fejpántja a legkényelmesebb mind közül, amit próbáltam. Puha tapintású a pánt belső fele, és puha szivacsos maga a lámpatartója. (Ez, gondolom, nem érdekel Téged.)
A Skilhunt is 2 db turbóval rendelkezik, ha jól tudom. A piros fénnyel nem zavarsz senkit, mégis látsz. Bár a 0.15 - 2 lm fokozatok is jók erre. A 34 lm fényáramon villogás jelezhet más úton közlekedőnek. De az erdőben is segít visszatalálni az útra. Az erősebb fényjelzés is ezt segíti. Távolabbról. A strobe nem csak az emberek látását zavarja meg. A kutyák sem szoknak látatlanba támadni.
Láttam a bocsánat kérést. A lámpák, fejlámpák, lámpások, kulcslámpák is csoportjukon belül is különbözők. Mindenkinek más jön be. Mindenkinek más tetszik. Mindenki máshogy használja a lámpáit. Ezért nem kell leírni egyiket sem.
-
FBLLMAG
senior tag
Hogy kerül ide az XPL led. Ez a led a gyengébb modellekbe került. Pl a Tiara A1 (PRO), ELF. A Wizard a XHP -t használja. És a legújabb verzió már a kaméleon szemeinek készült. "Gyors" belső töltést is kapott.
A felületkezezelése átlagon felüli. Csak a Zebralight lámpáké jobb. Bírja a vizet és az ejtést is. A kiegészítők terén sem fukarkodtak. A dobozba még bicikli szerelék is kerül manapság. Amolyan Armytek fajta. Akku is jár hozzá, töltő vezetékkel. Az akku állapota is látható. Az USB -s modellekbe került az a pár +funkció ami nincs a kezelési útmutatóban, de a YT -on fent van. Pillanatnyi fény, időzített kikapcsolás, a gomb helyzetjelző villogása. Ezeket, szerintem, nem túl gyakran használja a felhasználó. A helyzetjelző funkció pl kiváltható a 0.15 lm -es holdfény bekapcsolásával. A pillanatnyi fényt sem biztos, hogy túl gyakran fogod használni. Az időzített kikapcsolás az Olight lámpáimon a legegyszerűbben elérhető, de ezeken sem kapcsolom túl gyakran.
Nekem is volt szerencsém kipróbálni az adott lámpákat. (Lámpa találkozók, egyéni találkozások alkalmával. Egymás mellett tudtam a lámpákat összevetni. Ezeken ritkán jelenik meg a nagyérdemű, de vélemény azért akad. Ugye.) Én inkább nem írnám le a véleményemet. Nem szeretnélek befolyásolni. És nem f.s.zunk lámpákat. Pláne látatlanban nem. Ezt már évek óta megtehettem volna több lámpával én is. Az évek alatt zseblámpa, fejlámpa, biciklilámpa is volt közöttük (de a többségnek, egyeseknek, ezek tetszettek). Majd, szépen lassan derül(t) ki mindegyikről az igazság. Pedig, főleg az elején, elég gyakran vérre menő harcot kellett vívnom az igazamért.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetni (keresem típusú is) és reflinket beilleszteni az ÁSZF III/10/16-17 pontja alapján tilos, az ilyen tartalmú hozzászólások moderálásra kerülnek!
- Bemutató Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató
- Bemutató Convoy L2 2016 elemlámpa
- Bemutató Convoy C8 bemutató - Előre mutat
- Bemutató Convoy L2 - már majdnem prémium
- Bemutató Convoy S2+ bemutató - A szükséges plussz
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3018
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest