- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nem állnak jól az Apple Watch számai
- Érkezik a Now Bar a Galaxy órákra is
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
bta1
őstag
Ja igen, a másik lényeges pont, a standby üzemmód. A tervező, ki tudja milyen megfontolásból, csinált magának egy komoly problémát a fűtéskapcsolóval.
Csöves teljesítményerősítő "rendes" bekapcsolásnál azért nincs hangszóróra veszélyes áramtranziens, mert a csövek felfűtésének folyamata (a lassan (nagy csöveknél még lassabban) meginduló emisszó) nagyon szépen visszafogja. Ebből a szempontból az OTL sem különleges állatfajta, sőt... A 6sz33sz bár nagyáramú csőnek számít, egy az egyben (kimenőtrafó nélkül) nem tudna akkora áramot szolgáltatni, ami gyorsan leégethetné a hangszórótekercset.
-
bta1
őstag
Van viszont néhány apróság(?), ami nem annyira tetszik. A gyári hifi-erősítőkben sohasem (szabályt erősítő kivételek nyilván akadnak) alkalmazott bemeneti kondenzátorokra nincs ésszerű magyarázat... a tervezőnek vagy Naftalin Ernő-beütése van, vagy pedig a kapitalizmus sunyi összeesküvése állhat a háttérben: adjunk el a diyereknek minél több drága audiofil kondit
Hoppá, egy Solen-hirdetés.
-
bta1
őstag
Nem tudom, milyen 83-akat próbált, de hogy az "túl friss" lenne...
Valós paraméterekben egyébként a 6n2p közelebb áll az ECC81-hez (70-85 közötti erősítési tényező). Ruszki csőadatlapokat nem szabad túl komolyan venni
Tetszik a kapcsolásban a DC-csatolt meghajtás, de én kicsit izmosabb minipentódával próbálkoznék... most hirtelen a 6e5p jut eszembe (szintén triódába kötve, véletlenül sem -EV változat!). Fesz.erősítőnek pedig ECC81 (akár Tungsram, ha még lehet olcsón szerezni). -
bta1
őstag
Persze, működnek az ECC-k akár 9V anódfesszel is. Hogy mennyit torzítanak, és milyen paraméterük romlik még..? Egy kínai bölcsesség szerint ocó hibridnek nem nézni fogackáját.
Egyébként fejlesztettek anno 20-30V anódfeszültség mellett is elfogadhatóan lineáris kisteljesítményű triódákat, pl. ECC86 vagy néhány miniatűr, melyeknek a típusszámát nem tudom fejből.
-
bta1
őstag
Értem én, hogy a tervező viszonylag magas damping faktort akart elérni, csakhát ezt egy ECC82 -- 6n30p SRPP OTL röhögve teljesítené. Mivel így nem adódna hozzá a kisméretű kimenőtrafó rézellenállása, kb. ugyanakkora visszacsatolással kb. ugyanazt tudná ... talán mondani sem kell, hogy a lineárisabb első fokozatból adódóan kisebb torzítás mellett.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #510 üzenetére
Egyensúlyhiányt, visítástól a b(r)ummogós, lassú basszusig... van egy viszonylag szűk, L értéktől is függő C2/C1 arány, amikor jó. Bár ez csak akkor mérvadó, ha a kapcsolás nincs elszúrva és a kimenőtradó sem rossz minőségű. DIY SE erősítőnél leginkább az utóbbival szokott gond lenni...
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #508 üzenetére
"folytónak"
Most azonnal sarokba, kukorícára térdepelni, és 200x leírni, hogy
fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó fojtó ...Viccen kívül, ennyire azért nem egyszerű a helyzet, főleg nem együtemű erősítő L-C szűrős tápjában. Nagyon nem mindegy, mit lép az a
szűrőrezgőkör tranziens (de úgy is mondhatnám, zenei) jellegű terhelésre. És ez még csak a szebbik (érthetőbb) oldala a dolognak... -
bta1
őstag
Elég sok kört lefutottam ruszki csövekkel, és azt kell mondjam, igencsak gyár- és évjáratfüggő a hangminőségük. A 6N6P ruszki viszonylatban jó hangú meghajtó cső, még katódkövetőként is, de mivel ECC99-et igényesebb, drágább erősítőbe szokás tervezni, helybenjárás helyett inkább előrelépnék: 12BH7 (RCA vagy GE a '60-as évekből). És így már a körítést is érdemes komolyabb alkatrészekből felépíteni...
-
bta1
őstag
-
bta1
őstag
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #452 üzenetére
Bocs, hogy eddig várakoztattalak
Gondolom világos, hogy pl. a rácslevezetőhöz hasonlóan itt sincs igazán éles, "jól számolható" optimum. A bevált "stopper" ohmérték így nem annyira a tervezőasztal, mint próbálkozás eredménye. Beforrasztottak egy optimálisnak tűnőt, melyen még nem esik túl nagy egyenfeszültség, de a G2-re számított bemeneti kapacitással RC szűrőt képezve már hatásosan vág párszáz kHz-en, ugyanakkor a névleges határfreki környékén még elhanyagolható a hozzáadott fázistolása. Említésre méltó fázistoláshoz akkora értékű stopper kellene, hogy a végpentóda munkapontját is muszáj lenne újraszámolni, hogy a helyi visszacsatolásként is funkcionáló ellenállás miatt jellegében megváltozott anódkarakterisztika egyéb hatásairól ne is beszéljünk. Kár erre több szót pazarolni...
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #449 üzenetére
Bocs, de emiatt nem fogok proxyzni, illetve nem látogatom szívesen a törvénytelen eljárást alkalmazó, de egyéb szempontból is rettentően inkorrekt rendszergazda-moderátor banda miatt. Többen is beszámoltak róla, hogy visszadobja IP-jüket a HE oldal, a korlátozás kezdete pedig érdekes módon vmelyik posztjuk likvidálásával esik egybe...
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #440 üzenetére
Több tényezőtől írtam, melyiket szeretnéd számolni? Gondolom, nem a torzítást... olyan alapösszefüggéseket pedig, mint az RC-szűrés határfreki-képlete hadd ne részletezzek. Természetesen egy szokványos anódkövető teljesítményfokozatban a katalóguslapon megadott G2 bemeneti kapacitás nem önmagában, hanem a feszültségerősítés által virtuálisan megsokszorozott Miller-kapacitásként működik.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #432 üzenetére
Nagyon jó a kérdés! Annak a 330 ohmnak kettős szerepe van.
1) Korlátozza a segédrács disszipációját
2) Aluláteresztő RC-tagot képez a segédrács "bemeneti" kapacitásával → rádiófrekis szűrő, gerjedésgátló.A méretezést hifi-erősítőben az első pont határozza meg, mert ha túl nagyra vesszük, előnytelenül befolyásolhatja a pentóda nagyjelű torzítását. De ez nagyban függ a konkrét típustól...
Ennyi elég szokott ez így lenni, de aki tutira akar menni (nincs RF gerjedés ellenőrzésére alkalmas szkópja), tegyen soros ellenállást a vezérlőrácskörbe is. Mivel ott nem folyik egyenáram, akár 2k - 10k is lehet, ízlés szerint
A nagyobb érték mellékhatásként csökkenti, "lágyítja" az anódkövetős meghajtás Blocking-torzítását.
-
bta1
őstag
"Akkor nem kell átméretezni a tekercset...?"
Tekercset? Milyen tekercset? Ekkora butaságot csak nem mondott neked Pali...
"a búgást ki lehet iktatni ha egy folytótrafó belekerül?"
Nemtom, mi az a "folytó"
, de azt igen, h sokan meg tudnák fojtani, aki nem képes egy
ijenilyen hétköznapi magyar szó
hejeshelyes leírására
Stabtáp elé minek még fojtó is? Ilyen búgást a szakszerűtlenül kivitelezett testelés/földelés vezetékei szoktak összeszedni.
Mivel a tető- és aljlemez fém, nem a légszerelés miatt tűzveszélyes, hanem a fakeretre felcsavarozott tápegység-panel miatt... ez háromcentis távtartók illetve bakelit / polikarbonát szikravédő lapok beszerelésével gyakorlatilag tökéletesen kizárható.
Nem utolsósorban, a HD600 árából rendes, zenehallgatásra való fejhallgatót is lehetne venni
Még az SET-átalakításra is maradna pénz.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #423 üzenetére
Itt nem az a lényeg, hogy "tévében látttam", hanem hogy egy az egyben ugyanaz az alapkapcsolás.
"Mire lenne képes egy ilyen erősítő igazán komoly hangfalakkal? "
Hát ez sajnos nem így működik. Aki sokszor cserélt készüléket, és így próbált magasabb szintre lépni, tudja, miről beszélek. Különösen igaz ez egy ilyen extrém magas kimenőimpedanciájú csövesre, ami igencsak megválogatja, milyen hangsugárzóval hajlandó viszonylag normálisan együttműködni.
-
bta1
őstag
válasz
CPT.Pirk #415 üzenetére
Kb. ilyen kapcsolású volt a nagyszüleim csöves FF tévéjének hangvégfoka. Akkor még nem tudtam, hogy az is hifi...
Félreértés ne essék, egy korrekt triódás SE megfelelő hangsugárzóval (ez rendkívül fontos!) nagyon szépen és jól tud szólni, moderált hangerő mellett a legtöbb fajta zenén nincs hiányérzet.
(Rövidebben: a PP-troll nem én vagyok.)Értem én, hogy fillérekből mi mást lehet építeni, csakhát az erősen kompromisszumos, borzasztóan hangszórófüggő (és rosszabb tranyós erőlködőkből még így is majmot csináló) alapkapcsolás hibáin a fojtós szűrés sajnos nem segít.
-
bta1
őstag
válasz
DonThomasino #410 üzenetére
A légszerelés (a faék egyszerűségű dolgokat leszámítva) jobb helyeken forrléces szerelést jelent, így a NYÁK saját hangkaraktere kimarad összképből - bár ha elég ügyesek vagyunk, az így beiktatásra kerülő rövid vezetékdarabkákkal többet lehet rontani
Nem utolsó buherátorszempont, hogy 2-3 fokozatot átgondoltan szépen légszerelve az alkatrészcsere gyorsabb lehet.
Összetettebb, 4-5 fokozatú elektronikáknál célszerű nem túlbonyolítani az életünket, és a jól bevált nyáknál maradni.
-
bta1
őstag
válasz
xxlongikaxx #406 üzenetére
Akkor biztos nyilvánvaló, hogy a C1-et nem lehet csak úgy kivenni - viszont miért is ne lehetne -mondjuk- kompenzálni a visszacsatolás által rácsellenállásra juttatott áramot?
Kérdés, ér-e ez a kapcsolás annyit, hogy áttervezzük? Szerintem nem, bár én könnyen beszélek... az OTL nem az én világom. -
bta1
őstag
Ha elkészül az OTL, és még mindig építhetnéked van (nem akarlak előre elkeseríteni..), akkor a maradék 6sz33sz triódákkal meg lehet próbálni egy ilyet. A játék kedvéért, első közelítésben valami mezei 3%-os körüli Si-vasra.
Lényeges, hogy 6n5p vagy 6n6p 1975 előtti gyártású szaratovi legyen, ne akarj javítani a kapcsolástechnikán, a tápokban pedig jó hangú FRED-diódákat ill. puffereket használj. A slusszpoén, amit talán senki sem gondolna, hogy meglepően érzékeny a stabcsőre. Raytheon a javallott -
bta1
őstag
válasz
xxlongikaxx #364 üzenetére
Ha ST70-et szeretnél venni, szvsz mindenképpen keresd meg Bigit az indexes fórumról, ő részletesen el tudja neked mondani, mire kell (nagyon!) odafigyelned, ha jót akarsz magadnak. [Pl: 4 alapváltozata volt, és nem mindegyik szól jól. Jelentős részüket értékesítették DynaKit-ként, így adta magát a pancser belebuherálás lehetősége...]
A teljesítményerősítő-építést, bármennyire izgalmasan hangzik, felejtsd el... házilag még a legegyszerűbbnek tűnő csöves előfokot sem egyszerű dolog jó hangúra megcsinálni - pedig olyanra akkor is szükséged lesz, ha most nem hiszel benne.
Új hozzászólás Aktív témák
- YouTube
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ukrajnai háború
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Opel topik
- Projektor topic
- További aktív témák...
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- Intel Core I9 9900K Processzor!
- Bomba ár! Dell Latitude 5411 - i5-10400H I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest