Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semin
őstag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Egyelőre igen, de meglepődnék ha hamarosan nem terjesztenék ki az EU többi részére is.
-
Semin
őstag
válasz
madgie
üzenetére
Eddig is 4S gumit használtam (CC2), és nem volt gond vele. Bár én minden 4. télre cserélem a gumit, nem várom meg amíg problémás lesz. 3 évnél tovább nem használtam sosem.
Nedves körülmények között viszont a vektor köröket ver a CC2-re, és hóban kellene gyengébbnek lennie. (lehet gyengébb is, de sokkal kevésbé mint ahogy arra számítottam)
-
Semin
őstag
válasz
V.Stryker
üzenetére
+#20539
Amit a fórumtárs ajánlott teljesen jó kombó, bár én nagyon bánom, hogy nem OBD link MX+ ra ruháztam be annak idején. (hamarosan pótolom ezt a kis hiányosságot
)"Basszus, lehet hibáztam de nem vettem meg."
Szerintem ez a jó taktika, ha kétséged van ne vedd meg! Széles a kínálat, meg fogod találni amit keresel."...de ha csak annyi, akkor miért nem csinálják meg..."
Azért nem csinálják meg, mert nem térül meg neki. Rálocsol 150k-t, és ugyanennyiért tudja adni. (max könnyebben elviszik).Továbbra is javaslom az átvizsgálót, mert bele lehet szaladni 4-600k-s javítási tételekbe, legalább az esélyt add meg magadnak, hogy a hozzáértő kiszúrja.
-
Semin
őstag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Vizsgáltasd át egy autóvizsgálóval, azzal nem lősz nagyon mellé.
De ha ki tudod olvasni egy OBD olvasóval az alábbiak segíthetnek:
1.: Mutatja mennyi energiát használt el az autó új kora óta ténylegesen... kW-ban.
(ez elosztva az átlagfogyasztással egész jó támpont)
2.: Mutatja az üzemórákat.
(nyilván ha 99.000 óra az nem éppen egy 20.000 Km-ert futott példány)
3.: Resetelni lehet a statisztikát, de akkor a legfontosabb is resetelődik mégpedig hány üzemóra telt el a reset óta. -
Semin
őstag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
-
Semin
őstag
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
5 éve használok mindkét autón Michelin CC illetve Goodyear Vector 4S gumikat, és szerintem soha nem fogok visszatérni a téli/nyári vonalra. Felejtsd el, hogy szükségmegoldásként tekintesz rájuk, - ez kb 10 éve volt igaz - jelenleg már alternatívaként működnek.(a mi klímánkon) Én sem az ár miatt döntöttem a 4S mellett, hanem mert kipróbáltam és meggyőzött.
-
Semin
őstag
válasz
cinemazealot
üzenetére
Jómagam még nem szedtem szét, így nem tudom megmondani. Igazad lehet, hogy csak a motort és az elektronikát hűti a folyadék. Nekem elég annyi, hogy hatékonyan tudja temperálni. Azt viszont tudom, hogy a 28-as ioniq léghűtése is nagyon pöpec, kiválóan végzi a dolgát.
Szóval szerintem a léghűtések elég jók.
-
Semin
őstag
válasz
cinemazealot
üzenetére
Asszonynak iOn van, de ott folyadék kering normál AC töltésnél is. Hallani ahogy beindul a keringetés amikor elindítod a töltést. A venti szerintem csak a folyadékot hűti
A gyorstöltés esetén -fb csoportban olvastam- több kalandvágyó tulaj is durva távolságokat ment, lelassuló töltés nélkül. Szóval igen, temperál. -
Semin
őstag
válasz
gorbep
üzenetére
Az ioniq-ban mi van? Mert az se ködben, se olyan esőben ahol már konkrétan 3m se látni nem kapcsol ki.
Volt itt egy régebbi storym, ahol egy viharban nem égett az előttem haladó féklámpája. Ha nem adaptívval megyek tuti ráfutok, így lefékezett az autó. Esélyem nem lett volna észlelni a lassulást a látási viszonyok miatt. -
Semin
őstag
válasz
mjani1172
üzenetére
Egyszerű szarkazmus, bár gondoltam esetleg nem jön át ezért még oda is írtam…
Én mindentől mentesen használom az autót 5 éve.
Egyetlen Ft-t nem kellett a kötelező szervizeken kívül rákölteni.
Ma jöttem az autóval 300km-t reggel óta annyival, amennyivel max lehetett. ( sajnos a terelések erősen lassítanak vannak 80-100-as szakaszok is, és bekaptam egy 3km dugót) 130 tempomat, és végig klíma (23C).
Ez az amit semmilyen más autóval -a kategóriájában - nem csinálsz az ioniq után és bizony ezért fizetsz.
A Nissanok egyetlen dologban nagyon rosszak, és az az akku degradáció, ami nem 800k-s hanem sokmilliós tétel.
Nem temperált az akku és ezt sehogy sem lehet kikerülni.
Ps:
Az úton egyetlen Chademo sem működött, pedig az oszlopokon a CCS ment hibátlanul. Ez már a direkt kicseszés kategória. Jah és ha appban most ránézek patikán zöld de ha az oszlop mellett áll már piros.
-
Semin
őstag
válasz
mjani1172
üzenetére
Ha egy listára vagy kíváncsi :
- fejegység : 500-700k
- klíma kompresszor : 800k
- klíma hőcserélő 500k ( szerelési horror)
- tolatókamera : 150k
- kilincs kapcsoló : 100k
- retesz : 100k
- kormánycsapágy : 300k
- motor csapágy 600k
- hajtómű csapágy 600k
- kisakku 80k ( nem gyári 40k)De ebben nincs benne minden,ami a fórumon valaha tönkrement valakinek!
Bár azt pletykálják több 100 tulajdonos pedig ezen meghibásodásoktól mentesen használja az autóját.
Ám ha valakit elér bármelyik hiba, azt illik mindenhova 2x bekommentelni, mert attól megjavul.#Sarcasm off.
De ha azt veszem alapul, hogy az első lámpa 800k ( darabja) a nappali menetfény 300k(/db) , akkor semmi kirívó.
-
Semin
őstag
A csapágy cseréket már jelenleg is profi módon megoldják 600k-ból szervizben, garanciával. Ha pedig maszekhoz mész ( nem Jimmy) akkor 400k alatt megvagy. Egyre többen állnak rá a dologra.
Ha nem figyelsz a búgó csapágyra és tovább hajtod. akkor persze most is tud nagyon drága lenni… -
Semin
őstag
válasz
sharp4
üzenetére
Pláne, hogy 0%-on nem célszerű egyetlen töltőhöz sem megérkezni.
@CharlieDrop:
Etapokban kell gondolkodni, és inkább kiállni két rövidebb töltésre -az autó optimális tartományában- mint egyetlen hosszabbra. -
Semin
őstag
-
Semin
őstag
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Az első dolog volt amit vásároltam az autóhoz az egy zsebbika volt. Így nem fenyeget nagy veszély

-
Semin
őstag
Vajon ez a Tesla árcsökkentési politikájának a hátulütője?
….Eddig körülbelül 40 ezer Cybertruck készült el, ami csak töredéke a milliós előrendelési számnak. A jelek szerint a Tesla mégis kezd kifogyni a vásárlókból.….
….A hírek szerint bár tényleg rengetegen rendelték elő a Cybertruckot, a túlnyomó többség egyszerűen nem fizetett be egy tényleges példányra. Ehelyett vagy visszakérte a befizetett összeget, vagy továbbra is csücsül az előrendelésén, várva a megfelelő alkalomra. Utóbbi a Tesla váratlan, sokszor drasztikus árcsökkentéseinek fényében teljesen érthető. Bizonyára sokan spekulálnak arra, hogy egy idő után a Cybertruck ára is jelentősen csökkenni fog…
-
Semin
őstag
Átalakítják a fővárosi parkolást és megszüntetik az igazgatóságokat
" ...A fővárosi parkolási reformokról részleteiben szavaztak a képviselők, ennek értelmében 2026-tól megszüntetik a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását..."
"...szintén 2026 júliusától emelik a tarifákat, az A és B zónákban (belváros) pedig hétvégére is fizetőssé tennék a parkolást. Az 1,8 tonnánál nehezebb autókra és terepjárókra kétszeres parkolási díjat vetnének ki (ennek jelenleg van egy jogi akadálya)..."
Ez elég vacakul hangzik, mondom ezt úgy, hogy engem nem érint.
-
Semin
őstag
Ebben az évben eddig 12782 km-t tettem meg., amihez 1227kW energiát vételeztem.
Ha ki akarom zárni az autópályás utakat a DC miatt, akkor kicsit bonyolultabb a helyzet mint ahogy gondoltam
Szerencsére nem megyek sokat pályán, így könnyen követhető. Összesen 5 alkalommal pályáztam idén hosszabb utakon ez ~800km-t jelent alkalmanként.(Győr-Debrecen) Így 700x5(3500) km-t ezért levonok a megtett km-ből, mert az első töltés kivételével itt DC-n töltöttem.A rövidebb pályás szakaszok, bár rontják a statisztikát sajnos nem szűrhetőek.
A veszteség számításához tartozik hogy 25A-rel szoktam tölteni és egy Duosida töltőm van.Így a betöltött energia alapján (1227/(12782-3500))*100 =13.21kW/100km jelenleg,
amit töltő oldalról kapott az autó. A nov. dec. hó még rontani fog rajta, hiszen végig fűteni kell.(országút/város és minimális autópálya)Ez tökéletesen egybevág az előző évek ~14.4kW/100km-es adatával.
Itt írtam róla anno : [link] [link]Szóval ezt tudja a verda betöltött adatok alapján.
-
Semin
őstag
Nem, nem csak rövid távokon. Még országúti tempóban is tudja a 12kW/100km-t klímával, mindenféle erőlködés nélkül. Ajánlom figyelmedbe ezt a videót : [link]
És ez nem város. (Valamint ez a 28kW-os modell 26kW kivehető energiával).
szerk:
Délután kiexportálom a töltőm adatait excelbe, és úgy tudok neked mondani átlagfogyasztást töltési veszteséggel együtt. -
Semin
őstag
Döntött a kormány, automatikus adóemelést vezet be
Érdekes koncepció, sajnos nem a jó értelemben. (Ez még csak javaslat!) Bár az EV-k pozícióját javíthatja a piacon. -
Semin
őstag
Én havonta megyek autópályán 300km-es távot, és két rövid töltéssel abszolválható a dolog. (M1-M0-M3). Nem tudsz 130-al menni a korlátozások/terelések miatt. [kép]
Nagyon is pályára való az ioniq csak nem 600km-es távokra.
Nyilván 90-100-al kevesebb országúton : [kép]Nálam is folyamatosan megy a klíma.
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
Lassan aktuális lesz a téma :
Dávid 3,5 millió forintot érő villanyautójában 17 millióért cserélt volna akkumulátort a Renault-márkaszerviz
Hatásvadász a cím, de jól körbejárták a dolgot. -
Semin
őstag
Bréking nyúz:
Már biztos: szeptembertől nem kapnak zöld rendszámot a hibridek…így már nem tervezetként, hanem tényként mondhatjuk, hogy 2024 szeptember 1-től nem kapnak zöld rendszámot a hibrid járművek és 2026. november 30-ig a korábban kiosztott zöld rendszámokat is le kell cserélni az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járműveken
.Kérdés:
Egy BMW i3 Rex az 5N ? -
Semin
őstag
Ezt csak a szokásos Magyar f@szkodás. Holandiában elektromos a jármű szervizkönyve, de ezt itthon nem fogadják el. Ha kérsz egy igazolást a Hollandoktól, akkor ellenben már nem tud mit tenni.
BTW Covid alatt sok autó kicsúszott a szerviz intervallumokból és -bár külföldön elnézőek- magyar honban ez instant kizárás.

Akku 8 évig garis, sokan ezért szeretnék ha garis maradna.
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
Én csak többnyire a végeredményt látom a folyamatot nem.
Nem hinném, hogy ezeket a munkákat Jimmy egymaga végzi. Több olyan javításról posztoltak ami túl profinak tűnt ahhoz, hogy egy ember “mókolja”.
Olyan ismerősök is adnak a véleményére és meglátásaira, akik villamos-, gépész- vagy mechatronikai mérnöki diplomával rendelkeznek… (vagy ezekből többel is)
Érdekes jelenség, azt meg kell hagyni -
Semin
őstag
Ugyanezt csinálta anno VW is, de azért fura látni mennyire megcsappant a kereslet az autók (és főleg a villanyautók) iránt. [link]
-
Semin
őstag
Az, hogy morálisan megkérdőjelezhető amit csinál, nem jelenti azt hogy kókler.Nem csípem én sem mint jelenséget, de a csoportban nagyon sok embernek segített javításokkal.
Nem kínai cuccokkal dolgoznak, és ettől azért szakmaibbanPersze nem azt mondom, hogy tévedhetetlen jó lenne ha 1-2 szaki ezen a nyomon elindulva meg tudná erősíteni.
. -
Semin
őstag
válasz
Tiédetis
üzenetére
Pedig pont napi Jimmy-ről tudom elképzelni leginkább, hogy BMS nélkül tölti fel a cellákat…
Ez az autó egy egész más korban készült, akkor még tapogatták a technika határait. Lehet, hogy eredetileg nagyobb kapacitással akarták árulni (40-es Leaf volt a vetélytársa akkor) csak mondjuk az akkuval volt valami bibi ami miatt le kellett butítani.Nyilván nem fogjuk megfejteni, minden esetre sok -eddig tisztázatlan- kérdést megválaszol az autóval kapcsolatban.
-
Semin
őstag
Azért úgy néz ki az EV oasis tevékenységeinek pozitív hozadéka is van.
Egy projekt átalakítás miatt, fény derült az IONIQ 28 titkára is.
Ugye ez a típus elég jól kezeli az akku degradációt, talán túl jól.Eddig azt feltételeztük, hogy szimplán hazudik az autó, bár ennek ellent mondott, hogy a hatótáv nem csökkent. Most kiderült, hogy nincs semmi mágia a dologban, pusztán 40kW-os akku van építve az autókba, így a BMS nagyon jól tud játszani a cellákkal.
Minden esetre meglepett a dolog...
-
Semin
őstag
-
Semin
őstag
Érdekes videó, jó meglátásokkal : BYD ATTO 3
-
Semin
őstag
Egy érdekes friss cikk:
Ezek az elektromos autók veszítik
leggyorsabban értéküket: -
Semin
őstag
Handras - VW ID.7. vs Tesla Model S.
Szerintem ez az első ID a sorozatból ami be fog találni. -
Semin
őstag
válasz
Mauzes
üzenetére
Ez még csak tervezet, ne kezeljük tényként. Simán lehet, hogy lesz köztes állapot.
De az ingyen parkolást szerintem bukni fogja a PHeV.szerk: Átfogalmazom. A zöld rendszámot -és ezzel az ingyen parkolást- fogja bukni a PHeV, mert az triggereli a népet. Kedvezmények még maradhatnak (súlyadó, átirási illeték stb.)
-
Semin
őstag
Érdekesség: Nagyon sok autóról kerülhet le a zöldrendszám
-
Semin
őstag
Csak erre reagálnék bár erősen off:
Vagy végső esetben, az utolsó verziót le lehet majd szedni valahonnan apk-ban (ez mondjuk iPhone esetén nem segít).
IOS 17.4-től az EU kötelezvénye miatt az Apple lehetővé teszi a külső forrásból az Appok telepítését. Ez azt jelenti hogy megjelenhetnek alternatív appstore-ok is többek között.
1-2 hónap és már ez sem lesz különbség az Android és az IOS között.(bár csak az EU-ban)
-
Semin
őstag
A gyorsan vagy lassan töltöm témához be hoznék egy másik aspektust is, nevezetesen a fedélzeti töltő élettartamát.
A wallbox egyik nagy előnye, hogy gyorsan tölthető az autó, így minimalizálva van a töltés időtartama/töltési veszteség.Az alábbi cikkben találtam anno egy szélsőséges példát:
[link] de a lényeget ideteszem:Nagyjából itt tartottam a pro és kontra dolgok mérlegelésében, amikor csörgött a telefonom. Az az osztrák ember volt, akivel nem a legjobb hangulatban váltunk el, mikor megnéztük a viszonylag sokat (90 ezer kilométert) futott, de előző évben, garanciában cserélt akkumulátoros C-Zeróját. Akkor nem sikerült megegyeznünk, mert szerinte a vattaúj akksi miatt lényegesen többet ért az autója, mint a többi, mi viszont, mikor Barek Petivel csatlakoztattuk a Caniont, láttuk, hogy vagy nem volt annyira új az akku, amikor beszerelték, vagy sikerült pár hónap alatt egy 5-6 éves autó szintjére lelakniuk az akkumulátort. A csúcsfasza, új akksi olyan 85%-ot tudott.
De nem csak emiatt nem volt kedvem kifizetni érte a kért összeget. Elmondtam neki azt is, hogy oké, hogy az akksi új, de minden más eleme 90 ezret futott, ráadásul szinte minden nap töltőre tették a kocsit, tehát volt tornáztatva a BMS (Battery Management System, azaz akkuvezérlő), a váltóáramú fedélzeti töltő, a hálózati töltő, meg minden olyan rendszer, ami a töltéssel kapcsolatban áll. Ezek is meghibásodhatnak, és ennél a kocsinál a sok kilométer és sok töltés miatt értelemszerűen lényegesen nagyobb erre az esély. Értetlenkedett miatta egy kicsit, láthatóan duzzogott is, szerintem meg volt róla győződve, hogy csak lyukat akartunk beszélni a hasába.
Na, ez az ember keresett meg, hogy érdekel-e még a kocsija. De most nem a korábban meghirdetett áron, hanem olcsóbban. Merthogy izé. Beszart az autó fedélzeti töltője…
…Emberünk nem csak minden nap töltötte rajta is hagyta a kocsit. …Nyilván -ahogy már említettem- ez egy szélsőséges példa, de a lényeget szerintem nagyszerűen reprezentálja. Ha az ember minimalizálni akarja a kockázatot a lehető leggyorsabban tölt és leszedi az autót.
-
Semin
őstag
válasz
Andras6800
üzenetére
Nem specifikusan a villanyautó piac állt meg, úgy kb minden.(részben itt is a magas hitelkamat a kiváltó ok)
Erre még rájönnek a csak EV specifikus okok:
magas energia árak, támogatások kivezetése, stbstb.Innen pedig egyenes út vezet az árak csökkentéséhez, hiszen az emelkedő CO kvóták miatt több elektromos autót kellene
eladni.Mai téma a Hyundai FB csoportból :

-
Semin
őstag
válasz
Andras6800
üzenetére
Ha jól tudom jelen esetben a töltő feszültséggel van gond.
A normál akkuk nem szeretik ha 14.4V körül töltik őket, az EV DC-DC konverterei pedig erre vannak belőve. A start-stop akkuk jobban tolerálják ezt a tartományt.
Ha rosszul emlékszem majd kijavítanak a srácok. -
Semin
őstag
Ha már Kína volt a téma a napokban : [link]
Hát én inkább azért egy MY-t vinnék, még ha picit drágább is. -
Semin
őstag
Érdekesség : [link]
-
Semin
őstag
válasz
bigdigit
üzenetére
Hanem az 10 évesen lehet bele kell vágni 3 misiért egy uj akupakkot.Az első Leaf-ek jó példák erre.Durranósba azért nem jellemző 10 vagy akár 15 évesen komplett motorcsere szükséges
Akkor most csapd fel a használtautó.hu-t és nézd meg hány db 10+ éves villanyautót árulnak, amiben nem volt akucsere. Szerintem nem kell magyarázni miért téves ez a feltevésed.
Egy alig használt autóban is előfordul ... [link]
-
Semin
őstag
És még fog is, mert a kereslet a prognózisok alapján tovább fog csökkenni. És ezt a gyártók pontosan tudják.
@FIREBLADE78: Nem EV specifikus a dolog, a komplett piacot érinti. -
Semin
őstag
válasz
bitpork
üzenetére
Szerintem ne reménykedj olcsóbb árakban a használt phev piacon
Nem PHeV specifikus, de zuhan a piac. Már az új autókat is akciózzák és nincs még vége. Ha az emberek nem kezdenek el új autókat venni -úgy mintha nem lenne holnap- akkor bizony itt markáns csökkenés várható. -
Semin
őstag
A márkaszerviz esetemben sem írta elő, de kérésre megcsinálták. Az volt a duma, hogy jelzi úgyis az autó nem kell foglalkozni vele... hát hogyne
(volt nagy csodálkozás amikor rá kellett tölteni, nem is keveset) Nem, sajnos nem jelzi az autó.
Amikor letilt a kompresszor ( mert már szétpörögte magát) megette a fene.@gorbep:
Nem csak az i3-nál fordul elő, több elektromos típusnál - közöttük a 28-as ioniq-nál is - visszatérő probléma. Nekem - fene tudja miért- nem tűnt olyan nagy tételnek a pótlás, pedig 200g hiányzott. (1100g 28-as ioniq esetén a max. )Leier Autó Győr:

-
Semin
őstag
Azért èn kíváncsi lennék egy ilyen visszahívást hogy old majd meg a BYD mondjuk Magyarországon. [link]
Vagy mire felpörög az értékesítés az EU-ban megvalósul a szerviz háttér is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Gigabyte Vision OC RTX 3080 10GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bontatlan Moleskine Smart Writing Set Ellipse digitális e papír füzet / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

:

abba azé’ elég kicsi lenne a 40-es