- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple Whatch SE 2.generáció
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Google Pixel topik
- 4 mm alá fogyhat a Galaxy Z Fold7
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy külön állatfaj. És - sajnos - ez a szakma is nagyon felhígult, 10-ből 7 ember az alábbi sablonra ráhúzható:
-Megveszi az olcsó szart (emag, alza, stb), vezeték nélkülit, mert gyorsan megvan. Telepíti drágán, "mert ha drága biztos jó". "Tud mindent IS!!!"
-Megveszi az olcsó szart(emag, alza, stb), vezeték nélkülit, mert gyorsan megvan. Telepíti beszerzési áron, plusz 20 munkadíj, "mert ócó". "Tud mindent IS!!!"
-Van minimális tudása, vesz valami "normálisabb", polc alja riasztót, összetaknyolja, véletlenül sikeresen felprogramozza, és ennyi (ja, persze a telepítői zár az első, amit bekapcsol, mert "az én rendszerem!!!").Közös ezekben az emberekben, hogy bármilyen papír, és biztosítás nélkülk csinálják, és amikor probléma van, vagy szerviz kellene, vagy be kellene kötni távfelügyletre, ne adj isten van egy betörés, akkor eltűnnek örökre. Garancia sose volt, sose lesz.
Nem csinálok belőle titkot, nem ismerek olyan vagyonvédelelmi rendszerszereléssel foglalkozó céget (de tovább megyek, ez igaz a villanyszerelőkre is), aki ne keresne folyamatosan embert, mert munka lenne, csak szaktudás nincs. Az esetek többségében a cégeknél van 1-2 olyan ember, aki toppon van szakmailag, és ugyan vannak mellette olyanok, akik már láttak róla youtube videót, és tudnak telepíteni, de ha jön szembe velük valami összetetteb rendszer, elvesztek. Innentől kezdve aki toppon van, az előbb-utóbb teljesen kiég, és otthagyja a céget (szerintem az egyik olyan szakma a földön, aho a leggyorsabban ki tudsz égni).
Második körben szintén nem csinálok belőle titkot: ez nem az a szakma, hogy 8-tól 4-ig dolgozol, eldobod a csavarhúzót, és ennyi. Ha tisztességesen akarod csinálni, akkor karácsonykor vasárnap este 10-kor is felveszed az ügyfélnek a telefont (mert "csipog ez a sz@r"), segítesz neki, elnavigálod, hogy mit csináljon, majd másnap reggel kimész. Ha meg nem sikerült telefonon elhárítani, akkor kiszaladsz, és megoldod. Ha te ezt így csinálod, a kollégád meg tojik bele (és mondjuk bérunió van, mert "ez a dolgod"), akkor extrém gyorsan kiégsz, és innentől három opció lépés van:
1., Elmész egy másik céghez, ahol 1-2 évet eltöltessz, és ugyanebbe a mókuskerékbe belekerülsz.
2., Abbahagyod a szakmát, és elmész teljesen más területre (van olyan volt kollégám, aki elment villamossági boltba eladónak, másik meg elment taxizni).
3., Azt mondod, hogy nem érdekel mennyit fizetnek, csinálod magadnak vállalkozóként, még ha rosszabbul is keresel.És innen indul az öngerjesztés a cégeknél: ember kell, de tényleg jó, annak mondhatsz bármekkora nettó bért, akkor se fog többet alkalmazott lenni, még ha kevesebbet is keres.
Én amikor felmondtam az előző cégemnél, mert kiégtem, és ennek híre ment, több cég is felhívott (legfőképp a konkurenciák), hogy akkor felmondási idő után azonnal kezdhetek náluk. Mindnek megmondtam, hogy nem tudom még, hogy hogyan tovább, valakinél még a bér előtt, de volt pár cég, aki instant bérrel kezdte a tárgyalást (a legalja írért bérem az akkori fizetésem kétszerese volt). És nem azért, meg a viléág legjobb VVRSZ-je vagyok. Hanem mert úgy állok hozzá, hogy vagyont védek. Mostegyszemélyes Kft-ként nem keresek annyit, mint alkalmazottként. Egymagam csinálom, néhanapján bejelentem volt kollégát, ha segíteni kell. Imádom, szeretem a munkám, és nagyon élem. Ma is például kiemelt ügyfélnél este 7-kor cseréltem akkumulátorokat. Nem azért, mert megkövetelte, hanem én ajánlottam fel.
Tehát nem az a gond, hogy nem fizetnének elget, hanem az, hogy ebben a szakmában nem túl sok valódi szakember van, aki "éli" is a vagyonvédelmet (rajtam kívül 10 km-es körzetemben egy kezemen meg tudom számolni, és nem félek levágni pár ujjat)...
Balázs
Új hozzászólás Aktív témák
lo Sziasztok,Gondolom, itt is akadnak olyanok, akik ebben a bizonyos szakmában dolgoznak. Igaz, hogy ez egy tech oldal, de...
- Újszerű Garanciás Macbook Air M1-es (8GB/256GB) 2026.09-ig Garis)
- ÚJ BONTATLAN Apple MacBook Air 15" M2 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia 1 év Deak t
- Bontatlan ÚJ IPAD PRO M1 M2 M4 11 12,9 Wi-Fi és 5g cellular 128--512GB DEÁK TÉRNÉL Azonnal Átvehető.
- AKCIÓ BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256GB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető
- Pioneer SC LX 502 7.2 4K Atmos házimozi erősítő
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest