- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Magisk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fatpingvin #6625 üzenetére
Nem tudom a te eseted az ide tartozik-e. Felőlem jöhet.
Viszont én egy mxm csatolófelületű laptop eGPU adaptert használok. Ugyanott árulják boltban mint az összes többi más szabványt mint amiről általában szó van. (ADT-Link Store) Ezek az adapterek mint amit én is használok szerintem csak laptophoz vannak kitalálva. Ennek a hardvernak sosem volt reklámja. Mint tudod 1 kínai mérnök munkája(2016-2019) amit aztán eladott és ment tömeggyártásra Kínában. Már régen nem egyéni barkács munka. Nem a mi nyugati piacunk volt a célközönség. Időközben abbamaradhatott a fejlesztése, új hardverekhez való hozzáigazítása mint egy új meghajtó szoftver. Azért is van az hogy a Win-ben állítani kell hogy feljöjjön a kártya mert már hivatalosan nem támogatott, nem tud magától feljönni. Ezt meg kellett fejteni. És láss csodát tudja "lekopogom" használni mind a mai napig az épp aktuális összes VGA kártyát. Ezt lehet még a gyártó sem tudja, túl jól sikerült. Sokkal drágábban árulnák ha lenne egy ilyen irány nagy felvevő piaccal, csak hát ezt a kaput jelenleg bezárták. Lehet én vagyok talán az utolsó mohikán ebben a történetben.
-
válasz
fatpingvin #6623 üzenetére
Jövőre vagy kicsit később ha sikerül beüzemelnem a következő grafikus kártyámat majd nyomok ide még egy ilyen szösszenetet. Kíváncsi vagyok meddig lehet ezt még fokozni.
Azt olvastam az év végére tervezhetik az nv 5000-es modellek kihozatalát. Lehet a következő inkább onnan lesz szemben a 4090-el. Gondolom az már PCIe x16 5.0 lesz. -
válasz
fatpingvin #6621 üzenetére
Nem csak. Mint témát aki ide benéz, mint egy másik különleges, egyedi, alternatívát ami még életképes régi laptop hardverrel. Én még sok lehetőséget látok benne, bár nem tudom az egpu-ra szomjazó közönség észjárása manapság pontosan hogyan működik.
-
válasz
fatpingvin #6610 üzenetére
Szia! Azóta volt ugrade mindkét laptopnál. Nézd meg mi mennyibe kerül és milyen teljesítményt kapsz érte. Szerintem meg ma már nagyon megéri ilyenbe beruházni. A clevom most mindent ver....játékban (lehet egy-két kivétel) a másfél két millás laptop vga teljesítményt hozza vagy inkább veri, a régi MSI laptopom amivel kezdtem pedig úgyszintén használható mindenre még jó sokáig megfelelő vga támogatással. Lassan építkeztem kicsit sem bántam meg. A clevo jobban kompromisszumos, de amire kell az asztalon hozza. Az MSI pedig akár adapter nélkül is ha nincs bele éppen mxm kártya(az sem drága már keresve) használható ölben, csavarhúzóval meg igazi játékos öreg.
Ugyanez a clevoval csak 4K-ban. Itt még tuning nélkül közvetlen beüzemelés után.
Mindkettő mellé más VGA kártyát tettem.Mindkét laptop hordozható(hátizsákban elfér) mai árakat tekintve olcsó ha kapsz használtan. Ár teljesítmény relációban verhetetlen, jól konfigurálható nem beszélve időtálló és minőségi konstrukció. Nem véletlen vonták ki ezeket a forgalomból. Szoftverezés és bios tekintetében atom stabil, csak fel kell építeni, össze kell rakni.
Játék tekintetében ma már nem lehet mindenevőként olcsón kijönni. Az egpu nálam főleg így értendő egy laptopnál sok más szempont mellett.
4 fő hardver kell. Mint recept.
1, olcsó használt laptop
2, egy adapter(mxm)
3, asztali videokártya
4, megfelelő asztali tápegység.5, esetleg hordozás tekintetében a laptopra helyezni portable külső kijelzőt hdmi csatlakozáson keresztül.
(Sok régebbi laptop esetén igpu mellett belső kép is lehetséges, de annak megfelelő működése kétséges....ventilátor stb.) Mikor elkészült ez a adapter (kb 2019) még az akkori kártyákkal kompatibilis volt ez max a nv 1000-es széria lehetet. Aztán mint teszteltem szoftver tekintetében egy állítás az eszközkezelőben és innentől a mai napig bármilyen kártyát tudsz használni driver mókolás nélkül telepíted a drivert és hozza a vga teljes sebességét. Játéknál az adott cpu és ram a visszahúzó erő, de nem olyan kritikus. -
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6608 üzenetére
gondolom ott pluszban van több kábel vagy más trükk még. De főleg azért lehet, mert nem sorozatgyártásban találni, hanem kb egyedileg gyártatott pcb-vel. Ha jól értettem RM007 spéci adaptere mind a 16 lane-t kiviszi, komplett egpu megoldás.
-
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6606 üzenetére
az mxm-nvme gondolom egy az egyben kirakja az első 4 lane-t a slotban, onnantól pedig kb ugyanaz lehet, mint bármelyik abba a slotba illő. De az nem lesz több lane.
A hdmi/usb3 és hasonló varázs kábel helyett esetleg oculink kábeles m.2 adapter lehet még esélyes. Ha az egpu oculinkes. Mintha láttam volna exp gdp-nek kinéző oculinkes megoldást is relatíve olcsón. [link]
-
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6604 üzenetére
RM007 írt tapasztalatokat mxm -be kötött külső gpu-ról [link]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
fatpingvin #6570 üzenetére
> gyárilag OCuLinkes laptopot nem nagyon fogsz találni,
> de jópár laptophoz készültek már gyárit közelítő minőségű modokA Framework16 -hoz nagy valószínűséggel lesz támogatott
OcuLink 8i connector eGPU -hoz. ( 8 sáv ! )
https://community.frame.work/t/oculink-expansion-bay-module/31898Amúgy sose gondoltam volna, hogy az
etsy-n keressek rá egpu ; vannak érdekes tartóelemek ..
https://www.etsy.com/search?q=egpu
akár még upgrade kit is van ..
"Razer Core X CHROMA Bracket for Corsair Power Supply and Noctua Fan Upgrade" -
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6579 üzenetére
a pcie akkor hotplug, ha úgy implementálták. Ezt írtam.
A létezik és a bármely szavak közti különbségnek érdemes utánanézni bizonyítás szövegkörnyezetbenA gyárilag hotplugra készített ec kártyának illik jól kezelnie ezt, de a barkács egpu-tól ec-vel is fejreáll a rendszer, mert nincs erre felkészítve. Thunderboltnál van plusz réteg, ami kezeli a pcie lecsatlakoztatást és ott nem fagy le a gép ettől. Mivel az oculink is csak direktben a buszra kötött eszköz, nincs a dugdosás kezelve, ezért jó eséllyel annál is fagy a gép.
A bedugás is olyan, hogy talán nem fagy a gép, de nem is fogja újraindítás nélkül jól kezelni és használni a gpu-t.Úgy emlékszem a level1tech-es srác is csinált egy részletes, technikai videót az oculinkről. [link]
-
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6568 üzenetére
a pcie akkor hotplug, ha úgy implementálták. de ha csak úgy kirántod a videokártyát a gépből, akkor 99% merevre fagy az egész. Ahogy expresscard dokknál is történt. Max, ha előtte eszközkezelőben letiltod, akkor talán túléli.
Plusz, ha nézel róla videókat, ott is szokták mondani, hogy nem hotplug az oculink.
-
válasz
fatpingvin #6574 üzenetére
Sajna van 1000csillió más kritérium is sajna annyira zsákutcás lett a laptopvásárlósdi, hogy muszáj néhol kompromisszumokat kötni. A nebiliműanyagból legyen, ne múlt századi CPU fusson benne, ne legyen hóttsetét (+megspékelve csillogó bilimonitorral) kültéri olvasáskor, ne 8gb RAM legyen ráforrasztva, ne kelljen sherpát bérelni a cipeléshez, ne kerüljön többe a csereakksi mint maga a laptop(!!) stb showstopperekkel teli igénylistából nekem az x13 gen2-őt dobta a kocka.
Amúgy látom, a tiszta pcie4x4-kivezetés hoz többletet - mínusz viszi a laptop "civileknek" eladhatóságát, de azért a gyári portból is lehet többet kihozni, mint amit a régebbi kontrolleres házikók tudtak:
" @wildfear's RTX 4080 eGPU performance comparison: AMD vs Intel CPUs & OCuLink vs USB4v1 vs TB4 eGPU ports, last two ports using ASM2464PD encoder shows definitive performance improvements over the 2018 Intel JHL7440 PCIe to TB3 encoder (PCIe write/H2D is +12% on a 12th-gen+ TB4 system, +36% on a USB4v1 system when using a PCIe 4.0 GPU)" [link] -
válasz
fatpingvin #6572 üzenetére
Nna ennek utánaolvasok, mert ha oculinket nem is flexelek a gépbe, nagyon kéne egy normális méretű ssd. Extra adapter befér, uis 2242-es a hely.
-
válasz
fatpingvin #6570 üzenetére
Na ezaz, pl nálam az x13 szupi alany lenne, ha az egyetlen szabad wwan portjáról nem tiltotta volna már az ssd-ket is le az egyik bios frissítés
. (Arról nem is beszélve, h dunsztom sincs van-e egyáltalán 4 pcie sáv belevezetve).
-
válasz
fatpingvin #6568 üzenetére
Engem a ki-bekapcsolósdi se zavarna, ha ezzel kiküszöbölhető lenne az extra hibaforrás "man-in-the-middle" tündérbolt. Sajnos ez egyelőre álom vastagon: eleve 2évnél öregebb üzleti/félüzleti laposok játszanak a ktg-vetésemben, és gyárilag oculinkes megoldás még a mostani legújabbak közt sincs. A barkácsüzem is kérdéses, annyit tehet a mezei júzer, hogy a legalábbtündérboltban nem a lejárt szavatosságú 8éves eperdzsemet veszi, hanem vmi minimálisan modernebbet.
-
válasz
fatpingvin #6556 üzenetére
Egy előnye van: méter hosszú, 4slotos, 1000W fogyasztású kariszörnyre is rárakhatod
. Azért nem vetettem el még 100%-ban, mert sokak által sokféle vga-val kipróbált cucc a komplett csomag (lapka, KÁBEL...), illetve ha muszáj, van hozzá egy sfx tápom.
Egyébként pont feljött a piacon egy erősen jó árú 3080, ami sajna 6mm-rel túl hosszú még a Razernek is.
#6557: háát, van egy marketplace-es pont egy százasért (mmint 100£), de ott azt írja a tulaj, h végül ki se próbálta, necces.
-
válasz
fatpingvin #6554 üzenetére
.
Ami a szereldmagad cuccokból belefér, az a TH3P4. De ez csak újonnan van, úgy meg annyiba kerül táp nélkül, mint használt komplett dobozka táppal. A nagyonóccók meg gyanúsak, hol kopogtat majd a jajjnemjó feketeleves amit on the go tuti nem teszek rendbe. -
válasz
fatpingvin #6552 üzenetére
Nehh, kinőttem már ezekből. Sokkalinkább valami kész doboz táppal, pláne ha még esetleg méretre vágott utazótáska id van hozzá.
-
fcbarca
őstag
válasz
fatpingvin #6532 üzenetére
Gameket hajccson ki. De nem hajt. Még a 130 wattos 3060at se hajccsa ki 100%-ba (kompetitiv alatt)
-
echterion
nagyúr
válasz
fatpingvin #6532 üzenetére
Mivel szemmel láthatóan write-only módba kapcsoltál, nem látom értelmét tovább folytatni ezt a csevejt veled.
-
echterion
nagyúr
válasz
fatpingvin #6529 üzenetére
Nem csak a program a lényeg, mert pl. játékok esetén a felbontás is nagyon fontos tényező, sőt. De azért nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy gyak. bármilyen vegyes, de gpu-intenzív terhelés hatására az 5600H bizony nemhajcsaki' az RTX4070-es vga-t. Én sem vagyok az ilyen kijelentések híve, de ezt azért még nekem is könnyű belátni.
-
echterion
nagyúr
válasz
fatpingvin #6526 üzenetére
Egyszerű: tud-e 99-100%-on menni folyamatosan a gpu terheltsége, miközben a cpu még nem érte el azt. Ha a cpu hamarabb éri el, mint a gpu, akkor cpu limit van, ergo nem hajcsa' ki.
-
fcbarca
őstag
válasz
fatpingvin #6520 üzenetére
Természetesen számítási. De lehet, csak túl nagy a cpu bottleneck? Milyen laptopot lenne érdemes venni, ami kihajt egy rtx 4070 - et?
-
fcbarca
őstag
válasz
fatpingvin #6512 üzenetére
Windows 11
-
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6502 üzenetére
múltkoriban az tb egpu dokkot használtam arra, hogy megnézzem, van-e firmware update az m.2 ssd-imhez. Az usb3 keretben az átalakító chipen át nem látják és kezelik őket a gyártói segédprogramok, natív tb ssd keretem meg nincs, mert irreálisan drága.
Az intel féle certifikáció meg egyebek miatt eléggé kötött még mindig a tb. Az amd féle megoldásnál is nagyon figyelni kell, hogy melyik fajta laptopban van, vagy engedélyezve van-e, mert nem minden gyártó adja usb4 módban. Ezzel is szegmentálják a piacot.
Úgy tűnik a fapadosabb m.2 egpu területet a oculink hódította meg. Jobb teljesítménnyel, cserében nem hotplug. [link] a level1 tech video még jobb erről [link] -
robi-k
őstag
válasz
fatpingvin #6507 üzenetére
Őszintén kívánok sok sikert, engem (is) érdekelne, hogyan lehet utólag felokosítani egy laptopot Thunderbolt porttal.
Én nem találtam rá épkézláb megoldást, inkább vettem egy olyan laptopot a lányomnak, ami gyárilag tartalmazza ezt a portot. -
robi-k
őstag
válasz
fatpingvin #6505 üzenetére
Útólagosan nem lehet "felokosítani" a laptopot Thunderbolt porttal, ez egy fizikailag különálló chip saját bios firmwarre-val.
-
robi-k
őstag
válasz
Thunderbolt 3/4 portokkal rendelkező laptopokhoz a Thunderbolt port segítségével lényegében bármilye asztali PC-s hardvert rá lehet csatlakoztatni, csak kell hozzá megfelelő Thunderbolt dokkoló.
-
fatpingvin
addikt
válasz
most látom hogy egyszer már írtam ide... wtf. néha kihagy az emlékezet.
-
xabolcs
őstag
válasz
fatpingvin #6120 üzenetére
Ilyen gyarto / alaplap fuggetlen megoldas engem is erdekelne.
Amiket lattam GigaByte, ASUS, DELL ... mindegyik belemegy a PCIe slot-ba, de egy egyedi vegu kanoc azert megiscsak kilog belole, hogy ne lehessen mindenhol hasznalni.
-
azbest
félisten
válasz
fatpingvin #6118 üzenetére
mármint egy gép meglévő thunderbolt aljzatára dugni pcie eszközöket vagy egy pécébe egy kártya, amin van thunderbolt kimenet, amivel külső pcie eszközöket adhatsz hozzá?
Az újabb egpu dokkok lényegében a thunderboltba dugott pcie dobozok. Nem csak videokártya mehet beléjük. Talán most kevésbé gyakoriak, mert a legújabb videokártyákat már túlságosan visszafoghatja ha csak ilyen 4x pcie sávos dobozba kerülnek. Voltak barkács megoldások is linkelve régebben, csak azok sosem lettek olyan olcsók, mint a fapados régebbi megoldások még a tunerdbolt előttről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- World of Tanks - MMO
- Milyen autót vegyek?
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Okos Otthon / Smart Home
- Kerékpársportok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest