- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #14049 üzenetére
Ugyanaz a helyzet, mint nemrég egy másik fórumozónál, aki ráakasztotta az ismeretlen fali csatlakozóra a vevőt és működött neki, de távolabbra már nem bírta elvinni, mert valójában nem is volt antennára kötve. Csak amit a falban futó kábel összeszedett, azzal működött a tuner, ilyen előfordul.
A tetőn lévő antennarendszer pedig régen volt használatban, még a kábeltévés korszak előtt, illetve néhány ilyen antennacsoportra még utána is szükség volt, hiszen valahonnan a földi adók műsorát is rá kellett tenni a rendszerre, a többi csatorna közé.
Későbbiekben a házi kábelrendszerről a tetőantennákat szinte mindenhol lekötötték, vagy új csillagpontos rendszert építettek ki, amit a kábeles szolgáltatók használtak vagy használnak.
A szerelvény egy 12 dB-es leágazó, vagyis a jobboldali TAP-kimeneten csökkentett jelszintet ad le, az alsó kimeneten pedig csillapítás nélkül (gyakorlatilag).
-
Kernel
nagyúr
válasz
csernak75 #14028 üzenetére
Múltkor néztem a terepprofilt, hogy Putnokon milyen szerencsétlen a helyzet, a legtávolabbi Tokajt kell venni 73 km-ről, miközben jóval közelebbi adók is lennének, csak az viszont takarásban.
Még jó, hogy így is sikerült, de most már várni kellene pár napot a frekvenciacserére, majd utána felmérni a helyzetet, venni valami jobbfajta antennát:
-
Kernel
nagyúr
válasz
tipcsibacsi #14022 üzenetére
Modulátoros boxból elég lenne 6 db is (Euronews esetleg kimarad, viszont nem tudhatjuk, lesz-e még több ingyenes adó is, esetleg már jövőre?), ugyanakkor kellene egy kábelmeghajtó erősítő is, vagy kiterjedtebb rendszernél több is.
Legegyszerűbb lenne, ha van már kiépített hálózat, amire csak rá kellene táplálni.
Ha nincs, akkor el kellene dönteni, hogy soros, csillagpontos, vagy vegyes architektúra legyen, aminek megvannak a maga szakmai tudnivalói, azt vagy kitanulod az Interneten, ha összejön, vagy inkább szakemberhez, szakcéghez kellene fordulni, mindez függ a feladat nagyságától is. Jártam már több ilyen intézményben, van kisebb, nagyobb épület is.
Az SD-felbontás még hagyján, ilyen otthonokban a képcsöves TV jellemzőbb, de a jövőre nézve ezek ki fognak halni, illetve manapság is már sok idős ember használ lapostévét. A jól kiépített rendszer persze alkalmas az antennajel közvetlen szétosztására is, amire mindenki rákötheti a DVB-T-tuneres TV-jét is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bb.bocs #14014 üzenetére
Próbáld meg esetleg az innen letölthető kétféle drivert:
Vagyis lényegében van egy újabb és egy régebbi. Nekem érdekes módon az újabbal vannak gondok, noha más jellegű, és ez nem is Win8.
A csomagok tartalmaznak uninstall programot is, azt is kell használni, utána felrakható a másik, ilyen módon célszerű mindkét verziót kipróbálni.
Szerk: most látom csak az előző hozzászólást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #13989 üzenetére
Nem tudom, milyen hely ez, mert a társasházak tetején előfordulnak a 80-as évekből ott maradt antennák, amit mindenhol kikötöttek, helyette a sokcsatornás kábeltévét kötötték a ház soros rendszerére. Később az is használaton kívül került, mert jött helyette a csillagpontos rendszer.
A tetőantennás rendszer időközben elfelejtődött, mivel az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag senki nem használta. Nem mondom, hogy újabban a MinDigTV kedvéért nem építhetnek ki ilyet, de elég ritka még ez.
Az erősítő működését egyébként célszerű ellenőrizni, például a bemenetére csatlakoztatott botantennával, vagy ami van. Utána a tápot ki-be kapcsolva megfigyelni, hogy történik-e változás.
-
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #13974 üzenetére
Illetve további csavar lehet a történetben, amikor azt mondod, hogy az aljzatnál közvetlenül még van jel, ez azonban kevés lehet egy hosszú kábel meghajtására. A csatlakozóban lévő illesztőtagokon ugyanis leosztódhat a jel.
Elképzelhető, hogy ha kiiktatnád a fali csatlakozót és összetoldanád a két kábelt F-csatlakozóval, talán javulna a helyzet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #13974 üzenetére
Ez csak azt bizonyítja, hogy az aljzat nem ad jelet.
Amikor csak a belső eret érinted hozzá, az kb. olyan, mintha bármilyen darab drótot, fémdarabot, botantennát akasztanál a végére. Ilyenkor érvényét veszti a falban lévő kábel árnyékolása, az is összeszed valami jelet, mintha antenna lenne.
Amikor viszont szabályosan letesteled, árnyékolássá válik, ami az eredeti funkciója, és kiderül, hogy a betáp oldalon nem is kap rendes jelet.
Ez egy igen kellemes helyzet, amikor például TV-t javítok valakinél, és szét van gányolva a kábelrendszer, vagy akármi baja van. Bekötöm normálisan a csatlakozót, erre még rosszabb lesz a kép.
Utána magyarázzam meg, hogy nem én rontottam el, hanem egy fos a rendszer.
Fázisról egyébként ne nagyon beszéljük, az áramszolgáltatásban azért nevezik úgy, mert van 3 fázis, azok közül legalább egy van bevezetve egy lakásba. Tehát az egy fázis.
Más témában, ahol nincs több fázis, ilyet nem szokás mondani. Antennánál melegpont van és hidegpont, vagyis föld, GND, legalábbis aszimetrikus (földelt) rendszernél, a koax. ilyen.
Földhurok is teljesen más fogalom, de inkább nem írnék most arról is két oldalt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tylerddd #13972 üzenetére
Ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni, a fórumon sem díjazzák az illegális témákat, de valóban nem is ismerem, személyesen.
Viszont a távszabályzója igen ismerős, ilyen volt már a kezemben. Igényes kivitelű példány, egyrészt minőségre is, valamint a gombok elrendezése a klasszikus és ergonomikus Philips design, ami a kedvenc távszabályzómra emlékeztet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tylerddd #13967 üzenetére
Két vezeték jött le az antennától és ezek mentek a beltéribe
Mert a tányéron twin-fej volt felszerelve, ami két tuner kiszolgálására alkalmas.
Azt nem értem, h bal oldalt a hátulján összesen 4 ilyen antennabemenet vagy mi van
Két tunerbemenet és két kimenet, utóbbi a bemenőjel továbbhurkolására alkalmas (loop), további tunerekhez, másik szobába stb.
Más: jelenlegi beltérimbe csak az egyik vezetéket tudom bekötni, de elvileg a másik is használható, mert nem kötötte ki a UPC-s tag. Ez a két vezeték elég nekem, h a fenti módon tudja felvenni, igaz?!
Független felvételre nem alkalmas, mert ahhoz kell a dupla tuner.
Készülékről nem tudok véleményt írni, nekem nincs ilyen.
-
Kernel
nagyúr
A boltosnak láthatóan fogalma sincs a témáról. RCA-aljzaton eleve nem is mehet két irányba a jel, azok mindig csak egyirányú csatlakozók a készülékeken.
A SCART tartalmazza a bemeneteket és kimeneteket egyaránt, már amennyiben a készülék is támogatja. Vagyis az a bizonyos 6 db vezeték egyszerűen és közvetlenül bekötendő a SCART megfelelő pontjaira, mindegyiknek adott a helye:
http://en.wikipedia.org/wiki/SCART
Ehhez képest van a kapcsolós trükk, ahol csak 3 vezetéket tudunk alkalmazni, amit kapcsolóval lehet input vagy output oldalra kötni. Ez a korlátozottabb, mert a SCART többi lehetőségét itt nem tudjuk kihasználni.
Előnye inkább abban jön ki, hogy univerzális adapter, amit több célra lehet felhasználni, de aki fixen csak egy célra alkalmazza, annak úgyis mindegy. Simán megfelelne neki egy kapcsoló nélküli, egyirányú csatlakozó is.
Csak annál nem mindegy, melyik irányba van kötve, ilyenkor mégis jól jöhet a kapcsoló, mert csak át kell billenteni. Viszont a kapcsoló lehet kontakthibás is, áthallásos is, a belső árnyékolás itt már nem olyan minőségű, mint amikor fixen bekötött, jól árnyékolt vezetékekről beszélünk. Pontosabban a kapcsolósnál belül semmiféle árnyékolás nincs, csak vékony drótok tekeregnek benne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
NPeete #13957 üzenetére
Ez egy egyszerű, passzív közösítő, azért is tud működni oda-vissza. 4 dB csillapítás gyenge jelnél már észrevehető lehet, de még működhet is, ez majd a gyakorlatban derül ki.
Ha a csillapítás gondot okoz, vannak aktív, vagyis erősítős szerkezetek is, persze drágábban. Két különböző frekvencia továbbítása egy kábelen, alapesetben teljesen normális dolog.
Speciális esetben lehetnének ugyan problémák is, de erre kisebb az esély.
-
Kernel
nagyúr
SCART és RF-kimeneten csak a szabványos analóg SD-jelet lehet kiküldeni, ami csak 576i vagy 480i lehet (PAL vagy NTSC).
Nálunk értelemszerűen az 576i beállítás jön szóba, ami megegyezik a bejövő SD adásokkal, hiszen lejjebb skálázni nincs értelme, illetve régebbi TV-ken az NTSC nem is menne.
Nagyobb felbontások a HDMI-kimenetre vonatkoznak.
-
Kernel
nagyúr
Vagy félreérthető volt a kérdés, analóg modulátoros boxok természetesen vannak, nem is drágán, topikban is sokszor szóba került.
De az csak az éppen nézett műsort teszi fel, általában egy UHF-csatornára, jobbára csak monóban. A kimenőjel pedig behangolható a számítógép analóg tunerjével is, VHS-magnó tunerjével is, értelemszerűen csak SD formátumban.
De ehhez egyébként még UHF-csatornát sem szükséges modulálni, mert a box SCART / RCA kimenetéről levehető az alapsávi video és hang, ami például egy tunerkártya AV-bemenetére is köthető, közvetlenül. Így elmarad egy moduláció --> demoduláció, ráadásul ez biztosan sztereó.
Csak koaxon az RF-jelet jobban lehet többfelé osztani és távolabbra is elvinni.
-
Kernel
nagyúr
Múltkor MMarktban vettem 6000 forintos akcióban két kis Triax TR 43-at. Szintén kártya nélküli, ALI-menüvel, de ezt otthoni körülmények között nem tudtam tesztelni, mert útközben vásároltam valakinek.
Viszont fel volt tüntetve a papírján a HE-AAC is, SRT feliratot nem tudom. De ezt csak a példa kedvéért említem, WayteQ-ben is lehet gondolkodni stb.
-
Kernel
nagyúr
A videóból kiderül, a menü alapján, hogy az első is MStar-chipes, a másik kettőről pedig tudom.
Az MStar processzort sok kártya nélküli boxban alkalmazzák, képminősége jó, de a hangjával kapcsolatban az a gyanúm, hogy a HE-AAC dekódolást hardveres alapon nem tudja, így későbbi frissítésekkel sem lesz megoldható.
Csak egy példa, az Alcor honlapján, hogy mit kell nézni.
HD2400 (MStar-chip):
HD2800 (ALI-chip, kártyás):
De van olyan variáció is, hogy ALI-chip és nem kártyás (WayteQ HD95-CX), ami normálisan szól a HE-AAC műsorokon is.
A HE-AAC dekóder hiánya főleg azoknak kellemetlen, akik jó minőségű hangrendszert használnának hozzá, amit egy ilyen szerkezet zsebrádióvá aláz.
Nagyothalló ember TV-jének dobozhangszóróján viszont már nem bug, inkább feature a fülsértő hang.
-
Kernel
nagyúr
válasz
adanyi #13912 üzenetére
Gondolom a dual tv kártyákkal ez megoldható.
Én inkább a 7,5 dolláros USB-tunerből rendeltem másodikat is, de nem azért, hanem a PIP miatt. Példának okáért, nézem az X-Faktort, jön a reklám, egy gombnyomás a PIP, utána átlépek más műsorra, így látom a PIP-en, hogy mikor ér véget a reklám.
A DVB-Viewernél (15 EUR) mindez már egy tunerrel is működik, csak akkor egy multiplexen belül.
Úgy látom, azt is tudja, amit írtál:
Elindítom a felvételt egyik műsoron, de akár több műsoron el lehet indítani, amit külön fájlokba rögzít. A PIP is bekapcsolható valamelyikre, ha akarom. Utána átlépek egy másik műsorra, azon aktiválom a timeshiftet. Utána itt az időcsúsztatással lehet játszani, de csak addig, míg nem váltok csatornát, mert akkor leáll a timeshift is. Viszont azt külön be lehet állítani, hogy a végén a timeshift-fájl törlődjön, vagy megmaradjon.
Mindamellett a timeshiftet én nem szoktam használni, szükség esetén inkább nyomok egy felvételt, majd később visszanézem a kimaradt részt. A DVBViewer-hez távszabályzó is konfigurálható, ha az tud billentyűparancsokat szolgáltatni. CI-modult is tud kezelni a beállítások szerint, de az nincs nekem, így nem próbáltam.
Vagy vannak Linux lehetőségek is, azt nem írtad, mit preferálsz.
-
Kernel
nagyúr
Nincs ilyen, ezekben a boxokban épp olyan egyszerű és olcsó, analóg modulátor van, ami régen, a VHS-magnókból ismert. Vagyis az alapsávi AV-jellel modulál egy UHF-csatornát. De még azt is csak monóban szerintem, mert a sztereo hang bekódolása egy külön, árnövelő áramkört igényel.
A DVB-T modulátor külön fogalom, egy példa erre: [link]
Multiplexet ezzel sem tudnál kezelni, csak egy műsort.
-
Kernel
nagyúr
válasz
-Rolika- #13891 üzenetére
Ettől a hozzászólásodtól függetlenül is épp akartam írni, hogy a kártyát inkább a T-Home műholdas egységénél láttam valahol, míg az IPTV-box önmaga rendelkezik egyedi hardveres azonosítóval, vagyis külön kártya nem kell hozzá.
Így az IPTV-stream titkosításának feloldása, valamint az előfizető és az ő aktuális csomagjának azonosítása szorosan a boxhoz kötődik.
A HDMI-kimenet pedig HDCP-védelemmel ellátott, oda TV-t vagy HDCP-monitort lehet csatlakoztatni, nem számítógépet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
-Rolika- #13885 üzenetére
Leadtek Winfast DTV1800H
Ez egy hibrid tuner, alkalmas DVB-T (vagyis földi antennás --> MinDigTV) vételre, valamint az analóg részéhez tudod csatlakoztatni az IPTV-box SCART, vagyis analóg kimenetét.
De ez azzal jár, hogy csak ugyanazt a műsort láthatod rajta, amit a T-Home boxon kiválasztottál, azt is abban a csökkent minőségben, amit a box már analóg 576i-re alakított, te meg PC-vel ismét digitalizáltad.
Az IPTV-jel, közvetlenül, vagyis LAN-csatlakozón nem vihető be a számítógépbe. USB-n sem, legfeljebb szintén analóg tunerrel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zirowe #13872 üzenetére
Egyébként normális esetben rögtön elindul az első helyre bejegyzett adó, csak nálad panasz volt az A-multiplex jelszintjére.
Ilyenkor valóban azt szokta csinálni, hogy bejön a lejátszólista, mert nem tud működni az első program. De ha beírod előre az RTL Klubot, eszerint menne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zirowe #13868 üzenetére
Nekem is a 2.0.8 van, nincs ilyen gondja. Van egy ilyen variáció is, hogy első sorba beiktatni:
-------------------------------------------------------
#EXTM3U#EXTINF:0,RTL Klub
#EXTVLCOPT:program=20
dvb-t://frequency=770000000#EXTINF:0,m1 HD
#EXTVLCOPT:program=100
dvb-t://frequency=610000000
------------------------------------------------------------REC-gomb: Eszközök --> Felület személyre szabása
-
Kernel
nagyúr
válasz
Zirowe #13865 üzenetére
Először műsor nélkül kell VLC-beállításokat elvégezni, utána bezárni a programot, hogy elmentse magának: [link]
Csatornalista létrehozása: [link] Kiterjesztése bármi lehet (pl. *.vlc), ami a VLC-hez társítható, így egyszerűbb indítani, csak egy kattintás a fájlra.
Programváltás a lejátszó << >> gombjaival is történhet, vagy CTRL+L.
VLC felvétel: [link]
-
Kernel
nagyúr
válasz
m_kovacs #13816 üzenetére
Attól még meg lehet nyomni a Stop-gombot, amikor elindul a következő. Kényelmi szempontból viszont nem rossz a folyamatos lejátszás, például sorozatok nézéséhez, amikor valaki nagyon rákattan egy szériára. KMPlayer, PotPlayer nekem direkt így van beállítva.
Vagy előfordulnak két darabban letölthető filmek is, noha inkább már csak a régebbiek között, a 2CD-verziók.
Set top boxon pedig akkor vettem hasznát, amikor felhalmozódott több felvétel, a megnézés után törlendő kategóriából.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DonMaster #13795 üzenetére
Nemrég még eBay-en is sokkal drágább volt, eszerint mostanában esett az ára. Most már viszont van belőle több eladónál is: [link]
Nem ismerem, így csak annyit tudok hozzátenni, hogy a Digikábel minden szabványos DVB-C TV-vel működik, ami nálunk kapható, eltekintve a kódolt HBO és Digifilmtől.
-
Kernel
nagyúr
válasz
golya87 #13780 üzenetére
Erre lehetne mondani, hogy nem csak elvileg, de gyakorlatilag is jól kell bekötni, probléma esetén pedig minimum rá kell mérni egy multiméterrel vagy bármilyen szakadásvizsgálóval.
Értelemszerűen a belső eret a külső fémrészeket önmagukhoz képest (hogy vezessenek) egymáshoz képest pedig ne vezessenek.
-
Kernel
nagyúr
A "nem értem" csak egy szólásmondás volt, inkább írhattam volna így is: "akkor nincs miről beszélni".
Arra utaltam ezzel, hogy hiába is nézed ki a TV-ről, azon az analóg műsorok frekvenciáit látod. A digitálist egy DVB-T tuneres TV-ről lehetett volna ellesni. Csak erről eddig nem volt szó, hogy a TV ilyet nem is tud.
Szerintem itt a fórumon sokan nem gondolták volna (mert fel sem merül), hogy digitális és analóg készüléket vessünk össze egymással, teljesen más téma.
Annyit esetleg érdemes megtenni, hogy a keresést 8 MHz lépésekben is lefuttatod, ehhez olyan országot kell beállítani, hogy 8 MHz-enként lépkedjen. Belátható, hogy ilyenkor más frekvenciák jönnek ki, mint a 7 MHz-es léptetésnél.
Noha elméletben egy kábelszolgáltató a saját kábelén 7 MHz-es léptéket is alkalmazhatna, de ez nálunk nem szokás.
-
Kernel
nagyúr
Akkor nem értem, miről beszélünk, a PV7 analóg tuneres. Ha a szolgáltató nem adja digitálisan a hiányolt csatornákat, akkor nem is fog jönni a másik vevőn.
Így már csak az érdekesség kedvéért tenném hozzá, hogy a 7 vagy 8 MHz ebben az esetben a legkevésbé számítana, mert ezen a ponton csak a csatornakiosztást befolyásolja.
Például bemásolok egy részletet az európai, 8 MHz-es kiosztásból:
474000
482000
490000
498000
506000
514000Ha megfigyeled, minden lépcső között 8000 kHz van. Tehát az sem mindegy, hogy milyen országot állítasz be a menüben, miután van 7 MHz-es kiosztási lépcső is, más országokban.
Most más kérdés, hogy a sávszélességnek a demoduláció szempontjából is van jelentősége, de azt már a demodulátor feldolgozza, mert neki 8, nem okoz gondot.
-
Kernel
nagyúr
A csatorna szerinti résznél simán beállíthatnád a 12. csatornát, sávszél 8 MHz, de az SC1 a hangnormára utal (Sound Carrier), ami analóg adásnál értelmezhető.
Hogy például 6,5 vagy 5,5 MHz (OIRT / CCIR) távolságra van a hangvivő a képvivőtől, amit jelölni szoktak a TV-menüben SC1 / SC2 néven is. Más készülékeknél B/G, D/K, ugyanaz. Analóg műsort nyilván nem fogsz be a DVB-T vevővel.
Viszont analógban egy frekvencián csak egy műsor jöhet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
FRENK1988 #13768 üzenetére
Csak itt a barkácsolás – egyébként egyszerű – művelete épp a felesleges kiadásoktól kímélhetne meg, hiszen ha tapasztalnál legalább valamilyen pozitív fejleményt, akkor utána nagyobb bátorsággal vehetnéd meg az erősítővel is ellátott szerkezetet. Mondván, hogy a profi cucc, közvetlen a "tövére" épített erősítővel talán már csak jobb lehet. De igazából ezt sem garantálhatja senki.
Annyi sejthető, hogy erősíteni is csak azt lehet, ami van. Azt lehetne tesztelni egy passzív próbaantennával.
Így azután nyilván nem arról van szó, hogy a fórumozók nem akarnának segíteni, csak egyszerűen lehetetlen megmondani, hogy nálad mi fog működni.
De az is érthető, hogy valaki nem akar barkácsolni (sokan nem is tudnak), nincs abban semmi. Akkor viszont fizetni kell, mit tudsz csinálni...
(#13764) mexel
Ez így van, a TV-n is ki lehet deríteni a frekvenciát, ha a szolgáltató nem segít ebben. Amikor azonos frekvencián megy több műsor, az egy közös multiplex csomagban továbbítódik. Esetleg az is furcsa lehet, hogy kábelen DVB-T csomagok (ami nem MinDigTV), de van ilyen hazai szolgáltató, valahol láttam Interneten én is.
Viszont olyan is lehet, hogy bizonyos műsorokat csak DVB-C-ben tolnak, vegyes rendszerben, de ennek ellentmond, ha a TV is földi rendszerben hozta be. Mint ahogy Samsungnál is az elején lehet választani, hogy földi vagy kábeles keresést akarsz indítani, ez ott derül ki.
(#13765) CoolBoy323
Bármilyen fémlemez vagy háló is lehet a reflektor, de anélkül is működik. De nem a lapra kell tenni, van egy megadott távolság.
-
Kernel
nagyúr
Digikábelen is előfordul ilyen, amikor egy multiplex alacsonyabb szinten van jelen, azt nem fogja meg a TV. Ha ilyenkor van érzékenyebb tuner, meg egy kevésbé érzékeny, akkor utóbbin nem jön be, másikon mehet.
Ezt kellene tisztázni szerintem, hogy a hiányzó adók egy közös multiplexet alkotnak-e. A frekvencia manuális megadása, kábelba iktatott erősítő is segíthet ezen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#93794560 #13738 üzenetére
Szerintem másfajta tuner lehet benne, és itt tuner alatt szó szerint a hangolóegységet értem, ami a bemenőjel előerősítését és középfrekvenciára történő lekeverését végzi, vagyis ezzel együtt a kívánt frekvencia kiválasztását.
Van itt régebbi fotó (DPS80), ahol piros nyíllal jelöltem a one-chip tunert:
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
redhunter #13718 üzenetére
A második bedugásakor elvileg azt fogod látni, hogy az elsőn egy kicsit csökken a kontraszt, miután analóg jelnél a videojel amplitúdója magát a kontrasztot határozza meg. Így ha két terhelést kötsz egy kimenetre, kismértékben esik a szint.
Ez épp így bebizonyosodott, amikor másik fórumon valaki két analóg monitort kötött párhuzamosan (vagyis elosztóval) egy számítógépre, ahogy előre megjósoltam neki.
Ezt persze lehet korrigálni a TV kontrasztszabályzójával, azután majd elválik, hogy így megfelel-e, a hosszú kábelen végén mennyi jut a másik TV-re, bejön-e esetleg valamilyen zavar, földhurok, ezt így biztosra nem lehet megmondani. Hangra is lényegében ugyanez vonatkozik.
De ha a másik TV egyszerű földeletlen (lapos) dugóval van ellátva és még központi antennához sem csatlakozik, illetve semmi máshoz, akkor földhurok sem tud kialakulni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
redhunter #13716 üzenetére
SCART-ról eddig szó sem volt, csodálkoztam is, hogy csak HDMI van rajta. Ráadásul a TV-n is csak SCART van, akkor nincs miről beszélni. 5 m SCART-kábel simán működik, de 10 m is, nagy valószínűséggel.
A tányérról jövő LNB-jel feldolgozásához mindenképpen kellene egy másik beltéri is, valamint LNB-kimenet (loop).
Vagy modulált koaxiális kimenet, ha lenne rajta, azt könnyű lenne átvinni másik TV-re.
Plusz ilyenkor van lehetőség külső modulátor alkalmazására is, ami a SCART-kimenetre csatlakoztatható, utána a koax. hosszabb távra is elvihető. Ezeknél esetleg oda kell figyelni arra is, hogy mono vagy sztereo modulátort tartalmaz, már amennyiben ez számít valakinek, az adott TV-nél. Ami olcsó, az csak mono általában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
redhunter #13714 üzenetére
HDMI-splitter létezik, én ugyan még nem próbáltam: [link]
Aktív (illesztőerősítős) splitter: [link]
HDMI-kábelből én 5 méterest gond nélkül használok, de létezik 10 méteres is: [link]
Analóg audio-kábelnél is megoldható 5-10 m.
De akkor csak ugyanazt a műsort tudod nézni mindkét TV-n. Akciós box viszont előfordult már 6000-ért is, nemrég is láttam a MMarktban.
-
Kernel
nagyúr
Valóban, eszerint nem kompatibilis a hardver, talán nem is ad ki jelszintet, vagy csak más program tudja lekezelni.
A kis gombócot ilyenkor sajnos hiába teszed át, az a hangjelzés átkapcsolására való. Egyébként mindez nem probléma, mert a jelminőség határozza meg a lényeget.
Antenna mozgatása közben sokszor lemegy a minőség, jelszint felszalad, ami mit sem ér. Üres frekvenciára kapcsolok, sokszor arra is felszalad, csak zajt mér olyankor.
Így nem jelent gyakorlati hátrányt, ha nem működik a felső skála.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
róland #13702 üzenetére
A piros gomb használatával az egész multiplexet rögzíti, ami persze többszörös fájlmérettel jár együtt. Állítólag lehetne kísérletezni az Átalakítás/Mentés menüpontnál, de valahogy az sem az igazi. Vagy lenne még parancssori trükközés is: [link]
De ezt is csak úgy tudtam működésre bírni, hogy két jól elhelyezett macskakörömmel ki kellett egészíteni:
C:\Programok\VLC\vlc.exe dvb-t:// :dvb-frequency=610000000 :dvb-bandwidth=8 :program=100 :sout=#duplicate"{dst=std{access=file,mux=ps,dst=C:\temp\test.ps}, dst=display}"
Mindent összevetve, felvételhez inkább más programot célszerű használni, mert a Windows VLC a fejlesztői által még mindig kissé mostohán kezelt, a Linux VLC-hez képest.
Ingyenes program például a SmartDVB, vagy fizetős a DVBViewer, ami már kulturáltabban használható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hesszan #13695 üzenetére
Minden jel antennaproblémára utal, vagy elvileg nem zárható ki a tunernek olyan hibája sem, ami érzéketlenséggel jár, akár villámlás következtében stb.
Antennabeállításhoz program [link] Ha működik azzal is, de elég sok hardvert támogat.
Alapból is már használható, de valamivel kényelmesebb az alábbi fájl segítségével:
ProgFinder\Transponders\TerFiles\all.list
490000,8
498000,8
506000,8
514000,8
522000,8
530000,8
538000,8
546000,8
554000,8
562000,8
570000,8
578000,8
586000,8
594000,8
602000,8
610000,8
618000,8
626000,8
634000,8
642000,8
650000,8
658000,8
666000,8
674000,8
682000,8
690000,8
698000,8
706000,8
714000,8
722000,8
730000,8
738000,8
746000,8
754000,8
762000,8
770000,8
778000,8
786000,8
794000,8
802000,8
810000,8
818000,8
826000,8
834000,8
842000,8
850000,8
858000,8
region:Hungary
city:Budapest
610000,8
746000,8
802000,8
city:Debrecen
674000,8
714000,8
802000,8
city:Miskolc
666000,8
554000,8
810000,8
______________________________A fájl végén legyen két üres sor (enter), másképp nem olvassa be rendesen, a városok pedig igény szerint szerkeszthetők.
-
Kernel
nagyúr
válasz
vlaci79 #13685 üzenetére
Kezdetben kipróbáltam az MPC-HC-t is, jelentkeztek problémák is, például másik multiplexre lassan áll át, vagy ilyenkor például az RTL Klub néha meg sem jelenik, váltás TV2 és vissza, utána megjavul. Hang néha recseg, máskor meg jó.
Nyilván ez a nálam adott hardverre vonatkozik, hangon és egyéb beállításokon talán még hegeszteni is lehetne, de ennél gördülékenyebben használható a VLC, kifinomultabb igények esetén pedig a DVBViewer.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Francia91 #13687 üzenetére
A frekvenciatáblázat alapján, Jegyzettömb, Szerkesztés, Csere menüpont:
610 --> 786 (A-multiplex)
802 --> 826 (C-multiplex)
Szept. 17. átálláskor ismét csere.
Tehát ha minden jó, akkor így néz ki elvileg a Szentes.m3u, amihez még hozzátenném, hogy tetszés szerinti kiterjesztés választható (pl. szentes.vlc), ami a VLC-hez társítható, utána egyszerű kattintásra indul a TV. (Ha valakinél esetleg más célra már foglalt az *.m3u társítás.)
Ebben a formában egyébként a számítógép elsődleges tuner eszközét nyitja meg a VLC, de további módosítással van lehetőség másodlagos stb. tuner megnyitására is.
=====================================
#EXTM3U
#EXTINF:0,M1 HD
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,M2 HD
#EXTVLCOPT:program=101
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Duna HD
#EXTVLCOPT:program=121
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Duna World
#EXTVLCOPT:program=120
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,RTL Klub
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,TV2
#EXTVLCOPT:program=40
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,Euronews
#EXTVLCOPT:program=213
dvb-t://frequency=826000000#EXTINF:0,MR1 Kossuth Rádió
#EXTVLCOPT:program=130
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MR2 Petőfi Rádió
#EXTVLCOPT:program=131
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MR3 Bartók Rádió
#EXTVLCOPT:program=132
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,MTVA Info
#EXTVLCOPT:program=115
dvb-t://frequency=786000000#EXTINF:0,Info csatorna
#EXTVLCOPT:program=214
dvb-t://frequency=826000000 -
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13679 üzenetére
Ezekkel az egyszerű távszabályzókkal az a gond, hogy csak hozzá mellékelt programot tudja vezérelni (pl. Total Media), akinek viszont pont az nem szimpatikus, semmire nem megy vele.
Pedig nem ijednék meg egy kis kihívástól, kísérleteztem már többféle távirányítós technikával, de külföldi fórumokon sem láttam még olyat, hogy valaki másra tudta volna alkalmazni. A kérdés felmerül itt-ott, de megoldás soha nincs, így minek is vásárolnék belőle.
Más a helyzet, amikor MS Media Center távszabályzót mellékelnek egy tunerhez, ami normál billentyűparancsokat visz a rendszerbe, így univerzálisan használható.
Hasonló, HID-kompatibilis távszabályzóm nekem is van egyébként, ami a médiafunkciókat régóta megoldja nálam, persze azt is úgy használom, hogy taníthatóba áttéve, aminek a kezelhetősége is jobb, meg amúgy sem jó sok távot használni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13672 üzenetére
Azt nem próbáltam, noha volt a gépemen Win7 64bit, csak én különféle okból 32 bitre álltam be végül. De van hozzá mindenféle driver:
http://www.media-tech.eu/products/dvb-t-stick/MT4171
Belső tuner bizonyára másképp működik, de USB-tunernél az MPEG4 dekódolás csak szoftveres kérdés, nem probléma.
-
Kernel
nagyúr
válasz
retesz147 #13668 üzenetére
Nekem is ilyen van, mint a cikkírónak:
http://logout.hu/cikk/filleres_mt4171_mini_usb_dvb-t_vevo/a_beszerzes.html
Noha kezdetben az én gépemen valamiért problémázott: [link]
De ez később megoldódott: [link]Annyira bevált, hogy majd akarnék rendelni másikat is, vésztartaléknak (vagy duplatuneres alkalmazáshoz), csak még variálok, egy másik típuson is: [link]
-
Kernel
nagyúr
Ha kevés az antennajel, SD adó is kihagy, kockásodik, ha megfigyeled, pl. Duna World, RTL KLub stb.
Az igaz, hogy a HD műsor nagyobb adatsebességgel jár, de a tapasztalatok szerint akár HD, akár SD, mindkettőhöz szükséges a vételi helyen a megfelelő térerő, illetve főleg a jelminőség.
Minőség butításával elavultabb számítógépeken szoktak kísérletezni, de az csak a dekódolás minőségének csökkentését célozza, hogy a processzor jobban boldoguljon vele, akár képkockaeldobás árán is.
A jelminőség problémáján ilyen trükkök nem segítenek, azt áthidalni (hiányzó adatot pótolni) nem lehet. Pontosabban egy határig lehet, arra van a hibajavítás, csak ilyenkor az már kevés.
-
Kernel
nagyúr
A hazai (PAL) adás 50 Hz interlaced, vagyis 50 félkép/sec = 25 kép/sec, ezen nem tudsz változtatni, miután adott.
Valójában inkább a monitort kellene átállítani 50 Hz-re, csak a monitorok általában 60 Hz-esek, ami ezáltal járhat némi akadással, gyors mozgások esetén. De amikor TV-re átküldöm, nekem 50 Hz-en megy, úgy állítottam be a videodrivert, így nincs semmi akadás.
A képen látható ffdshow-beállítás például nálam teljesen sima mozgásokat eredményez (de egyébként a MS DTV DVD dekóder is):
A kép szétesését az antennajel alacsony szintje okozza.
Vagy esetleg, amikor a gép processzora túl van terhelve, szintén okozhat gondot, de azt nyilván észrevennéd. Esetemben egyébként működik a DXVA, ezt mutatja a Process Explorer is, hogy a GPU átveszi a terhelés nagy részét.
-
Kernel
nagyúr
Hanghoz én a LAV-filtert használom.
DVBViewer beállításához volt egy régebbi hozzászólásom: [link] De kezdetnek elég, ha csak a hozzászólásban szereplő képet nézed.
Ha beállítod az alsó és felső frekvenciahatárt, akkor a transzponderlista nem befolyásol, ha jól emlékszem.
-
Kernel
nagyúr
Májusban már megjelent egy nem hivatalos cikk, ami az egész ország területére vonatkozik, Tokaj is szerepel benne: [link]
Az a szimmetrizáló 300 / 75 Ω-os, ezért nem jó, de nem is kell a BiQuad antennához, aminek impedanciája eleve 60 Ω körül van, így a 75 Ω-os koax közvetlenül mehet rá.
Igaz, hogy az antenna szimmetrikus, a koaxiális kábel pedig aszimmetrikus, de a BiQuad erre nem nagyon érzékeny.
Volt egy kisebb fajta BiQuad antennám, abban már gyárilag is úgy volt rákötve a koax., direktben.
Később hozzájutottam egy nagyobb méretű változatához (28 cm átmérőjű), abban már egy nyomtatott áramkörre "rajzolt" szimmetrizáló van, a közepébe építve:
-
Kernel
nagyúr
Most látom, másik fórumon ajánlanak kétféle Bi-Quad kalkulátort is: [link] [link]
A német link fordítása:
legalacsonyabb frekvencia (MHz)
legnagyobb frekvencia (MHz)
oldalhossz (cm)
teljes szélesség (cm)
teljes magasság (cm)
teljes vezetékhossz (cm)Csak ott a fektetett helyzetű rajzot kell nézni (szélesség-magasság).
Úgy néz ki, ezek már valamivel eltérőbb korrekciós tényezővel számolnak, a koax. kábelt is csak simán levezeti, nem rögzíti az oldalához:
-
Kernel
nagyúr
Azokkal nem kell foglalkozni, a MinDig TV-hez a H.264 videodekóder szükséges. Nekem is fel van téve a ProgDVB, mivel kipróbáltam néhány programot, de nem használom. Most is, ahogy elindítom lefagy, másodszorra jó, de ilyen máskor is előfordul nála.
Viszont ffdshow vagy LAV, mindegy neki. Vagy épp így is megy most:
Ez a hang:
De érdemes lenne kipróbálni a VLC-vel is, tippek a használatához: [link] [link]
-
Kernel
nagyúr
A cikkben a 22-es csatornára méretezték, azért annyi a λ.
A 0,28 abból adódik, hogy az egész quad kerülete* 1λ, vagyis egy oldal 0,25λ, csak bizonyára valamilyen korrekciós tényező miatt 0,28-cal számolnak. De a cikkben egy másik ábrán felfedezhető az 1/4λ érték is.
Mindamellett a gyakorlatban ilyen kis eltéréseknek nem lesz észrevehető hatása szerintem, hogy 0,25 vagy 0,28 a szorzó. Azt is meg lehet tenni, hogy a villanyszerelési szaküzletekben kapható vastag, tömör rézvezetékből próbára meghajtogatni, úgy nem kell szétvágni a csövet. Az is nyilván meggondolandó, hogy a magasabb frekvenciát hamarosan le fogják kapcsolni. Az új frekvencia is megtalálható már az Interneten.
* A kerület itt nem a legjobb szó, a cső tengelyvonala számít végeredményben.
Kép forrása: Rothammel, Antennakönyv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #13595 üzenetére
Mivel terjedelmi okból sem lehet mindenre kitérni, tegnap nem tettem említést a szobai design-antennáknak arról a fajtájáról, ami saját dugasztápjával is működik vagy a box 5 V-járól is működhet.
Ezeknél nem kondenzátorral, hanem diódás leválasztással kénytelen megoldani a gyártó, hogy a belső tápfeszültség a tuner irányába ne mehessen. Ezt is minimum két okból kénytelen megtenni:
- Az antenna gyártója nem akarhatja károsítani a tápos tunert.
- Hagyományos (nem tápos) tuner a szobaantenna tápját rövidre zárná, így annak lenne gondja.A topikban tegnap szereplő szervizes (ilyen képességű műszerészt én nem alkalmaznék) minden jel szerint villámkáros hibákra hivatkozik, például tápegységdiódák is villámlás másodlagos (induktív) hatása miatt szoktak zárlatba menni.
Egyébként képtelenséget állít a figura, hiszen az amperes nagyságrendben működő Schottky tápdiódákat lehetetlen egy 0,1 A körül működő antennatáppal károsítani, arról nem beszélve, hogy ilyen esetben [12 V antenna --> 5 V belső tápegység] vagyis visszafelé, záróirányban folyna az áram az említett diódán, így még igénybevétel sem lenne. De mindez amúgy is csak elmélet, mert 100 mA eleve nem is tudná megemelni az 5 V belső tápot, a belső terhelések miatt.
Tehát ezek olyan dolgok, amit írásban elmagyarázni sem egyszerű, csak kapásból annyit lát az ember, hogy elképesztő ostobaságokat firkál valaki egy fórumon.
Nem azt vitatom, hogy tönkrementek set top boxok, csak szerintem csúnyán benézik egyesek, itt villámkáros hibákról lehet szó.
Szakbarbárnak pedig én azt nevezném, aki például hölgytársaságban is a szakmai dumákat nyomja, vagy amikor találkozunk az utcán, én is ismerek ilyen fárasztó fazonokat. Nekem ilyen eszembe sem jutna. Ez viszont egy szakmai topik, még szép, hogy arról szól. Különben is, minden fórumon természetes, hogy aki butaságot ír, azt előbb-utóbb megcáfolják. Ez nem kötekedés, így működnek a fórumok.
-
Kernel
nagyúr
válasz
egoistus #13602 üzenetére
Nem mindegy, hogy monitorról vagy TV-ről beszélünk, azért is tettem különbséget.
Az egy dolog, hogy TV-t is használhatsz monitornak, de a TV-k jellemzően nem reagálnak a jelforrás kikapcsolására. Vagy be lehet állítani menüben, hogy a jel megszűnése után hány perccel kapcsoljon ki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
egoistus #13597 üzenetére
Panasonic plazmánál lehet például beállítani, hogy HDMI-aktivitásra bekapcsoljon, ott is csak az egyik aljzat alkalmas erre.
Más TV-knél ez nem jellemző, bár attól még előfordulhat, konkrét típus függvényében.
Monitornál viszont természetes, hogy a DVI vagy HDMI-csatlakozón érzékeli a jelet, attól függően indul vagy leáll. Az már mindegy neki, hogy ezt a jelet számítógépről vagy set top boxról kapja.
D-Sub kicsit másképp működik, ott egyrészt a szinkronjeleket érzékeli a monitor, továbbá van egy érintkező, ami lezáródik testre, ezáltal érzékeli a videokártyánál véletlenül kiesett dugót, olyankor az LCD kiírja, hogy "No Signal", viszont nem kapcsol ki.
DVI vagy HDMI-nél egyébként az órajelet érzékeli a monitor, ha azt megszakítom vagy lezárom testre, beszünteti a működést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
x360elite #13592 üzenetére
Teljesen mindegy, az a tápfeladó csak egy szemléltető példa, laikusoknak. Többi is így működik.
De szerintem te nem tudsz mutatni egy olyan antennát, legyen az akár erősítős szobai, saját tápos vagy bármelyik, ami DC-feszültséget juttatna a tuner irányába.
Normális gyártó ilyet nem gyárt, semmi értelme nem lenne egy filléres kondenzátor kihagyásának. Ilyen antennát régifajta TV-khez, elméletben akár videomagnóhoz is használhatna a vásárlója, aminek a bemenete kapásból zárlatot képez. Onnan kezdve az antenna nem működne, önmagával tolt ki a gyártó.
Ha az antennát tápos tunerre kötik, abban pedig kárt okozhatna. Egy antenna gyártója miért is akarna ilyen kárt okozni? Egyszerű kondenzátorral elkerülhető.
Tehát ilyen antenna elvi alapon nem is létezhet, ami DC-táppal károsíthatna egy tunert.
Esetleg le van írva valahol egy ilyen antenna kezelési utasításában, hogy vigyázz, mert tönkreteszem a TV-t? Ekkora agyatlanságot, hihetetlen...
-
Kernel
nagyúr
válasz
x360elite #13593 üzenetére
Ennyit a szakmai érvekben tobzódó válaszról, mellyel maximálisan megadod a tiszteletet a vitapartnerednek. Meg az újabb butaságok, amit összehordtál.
10 év Gelka + 20 év saját TV-Video szerviz üzemeltetése + én már eleve forrasztópákával a kezemben születtem. Kisiskolás koromban már saját tervezésű áramköröket, erősítőket, sztereo rádiót stb. építettem.
Nekem ilyenek ne szóljanak be...
-
Kernel
nagyúr
válasz
x360elite #13588 üzenetére
Temérdek kiakasztó agyatlanság megemésztése után próbáljuk ízekre szedni:
Szerintem meg kifejezett tudatlanság azt feltételezni, hogy a "zárlat"-ot okozó túláram egyenes vonalban terjed.
Az áram vezeték mentén terjed.
Ugyanis mindig a leggyengébb láncszem felé halad.
Villámlás másodlagos hatása, illetve egyéb, durvább túlfeszültségek esetében szokás így fogalmazni, más esetekben én kerülném az ilyen meghatározást. Elektronikus áramkörökben az áram általában többfelé ágazik, különböző arányokban eloszolva, vagyis nem csak a legkisebb ellenállás irányába.
Ezért hozzáértő és gondolkodó ember nem nagyon ír ilyeneket, ahogy te fogalmaztál.
Volt már olyan készülék is aminek egészen a tápegység "secunder" része elejéig az 5V-os diódáig is eljutott és ott okozott zárlatot. Mérések alapján a Tuner felől jött...
Remélem, nem azt akarod ezzel mondani, hogy a tápegységben azt a nagyáramú diódát, egy ilyen kínai tápfeladó kacat adaptere, ami 100 mA nagyságrendben képes áramot leadni, agyonvágta? Mert ekkora butaságot nem állíthatsz.
Egyébként a normális magyar szakmai nyelvben "szekunderről" beszélünk már évtizedek óta, mire jó ez az angolos majomkodás, fel nem foghatom...
Ennyit a kondiról, ami mellesleg soha sem védelem, hanem SZŰRŐ, de mindegy !!!
Idióta szmájliktól is megkímélhetnél, egy kondenzátor az kondenzátor, mindig arra szolgál, amire alkalmazzuk. Esetünkben leszűri, elválasztja az 500 MHz-et a 0 Hz-től (egyenáram) és akkor mi van? Ez a dolga, a többi csak megfogalmazás kérdése. Minden elektronikus készülék tele van kondenzátorokkal, itt mindössze 7 V DC-szintkülönbség elválasztásáról beszélünk, gondolkozz már...
Az erősítővel nem okozol kárt. Nálunk a szakszervizben is erősítős antennák vannak felszerelve és az adó torony tőlünk légvonalban 600méter... Annyi kárt okoz...
Mert nálatok működik, a digitális vevő még túlvezérelt jellel is hatékonyan működik (analóg vételnél jobban látszana az igazság) tehát ez már neked bizonyíték, vagyis feljogosít téged arra, hogy köztudott alaptételeket cáfolj meg, amit egyébként minden szakmabeli tud, gyakran a hétköznapokban is tapasztal? Nevetséges.
Az erősítős antennák nagy részén sajnos nincs benne a DC leválasztó. Ami egyébként király dolog lenne.
Erősítős antennán nem is lehet, másképp nem kapná meg tápot. De a tápot valahogy oda kell juttatni, ezt nevezik tápfeladónak. Tápfeladó pedig nem létezik DC-leválasztás nélkül (a tuner irányába). Azt sem tudod, miről beszélsz.
Sajnos, felhígult a szervizszakma rendesen, láthatóan asztalosokkal és vízvezetékszerelőkkel, erre nem lehet mást mondani.
-
Kernel
nagyúr
válasz
x360elite #13588 üzenetére
Most látom a másik hozzászólásodat, ilyen butaságokkal, laikus fogalmazásokkal én nem tudok vitatkozni.
Amiről te beszélsz, az a villámkárokra, komoly túlfeszültségre jellemző hibák. Nem gondolhatod komolyan, hogy nevetséges 5 V és 12 V egy kondenzátoron keresztül találkozni tud.
Szégyenletes, hogy manapság ilyen "hozzáértők" dolgoznak a szervizszakmában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Kernel #13587 üzenetére
Ezt már csak szórakozásból rajzoltam, tehát a képen lévő kondenzátor szemlélteti, hogy a TV/box felé a DC-táp nem tud haladni.
A kondenzátoron csak váltóáram, vagyis esetünkben a nagyfrekvencia tud átmenni.
A DC-ág felé pedig fojtótekercs is van a valóságban, ami a DC-tápot átengedi, de az NF-et nem, csak tekercset ebben a programban nem tudtam rajzolni. Vannak persze más típusú tápfeladók is, de mindegyiknek ennyi a lényege.
-
Kernel
nagyúr
válasz
x360elite #13586 üzenetére
(Ha minket hívnak fel antenna problémával, akkor mindig Tető antennát javaslok, olyat ami erősítős)
Itt még csak ráncolja a homlokát az ember, hiszen minden szakmabeli tudja, hogy antennaerősítőt csak ott szabad alkalmazni, ahol tényleg gyenge a jel, egyébként több kárt okozhat, mint hasznot. Tehát ezt nem ártana hozzátenni egy szakszerű tájékoztatáshoz.
Ha aktív erősítős antennát használsz, ami konnektorba van dugva, akkor a beltérin ne kapcsold be az 5v-os antenna tápot, mert zárlatot csinálsz és tönkre mehet a készülék.
Ez már kifejezett tudatlanság, ugyanis nem tudsz így zárlatot okozni, mert minden tápfeladóban egy kondenzátor akadályozza meg, hogy a két DC-feszültség "összetalálkozzon". Ez természetes része a tápfeladónak, hiszen enélkül nem lehetne hagyományos TV-khez sem csatlakoztatni, amelyek tápot nem adnak ki, viszont általában egy tekercs található a bemenetükön a test felé, ami a DC-t kapásból rövidre zárná (nagyfrekvenciát engedi el).
Csak akkor kapcsold be, ha az előbb említett feltételek adottak, de az antenna nincs bedugva a 220V-ba (mostanában 230-240V).
Mostanában 2003 óta, de nem is ez a lényeg. Fentiekből következően tök felesleges bekapcsolni a box 5 V-ját (de nem is ártasz vele), az a tápfeladón úgysem tud áthatolni.
Tehát, amikor set top boxról akarjuk táplálni az erősítőt, olyankor a tápfeladó speciális (DC-leválasztós) dugóját mindenképpen ki kell iktatni és azt egy normál koax. dugóval kell helyettesíteni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tonyrulez #13580 üzenetére
Nem véletlenül írtam, hogy tekergetni kell a potmétert, mert nem ritka eset, hogy pont maximális állásban szűnik meg a vétel, mert túlvezérlődik, torzul a jel, keveredve más, zavaró frekvenciákkal, ami az adott helyszínen jelen van, de nekünk épp nem lenne szükségünk rá, elnyomva ezáltal a hasznos jelet.
Ilyenkor van az, hogy letekerem a potmétert és javul a vétel. Sőt, akár kikapcsolt állapotban (meglepő módon) a legjobb.
A potméter egyébként a benne lévő erősítő tápfeszültségét változtatja, pl. 3-15 V között, de ennek pontos mértéke gyártmányfüggő is lehet. Több cég is gyártja ezt a típust, van kisebb és nagyobb méretű változata is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csiben1 #13576 üzenetére
Kevés a térerő, kevés az antenna. Ilyen esetben próbálkozhatsz a légi és a digitális hangolásnál az automatikus helyett a manuálisat választani, ott közvetlenül beadni a nálatok fogható A-, majd a C-multiplex frekvenciáját:
http://mindigtv.hu/lefedettseg
Beállítod előbb az egyikre, utána az antennát megpróbálod mozgatni, hogy változik-e a kijelzett szint, az antennán lévő potmétert is tekergetve közben, valamint annak kikapcsolt állapotában is. Ha bejön valami, letárolod. Ugyanezt eljátszani a másik frekvencián is.
Ha nem jön be semmi, majd valami jobb antenna kellene, lehetőleg külső. Az sem mindegy, milyen nálatok a vételi helyzet, lakás fekvése stb.
-
Kernel
nagyúr
Szobaantennás vételnél jellemző ilyen ingadozás, külső antennával stabilabban beáll.
Az is jól látszik általában, hogy fontosabb a jelminőség (amikor a hibajavításnak kevesebbet kell dolgoznia, és egyébként a kijelzett érték is a hibajavítás fordítottját indikálja), mint a jelszint.
A Prog Findernél például lehet látni 0 jelszinten is hibátlan műsort, de 100 % jelszinten is látni rossz műsort, amikor torzul a jel.
A DVBViewer csak a jelminőséget mutatja, de azt is kicsit eltérően számítja:
-
Kernel
nagyúr
válasz
ROBERTOH #13558 üzenetére
Másik fórumon ajánlották:
http://oldradio.tesla.hu/ezermester/1977.htm
A szeptemberi számban közölnek egy kettős quad antennát. Áttettem kép formába, mivel a DJVU-t nem mindenki szereti:
http://kernel.uw.hu/ezermester1.jpg
http://kernel.uw.hu/ezermester2.jpgBár a szövegben van egy elírás, a hullámhosszt akarja megszorozni 0,8 lambdával, ami értelmetlen, miután a hullámhossz jele a lambda (λ). De a rajzon látszik az igazság:
Oldalméret = 0,28 λ
http://www.onlineconversion.com/frequency_wavelength.htm
Például Budapesten:
610 MHz --> 13,7 cm
802 MHz --> 10,5 cmTehát ez már a számított oldalméret, amit lehet a kettő közé méretezni. Reflektorpanel nélkül is működik, illetve másik fórumon valaki megint előhozta a szokásos csupaszolt koax. című ügyeskedést, vagyis abból hajtotta készre az antennát.
De még ha működik is, az valójában nem egy korrekt megoldás, mert a koax belső vezetéke túl vékony. Nagyfrekvenciára vastagabb anyag való, a skin-hatás miatt.
Poén kedvéért én is hajtogattam egyet 1,5 mm2 rézhuzalból, ami szintén túl vékony, de a pillanatpáka hegyét ebből szoktam gyártani, így ez volt kéznél. Nyilván elkapkodtam a hajtogatást is, hiszen alul nem kellett volna forrasztani, ha a toldást középre pozicionálom. Celluxszal ragasztottam rá egy kábelt, a cikkben előírtak szerint. Fent a darab drót azt szemlélteti, hogy simán fel is lehet akasztani (az antenna középvonalában feszültségminimum van, vagy nevezhetjük 0 potenciálnak is).
De kicsit másképp állt a szám, amikor a kacat meglepően jó vételt produkált. Igaz, nálunk amúgy is jó a térerő, de más szobaantennákkal való összehasonlításra gondolok. A szobában is jól működött, utána pedig kivittem a "szerverterembe" (spájz), ami pedig nem is az adó irányába fekszik, más szobaantennák ott eddig nem működtek normálisan. Ezt meg felakasztom a falra, szól...
Amit még érdemes kipróbálni probléma esetén, hogy mivel az USB-stickre a számítógép szórt impulzusai negatívan hathatnak, a sticket el lehet látni alufóliás árnyékolással, vagy egy 60 cm-es USB-hosszabbítóval távolabb vinni a géptől.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
egoistus #13547 üzenetére
Digikábelen analóg és digitális formában is adják a műsorokat, ami kódolatlanul, vagyis kártya nélkül fogható. Eltekintve a kódolt HBO és Digifilmtől.
Set top box bérlési lehetősége azokra vonatkozik, aki digitálisan szeretné nézni, de a TV-je nem DVB-C-képes.
DVB-C boxok jóval drágábbak a DVB-T vevőktől, ez sajnos egy tény.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
ROBERTOH #13532 üzenetére
Legegyszerűbb a VLC használata: [link] [link]
De neked is talán célszerűbb lenne először az antennát maximumra belőni, az előbb említett másik programmal.
Előbbi hozzászólásomban egyébként az országos lista rosszul kezdődik (két okból is), ez a jelenleg aktuális, teljes lista:
474000,8
482000,8
490000,8
498000,8
506000,8
514000,8
522000,8
530000,8
538000,8
546000,8
554000,8
562000,8
570000,8
578000,8
586000,8
594000,8
602000,8
610000,8
618000,8
626000,8
634000,8
642000,8
650000,8
658000,8
666000,8
674000,8
682000,8
690000,8
698000,8
706000,8
714000,8
722000,8
730000,8
738000,8
746000,8
754000,8
762000,8
770000,8
778000,8
786000,8
794000,8
802000,8
810000,8
818000,8
826000,8
834000,8
842000,8
850000,8
858000,8 -
Kernel
nagyúr
Beállításhoz sokkal jobb ez a program, főleg a sípoló hanggal jól el lehet játszani, ha távolabb van az antenna: [link]
BDA-eszközt felismeri, nagy valószínűséggel a tiéd is támogatja. Frekvenciát direktben is be lehet írni, sávszélesség 8 MHz legyen, utána a "Lock" gombbal is rá lehet hangolni. Vagy a listában kikeresni, ahogy jobban tetszik.
Vagy van benne egy szöveges fájl, amit át is lehet szerkeszteni:
ProgFinder\Transponders\TerFiles\all.list
184500,8
191500,8
194500,8
198500,8
205500,8
212500,8
219500,8
city:Budapest
610000,8
746000,8
802000,8
city:Debrecen
674000,8
714000,8
802000,8
city:Miskolc
666000,8
554000,8
810000,8
______________________________Tehát ezt csak a példa kedvéért, terjedelmi okból a felső (teljes) fekvenciaalistának csak az elejét másoltam be, és attól még működik is egyébként, viszont fontos a fájl végén legalább két üres sor (entert ütni), különben nem olvassa be a program, induláskor.
Meg persze az egész szerkesztős játék el is hagyható, ha amúgy jobb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
klaczi #13522 üzenetére
Attól még, hogy említettem a Total Mediát, az nem jelenti, hogy használom is. Vagy egyáltalán szívesen használnék bármilyen, médiacenter típusú alkalmazást.
Semmi szükségem ilyenekre. Sokkal praktikusabb például a DVBViewer, hogy a VLC kiváló képminőségéről ne is beszéljek. Amit persze nagyobb monitoron vagy TV-n lehet észrevenni, hogy van némi különbség.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ROBERTOH #13519 üzenetére
A Total Mediának nem lenne gondja, nekem is azt mellékelték az eBay-tunerhez, simán megtalált minden adót.
Nálad a szokásos probléma lesz, kevés a multiplex térereje, jobb antenna kellene stb.
(#13518) róland
Régebben teszteltem, SD-műsorral egy Tualatin 1400 MHz épphogy elboldogul, VLC-vel ereje határán volt.
-
Kernel
nagyúr
Nem tudom, milyen az a régi splitter, de két boxot lehet a loop-kimeneten keresztül is felfűzni, olyankor egy belső illesztőerősítő kompenzálja a beiktatási csillapítást.
Ha ez nem megoldható, akkor működhet splitterrel is, de ezt látatlanban soha nem lehet biztosra mondani, jelszint függvénye.
-
Kernel
nagyúr
Az is csak egy szokványos USB-stick, vagyis nem fogja hardveresen elvégezni a dekódolást, tehát nincs ilyen, hogy "kis gépigényű". És persze nem is adnék érte annyit, eBay-en 10 $ körül kapható.
A gépigényt az határozza meg, hogy adott egy HD műsor, aminek dekódolásához a számítógép teljesítménye szükséges. Hogy DXVA-gyorsítással, vagy mi módon, az már szintén a gépen múlik.
Tesztvideó, ami az adásból lett rögzítve, átkódolás nélkül:
SD adáshoz elég gyengébb gép is:
http://kernel.uw.hu/RTLKlub.ts
VLC le tudja játszani, deinterlace-beállítás szükséges lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Armagedown #13489 üzenetére
Először a VLC beállításai között rögzítem (ekkor még ne fusson semmi műsor), utána a programot bezárom, így elmenti, ide:
c:\Users\Felhasználó\AppData\Roaming\vlc\vlcrc
Az *.m3u kiterjesztés egyébként társítható a VLC-hez, illetve egy probléma miatt én később *.vlc nevet adtam neki (de bármilyen egyedi kiterjesztés kitalálható), amit a VLC-hez társítottam. Utána klikkre indul.
(#13488) Cheesy
Ez is csak arra utal szerintem, hogy minden kapcsolat adott, de jel hiányában nem tudja feltölteni a puffert.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Cheesy #13484 üzenetére
Betölti VLC, csak épp nem csinál semmit.
Ez arra utal, hogy működne, ha kapna megfelelő jelet. Próbáld mozgatni az antennát, oldalra fordítva is (horizontális polarizáció), külön kipróbálva a közszolgálati és a kereskedelmi multiplex egy-egy adójánál.
A VLC egyébként ezt csinálja, amikor nem talál hardvert:
Nálad úgy tűnik, a hardveres kapcsolat már megvan, a VLC pedig saját dekóderekkel dolgozik, így nem lenne gond az MPEG4.
A Winfast programjának dekóderbeállításai között lehetne nézelődni, de mint említettem, amíg a hang sem folyamatos, addig úgysem lesz jó.
Egyéb ingyenes program pl. a SmartDVB, legjobban kidolgozott a DVBViewer (fizetős), legszebb képet adja a VLC.
Utóbbi, noha fapadosabb, de jeleskedik az SD-műsorok felskálázásának minőségében és másokhoz képest (LAV, ffdshow, CyberLink, Elecard) valamivel kontrasztosabb, élesebb képpel. Megjegyzem, az élethű arcok beállításához még a VLC színtelítettség-szabályzójával is játszani kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Cheesy #13473 üzenetére
Valószínű, a Winfast programja is rendszerdekódert használ, vagyis a Windowsba telepíteni kell például a LAV vagy ffdshow-t, az MPEG4 dekódolásához, de közszolgálati adóknak anélkül is látszani kellene, azt a Win 7 alapból kezeli.
Majd amikor normálisan jön a hang, és még mindig nincs kép, akkor lehet ezen gondolkodni, de addig az antennával kell szórakozni. Mindamellett, ha a VLC is tud vele együttműködni, kipróbálhatod a következőt (de a jelszint hiányán nem segít).
A vonalak közötti szöveget mentsd el Szolnok.m3u néven, majd a VLC-vel nyisd meg.
----------------------------------------------------------
#EXTM3U#EXTINF:0,m1 HD
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,m2 HD
#EXTVLCOPT:program=101
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,Duna HD
#EXTVLCOPT:program=121
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,Duna World
#EXTVLCOPT:program=120
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,RTL Klub
dvb-t://frequency=818000000#EXTINF:0,TV2
#EXTVLCOPT:program=40
dvb-t://frequency=818000000#EXTINF:0,Euronews
#EXTVLCOPT:program=213
dvb-t://frequency=818000000#EXTINF:0,Info csatorna
#EXTVLCOPT:program=214
dvb-t://frequency=818000000#EXTINF:0,MR1 Kossuth
#EXTVLCOPT:program=130
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,MR2 Petőfi
#EXTVLCOPT:program=131
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,MR3 Bartók
#EXTVLCOPT:program=132
dvb-t://frequency=754000000#EXTINF:0,MTVA Info
#EXTVLCOPT:program=115
dvb-t://frequency=754000000
----------------------------------------------------------------------------Nem kipróbált, csak átcseréltem a frekvenciákat, a szolnoki adóhoz.
Utána a VLC I<< - >>I gombjaival is lehet léptetni vagy a lejátszólistát is lehet használni (Win+L):
-
Kernel
nagyúr
válasz
peterk #13458 üzenetére
Jó a meglátás, a négyfelé osztás passzív módon csak esetleges, nem kötelező rendesen működnie. A STB eszerint kevésbé érzékeny. Aktív elosztóval ezen lehet javítani.
Ha volna lehetőség, csak a próba kedvéért, elosztás nélkül, direktben csak a set top boxot kötni a kábelre, valószínűleg az a szint már elég lenne neki.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Highground #13435 üzenetére
Az se tévesszen meg, hogy a Digikábelen egyébként van digitális jel is, csak ahhoz DVB-C vevő kell.
A hibrid tuner nálad viszont abban nyilvánul meg, hogy analóg TV és FM, valamint DVB-T demodulátort tartalmaz. C-re nem alkalmas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Makulátlan PlayStation 5 lemezes kiadás + 2 játékkal, garanciával!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Dell G3 3500 Gamer laptop szép állapotban dobozával. (i7 10750h, Gtx 1660ti, 16GB ram, 1TB ssd)
- Asus F15 FX516PR 15.6" FHD IPS i7-11370H RTX 3070 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest