- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- iPhone topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
cd334
tag
Szia!
Igen lehet vele szimulátorozni, nekem is van és működik. Arra figyelj, hogy az fpv garázsban most nem kapható az ELRS változat. Szerintem csak ELRS változatot érdemes venni.
Szimulátorbón én a Velocidrone-t ajánlom a whoopos kiegészítővel. A környékemen lévő emberek mind ezt használják és itt szokott megjelenni a saját versenypályáink is.Dicord link: https://discord.com/invite/499MtXcR
-
cd334
tag
Szia!
Mindkét irány jó, de én inkább a minőségi táv felöl közelíteném meg a dolgot. Most lehet kapni a Radiomaster pocket távot, ami ár érték arányban most kb. verhetetlen vagy egy jobb minőségű használt táv. A távnál és drónnál már érdemes az ExpressLRS (ELRS) RC linkkel venni mindent, mert most mindenki effelé halad ezt használja.
Szemüveget esetleg érdemes használtan nézni, az úgy sokkal olcsóbb tud lenni. Drónból vanak szintén használtan jó opciók, de akár újonnan is. Arra számíts, hogy ez nem a legolcsóbb hobbi. A crash minden szinten ott van és nem árt ha van pótalkatrész, ne kelljen rá heteket várni. Ha érdekel a hobbi gyere el most február 10-én az óbudai egyetmre mert ott lesz egy whoop verseny. Mindenki szívesen segít és megnézheted, felpróbálhatod a távokat szemüveget melyik a legkényelmesebb neked. Nagyon segítőkész és barátságos mindenki.Ezen a versenyen a profiktól a kezdőkig mindenki szokott indulni.
Illetve nemrég indult el a discord szerverünk, ott is szívesen segíttünk van mindenféle tematikus csatorna. -
Geller72
veterán
A szimulátor jó ötlet, ha ott megy (mindenféle "asziszt" nélkül - aka Acro) faszán, akkor élőben is menni fog. Én külön vettem meg mindent, ami jó minőségű és kompatibilis egymással, a későbbi építési szempontok ugyanezek voltak. Kell egy jó táv, (Nekem FrSky van) egy jó szemcsi (nem tudom, most mi a "menő", nekem még FatShark van). A woop vonal is jó ötlet, 2s-en max, de ha találsz, akkor az is jó, ha 1-2s-en is működik, mert akkor kezdenél mondjuk 1s-en, aztán ha flottul megy, akkor lépsz 2s-re akkuban. Vagy egyel feljebb kezdesz, de az szerintem kezdésnek lehet hogy sok lesz. (3-4s-es mini gép).
-
Még egy gondolat: ha alacsonyan repül, márpedig a 4-10 méter nagyon alacsony, akkor nem lehet messze. Közvetlen a föld felett nagy a rádiójel-szóródás, korlátozott a hatótávolság. Szerintem pár száz méter, max. 1km lehet. Attól is függ, milyen a környező terület: ha fás, erdős, akkor ilyen magasságban max. pár száz méterre lehet. Ha van valahol egy kis domb és van róla rálátás a tanyára, akkor lehet kilométerekre is. Elméletben. De a 4-10 méter rálátással is erősen korlátoz, sztem nincs olyan messze a pilóta.
-
F.E.K..
senior tag
Előbb-utóbb le kell szállnia (ha más nem, az akku lemerül), és az jó jellemzően 2-5km-en belül lesz. Igaz, az légvonalban. Az esetleges erős szél módisíthat rajta, de valószínűleg akkor egyébként sem repked.
Ha a típus megvan, pontosabban megtippelhető a hatótáv (akku és a kontroller hatótávja is limitálja), aminek maximum a fele körül lesz a leszállási pont. Ez nem feltétlenül esik egybe a felszállási hellyel, bár általában oda száll le az ember ahonnan felszállt.
Tanyáról van szó, tehát sok épület és utca valószínűleg nincs a környéken ahonnan fel és le tud szálni, ekkora gépet pedig nemigen viszel kézben, tehát valami járművel megközelíthető helyről indul nagy eséllyel , ahol van elég hely fel és leszállni.
Ideális az, ami nyílt és relatív egyenes terület. Magasabb fű már macerás, sár, közeli fák, esetleg elektromos vezeték se szerencsés. Feltételezem a környéken nem nagy a forgalom, tehát a legegyszerűbb például autóval megállnia, és akár magáról az útról felszállni.
Persze a sötét nehezíti a dolgot, cserében h nagyon sötét van, akár egy hőkamera is segíthet (vadászoknak esetleg lehet? Ebben nem vagyok biztos, hogy nem tiltott eszköz-e).
Esetleg szerezzetek kölcsön egy saját dron-t, aminek elég ha látja hol száll le. Legközelebb már lehet eleve odasietni beszélgetni. (mint ott lakó, gondolom van helyismeret, ez a lehetséges indítási helyeket is szűkítheti eleve.)
-
F.E.K..
senior tag
1. Megoldás: valamilyen Jammer (ilyenkor hazamegy a gép jelvesztésnél általában - bár ez a géptől és a beállításoktól is függ). "Ipari" kivitel példának: [link]
2. Követitek a földön... és ahol leszáll, ott lesz a kezelője is.. vele kell elbeszélgetni ez ügyben.3. Erős lámpával, esetleg lézerrel megvilágítani (bár ez már károsíthat szenzort peches esetben).
Innentől igazából már nem sok ronglás nélküli megoldás van... a légpuskával lelövöd, hálóval elkapod, másik drónt nekivezetsz, idomított vadászmadár, stb. mind ronglással jár. Igaz, ha a tulaj megjelenik, vagy hivatalosan tiltakozik/feljelent a hiányzó eszköze miatt, akkor kapásból beismeri a birtokháborítást is egyúttal.
-
ecaddsell
aktív tag
Csak tipp.
Mivel ilyen cuccot komolyabb infra kamerával lehet a kevés fény miatt lekövetni (az meg nem az a kategória amivel itt bárki is rendelkezne sejtésem szerint) meg kell próbálni elzavarni.
Első körben fénnyel (nekem pl. van 5000 lumenes lámpám, de ennél vannak erősebbek is ill. lézerrel, tanyán lehet eleve van ilyesmi).
A következő lépés a rádiós elzavarás a kontroller frekin (2.4GHz-es WiFi sáv/ISM band).
Egyébként a méter nagy az gondolom túlzás, ha valaki azt akarja megnézni, hogy mi mozdítható ahhoz ez nem kicsit feltűnő.
Mivel jogosultságuk komolyabb lekövetés indítására azoknak van akiknek már jelezted, nem érdemes ebbe jobban elmélyülni, ha tett az illető írásbeli feljelentést. -
Én sajnos több ilyen történetet is ismerek, amelyekkel megkerestek. (Az furcsa, hogy nem mini drónnal csinálják.)
Én sem tanácsolom a drón lelövését, mert az csak további konfliktusokat eredményezhet -- még ha nem is feltétlenül hivatalosak lesznek.
Azt kell, hogy mondjam, erre pillanatnyilag nincs mindenben jó megoldás.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! CSAK KIPRÓBÁLT! ASUS ROG Ally X (2024) 1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest