Aktív témák
-
nap
addikt
Nos, a problema nem olyan nagy, mint ahogy egyesek allitjak. :)
Shadow mondott nehany baromsagot (pl. ''A DOS alapból letiltja a bootmanagerek működését'' :) ), de az algoritmus nagyjabol jo.
Nos, a bootolashoz a master booter vagy a system commander tokeletes.
A system commander igen jol konfiguralhato program, megmondhatod, hogy melyik particiot akarod bootolni, bootsorrend, melyik particio melyik particiot lassa, stb. :)
A master booter elonye, hogy nem kell instalalni, kis meretu es magyar :) program.
A particionalashoz en a pqmagic 7-est (vagy ujabbat) ajanlanam, ez mar korrektul kezeli az ntfs particiokat is. Csak csinalnod kell az xp particioja ele egy kis helyet, majd letrehozni egy dos particiot (dos16, max 2Gb). Az internetrol letoltheto szabad dosszal kapcsolatban ne legyenek hiu remenyeid, nem biztos hogy mukodni fognak vele a jatekok, mivel nem 100% ms dos kompatibilis.
Amit ajanlanek ms dos 6.22 vagy a pc dos 7.0, esetleg w98.
Ja, es a tevhitekkel ellentetben a dos nem latja a fat32-es valamint a 2Gb folotti particiokat. Ami ezeket tudja az mar mind windows 98-kent azonositja magat. :)
Persze az se tudja az ntfs fajrendszert.
Az elsodleges particiok elvileg nem lathatjak egymas, mert egyszerre csak egy elsodleges particio lehet aktiv. A bootmenedzserek azonban kepesek megjeleniteni egyszerre az osszes elsodleges particiot (meg persze bootolni, a bootolhatokat :) ). Persze a dos alol igy sem lehet majd latni az ntfs particiot, de az xp alol latnod kell a dos-os particiot. :) -
sh4d0w
félisten
A System Commandert nem ismerem, soha nem használtam, így aztán a működésének a mikéntjéről nem tudok az égvilágon semmit sem mondani... A PM8-cal azt hiszem le lehet venni az eltakarást jelző flaget. Ettől elvileg semmi baja nem történhet az adataidnak, de biztos ami biztos, csinálj backupot a fontos cuccokról...
-
sh4d0w
félisten
Alighanem megtaláltad a létező legkorrektebb megoldást. Az XP-nek látnia kellene a FAT16-os partíciót, ha nem, akkor vmit nagyon elbaltáztak Redmondban (nem lennék +lepődve rajta...). Elméletileg a DOS (legalábbis a win95OSR2-től kezdődően tuttira) felismerik és látják a FAT32-es partíciókat. NTFS-t felejtsd el... Mindenestre az azért furcsa, hogy FAT32-es partíción a FREEDOS nem volt hajlandó műxeni...
-
sh4d0w
félisten
Hali,
Előbb a DOS-t rakd fel, aztán az XP-t. Meglevő XP mellé is lehet felpakolni, de az már nehezebb ügy.
Arra figyelned kell a merevlemez partícionálásánál, hogy mindkét oprencer boot partíciója az első 2 GB-on belüli tartományba essen. DOS-nál ez ugyi nem gond, csinálsz neki a lemez elején egy 1 GB-os partíciót, oda felrakod, oszt kész is; arra figyelj, hogy a DOS-ok nem kezelik az NTFS-t, tehát max. FAT32-es lehet a partíciód. A következő olyan partícióra kell az XP, aminek a kezdete még mindig az első 2 GB-os határon belülre esik. Ha az XP-t a DOS után pakolod fel, az észre fogja venni, hogy itt már van egy másik rencer és automatikusan beveszi a saját bootmenüjébe. Ez így tiszta sor.
Ha már az XP fel van telepítve, akkor a következőt teheted. Ha az első partíció FAT filerendszerű, akkor elkülönítesz a DOS-nak egy részt, valamilyen progival eltakarod az XP első partícióját, majd feltelepíted a DOS-t. A DOS alapból letiltja a bootmanagerek működését, tehát az XP-t nem fogod tudni elindítani. Ha a DOS kész, bebootolsz az XP CD-jéről és ki kell választanod a Repair opciót, ez fogja helyreállítani a bootmanagert és felveszi bele a DOS-t is.
Előfordulhat, hogy a GRUB képes bootolni rendszert az első 3 GB-os tartományon kívülről is, ezt nem tudom megmondani, a dokumentációjában benne van. Azt is tudnod kell, hogy a második módszer veszélyesebb, tehát azt javaslom, hogy a fontos adatokat mentsd el a merevlemezen egy külön partícióra (lehetőleg FAT32-esre), aztán gyakd le az XP-t és kezd elölről a DOS-telepítéssel. Mivel a fontosabb adataidat már elmentetted másik partícióra, így valószínűleg szükséged lesz a Partition Magic 8-ra; ezzel tudod a partíciók filerendszerének konvertálását is elvégezni (pl. NTFS-ről FAT32-re).
Ha DOS-ra van szükséged, innen tudsz legálisan letölteni:
[L]http://www.fsn.hu/?f=download&r=1101[/L]
Ha bármi gáz van, írj nyugodtan az emilemre, szívesen segítek. -
Dalamar
csendes tag
Nem fognak sérülni az adatok! kérdés hogy van e helyed a pertíció létrehozására! Ha nem akkor jönnek az ilyen kis utilok mint pl a part. magic!
Ha van akkor tényleg ne csinálj nagy partíciót! Bár vannak új dos verziók, amelyek elvileg valamilyen módon látják a nagyobbakat.
Az XP-s partíciót eddig nem sértette meg más! De az XP igen mást :((
Ha nagyon nincs más akkor be valamilyen linux-os sysdiskkel és cfdisk vagy valami hasonló!
Linuxba olyan partíciót hozol létre magadnak amilyet akarsz! Hoztam már létre benne DOS-os part. is és működött!
Tehát sok szerencsét! -
Dalamar
csendes tag
üdv!
Nos! Ez elég érdekes párosítás! :D
Boot managerek közül bőven válogathatsz! Én spec a GRUB-ot ajánlanám! Linuxos kollégáknak ismerős lehet! Persze nem kell linux hozzá ha nem szeretnél! Maga a bootmgr és telepíthatő és confogolható! Szentem nem nehéz
http://sdb.suse.de/hu/sdb/html/keylist.BOOTMANAGER.html
itt találsz magadnak dolgokat!
vagy:
www.terra.es/personal7/sdr43s1/grub.boot.manager.html
Mindezzel csak egy kis problema van! Az XP előszeretettel vágja szét telepítés közben a többi partíciót! Okát még nem tudom, nem foglalkoztam vele (1db linux bánja :D )! De könnyen kikerülheted ha azt telepíted először!
Ennyit tudtam segíteni!
Aktív témák
Hirdetés
- Tudományos Pandémia Klub
- One mobilszolgáltatások
- Egyre jobban hisz az AI-képes szemüvegekben a Meta
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Léghűtés topik
- Milyen processzort vegyek?
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest