Keresés

Aktív témák

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz nap #19 üzenetére

Aranypofa: rakjál fel DOS-t egy már meglévő W2K-s, vagy WXP-s merevlemezre és látni fogod, hogy fejbecsapja a bootmanager-t. Ezt ugyanúgy megteszi a LILO-val is, de inkább próbáld ki...

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz Padre #10 üzenetére

A System Commandert nem ismerem, soha nem használtam, így aztán a működésének a mikéntjéről nem tudok az égvilágon semmit sem mondani... A PM8-cal azt hiszem le lehet venni az eltakarást jelző flaget. Ettől elvileg semmi baja nem történhet az adataidnak, de biztos ami biztos, csinálj backupot a fontos cuccokról...

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz Padre #8 üzenetére

Alighanem megtaláltad a létező legkorrektebb megoldást. Az XP-nek látnia kellene a FAT16-os partíciót, ha nem, akkor vmit nagyon elbaltáztak Redmondban (nem lennék +lepődve rajta...). Elméletileg a DOS (legalábbis a win95OSR2-től kezdődően tuttira) felismerik és látják a FAT32-es partíciókat. NTFS-t felejtsd el... Mindenestre az azért furcsa, hogy FAT32-es partíción a FREEDOS nem volt hajlandó műxeni...

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz xuldar #6 üzenetére

Az első 1024 cylinderből lehet bootolni, ami az első 2 GB-os határnak felel meg. Ez BIOS korlát - ha jól tudom. Amikor utoljára foglalkoztam Linuxszal, ott is az volt, hogy legalább a /boot filerendszernek az első 2 GB-on belül kellett lennie. Persze előfordulhat, hogy azóta ezen már változtattak a Linux kernelben.

DOS természetesen csak az első partíción akar elhelyezkedni, ezért van az, hogy ha már felrakott más oprencered van (pl. WXP), akkor azt el kell rejteni, hogy a DOS az első rendelkezésre álló partíciót a C: meghajtónak lássa.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog (1)

válasz Padre #1 üzenetére

Hali,

Előbb a DOS-t rakd fel, aztán az XP-t. Meglevő XP mellé is lehet felpakolni, de az már nehezebb ügy.

Arra figyelned kell a merevlemez partícionálásánál, hogy mindkét oprencer boot partíciója az első 2 GB-on belüli tartományba essen. DOS-nál ez ugyi nem gond, csinálsz neki a lemez elején egy 1 GB-os partíciót, oda felrakod, oszt kész is; arra figyelj, hogy a DOS-ok nem kezelik az NTFS-t, tehát max. FAT32-es lehet a partíciód. A következő olyan partícióra kell az XP, aminek a kezdete még mindig az első 2 GB-os határon belülre esik. Ha az XP-t a DOS után pakolod fel, az észre fogja venni, hogy itt már van egy másik rencer és automatikusan beveszi a saját bootmenüjébe. Ez így tiszta sor.

Ha már az XP fel van telepítve, akkor a következőt teheted. Ha az első partíció FAT filerendszerű, akkor elkülönítesz a DOS-nak egy részt, valamilyen progival eltakarod az XP első partícióját, majd feltelepíted a DOS-t. A DOS alapból letiltja a bootmanagerek működését, tehát az XP-t nem fogod tudni elindítani. Ha a DOS kész, bebootolsz az XP CD-jéről és ki kell választanod a Repair opciót, ez fogja helyreállítani a bootmanagert és felveszi bele a DOS-t is.

Előfordulhat, hogy a GRUB képes bootolni rendszert az első 3 GB-os tartományon kívülről is, ezt nem tudom megmondani, a dokumentációjában benne van. Azt is tudnod kell, hogy a második módszer veszélyesebb, tehát azt javaslom, hogy a fontos adatokat mentsd el a merevlemezen egy külön partícióra (lehetőleg FAT32-esre), aztán gyakd le az XP-t és kezd elölről a DOS-telepítéssel. Mivel a fontosabb adataidat már elmentetted másik partícióra, így valószínűleg szükséged lesz a Partition Magic 8-ra; ezzel tudod a partíciók filerendszerének konvertálását is elvégezni (pl. NTFS-ről FAT32-re).

Ha DOS-ra van szükséged, innen tudsz legálisan letölteni:
    [L]http://www.fsn.hu/?f=download&r=1101[/L]

Ha bármi gáz van, írj nyugodtan az emilemre, szívesen segítek.

Aktív témák

Hirdetés