- Kisebb méretben is elérhető a OnePlus Watch 3
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kiszivárgott a Pixel 10 Pro
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Mobil flották
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Azonnali navigációs kérdések órája
Aktív témák
-
Padre
tag
Köszi a sok segítséget!
Úgy tűnik sikerült megcsinálnom a dolgot. Minden működik. Az egyetlen gond az öreg 1,7Gb-os Seagate Medalist lehet amire a DOS 6.22-t raktam. Ha ez bírja akkor remélem nem elsz gondom a géppel :) -
haxy
tag
én az NTFSDOS professional -t ajállanám. Lefelé mindegyik op kompatibilis csak fekfelé nem ami a particios táblát illeti.
De ha nemkel a 3D grafikus kernyö akor ajálanám a VmWare 2 -öt én mas probáltam tök állat ez egy virtuális gép ami együt fut az igazi gépen az op rendszerel mindha egy normális gépet inditanál cdbőőt fdd boot meg minden amit akarsz csk nefeled ugyan ugy kell eljárni mint egy szüzzzz vinyon külömbség particionálás és format után csak anyi hejet foglal a vinyodon amenyi adatot tartalmaz a virtuális géped.
PL: win95B 100MB
Win98SE 332MB
Beálithatsz mindent mekkora vinyot akarsz menyi fizikai memoriát ezt az eredeti fizikai memböl szedi 64MB elég ennél nagyobbat ne álitsá hacsak nincs több mint 256MB a gépedben bár még 128MB álithatsz de odafigyelj mijen progit futatsz az eredeti gépen.
sok sikert. -
Padre
tag
Na a már említett gépet tegnap éjjel összeraktam a kedves ismerősnek. 30Gb-os vinyón XP, 1,7Gb-os másik vinyón DOS 6.22. System Commander-t használtam. Minden jól működött. Haza is vitték. Erre most hívnak hogy az első próbálkozásra minden jó volt de másodikra a bootmenüből eltűnt a Dos bootolás lehetősége. Újraindították a gépet Dos-ból erre eltűnt a lehetőség. Csak az XP-t engedi bootolni a System Commander. Mi a franc történhetett???
-
Dalamar
csendes tag
Csatlakozom localhost-hoz! Miért is veszne el?? Ha formázod akkor biztos! Konvertálásnál viszont tuti nem!
-
localhost
Közösségépítő
-
nap
addikt
-
up
senior tag
Ja, igen. A partition magic azert jo, mert adatvesztes nelkul lehet atmeretezni/mozgatni particiokat.
Az tuti, hogy erre írták, de sok adatvesztésről meg elcseszett partícióról/rendszerről hallottam már... talán a powerquest szeretné, hogy a recovery programját (is) vegyék meg! ;) -
Padre
tag
Köszi a segítséget skacok. Persze mondanom se kell a javítandó gép még sehol szóval lehet kicsit korán kezdtem parázni. Mindenesetre annyi új dolgot mondtatok nekem hogy már megérte megnyitni a topikot. Persze minden további segítséget várok, hiszen szívesen okosodok :)
-
nap
addikt
Nos, a problema nem olyan nagy, mint ahogy egyesek allitjak. :)
Shadow mondott nehany baromsagot (pl. ''A DOS alapból letiltja a bootmanagerek működését'' :) ), de az algoritmus nagyjabol jo.
Nos, a bootolashoz a master booter vagy a system commander tokeletes.
A system commander igen jol konfiguralhato program, megmondhatod, hogy melyik particiot akarod bootolni, bootsorrend, melyik particio melyik particiot lassa, stb. :)
A master booter elonye, hogy nem kell instalalni, kis meretu es magyar :) program.
A particionalashoz en a pqmagic 7-est (vagy ujabbat) ajanlanam, ez mar korrektul kezeli az ntfs particiokat is. Csak csinalnod kell az xp particioja ele egy kis helyet, majd letrehozni egy dos particiot (dos16, max 2Gb). Az internetrol letoltheto szabad dosszal kapcsolatban ne legyenek hiu remenyeid, nem biztos hogy mukodni fognak vele a jatekok, mivel nem 100% ms dos kompatibilis.
Amit ajanlanek ms dos 6.22 vagy a pc dos 7.0, esetleg w98.
Ja, es a tevhitekkel ellentetben a dos nem latja a fat32-es valamint a 2Gb folotti particiokat. Ami ezeket tudja az mar mind windows 98-kent azonositja magat. :)
Persze az se tudja az ntfs fajrendszert.
Az elsodleges particiok elvileg nem lathatjak egymas, mert egyszerre csak egy elsodleges particio lehet aktiv. A bootmenedzserek azonban kepesek megjeleniteni egyszerre az osszes elsodleges particiot (meg persze bootolni, a bootolhatokat :) ). Persze a dos alol igy sem lehet majd latni az ntfs particiot, de az xp alol latnod kell a dos-os particiot. :) -
Padre
tag
Köszi a segítséget!! Amint ideér a javítandó gép nekiállok kipróbálgatni a kérdéses dolgokat. Ha lesz még gondom, írok majd még...addig is köszi.
-
sh4d0w
félisten
A System Commandert nem ismerem, soha nem használtam, így aztán a működésének a mikéntjéről nem tudok az égvilágon semmit sem mondani... A PM8-cal azt hiszem le lehet venni az eltakarást jelző flaget. Ettől elvileg semmi baja nem történhet az adataidnak, de biztos ami biztos, csinálj backupot a fontos cuccokról...
-
Padre
tag
Még azt szeretném tudni hogy Partition Magic 8-ban meddig mehetek el anélkül hogy sérülnének az adatok. Ezt azért kérdezem mert ha jól tudom akkor a javítandó gép vinyóján a második partíció ahol az adatok vannak, primary-ra van rakva. Ezzel az a gond hogy ha jól láttam a System Commander ha primary partíciót lát akkor azt úgy érzékeli hogy bootolható, és ha másról bootlok akkor elrejti a bootloható partíciókat. Ez pedig gáz, de nekem is mindkét partíciom primary és ha a C:-ről bootoltam ( a D:-n nincs is op rendszer ) akkor nem látta a D:-t, de mikor uninstalláltam akkor írta a progi hogy most csak az aktuálisan bootlot partíció lesz látható a többi rendszerpartíció nem. A D:-t nem is látta...
Arra gondoltam hogy logikai partícióra állítom a D:-t nem primary-re akkor bootooás után látni dohja az XP a D:-t. Remélem érthető voltam mert ez elég kaotikus lett.... szóval nem lesz adatvesztés ha ebbe belenyúlok? -
sh4d0w
félisten
Alighanem megtaláltad a létező legkorrektebb megoldást. Az XP-nek látnia kellene a FAT16-os partíciót, ha nem, akkor vmit nagyon elbaltáztak Redmondban (nem lennék +lepődve rajta...). Elméletileg a DOS (legalábbis a win95OSR2-től kezdődően tuttira) felismerik és látják a FAT32-es partíciókat. NTFS-t felejtsd el... Mindenestre az azért furcsa, hogy FAT32-es partíción a FREEDOS nem volt hajlandó műxeni...
-
Padre
tag
A helyzet tegnap óta annyit változott hogy sikerült ingyen szereznem egy 1,7Gb-os vinyót, amin a leendő Dos-os partíció lesz. Így a nagy vinyó érintetlen marad, és asszem az én dolgom is egyszerüsödik. Éjjel neki is álltam. A System commander 7.5-öt próbáltam ki mint boot managert. Egyenlőre csak az én gépemen próbálkoztam ami két NTFS partíciót jelent. System C. felinstalláltam. Boot után a beépített partícionálóval a kis vinyót megcsináltam. Boot majd Freedos fel (Freedos.org). Az érdekes az hogy nem volt hajlandó FAT32-re felmenni, úgyhogy boot után átkonvertáltam a meghajtót FAT16-ra. Így felment. Boot majd egyenlőre úgy tűnik győzelem. Ha XP-t választok akkor a nagy vinyómról bootol az eredeti rendszer, ha a kicsit a kis vinyóról a Dos. Azt értem hogy ha Dos-ból bootolok akkor nem látom az NTFS-es nagy partíciókat, de ha Xp-ből akkor miért nem látom a FAT16-os kicsit?? Ez normális? Ha igen akkor jó! Meg még azt kérdezném hogy ha a javítandó gépen FAT32-es lesz a nagyvinyó akkor Dos-t bootolva látni fogja a rendszer? Mert elméletileg a Dos látja a FAT32-t, csak az NTFS-t nem. Vagy nem? :)
-
sh4d0w
félisten
Az első 1024 cylinderből lehet bootolni, ami az első 2 GB-os határnak felel meg. Ez BIOS korlát - ha jól tudom. Amikor utoljára foglalkoztam Linuxszal, ott is az volt, hogy legalább a /boot filerendszernek az első 2 GB-on belül kellett lennie. Persze előfordulhat, hogy azóta ezen már változtattak a Linux kernelben.
DOS természetesen csak az első partíción akar elhelyezkedni, ezért van az, hogy ha már felrakott más oprencered van (pl. WXP), akkor azt el kell rejteni, hogy a DOS az első rendelkezésre álló partíciót a C: meghajtónak lássa. -
sh4d0w
félisten
Hali,
Előbb a DOS-t rakd fel, aztán az XP-t. Meglevő XP mellé is lehet felpakolni, de az már nehezebb ügy.
Arra figyelned kell a merevlemez partícionálásánál, hogy mindkét oprencer boot partíciója az első 2 GB-on belüli tartományba essen. DOS-nál ez ugyi nem gond, csinálsz neki a lemez elején egy 1 GB-os partíciót, oda felrakod, oszt kész is; arra figyelj, hogy a DOS-ok nem kezelik az NTFS-t, tehát max. FAT32-es lehet a partíciód. A következő olyan partícióra kell az XP, aminek a kezdete még mindig az első 2 GB-os határon belülre esik. Ha az XP-t a DOS után pakolod fel, az észre fogja venni, hogy itt már van egy másik rencer és automatikusan beveszi a saját bootmenüjébe. Ez így tiszta sor.
Ha már az XP fel van telepítve, akkor a következőt teheted. Ha az első partíció FAT filerendszerű, akkor elkülönítesz a DOS-nak egy részt, valamilyen progival eltakarod az XP első partícióját, majd feltelepíted a DOS-t. A DOS alapból letiltja a bootmanagerek működését, tehát az XP-t nem fogod tudni elindítani. Ha a DOS kész, bebootolsz az XP CD-jéről és ki kell választanod a Repair opciót, ez fogja helyreállítani a bootmanagert és felveszi bele a DOS-t is.
Előfordulhat, hogy a GRUB képes bootolni rendszert az első 3 GB-os tartományon kívülről is, ezt nem tudom megmondani, a dokumentációjában benne van. Azt is tudnod kell, hogy a második módszer veszélyesebb, tehát azt javaslom, hogy a fontos adatokat mentsd el a merevlemezen egy külön partícióra (lehetőleg FAT32-esre), aztán gyakd le az XP-t és kezd elölről a DOS-telepítéssel. Mivel a fontosabb adataidat már elmentetted másik partícióra, így valószínűleg szükséged lesz a Partition Magic 8-ra; ezzel tudod a partíciók filerendszerének konvertálását is elvégezni (pl. NTFS-ről FAT32-re).
Ha DOS-ra van szükséged, innen tudsz legálisan letölteni:
[L]http://www.fsn.hu/?f=download&r=1101[/L]
Ha bármi gáz van, írj nyugodtan az emilemre, szívesen segítek. -
Dalamar
csendes tag
Nem fognak sérülni az adatok! kérdés hogy van e helyed a pertíció létrehozására! Ha nem akkor jönnek az ilyen kis utilok mint pl a part. magic!
Ha van akkor tényleg ne csinálj nagy partíciót! Bár vannak új dos verziók, amelyek elvileg valamilyen módon látják a nagyobbakat.
Az XP-s partíciót eddig nem sértette meg más! De az XP igen mást :((
Ha nagyon nincs más akkor be valamilyen linux-os sysdiskkel és cfdisk vagy valami hasonló!
Linuxba olyan partíciót hozol létre magadnak amilyet akarsz! Hoztam már létre benne DOS-os part. is és működött!
Tehát sok szerencsét! -
Padre
tag
Tudom hogy érdekes nem is nekem lesz :)))
Az megoldható valahogy hogy a már telepített XP mellé a másik partícióra rakok egy dost, és induláskor eldöntöm hogy melyiket akarom használni?? Valami ilyen megoldás kéne igazából, de nem tudom hogyan megoldható. A gond az hogy a Dos nem látja a meghajtót mert túl nagy. Ha csinálok neki egy mondjuk 1Gb-os partíciót akkor a már meglévők nem fognak sérülni??? Az adatok kellenének nagyon :( -
Dalamar
csendes tag
üdv!
Nos! Ez elég érdekes párosítás! :D
Boot managerek közül bőven válogathatsz! Én spec a GRUB-ot ajánlanám! Linuxos kollégáknak ismerős lehet! Persze nem kell linux hozzá ha nem szeretnél! Maga a bootmgr és telepíthatő és confogolható! Szentem nem nehéz
http://sdb.suse.de/hu/sdb/html/keylist.BOOTMANAGER.html
itt találsz magadnak dolgokat!
vagy:
www.terra.es/personal7/sdr43s1/grub.boot.manager.html
Mindezzel csak egy kis problema van! Az XP előszeretettel vágja szét telepítés közben a többi partíciót! Okát még nem tudom, nem foglalkoztam vele (1db linux bánja :D )! De könnyen kikerülheted ha azt telepíted először!
Ennyit tudtam segíteni! -
Padre
tag
Meg kellene csinálnom egy vinyót úgy hogy XP és Dos is legyen rajta. Mindkettő bootolható legyen. Milyen progit ajánlotok ehhez??
Igazábol még nem csináltam ilyet, és kicsit zavarban vagyok. A gond az hogy csomó Dos-os program van a vinyón amit az XP nem igazán akar jól kezelni, ezért kell a Dos bootolási leehtőség is. Dos-t tudok valahonnan leszedni a netről?? Aki tud az segítsen megoldani ezt a multi-boot mizériát plíz! :)
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpársportok
- Milyen routert?
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Autós topik
- Milyen széket vegyek?
- Steel Hunters - Lehúzza a rolót a Wargaming robotos játéka
- Filmvilág
- iPhone topik
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest