Látom még mindenki mindig szív ezzel a "hogyan streameljek külső fileban lévő feliratot a filmmel együtt DLNA-n keresztul az okosTVre?" témával... Azért mondom h még, mert keresgéltem olvasgattam, az első ilyen bejegyzések 2009ből valóak a fórumokon ahogy láttam.
Elmondom a storymat, ami a héten történt, a jó része a dolognak hogy megoldodott a probléma!
1. Adott volt a routerem DLNA kepes FritzBox 7490, amit még nem akartam lecserelni eddig
2. Hosszas leskelodés árcsökkenés várakozás után megvettem az új tvmet: Sony KD55XE8505 (Ami egy androidos tv egyebkent)
3. 2 napig vigéckedtem a TVn rajta USBs külső merevlemezzel, probléma nélkül lejátszott mindent felirattal oda-vissza, gond egy szál sem.
Majd jött a probléma: a router media szerverén át filmet nézve itt bizony semmilyen olyan felirat nem megy ki a tvre- ami kulső fileban van. Lehet barmi a neve, lehet a almappában v sem, nem műküdik. Na elég rendesen felcsesztem magam.
- tvn semmit nem lehet állítani
- fritzbox szerver beallitasai felejtősek
- serviio nem adta ki, hiába berheltem
- mkvtoolnix kiatja - de ezzel minden filmezes elott ra kell muxolni a videofileokra a feliratokat PCn, oke h gyorsan megvan, de abszurdum még ezzel is t.kölni, minden egyes filmnezés előtt.
- PS3 Media server is kiadta - dehat nevicceljünk már hogy a laptopot be kell kapcsolva tartani ahhoz, h a tvn le tudjam jatszani a fileokat amig a routerhez kapcsold hddn vannak??? nonszensz!
Ja, es ha a mediaszerverek transcodeolnak, akkor romlik vajon a minoseg? mi lesz a 4K fileokkal? lerohad a szerver a leterheltsegtol? fene se tudja, de nem akartam transcode-dal feliratozni.
Ekkor voltam azon a ponton, hogy a számomra már horrorárasnak érzett TVt küldöm vissza a boltba holnap. Aztán mondom felhivom az egyik haverom, akinek joideje van Synology DS216SE NAS otthon Samsung TVvel parositva, azt mondta nala sima liba, csak filenev egyezés kell. Mondom akkor NASt kell venni, nincs mese.
A NASon morfondirozva - úgyis be akartam mar ideje ruhazni egybe, mondom akkor nem kell tvcsere, de azért utanaolvasgatok, mielőtt elhamarkodottan döntenék bármiről is. Erre mit irnak a synology honlapjan: "If a video is being streamed from Video Station to an external device through DLNA, the audio and subtitle options will not be available." (https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/DSM/help/VideoStation/videoplayback)
Hat ez mondom hihetetlen, akkor mégis a tv lesz a gond. A zsír új frissen kibontott sony tvm, amire heteken keresztül ácsingóztam.
Majd jött a derült égből villámcsapás: A tvre alapból telepített Videolejatszóval egyébként sem voltam megelégedve, mondom ez egy Androidos tv: le tudok en tölteni valami más lejatszot....nem? Majd ötlet ötletet követett, ha bedugott USBt le tud kezelni a tv, akkor egy SMBn megosztott halozati meghajtot nem??! Ha a TV látná az amugy PCn már bemappelt hálózatni meghajtót, akkor nem is kellene itt a DLNAval szorakozni, és innentől kezdve már nyilvánvalóan a lejátszószoftvertol, a sávszélességtől függene a dolog, nem holni "mit lehet es mit nem DLNA-n sugarozni" témától.
- MX playert feltettem a tvre, nem adja.
- KODI playert felrakom, nem adja, pedig nagynehezen be lehetett "mappelni" a tvn a halozati meghajtot, es amikor a KODIT megnyitom, raklikkelek h videok, beugrik a bongeszoje abba a mappaba amiben szepen rendezetten sorakoznak a filmjei, mint egz shortcut a megfelelő mappához.
Majd iszonyathosszas nyomkodas utan rajottem (taviranyito subtitle es audio gombjai nem fukcionalnak), hogy a KODIban a lejatszast elinditva a taviranyito nagy kozepso gombjat megnyomva bejon egy olyan menu, aminek a letet addig en csak sejthettem. Mekkora AMATŐŐŐŐŐR, hogy erre nem jöttem rá hamarabb. (Uh erről egy foto a bejegyzés végén) Ebben a menüben kolbászolva pedig bizony kokekmenyen annyi mindent lehet allitani, h csak lestem. Koztuk a hangsavokat es a feliratot is...Juhuuuu!!!!
Na itt 2 ora hosszát teszteltem az össezs verzióval ami szóbajöhet (4K felbontást még nem)
A jo hír az az, h minden verzio mukodik:
- ha be van muxolva a felirat az mkv fileba (pl)
- ha sub, idx srt external file(ok)ban van a felirat
- ha ua a filenev, ha nem
- ha kozvetlen a filmfile mellett van az audiosav/feliratfile, ha almappaban
- ha be akarjuk tallozni a feliratfilet, azt is megtehetjuk
- sot, meg az opensubtitlesszel is ossze lehet varazsolni vhogy h letoltse amit kell - ezt meg nem probaltam ki.
Tehat a tvt sem kuldom vissza idegbol, es a synologyt sem kell h megvegyem még moströgtön.
A megoldas lepesei:
-----------------------------------
1 routerre csatlakoztoztatott hdd elerhetove tetele a halózaton (router beallitasainal)
2 pc-n network drive mapping: a fileok pcn történő kezelesehez, letolteshez, stb
3 a tvn a kodi telepitese
4 a kodiban a halozatra csatlakoztatott hdd mappelése
5 felirat bekapcsolasa filmnezeskor.
Ja, es ez a KODI lejatszo nagyon szimpatikus, sok mas szempontból is.
Költői kérdés: minek a DLNA? Minek kínlódni vele? Vagy ezesetben a router DLNA kepesség-e esetleg már arra vonatkozik, hogy egy nagy allomanyt megfelelő sebességgel tud "sugározni", akár SMBn keresztül?

Ha ez egy triviális megoldás volt mindenkinek, vagy "vótmá" akkor sorry a hosszu posztert, de annyiszor találtam már itt ezeken a forumokon mindenfele megoldásokat az élet által generált problémákra
(IT), hogy ha erre a bejegyzésre csak egyvalaki rátalál, és megoldodik a gondja, én már boldog leszek!