Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Allien

veterán

válasz Dtomi #3713 üzenetére

Szvsz, ami a helyszín kérdését illeti. Aki (esettleg nagyon) kezdő a témában, nyugodt szívvel lehet ajánlani pár helyszínt. Igaz, tucatképeket lehet készíteni, és nem természetbe, de a gépet lehet próbálgattni, hogy már NE az éles helyzettben keljen. Ez ugye egyértelmü, hogy a budapesti Növény-, és Állatkert, az egyik helyszín. A másik egy kevésbé ismert (pedig szinte mindenki olvasott róla), a Fűvészkert, ahol nagyon sok növény található. Esettleg szóba kerülhet még a Margit sziget is, illetve, külkerületeken is vannak nagyon jó helyszínek, de azokat szintén fel kell fedezni. Ilyenek a Duna alsó, és felső része, illetve, a reptér felé elterülő helyek, de ide sorolható akár a Budai hegység. Tehát, gyakorolni lehet, aki komolyabban akar foglallkozni vele, az meg úgy is utánna néz, hol szerveznek ilyen fotózós dolgokat, mert ilyen is van! Ezek után már egy lépés, hogy megtalálja az ember azt a helyet, ami Neki éppen megfelel. Én speciel szerettnék, de a felszerelésem halovány hozzá. Bár, egy bridge géppel is lehet relative jó képet készíteni, ha pl hamisítvány ''az'' a kép, akkor elvileg olyat tutira tudok én is! :DDD

• Hydra SR

addikt

válasz Dtomi #3713 üzenetére

Nem csak neked szólt a dolog hanem alapvetően minden természetfotósnak üzenném aki olvassa. Értem én, hogy az ember szeret kitűnni azzal amiért megdolgozott és nyilván kicsit rossz érzés mikor a másik azért csinál ugyanolyan vagy hasonló jó képeket mert az ölébe pottyant a lehetőség nekünk meg nem. De mégis, én valahogy mindig úgy vagyok vele, hogy a kezdőket támogassuk az elindulásban, egy szint után meg úgysincs mit mondani, a többit ki kell tapasztalni, az igazi megszállott úgyis megtalálja előbb-utóbb, az ''én is akarok ilyet, veszek hozzá drága cuccokat''-típusúak meg sosem készítenek rendes képet szerintem. Például hülyét kapok azoktól a kérdésektől, hogy ''Ez milyen beállításokkal/felszereléssel készült?'' - Hát olyanokkal amilyeneket a helyzet és a felszerelés megkívánt. Rohadtul semmi hasznát nem veszi annak, ha elmondom a beállításokat, nincs általános képlet, minden helyzetfüggő és ugyanazt a helyzetet ugyanazzal a cuccal is számtalanféleképpen lehet jól megoldani.
    Visszatérve a werkfotókra: szerintem az a hsz-ed sokkal több hasznos infót tartalmaz, mint az, hogy hol készültek. Elég sok helyen készülhetnek ilyenek és nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy az ember megtalálja ezeket a helyeket csak rá kell szánni egy kis időt.
    Még egy dolog, tekintve, hogy én nem tettem ígéretet senkinek, elmondom, merre van jó madárfotózós hely ott ahol most jártam:
    Fadd-Dombori, Szekszárdtól nem messze egy Duna holtágon a Dombori üdülőtelep strandjával szemben levő oldalon, attól kicsit lejjebb a túlparton. Nem nehéz kiszúrni ha az ember tudja, mit keressen mert kárókatonák is laknak ott amik köztudottan elpusztítják savas ürülékükkel a fákat amiken élnek. Ezek a halott, levél nélküli kiszáradt fák vagy 60-80m hosszan húzódnak a part mentén, kicsit a víz fölé lógva és a déli végén partaszállási lehetőség is van, sőt, az a partszakasz valahogyan autóval is megközelíthető a szántóföldek közötti úton de fogalmam sincs, hol az út másik vége mert mindig csónakkal mentem. Az északi végén is van egy nagyon rövid szakasz ahol ki lehet kötni de szinte rögtön a part után a mocsár kezdődik. Sajna fedett mocsár, erdőben van emiatt a vízimadarak és a fény is ritka látvány, nem onnan érdemes fotózni. Ezen a részen a tetejétől az aljáig gazdag madárvilág van. Láttam harkályt, nem is keveset, gyurgyalagot (gyatra minőségben le is fotóztam a billegő csónakból messziről), egy-két kárókatonát, gólyatöcsöt, gólyát, 2db szürkegémet, sirályt, kacsát, pár bakcsót (szintén van gyatra minőségű kép), barázdabillegetőt, dolmányos varjakat, a nádasban nádirigót és csíkosfejű nádiposzátát, mindezt úgy 4-5 óra leforgása alatt. Augusztus közepe-vége táján visszatérek komolyabb álcafelszereléssel és nem csónakból próbálkozom mert az totál reménytelen. Sajna mire megleltem ezt a helyet, rossz idő lett és az utolsó napon volt. Időről időre változik a lápvidék helye ahol ezek a madarak megtelepszenek szóval lehet, hogy jövőre már nem itt lesz. A vízállás idén legalább fél méterrel magasabb, mint tavaly ami a sekély esésű part miatt erősen befolyásolja, hogy hol van nekik kedvező élelemszerző terület mert ha kijjebb jön a víz, akkor a 10-20 centi körüli mélységű terület átkerülhet a sűrű nádasba ahol nem lehet úgy bóklászni és bogarászni a sárban ahogy pl. a gólyatöcs teszi.

Aktív témák