Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3694 üzenetére
Gyakorlott szem egyből kiszúrja.
-
4580693
senior tag
válasz
Ciccuka #3619 üzenetére
Jé, ilyen Hamaval kezdtem 25 éve.
Ha ingyen adják azokat a Levenhuk bigyókat, akkor talán okés.
De, szerintem, ha nincs elég tapasztalatod, akkor először gyűjts azt. Környékeden lévő amatőrökkel vedd fel a kapcsolatot, menj el hozzájuk, próbálj ki sok távcsövet, olvasgass távcsövekről szóló írásokat mind az interneten, mind könyv alakban. Aztán a megszerzett tudással már könnyebbem fogsz tudni választani távcsövet.
Néhány támpont: univerzális távcső nem létezik. Vagyis nincs olyan távcső, ami mindem észlelési feladatra egyformán jó.
Magyarország asztroklímája olyan-amilyen. Sokszor előfordul, hogy egy kisebb távcsővel még vígan észlelhetsz, addig egy nagyobb átmérőjűvel nem, mert a légköri turbulencia tönkre teszi a képet.
Sok esetben egy jó minőségű binokulár is alernatíva lehet. Ráadásul egy jó binokulár az örökre megmarad, míg távcsöveket cserélgeti az ember - legalább is az első pár évben, mert nem mindig kristályososik ki, mire van azüksége. Ez sok-sok pénz kidobását jelenti az ablakon (a távcsőforgalmazók legnagyobb örömére). -
4580693
senior tag
Napszűrő fólia. Nincs azzal semmi baj. Nyugodtan tedd fel a távcsöved elejére és nézzd a Napot.
Ezt akár kombinálhatod is egy neutrál vagy polarizációs szűrővel is.
Arra figyelj, hogy ne legyen a fólia sérült, illetve ne essen le a távcső elejéről.
De úgy is kipróbálhatod, hogy fogod a fóliát és azzal nézed a Napot szabad szemmel. Ha lenne szabadszemes napfolt, akkor látnád is.Esetleg, ha úgy gondolod, egy Solar Continuum szűrő is sokat dobna a látványon.
-
4580693
senior tag
A Holdat lehet nézni, semmi bajod sem lesz tőle. A Napot is tudod, megfelelő szűrőzéssel!!!
A Holdhoz használhatsz neutrás szűrőket, ha zavar az erős fénye. Akik 'holdazni"szoktak (rajzolják) nem mindenki használ szűrőt, mégsincs a szemüknek semmi baja. Ahogy nekem sincs semmi bajom, pedig általában szűrő mélkül nézem.
A Nap az más tészta: SOHA NEM NÉZÜNK MAPBA MEGFELELŐ SZŰRŐZÉS NÉLKÜL. -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3553 üzenetére
Hát, a TMB tripletem mellett annyira nem hoz lázba.
Viszont ha most jön egy olcsó és jó binóbenéző, akkor annak azért lefekszem. -
4580693
senior tag
-
4580693
senior tag
válasz
kuyarashi #3540 üzenetére
Igen, ez egy unikális ég volt. Nem sok ilyenre emlékszem. Itt a nyaralónknál minden villanyoszlopon van világítótest. Az utcáról, ahogy sétáltam egy fényárnyékosabb helyre, egészen a horizontig követni tudtam a Tejutat.
Hétfő este, sokkal szarabb ég volt, csak akkor nem volt közvilágítás. -
4580693
senior tag
Sziasztok,
Tegnap este vacsora után megnéztem az Astro Panel appon vajon milyen időre számíthatok az éjszaka folyamán. Az applikáció borultat mutatott Balatonkeresztúrra, így a házban maradtam. Jobb híján olvastam meg telefont nyomkodtam. Fél 12 körül a kíváncsiság kihajtott az udvarra és... Leesett az állam!
A Tejút horizonttól horizontig látszott! Meg sem próbáltam a hmg-t meghatározni. Gyorsan visszarongyoltam a Nikon 10x50-es binokliért és közben átkoztam magam, hogy miért nem pakoltam ki a távcsövem és miért bíztam meg egy telefonos aplikációban.
Az Antares melletti M4 óriási pacaként látszott a nátriumgőzlámpa felett egy jó ujjnyival. A Lagúna-köd szabadszemes! Ettől dobtam egy hátast! 😲 A binokliban hihetetlen fényes. A kissé északabbra lévő Sas- és Omega-köd is szépen látszottak. A tőlük délre található M24 óriási Tejút-felhő első pillantásra magával ragad.
Csak ámulok és bámulok.
Az Androméda-köd spirálkarjai részleteket mutat, szintén a közvilágítás felett nem sokkal! Csak ez nem mátriumgőz, hanem higanygőz.
A Ptolemaiosz-halmaz csodálatos ékszerdoboz. A mellette lévő Pillangó-halmaz nem különben. Innen indultam északra, ahol az M8-ba ütköztem. A binoklit elvéve láttam, hogy szadszemes. Ezek után el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet Namíbiában, 2000 méter tengerszint felett az égbolt látványa. -
4580693
senior tag
Innen átnavigáltam az M10-re. Igen nagy, szabálytalan alakú gömbhalmaz, 94x nagyítással azépen bontva. A felülete tele inhomogenitással, réazlegesen, vagy jól felbontott csillagokkal.
M12, az M10 szomszédja. Némileg hasonlít is rá méretben, fényességben. Csupán az tűnt fel, hogy egy hangyányival kevésbé bomlik egyedi csillagaira.
M14, akár az előző kettő, csupán annyiban különbözik, hogy ez még kevésbé bomlik, mint az előzőek. A három gh közül ez a leghalványabb, de csak az előzőekhez viszonyítva, mert egyáltalán nem halvány.
M16. Elsőre egy marék csillag nagyon hallvány ködösségbe ágyazva. 25x és 33x nagyítás a legjobb. UHC szűrő nagyon sokat segít a köd látványában, elég jól kiemeli a részleteket.
M17. Ő nagyon könnyű. Az omega alakja szépen látszik akár a legkisebb, akár közepes nagyításokat alkalmaztam. Az UHC szűrő jól kiemelte az alakját, illetve fényesebb is lett. 25x-57x tökéletes hozzá.
M18 egy elég picike, egyáltalán nem feltűnő, kevés csillagból álló, de nem annyira zárt nyílthalmaz. Itt inkább a közepes és nagyobb nagyítások használhatók jól. 57x-94x nagyításokon szerintem szép objektum.
M24. Ez egy szép tejútmező. Hogy Messier mit látott itt az örök rejtély. Ide inkább a legkisebb nagyítások a megfelelők.
M23. Ez egy szép nagy nyílthalmaz. Olyan, mintha az Aurigaból cseppent volna ide. Vagy három tucat, egyforma színű, laza csillag halmaz. 33x nagyításon talán a legszebb.
M25. Egy másik szép nyílthalmaza a Sagittariusnak. Igazából ez sem feltűnő, mégis emlékezetes objektum.
M21 egy igazán picike, de annál feltűnőbb nyílthalmaz, amitől egy csillag sort követve jutunk el az M20-ig, a Trifid-ködig.
M20, az az a Trifid-köd! Ide kell az UHC szűrő, mert eléggé halvány. 25x és 33x + UHC szűrő jó hozzá. Egy marék csillag gázködbe ágyazva.
M8, a Lagúna-köd. Nyílthalmaz + gázköd kettőse. Ide szintén kell az UHC szűrő, mert amúgy nem könnyű észrevenni ezt az alig derengő leheletfinom párát, de nem lehetetlen.
M22, egy 2:1 arányban megnyúlt gömbhalmaz,ami nagyon fényes, nagyon nagy. Ha olyan magasra emelkedne, mint az M13, ez lenne az északi ég ékköve.
-
4580693
senior tag
Már kora este kipakoltam a távcsövet, hagytam, hogy akklimatizálódjon. A synscan modult szerettem volna használni a skysafari appal. Ez csak félig-meddig sikerült, mert a skysafari beszart. Újra kellett telepítenem az egészet, a korábbi beállításaim elvesztek. Az éjszaka folyamán meg nem volt hangulatom a rendszer heggesztéséhez. Így csak a synscan pro appot használtam.
Ennek a július eleji távcsövezésnek egy hatalmas nagy problémája van: nagyon rövid az éjszaka. Gyakorlatilag még 23 órakor sincs teljes sötétség. Ekkor kezdtem el az érdemi megfigyelést. 4 okulárt használtam. Egy Baader 32mm-es plösslt, amit Popeyetől vettem. Egészen korrekt, jó minőségű optika. Aztán egy Tele Vue 25mm-es plösslt, ami a plösslök között az abszoluta király kategória. Harmadiknak egy Pentax XW 14mm, negyediknek pedig Pentax XF 8,5mm oklikat. Ez utóbbi kettő majdhogynem a tökéletesség mementói. Pluszban pedig a Lumicon UHC szűrője került az okulárnyakba, ha a mélyégobjektum ezt megkívánta.Első célpontom az M57 volt. Már a 32-es plösslben ott virított a látómező közepén, mint egy bolyhos, kerekded csillag, pedig csak 25x a nagyítás. 33x nagyításon (25mm tv plössl) nem fekete a gyűrű közepe. 57x (14mm pentax) nagyításon meg be-bevillant néha a gyűrűre vetülő csillag, de ezt nagyon ritkán lehetett látni. 94x-en (8,5mm pentax) pedig nem igazán lehetett azt a csillagot látni, viszont azok az inhomogenitások, amik a gyűrű felületét borították, igazán egyedivé varázsolták ezt az égi füst karikát. Egyértelműen nem fekete a gyűrű közepe. Az UHC szűrőt használva a legjobb nagyítás talán az 57x volt. Gyönyörű törtfehér karika, aminek a közepe halványan ugyan, de szintén ilyen szürkésfehér színben játszott.
M56. A Lyra vörösesbarna gömbhalmaza... Vagyis, valamikor régen határozottan ilyen színben láttam ezt az apró, a felbontás határán álló kis halmazt. Majd 20 évvel később sajnos nem csak a ráncaim száma növekedett, de a szemem is rosszabb lett. Már csak a szüke színe maradt. A nagyítás növelése segített egyedi caillagait bontani, de a bontás csak részleges.
Epsylon Lyr. A csoda dupla kettős. 94x nagyításon is már szépen bomlott a 2x2 csillagocska, markáns sárgás színnel.
M27, a Dumbell-köd. Imádom. Az egyik, ha nem a legszebb planetáris a távcsövemben. Már viszonylag kis nagyításon is szépen látni a részleteit. UHC szűrő viszont szerintem nem sokat javított a látványon.
M71 a Sagittában. Na, ez most egy kompakt nyáílthalmaz, vagy egy laza gömbhalmaz? Mindkét leírás jó lehet erre az igencsak pici és halvány objektumra. Állítólag az egyik legnehezebb, Messier katalógusában. Nekem nem tűnt nehéznek, sőt. Viszont ha bontani akarnám, akkor kölcsön kell kérnem Oppenheimer 35-ös kukucskálóját.
NGC6992. A Fátyol-köd csak UHC teszterként szerepelt a listán. 25x + UHC szépen kiemeli a kifli alakot, igencsak megkönnyítve az észrevehetőségét. Elég sokat javított a szűrő a látványon.
Ezután dél felé vettem az irányt. Először a kedvenc nyílthalmazom, az M11 köbetkezett. 33x nagyításon a legszebb talán. A klasszikus repülő vadkacsa kinézet felfedezéséhez most elkelt egy adag fantázia. 57x nagyításon feltűnt az igazán bonyolult geometriai alakzat, de a látvány már nem annyira megkapó, mint 33x-en.
M26, a Scutum másik Messier nyílthalmaza. Pici, szétszórt, laza nyílthalmaz. Sokkal szegényebb csillagban, mint az M11, mégis elég szép. Szeretem a csillag asszociációkat, és akármelyik nagyítást is alkalmaztam, mindegyikben jól mutatott.
Folyt.köv
-
4580693
senior tag
Tegnap esti mini Messier maraton beszámoló nem sokára.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3466 üzenetére
Attila, még gondolkodom az ügyön, de kb. 25E forint lenne az ára. Makulátlan, csak ugye a használt cuccok 50-60%-os áron futnak.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3432 üzenetére
Gyulaival Zentai dolgozik együtt (ha jók az infóim) , de ez nem Zentai felelőssége, hanem Gyulaié. Ilyen lencsét egyszerűen nem lett volna szabad a kezei közül kiadni. Addig kell dolgozni rajta, amíg nincs olyan optikai minősége, mint ahogy Gyulai mindig is apoaztrofálja a termékeit. Az a baj, hogy simán nagyobb a füstje, mint a lángja a gpu-nak.
-
-
4580693
senior tag
De nem kell kínáig menni. A gpu apokkal is előfordul, hogy problémák vannak. Réggen is előfordultak gondok, de a legújabb a Kereszty Zsolt 20-centis apoja, 91-92%-os definíciós fényességet is alig éri el. Zónahibás és alulkorrigált a lencse. A gpu szerintem meg se nézte, hogy milyen a lencse minősége, mert amúgy nem enged ki ilyet a kezéből.
-
4580693
senior tag
A boltok csak a haszont nézik...
Az első (jó, második) távcsövem egy 120/1000-es fraunhoffer. Egy év után Schné Attila vizslatta meg és kb. L/2-es hullámfront hibája volt. Akkor eldöntöttem, nekem kínai cucc nem kell. Magyarán basszák meg, hogy egy normális minőségellenőrzés sincs a gyárban, de sokszor a távcsöves boltokban sincs ilyen. Nem véletlen, hogy Rózsika amikor otthon van Vácott, a Scopium binókat tuningolja.
Ha szerencséja van az embernek, akkor kifoghat egy patent minőségűt, ami mondjuk pariban van a legjobb japán optikákkal, de a minőségi szórás az kurva nagy. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3376 üzenetére
Azt az lucky image fotózást korábban már említettem. Nagy érzékenységű, gyors kamerák ezek. Ezáltal igen hatékonyak. A dslr-ek amúgy is túlhaladottak lesznek.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3377 üzenetére
Nekem nincs tapaaztalatom ezzel a termékkel, de rossz nem lehet. Úgy működik, mint egy barlow.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3352 üzenetére
A kőházakban van zuhanyozási lehetőség, csak meleg víz nem szokott lenni.
Megoldás még, ha kimész Tatára a strandra napközben, vagy Tarjánban kiveszel egy szobát. Azt hiszem, több szálláslehetőség is van a faluban.Az mcse belépéshez meg gratulálok!
-
4580693
senior tag
Itt is tiszta felhő minden. A mai nap a dugába dőlt így!
-
4580693
senior tag
Szombat este, ha jó idő lesz, én Vácrátót felé megyek.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3322 üzenetére
Esténkét a földfelszín infravörösben sugározza vissza a Naptól kapott energiát. A feláramló meleg levegő okozza a rossz légköri nyugodtságot. Hajnalra, éjfél után 1-2 órával már sokkal nyugodtabb a levegő.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3319 üzenetére
A telefonomban ennyi volt. Van még elfekvőben valahol, meg a Messier-album végén is vannak jegyzeteim. Majd sort kerítek rájuk, illetve, ha időközben lesz észlelésem, megosztom veletek.
Amúgy mi történt? Meghalt a topik?
-
4580693
senior tag
Part II.
Ugyanott készült, csak két nappal később.Tegnap este egy bő listát állítottam össze, főként az Aquila általam még nem észlelt és elérhető objektumairól. Nyílthalmazok, gömbhalmazok, planetáris ködök szerepeltek a repertoárban. A listához csaptam még néhány, a Herkulesben lévő planetárist, gömbhalmazt is.Este kilenc óra körül kipakoltam a felszerelésem, de vissza is vonultam a nyaralóba, mert a 64%-os Hold még magasan volt, illetve éhes szúnyograjok támadtak rám.23 óra körül merészkedtem ki, ekkor a Hold már csak olyan 20 fok magasan lehetett, az éhes szúnyoghordák is nagyrészt elbújtak. A mechanikát a synscan wifi modullal kötöttem össze és a hozzá való synscan pro applikációval, mobiltelefon segítségével vezéreltem. Nem akartam sokat bíbelődni a beállítással, ezért a menüből a beállítás a legfényesebb csillaggal menüpontot választottam ki. Tapasztalatom szerint vizuális megfigyelésre ez a pontosság megfelelő.Próbaként a Jupitert állítottam be, már 64x nagyítással szépen lehetett látni a Seb, Neb régiókat, a GRS-t és az este egyik koronájaként a Ganümédész árnyékát a bolygón. 133x nagyítással szálakra bomlott Seb, amire szépen felfűződött a GRS, barnás színű Neb, göbök, szálak, öblök. Ekkor még mindig elég zavaró volt a Hold fénye, így vagy fél órát hagytam a Jupitert a látómezőben.
Fél óra elteltével, nagyjából fél tizenkettő magasságában beállítottam a Herculesben található NGC 6210 planetáris ködöt. 27x nagyítással nem vettem észre, pedig minden bizonnyal a látómezőben kellett lennie, hiszen a látómező 2.6°. A lassú pásztázás sem segített, így növeltem a nagyítást 64x-re. Ez a nagyítás már elegendő volt ahhoz, hogy kiszúrjam ezt a halvány kékesszürke planetárist. Teljesen bömbszerű égitestre számítottam, meglepetésemre nem igazán volt az. Valami geometriai alakzatra hasonlított leginkább. 94x nagyításon már egy rombuszra hasonlított, a színe meggyőző halvány kék. 133x, a rombusz szépen kivehető, egyenes oldalakal, lekerekített élekkel. A színe maradt ugyanaz a halvány kék. EL nézve sokkal fényesebb és valamivel kerekebb lett a planetáris. Ezt a kompakt objektumot akár 180x-200x nagyítással is lehetne tanulmányozni 10 centis távcsővel.
Miután kigyönyörködtem magam az NGC 6210-ben, átálltam az NGC 6229 gömbhalmazra. Vagyis csak álltam volna, ugyanis megállt a mechanika. Először valami technikai problémára gondoltam. Kicsit később jöttem rá, hogy az akkumulátor merült le. Elfelejtettem feltölteni. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3299 üzenetére
Passz. De jöhetne.
Addig is itt egy kis olvasnivaló. Tavajelőtt, a balatoni nyaralóból követtem el.
Ez az egyik nap, amit lejegyzeteltem."Igaz, hogy se fotó se pedig rajz, csak szöveges leírás. Az észlelés helye Balatonkeresztúr, nyaraló hátsó udvara. Az égbolt 2/3 használható megfigyelésre, a maradék 1/3 korlátozottan a közvilágítás miatt. Az égbolt állapota a zenitben közel tökéletes, 5.5 magitúdós csillagokat láttam a Polaris körül. A horizont felé haladva viszont egyre párásabb lett. 10-15 fok magasan már jelentős volt a fényveszteség. Az észlelés végére, nagyjából hajnali fél kettőre csurom víz volt minden.
Az észlelést a jól bevált TMB 100/800-as apokromáttal végeztem. Az okulárok pedig sorban: 30mm-es tajvani erfle, 14mm-es Pentax xw, 12 mm-es Celestron ortho és végül egy 8.5mm-es Pentax xf.
Napközben kijegyzeteltem azokat az objektumojat, amiket meg akartam nézni. Ez a jegyzet estére eltűnt, így a SkySafariból néztem ki néhány objektumot.
Bemelegítésként az M13-at, majd az M92-t néztem meg. Ezek a nagyon fényes gh-k hálás objektumok. 64x nagyításnál már dereng a grízesség, 94x-nél már nem csak sejti az ember, hanem látja is a külső halvány régiót, a grízes felületet, részleteket, a szürke több árnyalatát.
Következő célpont az M11 a Pajzsban. 94x, egy fényes csillag a központban és rengeteg, több tucatnyi egyforma fényességű, kék színű csillagocska, amik egy bonyolult geometriai alakzatot formáznak. Az alakzaton belül szabályos csillagmentes területek, amik kiemelik az alakzat geometriai érzetét. Csodálatos.
Hirtelen ötlettől vezérelve az M53 gh-t állítottam be. 64x, egy fényes központi rész, ami a gh 2/3-át alkotja, és nagyjából 1/3 rész, ami halványabb, szürkébb jónéhány előtércsillaggal, illetve kissé grízes felülettel.
NGC 4485-NGC 4490. Kölcsönható gx pár. Az NGC 4490 a fényessége alapján szerintem egy 8 centis távcsőben is látható kell, hogy legyen. Már 27x nagyításnál is jól látható volt. A nagyítás fokozásával szépen lehetett látni a 2/3 arányban megnyúlt alakját. A fénye nem egyenletes, hanem telis-tele van inhomogenitásokkal. Mintha a hossztengely mentén sötétebb göbök sorakoznának. Az NGC 4485 nem sok részletet mutatott. Kerekded, aprócska foltocska. Remek érzés, hogy a méltán népszerű M51 után ismét egy olyan galaxispárost figyeltem meg, amik fizikai kapcsolatban vannak.
Ezután a közeli NGC 4618 gx-t kerestem. Eleinte nem láttam belőle semmit. 27x nagyításon a szemem belefolyattam az okulárba, mégsem vettem észre. Majd elkezdtem a távcsövet lassan hol az egyik, hol a másik irányba mozgatni. Ekkor beugrott. A nagyítás növelésével sikerült jobban megfigyelni. 64x enyhén ovális, egyenletes szürke, részletek nélküli gx. 94x nagyon halvány, fárasztó objektum. Mégis, néhány sötétebb szürke folt az egyenletes szürke oválon sejthető. Trófeának jó, de semmiképpen sem olyan égitest, amivel a laikusokat meg lehet győzni a hobbink szépségéről.
Végezetül megnéztem a Hattyúban az NGC 6992 és NGC 6960 szupernóvamaradványt. 27x NGC 6992 gyönyörű gázkifli, ami majdnem az egész látómezőt kettészelte. A látómező 2.6 fok, ennek legalább 2/3-án keresztül húzódott ez a leheletfinom ködösség. Szálak és szálak egy csodás csillagabrosszal a háttérben. Be kell szereznem egy OIII szűrőt. Az NGC 6960 picit nehezebb az 51 cyg miatt. Ennek ellenére a szép szálas szerkezete több, mint sejthető.
" -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3268 üzenetére
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3266 üzenetére
Látod, hogy nem jól látod.
Szóval, azért kell mélyég fotózáshoz mondjuk egy 200/800 newton mert a fókusztávoltsága csak f/4. Összehasonlítva a 100/800-as TMB-vel, negyed idő alatt gyűjti össze a szükséges fotonmennyiséget, a felbontása pedig jobb, mert kétszer akkora az átmérője.
Ugyanis, ha például a Boszorkányfej-ködöt akarod lefotózni akkor az említett TMB-vel kell 500 db. 5 perces kép, addig a newtonnal elég 120 darab is. Ugye a különbség nem kicsi?Bolygóra szintén azért jobb egy, mondjuk 300/1600-as bazi nagy newton, mert eleve sokkal hosszabb a fókusza, ezt még meghosszabítod egy 2x barlowal, akkor márajdnem lesz 3,5 méteres fókuszod, vagyis nem pöttyet fogsz fotózni hanem valódi bolygókorongot. A 300-as átmérő pedig a felbontás miatt fontos: például részletek a Neptunuszon, amit egy 10 cemtis távcsővel a büdös életben nem fogsz lefotózni.
A gyors ccd kamerát meg azért említettem, mert a kiváló bolygófotókat nem egyedi képekből állítják elő, mint a mélyégnél, hanem felvesznek egy jó hosszú videót, ahol például a ccd tud 80fps-t, így rögzítenek 10000 frame-t, amiből kiválogatják a legjobb 1500-at, és azt átlagolják (??).
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3263 üzenetére
Na, eszembe jutott:
A 150-es TMB az f/8 fényereje miatt nem annyira optimális fotózni. Oké, hogy van felttener hozzá, de azzal is max f/6 a fényerő.
Mélyég fotózásra egy fasza 200/800-as newton tökéletes választás.
Bolygó fotózásra meg egy 300/1600-as newton egy jobb 2x barlowal. Hozzá egy nagyon érzékeny és gyors ccd-vel.
Vagyis így gondolom. A 150-es TMB meg marad vizualizálni.Mikor jön a cucc?
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3238 üzenetére
Azért nyugtass meg, a csajokat is ölelgeted úgy, mint a kukkert?
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3251 üzenetére
Mondjuk itt. És én egy binoklit javasolnék első műszernek. Egy 7x50-es vagy 10x50-est.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3241 üzenetére
Na jó, amatőrcsillagász fórumban ilyet megkérdezni, szerintem borítékolható is volt ez a végeredmény.
Ha tőlem kérded, akkor visszakérdeztem volna: fotózni vagy vizuálisan?
Ha vizuálisan, akkor szerintem ajánlottam volna egy 150/1200-as TMB-t!
Ha fotografikusan, akkor azt mondtam volna, hogy egy 300/1800-as newton, barlow 3x-es és egy bazi gyors ccd kamerával. -
4580693
senior tag
Ha esetleg nem vállalná bármi miatt, akkor leresd Rózsikát. Csak ne említsd meg neki ZI-t, mert finoman szólva,, nem cseresznyéznek egy tálból.
-
4580693
senior tag
Röviden a sztori: vettem tőle egy 80/1200-as Jeagerst. A szokásos kéthetes borultság után első célpontom a Szaturnusz volt vele. A bolygónak a gyűrűi 30 fokos szöget zártak be. Mikor írtam neki, hogy ez nem frankó, akkor azt tanácsolta, jusztírozzam be az objektívet. A 3 jusztírcsavarból kettő meg volt szakadva...
Sokadik levélváltás után megegyeztünk, hogy visszabizniszeljük a cumót. Nem volt fáklyásmenet a dolog és akkor megfogadtam, hogy amihez köze van, abból én nem kérek. -
4580693
senior tag
Nincs baj a csv-vel. Néha ott is szoktam posztolgatni. Mondjuk az tény, hogy régebben többet írogattam oda. Szerintem az se igaz feltétlen, hogy bárki lenézne bárkit vagy bármit is. Inkább azzal lehet a probléma, hogy írásban nem jöt át a metakommunikáció.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3213 üzenetére
Fujiyama ortho. Szerintem ugyan az a cég gyártja, mint a Pentax oklikat, mert teljesen parfokálisak velük. Maga az okulár igazán jó minőségű.
-
4580693
senior tag
Nem vagyok biztos abban, hogy 4mm-es oklinál olyan nagy esztétikai élményt nyújt a 82 fok. Mondjuk, az egy Holdat leszámítva.
A planetary 2-1-2 kialakítású. Az a Lacerta meg 7 lencséből áll, ergó, ott több fény veszhet el.
Amúgy a planetaryra visszatérve, szerintem ott nem maga az okulár eszi a fényt, hanem a nagy nagyítás.A Lacerta SWA és a GSO Super View majdnem biztosan erfle rendszerűek. A GSO biztosan, Lacertánál meg nem írta ki a bolt. Mindkettő 5 tagú és mindkettő 70 fokos. Ez a standard erfle. A GSO egész jó, nekem is olyan van.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3178 üzenetére
Nekem hasonló böröndöm van, mint amit Nimda belinkelt. Ajánlott ilyenbe pakolgatni a cuccokat.
Okulárok: ha szeretnél picivel jobbat, vagy más élményt, akkor ortho.
Na jó, vannak ár/arányban nagyon jók. Ilyenek mint a Planetary-k, amiket még Thomas M. Beck tervezett illetve itt vannak még a goldline, redline fantázianevű okulárok.
Szerintem ne siess vétellel, lesz augusztusban tarjánban mcse távcsöves találkozó. Ott lesz minden fajta távcső, meg okulár. Ott ki tudod próbálni a neked szipatikus oklikat, így nem kell vaktában megvenned. -
4580693
senior tag
4mm-re orthot mondanék kapásból, de annak már nagyon rövid a szemtávolsága. Viszont ebből van a Fujiyama és a Takahashi. Sajnos nem olcsók. Illetve van a Takahashi LE, de az még drágább, mint az előzőek. Optikailag viszont abszolut csúcs okulárok ezek, amiket legalább lehet nálunk kapni.
Szerintem nézd meg a tavcso.hu apróját, nem régiben hírdettek ott 4-6mm-es vixen lv oklit. Azok igen jók. A baader ezt a dizájnt másolta a hyperion okulárokban is.
Megnéztem, már nincs fent. Szerintem elkeltek.
Egyébként, ha van planetaryd, abból is van 4mm-es. Igaz, nem ortho, hanem plössl az alap, de ár/érték aránya kimagasló.2"-es okliban, hosszú fókuszban szerintem olyat érdemes választani, ami a nagyobb látómezőre is jól van optimalizálva.
Nagyrészt kellner illetve erfle rendszerű okulárok ezek, vagy ezek tovább fejlesztett változatai különböző fantázianév alatt. Azt mondom, hogy inkább a több lencsés okulárokat válaszd (4-5-6), mert az egyszerű kellner és rk okulárok 3 lencsetagot tartalmaznak, amik jók például f/15-ös refraktoroknál, de fényerősebb műszerekben akár már a látómező 1/3-a is torzulhat.
ES okulárom még nem volt, de aki használja őket, az szereti is, ahogy olvasom. Vagyis az Explore Scientific 63-68 fokos okulárjai között is érdemes körül nézni.Persze, ha sokat költenél rá, akkor egyértelműen vagy a Televue Naglerja, vagy a Panopticja.
-
4580693
senior tag
Szóval, ha már megmutattam majdnem az összes oklim, akkor a maradékot is megosztom veletek.
Balról jobbra: Pentax XW 14 mm. Baromi jó képe van, 70 fokos látezőben faltól-falig pontszerű csillagokkal.
A második is egy Pentax. XF 8,5 mm. Ez már csak 60 fokos és igazából spektívhez tervezték. Ennek ellenére nagyon jó minőségű okulár. Vizi Péterék tavajelőtt tesztelték Tarjánban. Neki nagyon tetszett.
A harmadik meg egy TV plössl, 25 mm-ben. Ilyen szerintem elég sok embernek van és azt is hiszem, hogy egy jó okli örök szerelem.Ja, van még egy GSO okulár, 30mm-ben és 2"" méretben, erfle rendszerű, de nem erfle néven fut.
-
4580693
senior tag
Azt hiszem, nekem olyan sok ortho már nem kell.
Popey37: az orthok 40 fokosak szoktak lenni. A baader 32-es oklija plössl.
A 18mm-es ortho az f/8-as távcsővel majdnem 1 fokot tud. Abba az 1 fokba elég sok mélyég belefér. Persze, nagyon jó dolog egy 70 fokos látómezőben gyönyörködni egy Gyűrűs - ködben, de azért nem fogom a szűrőim 2"-re cserélni, mert 30mm fölötti nagy látómezejű okulárok 2"-es kivitelűek arany áron.
Plössl lesz majd, de még nem döntöttem el, hogy melyik.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3147 üzenetére
Fél évet? Az csudálatos! Annyit egy nőre se várnék, nem hogy távcsőre.
Újra terveztem ezt a meade 4000 - es oklit. Úgy olvasom, hogy időben jól elkülöníthetően 3 fajtája van nekik. A legelső egy 2-1-2 lencsékkel szerelt, japán Kowa gyártmány, ami tényleg jó.
A második az a szokásos 2-2-es felépítésű, japánban gyártott és korrekt minőségű.
A harmadik szintén 2-2-es, ez már kínai és elég hektikus minőségű. Így, azt hiszem, kihagyom. -
4580693
senior tag
Ez a plössl egész jó. A japán Kowa gyártotta Matsuyama tervei szerint. Az mondjuk igaz, hogy "csak" 50 fokos, viszont a nagyításom így csak 25x. Ebbe bele kell férnie a Fátyol-ködnek is tokkal vonóval. Legalább is az egyik felének.
Most, hogy vettél egy esernyőt, remélem eltakatodnak már a felhők.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3130 üzenetére
Hé, a Kiss Laci nem öreg. Velem egy idős.
-
4580693
senior tag
Akarnék venni egy 30mm körüli oklit mélyegezni 1,25" méretben. Azért 1,25", mert ilyen méretűek a mélyég szűrőim. Kaptam is egy tippet: Meade 4000 Series Super Plössl 32mm. Ezek az oklik japánban készültek és igencsak kiválóan muzsikálnak az ég alatt. Csak ez a 4000-es sorozat nem igazán fiatal. Mindegy, rákeresek a neten, hátha van valahol eladóban (cloudynights, astromart, ebay stb.)
Az első találat egy herceghalmi cég!23 ezer forintért árulja ezt az oklit. Ránézek a honlapjára, van ott más is. De hogy miért kell google fordítóval lefordított szöveget kitenni a termékleíráshoz, azt fel nem foghatom. Nem volt a környéken senki, aki normálisan lemagyarította volna?
Mindenesetre, be is dobtam a kosárba az áhított okulárt.Itt a honlap címe, hátha mást is érdekel ez, vagy egy másik Meade széria. A termékmegnevezések és leírások előtt egy nyugtató azért nem árt.
www.zamur.hu
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3121 üzenetére
Kimaradt a felsorolásból egy Takahashi FS-60 azon a tripodon, amin a Vixen binót fotóztam le pár napja. A kis apo Montanába utazott.
Néha elkap az adakozhatnék. Volt egy erdélyi kerekesszékes amatőrtársunk, akinek közel 10 évig fizettem az mcse tagságát. Sajnos, tavaj év végén meghalt.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3119 üzenetére
Nekem ez volt idáig az utam: sw120/1000 + eg5. Majd TMB100/800 + eq5, aztán eq5 helyett fornax 51, aztán a fornaxot anyagi okok miatt el kellett adnom, lett helyette egy heq5. Aztán jött egy sw 200/1000, amit az adott év karácsonyán ajándékoztam oda az EMCSE-nek, majd ezután a Celestron C9,25 lett. Aztán egy eq6 és egy sw 200/800. Majd válás, ezáltal ismér anyagi gondok, akkor eladtam a tmb-n és 2-3 okuláron kívül mindent. Aztán most van egy neq6 + a tmb. Mellé vettem egy muzeális 60/900-as tasco szobadíszt. Ja, meg egy vixen 80/910-et, de azt odaajándékoztam egy fiatalembernek, aki lelkes amatőr, de anyagi okok miatt nem tudott távcsövet venni.
Tervben van egy 250-es newton dobson zsámolyon,mert azért csak kell egy akkora fénygyűjtő lavór. :) -
4580693
senior tag
Nimda: igen, jó lenne, ha más it töltene fel a cuccairól képeket.
Folytatom a sort, ha nem baj. Személy szerint nekem is okulár fétisem van. Különösen az ortho oklikat imádom, azt a képélességet meg kontrasztot a mai csúcs okulárok sem tudják. Oké, hogy a látómező nagyjából 40 fok, viszont bolygóknál nem is szükséges nagyobb, a Holdnál sem feltétlen kell, de azért egy 7mm-es TV Naglerben csak leesik az ember álla.
Az orthok nagyon jól teljesítenek a kettőscsillagoknál, ahogy a kompakt mélyegeknél, mint pl. planetáris-ködök, gömbhalmazok, kompaktabb nyílthalmazok.
Mutatok nektek két különlegességet meg plus még egyet.
Ez egy 7mm-es Takahashi ortho. Jó régi, mert ez még 0,96"-es. A kontraszt, képélesség első rangú. Kevés okulár nyújt kimagaslóbbat, talán a Pentax smc orthoja. Viszont itt már olyan kicsi a különbség a látott képben, hogy elenyésző.
Egy újabb Takahashi gyöngyszem, egy 4mm-es Hi Ortho. Elvileg ez egy módosított orrhoszkópikus okulár, ami abban merül ki, hogy tartalmaz egy barlow tagot (azt hiszem legalább is, mert nagyon kevés dokut találni róla) a betekintési kényelem miatt. Mindenesetre az biztos, hogy észrevehetően nem rontja a látott kép minőségét. Mondhatni fantasztikus. Ja igen, ez is 0,96"-os méretű.
A plusz mutatnivalóm egy újabb kuriózum a világnak ezen a felén. A méltán híres Vernonscope Brandon okulárja 24mm-es fókuszban. Ennek az okulárnak is ortho az alapja, azt fejlesztette tovább Chester Brandon.
A hasonló TV plössl okulárnál egy hangyányival kontrasztosabb a kép. Ez is egy szeretem okli. A mérete ennek már 1,25".Oppenheimer: jó lesz az a 10x50-es binokli is. Csak keress egy jó sötét helyszínt.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3064 üzenetére
Most van fent a btc apróbam egy 2x tv barlow. 49 ezer, de lehet, hogy pár ezrest le lehetne alkudni.
Itt pedig egy jó kis okuláros cikk Bancsán Gábortól, aki az egyik legjobb tesztelő. [link]
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3062 üzenetére
Holnap után lefotózom és megosztom itt.
Az állvány egy erősebb fotóállvány. Arról is készítek majd egy fotót, vagy nem is. Összerakom és úgy fotózom le.Ha esetleg androidos telefonod van, akkor töltsd le az Astro Panel nevű appot. 3 órás bontásban mutatja az ég állapotás úgy mint: felhőtakartság, seeing, átlátszóság, hold horizont feletti magassága, páratartalom. Mindezt 4 napra előre jelzi. Eléggé pontos és így meg tudom tervezni például a hétvégi kukkerolásokat.
-
4580693
senior tag
Én csak binokliztam este egy 11x80-as Vixennel a Bootes, CVn, UMA, LEO stb. csillagképekben és binoklis kettősöket nézegettem egy rövid ideig. Ha tudom, hogy így elromlik az idő, akkor kicsit tovább kukkerolttam volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Techsend cyber A 2023 elektromos roller eladó
- Dualtron Popular - 52V 20Ah dupla motor elektromos roller
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alufelni 4 db., R16 méretű gumihoz (pl. Ford Galaxy II) (az ár 4 db-ra vonatkozik)
- 0 km! ÚJ! Ninebot MAX G2 elektromos roller 32 km/h
- Asus ROG Strix G713QE - 17"3FHD IPS 144Hz - Ryzen 5 5600H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - Win11
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3049, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3010
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest