- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- VoLTE/VoWiFi
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
-igu-
veterán
-
blasko92
őstag
Nagy forma volt, csíptük is. Főleg, ahogy mindig beleélte magát a mesélésbe. "Annyi hurkatőttttőt meg darálót maszekútam régen"
Mindig kérdezte, hogy: -"Mit kell biztosítani?", -"A kenést....", -"És miért?", -"Mert berágódik."
Az eszterga pontosságmérést meg úgy elmagyarázta, hogy beszarás, de ezt a csapágyas tűréses témát minden órán elővette
Tényleg sokat tud a szakmáról, csak picit furcsa szerzet.
-
blasko92
őstag
-
blasko92
őstag
Volt egy műszaki tanárunk, ő már annyi helyen, és olyan sok időt dolgozott, hogy ha összeszámolnánk, akkor több, mint 160 évesnek kellene lennie, pedig csak 62
Ő futballozott is, meg francia országban volt hajmodell. Persze akkor egyből be akart nekünk írni, amikor egy másik suliból jöttek át a csajok, és a vizsgájukhoz hajmodellt kerestek, mi meg beajánlottuk őt
-
beryke
csendes tag
Én tavaly ősszel végeztem el végig kítűnő eredménnyel a tanfolyamot.Érdekelt.tanultam.olvastam,gyakoroltam,szerettem benne a kihívásokat,a logikus gondolkodásmódot.Közben mindig ment a duma hogy HIÁNYSZAKMA meg így-meg úgy.A vizsga végén is kiemelték a munkámat-hogy így kell ezt csinálni!Azután jött az álláskeresés,és rá kellett jönnöm hogy mivel elmultam 40 éves és nem vagyok tartós munkanélküli,semmi esélyem sincs.Egyetlen egy helyre sem hívtak be elbeszélgetésre a k.b. 20-25 beadott jelenkezésem alapján.Esélyt sem adtak a bizonyításra a nagyokos HR-esek.Azóta egy multinál dolgozom gépkezelőként/semmi köze a cnc-hez/.Azóta is fáj hogy nem tudtam a forgácsolás közelében maradni mert imádtam csinálni,de belefásultam a hiába való jelentkezésekbe.
-
nepszter1
addikt
Szerintem igen , alá fogom írni ezt a tanulmányi szerződést már a nyáron és én személy szerint örülnék hogy olyan feltétellel hogy 2évet még ott le kell dolgoznom . Mondta ez a gyakorlat vezető hogy rengeteg fejlődési lehetőség van ugye gépi forgácsoló után szerintem a CNC-re gondolt amit természetesen nem akarok kihagyni . A cég rettentően szimpatikus mondta még hogy iskolázzák be akik akarnak menni egyetemre csak tanuljál mindent fizetnek nekik . + van lehetőség Kanadába kimenni tapasztalatot szerezni
-
blasko92
őstag
Reméljük azért kellemes csalódás fog érni
A befejezetlen progira úgyis adnak részpontszámot.
Belénk azt sulykolták a tanárok, hogy ahova lehet, írjunk/rajzoljunk le mindent (képletek, alapábrák, összefüggések, stb) amit tudunk, számolásos feladatnál alapképlet-rendezés-behelyettesítés mértékegységekkel, mert azokra könnyen megeshet, hogy tudnak adni részpontszámot, és nem arra kíváncsiak, hogy mit nem tudunk, hanem hogy mit tudunk.
-
blasko92
őstag
Gépek, gépelemek összefogására szolgálnak a kötések.
Oldható, nem oldható. Oldhatónál roncsolás nélkül szétszedhetőek az alkatrészek, nem oldhatónál csak roncsolással.
Oldható: Két fő csoport: alakzáró (pl csap, retesz, kúpos csap), erőzáró (csavarkötés, ékkötés)
Csavarkötés lehet tömítő (pl kúpos menet), erőzáró, és alakzáró
Oldhatatlan: kohéziós, és adhéziós kötés
Kohéziós pl. a hegesztés, mert a kötés olyan, mintha egy anyagból lennének az elemek
Adhéziós pl. a ragasztás, forrasztás, ennél a kötésnél csak a találkozó felületeknek van összetartó erejeForrasztás: lágy és kemény, lágyforrasz asszem 440 fokig, efelett már keményforrasz
*iguana* ebből a témából szerettem dogát írni, mert tényleg oldalakat lehet róluk írni.
-
-igu-
veterán
-
MuZ353
csendes tag
kérdés az van
milyen melókra számítasz, friss CNC-forgácsolóként?
esetleg Te is a Munkaügyi Központon keresztül végezted, vagy ismersz valakit, aki igen? a felvételi eljárásra lennék kíváncsi, milyen kérdések voltak, mit akarnak tudni, ilyesmi....
nagyon rá vagyok pörögve a témára, nagyon rosszul esne, ha nem kerülnék be, még a napi 3óránál is több buszozást is bevállalom.
nektek hány órás volt az oktatás? mennyi volt a gyakorlat és mennyi programozást tanultatok? esetleg van valami anyagod, amit elkérhetek?lenne még, de visszafogom magam
-
F34R
nagyúr
lear-be en ugy tudom hogy kerestek egy feleve elhajlitokat. bakker errol lecsusztam , az eu altal tamogatott az hasonlo mint amik a munkaugyon szoktak inditani , ertsd: kepzes koltseget alljak.
Nekem kicsit neccesebb lenne mert a beutazast is allnom kellene, es mindenkeppen a hetvegi lenne jo. Errol a kepzesrol akar PM-be is kuldhetsz infot. (hol talaltal ra stb)
-
F34R
nagyúr
Ertem , nekem nem sok kozom volt eddig hozza csak kivancsisagbol megkerdeztem megis erdemes lenne-e megcsinalni a kesobbiekben. Ugy nez ki hogy ez biztosabb szakma lenne mint akarmi mas. Most idobe kiesne mert dolgozok ezert a nappali az kiesne.
Kicsit off kerdes de egy CNC elhajlito mennyit kereshet itt Heves megyeben ?
-
blasko92
őstag
Őőő pont melóból írtam telóról, bocsi, a pirosas szöveggel hülyeséget mondtam
Viszont lehet már késő...
-
blasko92
őstag
Elég korrekt. És ezek bruttó vagy nettó bérek? Mert ha nettó, akkor nem éri meg más helyet keresned.
Én egyébként, ha van lehetőség egy idő után feljebb lépni, akkor előbb a forgácsolót választanám, hogy tanuljam a szakmát, aztán lépnék beállítósnak.
De ez a gondolat persze szakmai alapokon nyugszik, a pénz miatt persze hogy a beállítóst választanám.
-
-Mike-
addikt
Nekünk egy hete volt vizsga, 10ből 9nek sikerült, 3db 5-ös, 6db 4-es, egyet elkaszáltak. Nem volt nehéz sem a 180perces írásbeli, sem a szóbeli része, ami inkább egy kötetlen beszélgetésre hasonlított nálunk, mint egy klasszikus szóbelire, de nagyon vagány volt, ha tanulsz rá nem lesz gond, de nem kell túlizgulni, bár kisebb vizsgadrukk jó ha van.
Egy hét és megkapjuk a bizit, europass-t kiváltom és ezzel letudva a részemről. Már csak melóhelyet kellene keresni, bár így 0 tapasztalattal elég nehéz lesz, így aki tud Bp-en olyan helyet ahol alkalmaznak ilyen emberkéket akkor ne legyen rest szólni.10helyre így is beadtam eddig az önéletrajzom, eddig mély hallgatás van..
Májusban valószínű elkezdek egy cad-cam-es FAT tanfolyamot az NCT akadémián. -
blasko92
őstag
Köszi!
Persze, a % mellé kiírják az érdemjegyet is. Itt a határokat nem tudom pontosan.
A bizi %-a pedig a modulokból adódik, azoknál meg ugye megvan, hogy a képzés hány %-át teszik ki.Viszont minden modulból meg kell hogy legyen a minimum.
Azért jó ez a modulos rendszer, mert ha egy képzésen sikeresen levizsgáztál egy modulból, és később elmész egy másik képzésre, ahol ugyan az a modul követelmény, akkor nem kell újra vizsgáznod, hanem beírják az eredményt.
Nálunk voltak, akik a technikusi + cnc-re egy gépi forgácsoló után jöttek, így nekik a tecnikusin -1 modulból kellett vizsgázniuk, a cnc-n pedig -2 vagy 3.
Nekünk se kellett már a cnc-n mindenből vizsgázni, mert előtte a technikusin már megcsináltuk.
Hjajj, még mindig emlékszem a vizsgákra, mennyire izgultunk. Kérdezgettük azokat, akik jöttek ki, hogy na milyen volt, mit húztál, hogy ment
Na meg a végén, az eredményhirdetés volt a legjobb érzés. Mindkét vizsgán nagyon rendes vizsgabiztosokat kaptunk ki, nem tudom, hogy csak sablonos szöveg volt-e amiket mondtak a hirdetéseken, de nagyon szépek voltak.
-
blasko92
őstag
Ne parázz, menni fog.
Az írásbeli nem túl bonyolult. Ha jól emlékszem 4 fő részből áll: ismerd fel képről, koordináta leolvasása rajrzól/vagy fordítva, eldöntendő kérdések, programírás rajzról (tanult vezérlőre), programról rajz (csak G kódokkal).
A szóbeli se valami komoly. Én anno letöltöttem az előző évek írásbeli feladatait, és otthon megoldottam őket. Ezek teljesen sematikusak, az összesnél ugyan olyan típusú feladatok vannak.
A szóbeliket is netről szedtem le, és azokat néztem át. Ezeket akár saját kútfőből, tanulás nélkül is el lehet mondani, feltéve hogy a képzés alatt végig normálisan tanultál.
A gyakszi más tészta, azt intézménye válogatja, hogy mit kell csinálni, de ott is 3-4 fő rész van: CNC gép szerszámozása (adnak egy rajzot, és ahhoz kell választani megfelelő szerszámokat), programírás és szimuláció, valamint élesben gépkezelés.
Neked is lesz vizsga mérésből/munka-környezetvédelemől/egészségügyből?
Sok sikert
-
törölt tag
Köszönöm, így már megy.
Ezek közül amiről már hallottam, az a Drégelyvár és nem éppen jó irányban. Oda tavaly már majdnem jelentkeztem, de a rengeteg negatív internetes hozzászólás elrettentett. A Géniusz Pluszba 'elméletileg sokan járnak, de különösebben semmi információm nincs róla (a szokásos jó-rossz ellentét van csak ugye). Ugyanakkor félek a havi p-sz-v tanfolyamtól, nekem folyamatos kell, legalább heti egy nap.
Sikerült rátalálnom a SZTÁV Felnőttképzőre. Valakinek van valamilyen tapasztalata?
8 hónapra írnak 420 órás képzést, heti egy szombati alkalommal. Minden tökéletes lenne, szombaton indul a képzés.
Még a végén gyorsan be is iratkozok. -
nchelp
tag
Nem tudom, ki mondja ezt neked, de üzenem neki: csekély 15 év szakmai tapasztalatra, viszonylag komolyabb otthoni gépforgalmazói és üzemben tartói ismeretségre alapozva (ez azt jelenti, hogy látok dolgokat a "jövőre" nézve is) az abszolút méretláncé a jövő. A bázisfelület mechanikai/gyártástecnikai alapfogalom, ehhez kénytelen a CNC is igazodni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy igazodik is. Ez az inkrement-relatív dolgokat kizárja, csak helyileg teszi lehetővé. Nem véletlen, hogy a komolyabb vezérlések bekapcsoláskor automatikusan abszolút koordinátára állnak fel, sőt, némelyiken az inkrement programozás nem öröklődő funkció. Lásd pl. a Heidenhaint. Ők pedig már letettek pár dolgot az asztalra vezérlések terén.
-
BÁ Nutrition
addikt
ha van c, y tengely, és hajtott szerszámok meg egy halom a szabványtól eltérő G és M kód akkor sokat lehet vele szívni, hiába tudod bekapcsolni, meg lefuttatni a programokat.. van egy rakat paraméter amit lehet állítgatni mit hogy csináljon, pl holtjátékot ha gömböt esztegálsz de csomó minden más is. ez nagyon nem egy hetes anyag.
de inkább nem is merülök bele, lehet csak nekem nem egy hetes
főleg ha mindezt 10 gépen kell(ene) egyszerre tudni.. még azonos vezérlésnél is vannak különbségek géptől függően. persze nem arról van szó hogy g00 x0 z0,1
vagy egy egyszerű menet. -
nonee
aktív tag
Megköszönném neked,olvasgatok előtte ugyis még elmélet van.nem árt emellett még tanulgatni..esetleg ha van vmi fontos jegyzeted vagy vmi a könnyebb megérthetőségért,azt is szívesen foganám!persze ha tudok viszonozni vmit akkkor szívesen segítek én is ,csak még nagyon kezdő vagyok..:Südv
-
BÁ Nutrition
addikt
most is tolerálják, csak azt nem tolerálják sokan hogy míg nincs meg az 5-8 év tapasztalat mondjuk addíg nem követlhetnek..
pl itthon se mindegy, hogy 110et kapsz kézbe vagy 180-200at, a 110ből épphogy éhen nem halsz(legalábbis én) míg a 200 lébecre már elég..
és mint fentebb írtam jópár év éhenhalási küszöb azért megkeserítheti az embert.. ezért se biztos az néha hogy akár csak zöldgombosnak kikönyörögd magad külföldre, és ott jöjj bele 5-10 év alatt, ha nem is ZolikaDB meg SirTom, iguana, nchelp stb szinten, mert addig is legalább a tripláját keresed meg az itthoni éhenhalási küszöbnek.. csak ugye így nehezebb kikerülni mint ha egy virtuóz szakembere vagy már a szakmának.. -
nonee
aktív tag
Igen tapasztalat kell én ezt megértem,de ha vkit érdekel nem csak ugy "van"akkor az hamarabb megteszi az előrelépést szerintem..legalábbis én így szeretném.elkezdtem a sulit,valamennyi alapom van már,közben azért elhelyezkednék egy ilyen helyen mégha csak minimálbérért is de a tudást tényleg nem jön magátol,csak ha teszek is érte valamit.
köszi aram1 majd utánanézek dolgoknak!
még annyit kérdeznék,hogy van e valami értelme annak hogy cnc programozást tanuljak,és ha van milyen programokat ajánlotok,esetleg pc szimuláció?gépigény? -
genius5000
tag
blasko92: köszönöm, igyekszem jól hozzáállni
Elég normális cégnek mondják, alapfizetések is eléggé magasak más gyárakhoz képest, meg a két "srác" se tűnt egy gonosz ürgének. Nem hiszem hogy vissza fognak élni, meg direkt kicseszni velem. Remélem igazam lesz. Majd írom az infókat ha érdekel Titeket
-
blasko92
őstag
Pályakezdőként simán. Próbaidő letelt, emeltek is. A többiek szerint meg vannak velem elégedve, sőt még olyan ember is megdicsért, aki nem arról híres, hogy "nyálazzon".
Azt viszont a mai napig nem értem, hogy miért vettek fel 0 szakmai tapasztalattal....
genius5000 ez a frankó hozzáállás! Kezdőként minden lehetőséget meg kell fogni. Nem vagyunk olyan helyzetben szakmailag, hogy megengedjük a válogatást (sok volt osztálytársam magasra tette a lécet, és válogattak, azóta se találtak semmit....). És ahogy mondod is, tapasztalatszerzéshez tökéletes.
Sok sikert! -
genius5000
tag
Hát ez úgy volt, hogy voltam már egyszer egy ilyen elbeszélgetésen, ott egyszer szóba jött, de konkrét összegek nem, mert abban maradtunk, hogy először feleljek meg, és utána egyeztetünk. Szerintem nekik megvan már, hogy mennyit fognak adni, de azt is el tudom képzelni, hogy még egyszer lesz egy találka, és ott lesz letisztázva minden.
De az igazság az, hogy (lehet hülyén fog hangzani) de akármilyen órabérért is el fogom vállalni, mert mégis biztos meló, tapasztalat szerzésnek se utolsó szerintem, és jobb, mint a jelenlegi melóm.. (takarmánygyár, zsák pakolás éjjelente, de csak heti 1-2, néha 3 nap, (kénszermunka), és hát netto 517 ért...) Tehát ha már legrosszabb esetbe is ennyit, vagy kicsivel többet ajánl, de legalább megfeleltem, rábólintok.. (sajnos most nem állok úgy, hogy a fizetés miatt visszamondjam.
)
-
blasko92
őstag
Akkor szerencséd lesz.
A maró nekem is sokkal jobban tetszik mint az eszterga, de én csak esztergályos melót találtam suli után, így az lettem/leszek majd ha nagy leszekEsztergálásból csak a nagy melók jönnek be, mindenféle beszúrással.
Most egy C- tengelyes, hajtott szerszámos gépen vagyok, amihez már meghozták a megfelelő szerszámbefogókat. Várom, hogy megtanuljam rajta a marást is.= Zk = keresgélj Csepelen. Ott minden sarkon forgácsoló üzem van.
Szerk.: Nem is a nagy munkadarabokat szeretem, hanem a nagy anyagleválasztást
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest