- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
Új hozzászólás Aktív témák
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
blasko92 #805 üzenetére
a 38,5 et 32,3ra kellett vágni hogy jó legyen
de ráadásul először rossz emelkedést is mondtak, és úgy csináltam hogy az első fogás után mikor belekarcolt vágásnál a darabba megállítottam, és hozzámértem a töröttet. egyből ki is jött hogy nem lesz gyó
aztán adtam hozzá féllel, úgyse
harmadikra jónak tűnt, de annyi karc volt rajta hogy azt se tudtam ki kivel vanígy simítóval lepucoltam, majd újra megérintettem menetvágóval és akkor már látszott hogy jó lesz
meg ugye sürgős, legyen kész mosteccerre stb.. de mindegy lényeg hogy csak jó lett a végén
másik meg van egy kúprendszeres meló amit szoktunk gyártani, aztán mikor pár hétre kiestem akkor kiadtuk alvállalkozásba akik elbaxták. most meg megint csinálni kéne, csak akinek beszállítunk azok rommá tűrték az előző baki miatt. eddig annyi volt a lényeg hogy jó legyen meg működjön a téma.. laza láblógatással elment. most meg jön nekem ilyen a főnök hogy ez köszörült felületi minőségű legyen ám..
mondom ja jóvan...
(akkor köszörültesd..)
az a vicc hogy eddig rá se bagóztak, max a h7 legyen jó. most meg az összes rajzjelet rárakták amit a könyvben találtak -
tamasfurton
csendes tag
válasz
blasko92 #703 üzenetére
Kedves Blasko92.
Olvasgattam a hozzászólásaidat. Ahogy látom Te is pécsi vagy (vagy legalábbis valahonnan a környékből).
Igen jól ismered a helyzetünket is (Zipi, Hauni) sőt szerintem azt is tudod én ki vagyok (kivagyokNem tisztem megvédeni pro/kontra semelyik képzést sem (sem iskolarendszerűt, sem tanfolyamit), de néhány dolgot tegyünk tisztába.
1: 497 órában (amelyet nem mi szabunk meg, hanem a tanfolyamszervező) elég nehéz mindent belezsúfolni (bár a hallgatók valójában több órát kapnak, de ez más tészta), s ismerve az előképzettséget, elég változatos szintekre lehet/s tudunk eljutni (képzettségbeli szintre gondolj).
2: Egy cnc forgácsoló szakmunkásnak ELSŐSORBAN (és most itt az szvkre gondolok) a gépkezelés a feladata, a sorozatgyártás biztosítása, korrekciózás, ellenőrzés, mérés, gépüzemeltetés. Persze nem vonom kétségbe azokat az állításokat, amit mondasz, de vegyük azt figyelembe, hogy "laborkörülményekből" esnek be a munkahelyre, (s biztos nekem is újdonság lenne a ti körülményetek), s az újdonság sokmindent tud szülni.
3: Kezdve az előzetes tudástól, a minimális óraszám/maximalizált tudásszerzésig arelatív kevés gyakorlatig /alapokig tudunk eljutni, elsősorban a biztonságos gépüzemeltetésre gondolok, a beavatkozási képességre, stb/ ennyit lehet kihozni belőlük.A környék vállalkozásai, BETANÍTÁS,és kinevelés után /mivel minimális képzettséggel már rendelkeznek, akár a nappalisok, akár a tanfolyami hallgatók/ előszeretettel alkalmazzák AZOKAT? AKIK KÉPESEK TANULNI ÉS FEJLŐDNI.
Annak pedig külön örülnék, ha észrevételed, véleményed, javaslatod eljuttatnád hozzám,tudva, hogy mit és hogyan csináljunk másképp, mire helyezzük a hangsúlyt, stb stb.
Barátsággal:
FT -
-igu-
veterán
válasz
blasko92 #551 üzenetére
Volt egy vicces beadandom a foiskolan: toltelektantargy, valami gepeszeti alapok - informatika szakon mellekszal volt - a beadando meg aktualisan a forgacsolasi eljarasokrol szolt.
Irtam nehany oldalt (abrakkal, kepletekkel, miazmas), kaptam ra egy 3-ast, nem kicsit voltam meglepodve. Jeleztem a prof-nak, hogy szakmabeli vagyok, par ev forgacsolassal eltoltott evvel a hatam mogott... ezutan mar hajlando volt egyaltalan elolvasni, amit beadtam.
Persze megkaptam a legjobb jegyet, de azert a qrvannyat az ilyennek. -
nchelp
tag
válasz
blasko92 #523 üzenetére
Még egyenlőre ne tervezz semmire, ez hosszú kifutású dolog. Csoportonként 15-20 fő lenne az ideális (vagy cégek számára szervezve), és rendesen munkanapokon, így az egyes embert nem kínozná meg anyagilag. Csak olyanok számára, akik esztergálni/marni már tudnak... A képzés a CNC-ről szólna, nem a megmunkálási technológiákról. Igen, a makrózásnál megállnánk, mert a valós idejű makrók (döbbenetes jó megoldás) már csak a 30-as szériákon működnek, és ott is opcionális.
Lehetne szó esztergáról/marásról egyaránt, de ez még attól függ, hogy ha valamikor eljön az ideje, hol sikerül hozzá műhelyt lekötnöm.
-
nchelp
tag
válasz
blasko92 #521 üzenetére
Uraim, mától él a cégem, amennyiben van rá érdeklődés (kellő számú), fogok szervezni otthon Fanuc sulit. Azért kell a kellő számú, mert én nem akarom az egyes embereket százezrekkel megvágni, de ahhoz, hogy tartósabban otthon legyek, nekem is kifizetődő kell, hogy legyen.
Ez nem lesz OKJ-s papír, de a cégem kiadja a tanúsítványt, hogy részt vettek, valamint, hogy a vezérlést milyen mélységig sajátították el garantáltan. Azon vagyok, hogy ehhez tudjak gépet is biztosítani, "éles" munkákkal.
-
-
nchelp
tag
válasz
blasko92 #409 üzenetére
Jó hogy ez a tanár dolog szóba került. Emiatt már buktam munkahelyet. Mivel a kollégák nem tudtak/tudnak paraméterezni (sem), elkezdte néhány a műszakvezetői helyét félteni. Arra való hivatkozással, hogy nem tudok beállni a gyártásrendbe, szépen kirúgattak. Én meg nem fogok fokot programozni inkrementbe, fogásokat számolgatni 2-3-4 irányba, arra ott a vezérlés. Azóta is volt pár helyem, ahol egy sima fogásleosztás után mondta kolléga, hogy szívesen megtanulná, ha lehet (20 év CNC van a háta mögött, de senki nem volt képes/hajlandó neki is elmagyarázni, könyvből meg nem vágja, nem lehet mindenki matekzseni), és én nem zárkóztam el, csak valahogy sosem volt rá idő. Valamelyikünk lelépett. Többnyire én... De azért egy hét?
Ja, ha már ismersz legalább egy másik vezérlést, "kisujjas" szinten.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
blasko92 #264 üzenetére
itthon lehet..
külföldön meg HDH, Siemens, Mazak
de az eredeti kérdésre válaszolva nincs olyan hogy legelterjedtebb.. sajnos.
ill ami még jobb hogy minden gépnek vannak "extra" kódjai, nehogy má odamész és tudsz mindentpl egyik Fanuc gépen az állandó vágósebesség G99 csak az egyszerűség kedvéért. de mindegyiknek vannak sajátosságai.
először padlót fogtam tőle hogy most akkor mennyi sok gépet vezérlést kéne tudnom bázz
de rájöttem hogy nem kéé és azóta nem zavar..
pl Fagoron láttam olyan gépet ahol G41-44ig fordulatszámtartományokat adtak meg. néztem mint a moziban.. hunorban pozícionálás, fanucban megint tök más(egy része szerszámcsúcssugár korr..) hdh meg siemens massz hogy mi mazakot is csak pár órát láttam közelről. az is sci/fi volt fanuchoz képest -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
blasko92 #233 üzenetére
nekem mindegy melyikre mész
gyakorlatot attól még kérni fogják.
ezért szokták legtöbben azt javasolni hogy álljál be szépen gép mellé egy évre legalább hogy fogalmad legyen róla később hogy mit is programozol..
persze meg lehet tanulni simán a kódokat, vezérlést. csak attól még az esztergáláshoz nem értesz sok mindent.
másrészről meg passz, mert nem hiszem hogy sokan elmennek műszaki fősulival, egyetemmel gépezni.. egyből iroda kelloszt ebből születnek faxa programok
mikor utánna alig bírod tartani a méreteket, mert korrekcióznál és visz magával olyan méreteket is amit nem kéne stb. -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
blasko92 #186 üzenetére
szereti
a 7végén beszéltem pár audis ismerőssel
pár éve úgy vették fel őket hogy azt se tudták mi az a céencé
szó szerintmost elvileg az a helyzet, hogy mivel a nokiából kiraknak 1200 vagy mennyi embert, ezért ők vannak előrevéve. függetlenül mindentől. szakképzettség, gyakorlat bármi
többször kell próbálkozni, ill lehet hogy eltelik most még pár hónap így aztán sima ügy
nyilván ettől te nem vagy boldogabb, de legalább tisztábban látsz
nem a végzettségeddel, vagy veled van a baj elhiheted!!
türelem, ennyit tudok mondani. az audi kapott egy rakat állami támogatást így most bele is pofáznak a dolgaiba ezügyben..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kerékpársportok
- Milyen videókártyát?
- Filmgyűjtés
- Autós topik
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest