Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

válasz FecoGee #14136 üzenetére

Bár igazad van a valós világ tekintetében, de én láttam már sok hasonló Cisco vizsga kérdést, ahol a kérdés úgy szól, hogy mi lehet "a legvalószínűbb ok" és közvetetten adnak csak információt.

Lerajzoltam ezt a példát kicsit másképpen az egyszerűbb érthetőség miatt:

Bár nem adják meg sem a bridge priority értékeit, sem a MAC címeket, sem a port prioritásokat, sem, hogy milyen protokol fut, sem a cost-okat, de feltételezhetjük, hogy az ábra egy konvergencián túl lévő állapotot mutat default beállításokkal, mivel ugye más infó nincs.

Ha ebből indulunk ki, akkor tudjuk, hogy a root bridge az SW3 mivel ennek nincs egyik portja sem blocking state-ben.
    Feltételezhetjük, hogy hagyományos STP (vagy PVSTP+, egy vlan-re vonatkoztatva ha Cisco) fut mindegyik switch-en, ugyanis, ha rapid vagy multiple lenne, akkor discarding state-ről beszélnénk és nem blocking state-ről. (máig nem értem egyébként miért nevezték át, ha a "bridge" megnevezés meg maradt).

Látjuk, hogy mindegyik port fastethernet, tehát ha nincs más beállítva, akkor mindegyik link cost-ja azonos.

A hub csak zavarkeltésre van. Akkor lehetne jelentősége, ha meg kéne határozni a hub felé mutató port-ok státuszát rapid vagy multiple stp-nél.

A port prioritások pedig default-ban a nagyobb port szám fele emelkedik. (itt még lehetne kavarni, ha az egyik switch egyik portja mondjuk fastethernet 0/2, a másik meg gigabit 0/1 lenne. Ehhez kell tudni, hogy a stp portszám az alacsonyabb sebességű port majd a magasabb sebességű sorrendben mennek). Ugye fontos még, hogy a root oldal felöl nézzük ezt a link vonatkozásában. Ezért rajzoltam X-re a linkeket.

A valóságba nyilván nem kötne így össze switch-eket az ember. És a valóságban nem feltételezget, hanem egy show spanning-tree paranccsal megnézi mi van. Viszont lehetnek ilyen "aljas" példák a vizsgákon.

Új hozzászólás Aktív témák