- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Második bétánál jár a One UI 8
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Magyarított Android alkalmazások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
Enterasys még csak egyszer jött szembe velem... Szintén rossz tapasztalatokat szereztem.
Ha meghajtották a switcheket (mentés hálózaton NetApp storage-ra), akkor el-el tünedeztek (vagy sokat késtek) csomagok és ettől a Check Point VRRP besértődött.Juniperből csak NSM-hez meg IDP-hez volt szrencsém. Az IDP még elmegy, de az NSM egy rakás fo..
FecoGee
Szvsz Juniper konfig nem gáz, legalább annyira átlátható mint mondjuk Cisco. -
-
jerry311
nagyúr
Mármint, feltelepítetted és web gui első login = http 503?
Ilyet még nem láttam, de a CP knowledge base se.
Ha már friss telepítés, próbáltad újrahúzni? Másik VM? Másik böngésző?++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Más milyen switchet vegyek?
Legyen 3550 vagy 3560 vagy esetleg 3750? Utóbbi kettő kb. egy árban van ebayen. 3550 meg a fele. -
FecoGee
Topikgazda
Teny. 3550-es desirable, 3560 es 2960 auto. De mivel a CCNA-ban a 2960-as, a CCNP-ben a 3560-as a minta switch, ezert nem reklamozza gondolom ezt. Masreszt a 3550-nel az alap base configban ha nyomsz egy sh run int x-t, irja hogy desirable, szoval nem nehez eszrevenni. Feltetelezem rajott a Cisco hogy ez a desirable tobb okbol sem jo valasztas, ezert hasznaljak az auto-t.
-
FecoGee
Topikgazda
Olyan, mint a vPC a Nexusnal. Segitett
. Hallottam rola, de meg nem lattam. Roviden tomoren 2 switch egynek latszik STP es egyeb szempontokbol. Igy ha distrri retegben hasznalsz VSS-t, access switched mindket uplink portja FWD allapotban lesz. Igy dupla savszelesseged lesz.
-
jerry311
nagyúr
Ha kínaiul írtad volna se értettem volna sokkal kevesebbet.
--------------------------------
Más...Szánalmas teljesítménnyel (848 pont) ugyan, de meglett a CCNP Route. Nem tudom mi volt ma velem, eddig ilyen még nem volt vizsgán. Féltávnál olyan szinten leblokkoltam, hogy megírtam egy route-map-ot PBR-hez és képtelen voltam felrakni interface-re. Ez így mi?
Ennél csak az lehetett volna szánalmasabb ha már az ACL-nél elrontom.
-
Igen, meg lehet, bármilyen CCNP vagy magasabb szintű vizsgával. Én már leellenőriztem, és 2016 december 11. a lejárata az enyémnek, tehát pont 3 évvel meghosszabbodott a vizsga napjához képest. PDF-ben ki is küldettem magamnak a certificate-et.
FecoGee: Köszönöm a tippet, ezt nem tudtam!
Igen, sokat segített volna, ha korábban már ismerkedtem volna a felülettel. Akkor nem ott kellett volna rájönnöm, hogyan is működik.
Mondjuk egy CCIE-re azért jobban rákészülnék, az kicsit többe is kerül, meg gondolom sokkal nehezebb. Legközelebb alaposabban utánajárok, hogy mi nyilvános az adott vizsgából, és mi nem. Most le akarok még tenni voice, esetleg még security vizsgákat, hamarosan ugyanis távozni szándékozom Németországba/Ausztriába, előtte még kicsit tuningolom magamat. Lehet, hogy haverom voice-os állását megcsípném (ő megy Svájcba, és beajánl engem), csak én voice-szal viszonylag keveset foglalkozom, inkább switching van itthon a melóhelyen, meg kis routing. De hát mint tudjuk, minden munka betanított munka, olyan még nem volt, hogy valamit ne tudjak megtanulni.
weiss: Zseniális, ezt loptam. Kocka kollégáknak ezt fogom körbeküldeni...
-
Immy
őstag
Ez nem lehet végleges (működő) rendszer, hiszen a 2db AP az 1-es csatornán intereferálnak egymással...
20nm-en meg amúgy sem kell 1-nél több, nagyon nehezen tudok olyan felhasználási módot mondani, ahol egy komolyabb AP egy légtérben nehezen tudja kiszolgálni a kliensek forgalmát.Off: ha ilyen "szakértőkkel" vagy körülvéve, akkor nem fogják észrevenni, hogy átállítod a teszt erejéig a csatornát
-
Immy
őstag
Szia!
Döntően függ a kliens wifi chipsettől és drivertől, hogy mennyire támogatja a roamingot. (802.11r és 802.11k-ról ne is beszéljünk)
Milyen titkosítást használsz? Valamint 4AP 20nm-en nem biztos, hogy a legjobb ötletHa csak 2.4ghz-en sugároznak, akkor már nem tudod elrakni őket olyan csatornákra, hogy ne lapolódjanak át és egymással ne interferáljanak.
-
-
Cyber_Bird
senior tag
Egyelore nem vettek ki belole ezeket, mivel meg nincs uj blueprint, de kicsit redundans lett. Viszont cserebe nincs rip a ccna-ban.
Az ipv6-nal meg a ccnp-ben van csak arrol szo, hogy hogy tudod egyutt hasznalni v4-el. Szoval azert maradt ott egyedi dolog eleg szerintem.
Viszont az teny, hogy egyre tobb dolgot raknak bele a ccna-ba, csak a baj az, hogy attol fuggetlenul sok dumphuszar ugyis konnyeden lerakja 2 het alatt -
Cyber_Bird
senior tag
jaja, en mondjuk reported-et szeretem mert nem keveredik ossze roviditve az administrative distance-el.
Szerk.: valakinek valami jo tippje ccna szintu gyakorlasra?(esetleg kesz feladat?
)
Ma osszeraktam egy portchannelt, es teljesen elfelejtettem, marminthogy kerdojeleznem kellett, hogy melyik is a pagp meg melyik a lacp mode-ja, pedig 1 honapja ez meg kristaly tiszta volt. Nagyon hamar elfelejtodik, ha nem hasznalja az ember.
mondjuk cserebe haladok a ccnp route konyvvel
-
Cyber_Bird
senior tag
"Cisco IOS on UNIX (IOU) is a fully working version of IOS that runs as a user mode UNIX/LINUX process. IOU is built as a native system image and run just like any other program. IOU supports all platform independent protocols and features.
With regard to functionality, it is very similar to GNS3 but it does not require nearly the resources that several virtual routers running under dynamips does.
IOU allows you to build out a network topology on a single PC without the need for physical routers. This is useful for validating network designs, proof-of-concept testing, and certification self-study."Roviden
Hivatalos Cisco cucc egyebkent.
A ccie vizsga TS resze is ezen fut, es azt beszelik, hogy a v5-el a teljes topologia at fog kerulni IOU alapokra.
-
Cyber_Bird
senior tag
Szerintem teljesen normalis gns-nel. nekem elvileg jo idlepc-vel 28 routerrel sikerult 70% koruli terhelest osszehozni igaz 7200-as image-el. (core i7-3630QM) Amugy az idlepc-n kivul van meg egy beallitas amivel lehet jatszani, hogy kisebb terhelest okozzon. INE szintu topologiakat is futtattak hasonlo masinakon
IOU-n nem gondolkodtal el? -
szunyog199
tag
-
jerry311
nagyúr
2-3 éve Cisco Expo-n volt valami szakmai előadás, ahol optikával mutattak be 50 msec konvergenciát. Merthogy amíg kihúz az ember egy optikai kábelt a csatlakozóból az ~150 msec, de mire ezzel végzett, addigra a rendszer már rég máshol küldi a forgalmat. Kár hogy nem emlékszem a részletekre.
Mindenesetre akkor nagyon teccett. -
FecoGee
Topikgazda
Nem kotekedni akarok de az RSTP-nek bar valoban 6 mp a maxage de valojaban nem letezik olyan fogalom hogy RSTP maxage. A szabvanyositott Uplinkfast es Backbonefast miatt jo esellyel 1 mp a konvergencia. Routingnal OSPF-nel pedig erdemes a dead-interval minimum hello-t hasznalni a villamgyors konvergencia miatt.
-
szunyog199
tag
PT-ben már össze van rakva, ez igazából egy hálózat korszerűsítés lesz redundanciával, a piros vonal az ami a redundáns kapcsolat (gondolom az SW7 és SW13 közötti redundanciára értetted, hogy nem a kisebb költséget használom), a többi már jelenleg is üzemel, ezért azt ,,alapértelmezettként,, hagyom.
Csak mivel a költségeket nem tudom PT-ben lemodellezni, ezért biztos ami biztos alapon megkérdezem itt. Köszi a választ amúgy.
-
szunyog199
tag
Gyakorolgatom ezt az STP-t, csak nem vagyok benne biztos, hogy jók-e a meglátásaim a költség állítással kapcsolatban.
Szóval összeraktam egy elég összetett hálózatot és érdekelne, hogy az adott konfiggal azt érem-e el amit szeretnék.(minden konfig előtt ott van, hogy mit is szeretnék az adott redundáns összeköttetéssel)
Ezekkel az adott portokat blokkolnám?(nem úgy mint annó a Gyuribácsis videóba) Köszi.
SW2-SW10 közötti redundancia(SW2-0/2 és SW10-0/2 a root port) SW10-0/1 portot szeretném blokkolni:
SW10(config)#int gi0/1
SW10(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW8-SW9 közötti redundancia(SW8-0/2 és SW9-0/1 a root port) SW9-0/2 portot szeretném blokkolni:
SW9(config)#int gi0/2
SW9(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW11-SW12 közötti redundancia(SW11-0/1 és SW12-0/1 a root port) SW12-0/2 portot szeretném blokkolni:
SW12(config)#int gi0/2
SW12(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW11-SW7 közötti redundancia(SW11-0/1 és SW7-0/2 a root port) SW11-0/3 portot szeretném blokkolni:
SW11(config)#int gi0/3
SW11(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50SW7-SW13 közötti redundancia(SW7-0/2 és SW13-0/2 a root port) SW13-0/1 portot szeretném blokkolni:
SW13(config)#int gi0/1
SW13(config-if)#spanning-tree vlan 1,10 cost 50 -
jerry311
nagyúr
Ez 2 evente jar le. Jellemzoen 2-4 releasenkent frissitik. CP most R76-nel jar, tavaly volt R71 --> R75 valtas a vizsgaanyagban. Hat tele van sok hulye kerdessel is, de ha eleget gyakorol ra az ember es van fogalma a tuzfalak mukodeserol, akkor nem eletveszely.
Szintek:
CCSA - Administrator
CCSE - Expert
CCMA - Master Architect -
szunyog199
tag
Ha már ennyire beleástam/tuk magam/magunkat az STP-be, kérdeznék még egyet ami még nem teljesen tiszta és sajnos ki se tudom próbálni PT-be és sajnos most élő eszközön sem.
Na szóval a költségekről kérdeznék (van elképzelésem, csak érdekelne jó-e):Van két switch között egy redundáns kapcsolat(SW1 Gi0/1-SW2 Gi0/2), az e közötti kapcsolat köldtségét szeretném megnövelni 4-ről 50-re úgy, hogy az SW2 Gi0/2 portja legyen blokkolva.
Így valósítanám meg:
SW2(config-if)#spanning tree cost 50
Költség állításnál a két switch közül csak az egyiken kell állítani?
-
szunyog199
tag
És az én esetembe mi a szitu?
B-C2960:
VLAN0020
Spanning tree enabled protocol ieee
Root ID Priority 20
Address 00D0.FFA7.9AE2
Cost 8
Port 5(GigabitEthernet4/1)
Hello Time 2 sec Max Age 20 sec Forward Delay 15 sec
Bridge ID Priority 32788 (priority 32768 sys-id-ext 20)
Address 000B.BEE4.3483
Aging Time 20
Interface Role Sts Cost Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Gi4/1 Root FWD 4 128.5 Shr
Gi5/1 Desg FWD 4 128.6 ShrC-C29650:
VLAN0020
Spanning tree enabled protocol ieee
Root ID Priority 20
Address 00D0.FFA7.9AE2
Cost 8
Port 5(GigabitEthernet4/1)
Bridge ID Priority 32788 (priority 32768 sys-id-ext 20)
Address 00D0.9743.6ABB
Aging Time 20
Interface Role Sts Cost Prio.Nbr Type
---------------- ---- --- --------- -------- --------------------------------
Gi4/1 Root FWD 4 128.5 Shr
Gi5/1 Altn BLK 4 128.6 ShrSzinte minden megegyezik, port prioritiy, portszám, költség. Mégis a C-C2960 switch Gi5/1-es portja van blokkolva... Azt értem amit az előbb példaként mutattál, de ez most nem kerek.
-
szunyog199
tag
Értem, beállítottam 0-ra a ROOT ID-t.
Még egy kérdés, de nem ehhez tartozik:A héten már volt róla szó, hogy mely port kerül blokkolásra stb. stb. Ha a költség megegyezik, akkor nézi a legalacsonyabb küldő BRIDGE ID-t, és legvégül a port számot. De mi van olyankor, ha a költség, BRIDGE ID és az interfész száma is ugyanaz(SW1 Gi5/1-SW2 Gi5/1). Ilyenkor a kisebbik MAC cím dönt?
-
zsolti.22
senior tag
Ne laborozd, jól mondják itt előttem. Én összekevertem a dolgokat, mert én úgy gondoltam, hogy DSW2-nek azért lesz FWD-ben a két portja, mert hozzá közelebb van a root bridge (tehát belőle indulok ki), ha nem vesszük figyelembe, hogy a root hogyan árasztja szét a mocskát
Így már számomra is tök világos, én tudtam rosszul, ennyi. Cserélhetjük murvára a kukoricát a sarokban
Majd még jelentkezek ilyenekkel, mert látom megmozgatta az állóvizet
Gyere, megadom a hozzáférést a labhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- E-roller topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EAFC 25
- További aktív témák...
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- HP Zbook 15 laptop (15,6FHD/I7-G4MQ/16GB/128SSD/Nvidia2GB)
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS Ultra 7 165H 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- LG 45GR95QE-B Ívelt OLED 2K WQHD 240Hz, 0.03ms, NVIDIA G-Sync ,FreeSync Premium ,HDMI 2.1
- HP Probook 840 G1 laptop (14/i5-G4/8GB/128SSD) - Erős akku!
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 256GB/ 86% Akkuval / 12 hónap jótállással!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged