Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ahoy! Év végén megint le fog járni a CCNP-m, de úgy gondoltam, hogy most egy kicsit továbblépek, és nem csak egy sima troubleshootinggal hosszabbítom meg. A CCNP Datacenterre esett a választásunk (kollégával együtt). Látom, hogy ez összesen 6 vizsgából áll, a CCNA Datacenter 2, míg a CCNP Datacenter 4. Meg is rendeltük a könyveket a CCNA Datacenterhez. Viszont szerintem nem fogom tudni letenni mind a 6 vizsgát év végéig, illetve le tudnám, de akkor kellemetlenül erős tempót kéne diktálnom magamnak (sokat kéne tanulni).

A kérdésem az lenne, hogy ha lerakom a CCNA Datacenter vizsgákat, illetve egy CCNP Datacenter vizsgát a négyből, akkor az már elégséges a CCNP-m meghosszabbításához? Illetve akik megszerezték már ezt a minősítést tudnak valami okosságot mondani? Azt látom, hogy a CCNP Datacenterhez nincs is dedikált könyv, a Nexusos könyvet ajánlják.

Azért esett a választásom erre, mert közel négy évig DC témakörben melóztam, érdekel a dolog. És bár jelenleg pre-sales-ként dolgozom inkább WAN-os területen, de 1-2 év múlva mindenképp vissza akarok térni a DC-s világba. Hiányzik a konzol, no meg a géptermek szaga... :DDD

@vzsolti1980: És mi a tanulság, CCIE-nek kell lenni, vagy programozónak? Kicsit bánom, hogy anno, 17 éves koromban felhagytam a programozással. Ha visszaforgathatnám az idő kerekét, akkor nem hagynám abba, és rögtön programozónak mentem volna a Műszaki Egyetemre.

• Valaki ismer valami jó helyet, boltot, nagykert, CISCO partnert, ahol lehetne venni használt 3560-as switcheket? Cisco labor összeállításához kellene.

• válasz jerry311 #6162 üzenetére

Úgy értettem a külön gépet, hogy nem az asztali PC-hez vannak kötve, hanem egy külön erre a célra dedikált számítógépre. De meg is válaszoltad, köszi!

• válasz jerry311 #6160 üzenetére

Köszi a választ! És az XP külön gépen fut mellette? (4 db konzolkábel + USB átalakító plusz 4 db switch már megvan.)

• Épített már ki valaki közületek otthon labort? Szeretnék összerakni egy kis otthoni labot, amit alkalomadtán elérek távolról is. Arra gondoltam, hogy esetleg összerakok valami alap kisgépet, amire Linuxot pattintok, ez lenne az ugródeszka. Erre pedig USB átalakítós konzolkábelekkel egyenként rákötném a switcheket. Így a kisgéptől elég lenne csak egy LAN kábelt elhúzni a routeremig. Viszont sajnos ez esetben állandóan zúgna ez a mini szerver, mondjuk kitenném az étkezőbe, annyira nem hallanám.

Próbáltam már azt is, hogy idetettem az íróasztalomra a switcheket, és egy USB-hubba dugva egyenként drótoztam be őket az asztali gépembe, de a dobozok zúgása kikészített. Persze azt is lehetne, hogy bekonfigolok egy menedzsment hálózatot a dobozokon, és távolról lépek be rájuk, de hát a labornak pont az lenne a lényege, hogy bármikor kitörölhessem a konfigot belőlük (write erase), és kezdjek valami másba. Akkor meg ugye ugrott az elérés.

A cégnél persze van Out of Band menedzsmentünk, látom hogy kell ezt profi módon megoldani, de azok többszázezres eszközök. Nekem jó lenne valami olcsóbb négyportos IP konzol is, ha esetleg ismertek ilyet.

• válasz FecoGee #5400 üzenetére

Nem tudom, hogy pontosan mi történt, szerencsére nem én üzemeltetem a hálózatot. A mode gombos tippet köszi, tudom, hogy vannak egyéb funkciói, de az az igazság, hogy én csak ROMMON módba való bejutásra szoktam használni. Egyébként ennek a hibának is az lehetett az alapvető oka, hogy régebben előfordult, hogy nem hálózatosok építettek hálózatot, hanem mondjuk a szerveresek, akik nem voltak otthonosak a Cisco témakörben. Én már csak örökségként találkozom a hálózatban ilyen elemekkel, főleg akkor, amikor egy újabb csontváz kihullik a szekrényből.

Találkoztam már egy másik gépteremben olyan megoldással, hogy mindig, amikor újabb vlan kellett, akkor kihúztak egy újabb kábelt (ugyanoda), és kiadtak egy újabb access vlan-t. Trönkről úgy látszik még nem hallottak. ;) Ezt is rendbe tettük, de ott is pl. meló közben derült ki, hogy nem ugyanaz a vlan van kint, mint bent, ugyanis az access vlan-okat forgatták, de nagyjából ugyanazokat a vlan számokat használták fel, csak egymás között forgatták őket. Például a 873-as vlanból lett 901-es, a 901-esből 910-es, a 910-esből meg 873-as. Ezért nem tűnt fel elsőre, mert darabra megvoltak, és ugyanaz volt mindkét oldalon. Ez mondjuk az én hibám volt, mert nem ellenőriztem a munka előkészítésekor, hogy ugyanaz a vlan van-e a link mindkét végén, nem gondoltam ugyanis, hogy megváltoztatják. Mindegy, okozott pár kellemetlen percet éles helyzetben az átálláskor, de megoldottuk.

• válasz FecoGee #5398 üzenetére

Nálunk nem rég széthullott a 3750-esekből csinált stack (az egyik doboz meghibásodott), melynek eredménye egy masszív L2 hurok és jelentős szolgáltatáskiesés lett (mivel a switchek önálló életre keltek). Most dolgozunk a kiváltásán, de nem egyszerű, mert nagyon fontos szolgáltatás fut rajta, és elég sok pénz lenne az átalakítás, és így év vége felé pont elfogyott a keret. Na talán januárban lesz rá pénz.

• válasz tusi_ #5342 üzenetére

Igen, meg lehet, bármilyen CCNP vagy magasabb szintű vizsgával. Én már leellenőriztem, és 2016 december 11. a lejárata az enyémnek, tehát pont 3 évvel meghosszabbodott a vizsga napjához képest. PDF-ben ki is küldettem magamnak a certificate-et. ;)

FecoGee: Köszönöm a tippet, ezt nem tudtam! :R Igen, sokat segített volna, ha korábban már ismerkedtem volna a felülettel. Akkor nem ott kellett volna rájönnöm, hogyan is működik. :DDD Mondjuk egy CCIE-re azért jobban rákészülnék, az kicsit többe is kerül, meg gondolom sokkal nehezebb. Legközelebb alaposabban utánajárok, hogy mi nyilvános az adott vizsgából, és mi nem. Most le akarok még tenni voice, esetleg még security vizsgákat, hamarosan ugyanis távozni szándékozom Németországba/Ausztriába, előtte még kicsit tuningolom magamat. Lehet, hogy haverom voice-os állását megcsípném (ő megy Svájcba, és beajánl engem), csak én voice-szal viszonylag keveset foglalkozom, inkább switching van itthon a melóhelyen, meg kis routing. De hát mint tudjuk, minden munka betanított munka, olyan még nem volt, hogy valamit ne tudjak megtanulni.

weiss: Zseniális, ezt loptam. Kocka kollégáknak ezt fogom körbeküldeni... :C

• Múlt héten meghosszabbítottam a CCNP minősítésemet. Mivel az én időmben még más volt rendszer, nem ez a hármas tagolás, ezért a TSHOOT-ot csináltam meg, mert kíváncsi voltam rá, hogy milyen. Megrendeltem a könyvet is az Amazonon, elég könnyen és gyorsan olvasható.

Viszont a vizsga kicsit megszopatott. Először is infarktusközeli állapotba kerültem, amikor a k. szimulátor nem fogadta el a conf t parancsot. Próbálkoztam configure terminal paranccsal, és ott szitkozódtam. Percek múlva esett le, hátha a kérdőjel működik, és akkor láttam meg, hogy nincs is ilyen parancs, azaz a laborokat nem kell működővé konfigolni, csak a kérdésekre kell válaszolni... áááááááááááááááááááááááá! :W

Másik, amin majdnem elúsztam, hogy kb. a laborok felénél jártam, amikor az egyik kifogott rajtam. Legalább 1-1.5 órát elszúrtam. Tudtam, hogy valami EIGRP-OSPF redisztribuciós probléma lesz, de az istennek sem találtam meg a hibát. Pingettem én már a jóistent is a Marsról, soronként néztem az összes konfigot, de valahogy nem akaródzott megtalálni a megoldást. Ugyanis nem vettem észre, hogy a hibajegyet vissza lehet tenni, és később újra elő lehet venni. Így aztán nem mertem továbbmenni, de a végén kénytelen voltam megoldás nélkül visszarakni. Aztán kapkodtam mint az állat, elhasználtam az összes időt, pedig az elején azon röhögtem, hogy erre a piti vizsgára minek két és fél óra? Aztán az utolsó percig ott kattintgattam.

A slusszpoén, hogy majdnem 1000 pontot értem el, szerintem csak egy kérdést ronthattam el. Kár volt azon az egy laboron parázni, igazából valószínűleg azt is eltaláltam a tippelésemmel, mert akkor szerintem több pontot vesztettem volna, ha egy labor is rossz.

• Sziasztok, én két éve csináltam meg a CCNP-t, nekem még a 4 szemeszteres volt (BSCI, BCMSN, ISCW, ONT), nem a mostani 3 (ROUTE, SWITCH, TSHOOT). Most úgy döntöttem, hogy megcsinálom a TSHOOT-ot, mivel a cég fizet egy vizsgát ingyen, és úgy érzem, hogy szükségem van a mindennapi munkám során arra, hogy jobban menjen a hibaelhárítás. Illetve mert akkor ismét meghosszabbodik 3 évvel a CCNP-m.

Végigolvasgattam a topikban a TSHOOT-os tapasztalatokat, de azért szeretnék véleményt hallani, hogyan fogjak hozzá? 4 db 3560-ast már begyűjtöttem a melóhelyen, az lesz a labor. Milyen könyvet ajánlotok, milyen videókat? A CCNP-t anno nem magamtól csináltam, hanem a Neumannon jártam egy 1 éves CCNP képzésre, szóval ott vezetve voltam. Most viszont magamtól kell megcsinálnom. Októberre raktam a vizsgát, szóval úgy érzem időben hozzákezdtem a felkészüléshez, 5 hónapom van rá.

• válasz Akiii #2809 üzenetére

Nekem az a tapasztalatom, hogy külföldön hajlamosabbak eltekinteni a diplomától, ott tényleg csak a tudást nézik, és a ciscos végzettséget. De itthon, egy nagy multinál, ahol mondjuk a HR előírta a diplomát, csak valami trükkel tudnak felvenni, ha nincs diplomád és a pozíció kiírás ezt viszont előírja. Viszont ehhez valami miatt tényleg téged kell, hogy akarjanak, hogy hajlandóak legyenek trükközni, különben inkább keresnek egy másik jelöltet, akinek van diplomája.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés