Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz rihovszky #15725 üzenetére

    vadger-el én is egyetértek, de azért idén télen Barcelonában látszott a Live-on: nagyon nyomja a Cisco a szoftveres vonalat. Több, új platform előadásán is elhangzott: már előbb írják meg az API dokumentációt hozzá, mint hogy a szoftver vagy a CLI guide kész legyen.

    Nyilván ez a típusú megközelítés is az SDN irányába mutat, de magának a programozásnak más esetekben is van haszna. A Python nem egy nehéz nyelv, én utoljára egyetemen programoztam, de 1 nap alatt összedobtam most egy scriptet, ami tetszőleges sablonból és egy tetszőleges .csv LLD-ből generál teljesen azonos konfigokat. Más gyártó eszközén is volt feature, ami már csak API-ból volt kapcsolható. Teljesen korrekt API doksi + mintakódok, nem volt nehezebb feladat, mint egy ismeretlen CLI-ű eszközzel megismerkedni.

    Ciscosóknál voltam itthon FirePower meg DC workshopon, ott is nap végére egy jó tananyag alapján probléma nélkül tudtuk API-n keresztül vezérelni a vasakat.

    Sajnos általában is az a jellemző, hogy itthon akár egy networkös, akár egy szerveres egy nagyságrenddel kevesebb eszközt tud üzemeltetni az automatizáltság hiánya miatt. (Túl olcsó a munkaerő...) De egy ideális, nyugati szervezben teljesen jól különválasztható a két szakterület, aki a tooling-ot, automatizálást fejleszti nem kell tudnia a network működését, csak a network által megfogalmazott algoritmust lefordítania az adott eszköz/tool nyelvére.

    Igazából túl van lihegve kicsit ez a devnet/devops téma, mert nincsenek tele vele a fórumok, nem lehet "kigúglizni". De őszintén szólva aki tud dokumentációt olvasni és érti amit olvas az boldogulni fog vele.

Új hozzászólás Aktív témák