- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Huawei P30 - kell ennél több?
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- Megdöntheti az iPhone 4 rekordját az iPhone 17
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nothing Headphone (1) – nem kell ide idézet
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Magisk
- Kínos szituba keveredett a Nothing
-
Mobilarena
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A mostani pacman frissítés miatt ne felejtsétek el futtatni az adatbázis frissítést is!
sudo pacman-db-upgrade
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezekiel Ston #2096 üzenetére
Ohh. Viszont akkor ha nincs a gépedben másik videokártya, csak ez a Radeon, akkor a zárt driverekkel rakd fel és lesz rögtön Catalystod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezekiel Ston #2094 üzenetére
Bemész az octopiba, nyomsz egy frissítést a zöld gombon, megadod a root jelszót, majd ha végzett, rákeresel a wine -ra, és kijelölöd teleőpítésre, majd nyomsz egy alkalmaz-ot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezekiel Ston #2092 üzenetére
Pontosan milyen kártyára kellene? Ha HD5000-es vagy újabb radeon, akkor csak követni kell a linkelt lépéseket:
El kell távolítani a radeon drivert:
sudo pacman -Syu
sudo pacman -Rdd mesa-libgl
sudo pacman -R xf86-video-atiBe kell írni a kernel futtatási parancsához a nomodeset paramétert:
ide: /etc/default/grub:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet nomodeset"majd frissíteni a grubot:
sudo update-grubAzátn feltenni a Catalystot:
sudo pacman -S catalyst catalyst-libgl
sudo modprobe fglrx
sudo aticonfig --initial --input=/etc/X11/xorg.conf
sudo pacman -S xvba-videoHa nem vagy biztos a dologban, akkor csinálhatod azt, hogy újrarakod a "zárt driverek" opcióval, akkor felrakja magától a Catalystot.
wopi: akkor esetleg próbáld meg flash módban, felrakva a freshplugint.
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Damateo #2090 üzenetére
A play on linux igazából egy összefogó a wine-okból, meg tele van előbeállításokkal, ha valamit keresel pl game vagy alkalmazás ami nem linuxos akkor ha a listában benne van, akkor le is tudod tölteni, és be tudod azzal állítani mindazt amit manuálisan kéne a wine-on ha csak azt telepíted fel.
-
wopi
aktív tag
Főleg YT videók lejátszásának elindításakor tapasztalom - bár más oldalaknál is volt már hasonló -, hogy tölt a gép pár másodpercet, nem is indul rögtön a videó. Majd elindul, de eltűnik a tálca, nem reagál a Chrome/FF a bezárás, tálcára tevés gombokra. Kijelentkezés, visszajelentkezés nem segített, csak újraindítás.
Miért lehet ez?
-
meoindil
aktív tag
válasz
Ezekiel Ston #2083 üzenetére
PlayOnLinux telepítése is segíthet futtatni, telepíteni ezeket a játékokat
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2084 üzenetére
Mint alatt tudom, hogy cserélnem kell a nyílt drivert, mert a Heroes of the storm (battle.net) csak így működik.
Köszönöm a tanácsot, megnézem. Most első körben mégegyszer neki kell futnom mert a tévével összekötött gépem a monitoromat érzi másodlagosnak és kiterjesztett képet a tévére dobja rá, mármint az az elsődleges, és kényelmetlen úgy dolgozni. A klónozást gyakorlom hogy meg is őrizze...Hamarosan jelentkezek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ezekiel Ston #2083 üzenetére
Hy!
Szerintem csak nem vetted észre a wine csomagot a csomagkezelőben. Keresd meg a winetricks csomagot, az lehúzza a wine-t is magával, meg így lesz hozzá egyszerű komponens letöltő felület is. Amúgy a steamet is felrakhatod.
A 3D gyorsításhoz majd be kell kapcsolni valamit a wineban, majd írja a terminál. Nem emlékszem rá most hirtelen.Itt van, hogyan tudsz drivert cserélni, de nem feltétlen kell, nézd meg, hogy mennek-e a játékok az alap, nyílt driverrel. [link]
-
Ezekiel Ston
senior tag
Kedvet kaptam kipróbálni, viszont kérnék egy kis segítséget.
Hogyna tudom telepíteni a wine emulátort rá?
Szeretném futtatni a heroes of the storm-ot és a hearthstone-t egyaránt. Linux mint alatt nem volt velük gond.
Kell telepíteni hozzá Ati drivert is? Mert Ati kártyám van a gépben.
Az alaprendszer már fent van, szépen zökkenőmentesen fut, már ráraktam a mozillát, a vlc-t viszont még nem találtam megoldást a wine problémámra. Kis segítséget kérnék. Köszönöm. -
azozo
senior tag
-
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Segítsetek!
Java-t hogyan tudok varázsolni Chakra alatt? Firefox fent van, viszont semmilyen java futtatókörnyezet nincsen. Hogyan tudok ezen segíteni?
Köszönöm szépen!
-
Rimuru
veterán
válasz
CPT.Pirk #2066 üzenetére
Szerintem úgy lenne értelme ha mondjuk csak lezárja a képernyőt és ha úgy kapcsija ki valaki akkor kér jelszót. Egy kijelentkezés bármilyen okból történhet és akkor már úgyis hozzáfért valaki a géphez. Én direkt úgy csinálom az autologint hogy utána jelszót kér lényegében ezzel védem a gépet (a fájlrendszer titkosítás részletkérdés, oda is be kell írni egy passt).
-
Damateo
aktív tag
Csak érdekesség képen írom.
Nálam az automatikus bejelékezés van beállítva. Mivel nincs a közvetlen környezetemben olyan akitől félteni kellene a gépet.
Nem régen vendégségben voltam. Gondoltam nem kapcsolom ki a gépet, és hogy ne tudjanak csak úgy hozzányúlni, kijelentkeztem.
Megjelent hogy kéri a kódot, lecsuktam a lapost és ott hagytam.
Később mivel úgy láttam hogy nem lesz rá szükség, kikapcsoltam.
Másnapi indulás során kicsit meglepődve konstatáltam az automatikus bejelentkezést. -
azozo
senior tag
Valaki kipróbálná,hogy nála megy-e a földgömbös élő asztalháttér...
/plasma-wallpaper-marbel/ csomag .14.4.3-as a legújabb
Sajnos eddig működött,de most, meg az előző frissítés után nem megy ..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2057 üzenetére
Szóval akkor ezek vannak fent:
lib32-nvidia-340xx-libgl
lib32-nvidia-340xx-utilsés ezek mellé nem tudod feltenni a bumblebee csomagot, mert ütközik velük. Estefelé ha hazaértem, akkor megnézem mi van ez ügyben, aztán szólok nekik a fórumban, vagy szólhatsz te is, ha gondolod. A forum / packageing alatt.
-
Damateo
aktív tag
Steam müködik és stabil.
Teszteltem két játékkal.
bumblebee kapcsolatban egyenlőre nincs ötletem.
Filmnézés és görgetés közben tapasztalok olyat, mintha szétcsuszna a kép.
Mi lehet ennek az oka? -
Damateo
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #2051 üzenetére
Így tényleg egyszerű megnézni a drivert. Kicsit túlkomplikátam a dolgot.
Steam telepítés már érdekes volt.
Octopiban az opcionális függöségek közül csak kettő kellet.
Ha nv drivert is itt adtam meg, ütközésbe került a fenlévövel, és nem indult a telepítés.(nem engedte cseréni sem)
lib32/lib32-flashplugin
lib32/lib32-alsa-plugins
lib32/steamOctopi start-> Konsol
konsol kérdi mégis melyik Drivert szeretném telepíteni.
Megadom neki: lib32-nvidia-340xx-libgl
automatikusan felrakta lib32-nvidia-340xx-utils is
(volt egy lista, és abból kellet választani)
Csak így sikerült felrakni. Minden más probálkozásnak ütközésvolt az eredménye.
Szerk.:Még tesztelem hogy müködőképes-e a dolog.
Steam most frissít.
Csak még mielőt bedöl a rendszer gondoltam leírombumblebee nem került fel a gépre rendszertelepítésnél. Utolag még nemsikerült felrak, törölné az nv drivert...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2050 üzenetére
Az octopiban simán meg tudod nézni a driver verziót, keress rá az nvidia szóra. Egyébként 340.65 a csomag verzió.
A steamhez a csomag infó szerint a lib32-primus csomagot kell felraknod, ez valószínűleg fog csomag cserét csinálni más driver csomagoknál, azokat engedd neki. Aztán ha megvolt, nézd meg a steamet, hogy felmegy-e. Kicsit régi a wikije a steamnek a Chakránál, majd átírom ha kiderült mit kell tenned.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Damateo #2046 üzenetére
Hmm, kicsit tanácstalan vagyok, mert az utolsó nVidiám 7300GT volt. Zárt driveres módban telepítetted fel, és most a frissült driver nem neged nagyobb felbontást?
Ezzel a sorral: nvidia 346.35 (also nvidia 340.65, 304.125) nem vagyok teljesen tisztában. Mi a különbség közöttük?
-
Damateo
aktív tag
Néztem a wikit steamről.
Ami nincs a felsorolt játékok között az gond nélkül indul?
Mennyire stabil ez most? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ehhez kapcsolódó, hogy kiderítettünk egy hibát a telepítőben. Ez valószínűleg a korábbi verziókat is érinti. A lényeg annyi, hogy ha több VGA kártya van a gépben (pl. van alaplapi VGA is), akkor a zárt driveres telepítés után fekete képernyő fogad minket. Ennek az az oka, hogy a tribe ilyenkor is a nyílt drivert rakja fel, miközben bootolni meg a nem létező zárttal próbál.
Per pillanat az a megoldás rá, hogy ilyen gépen a nyílt driveres módban kell telepíteni, majd kézzel átváltani a zárt driverre. Nem nagy kaland, a kapcsolódó wikit is egyszerűsítettük [link]. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött a márciusi telepítő, ez az utolsó Euler szériás iso, vagyis ez az utolsó hagyományos KDE-s és Tribe-os telepítő.
A telepítő igazából csak egy újdonsággal gazdagodott, mostantól van UEFI támogatása.
KDE Software:
KDE Applications 14.12.2, kivéve azok a programok, amiket már portoltak frameworks 5, azok az új verziójukat kapják meg.
kde-workspace 4.11.16 and kdelibs 4.14.5
Frameworks 5.7
Calligra 2.9.0Rendszermag:
kernel 3.18.3
xorg-server 1.16.4
systemd 218
qt5 group 5.4.1Driverek:
xf86-video-nouveau 1.0.1
xf86-video-ati 7.5.0
xf86-video-intel 2.99.916
mesa 10.3.5
nvidia 346.35 (és nvidia 340.65, 304.125)
catalyst 14.12Egy tegnapi poszt szerint körülbelül 8 hét múlva várható a Plazma5-ös telepítő, ami már a Calamares-t fogja használni a Tribe helyett. Úgy gondolják, akkorra áll össze minden az új KDE-ben.
-
spammer
veterán
válasz
Damateo #2036 üzenetére
Ha hibernálni akarsz (HDD-re menteni az állapotot és teljesen kikapcsolni a gépet), akkor igen. Min. a memóriával egyező méret legyen (4 GB), de ajánlott valamennyivel több, mondjuk 5 GB jelen esetben, és akkor tuti nem lehet gond.
Ha csak altatni akarod a gépet (sleep/suspend), és RAM-ba menteni az állapotot, akkor nem szükséges swap, hiszen a memóriát használja. Viszont ilyenkor nem kapcsol ki teljesen a gép, egy nagyon minimális fogyasztása van.
Van még olyan szempont is, hogy fogsz-e végezni nagyobb memóriaigényű dolgokat a géppel (pl. fotó/videó feldolgozás, vagy játék), olyankor sem árt azért, ha van swap, mert a 4 GB-ot is el lehet fogyasztani.
-
Damateo
aktív tag
Chakra project on.
Hibernáláshoz elég 4gb ram, vagy kell swap is? -
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #2031 üzenetére
Tehát akkor ha jól értem fogom magam és mondjuk egy partition magic cuccal bebootolok és felszabdalom az ssd-t nekem tetsző partíciókra. Tehát mondjuk előre a wint 30-40 gigára a többit meg szétosztom a linuxnak megfelelően (swap)/root/home és akkor majd a linuxos telepítővel belakom ezeket, meg formázom?
Hibernálni nem szoktam a gépet ram meg 8 giga van benne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha nem akarsz hibernálni meg ramból sincs túl kevés, akkor nem kell külön swap partíció. A rendszernek kellő ext4 partíciót meg oda teheted, ahol neked megfelel. A Chakra telepítőben az advanced részen ott van a kparted, azzal tudsz partíciókat csinálni, de akár win alatt is megcsinálhatod a partíciót, akkor a telepítőben már csak formázni kell ext4-re.
-
Horvi
őstag
És utána a partícionálás dolog hogy fog működni? Mert láttam, hogy ajánlották, hogy csináljak egy linuxswap egy root meg egy home partíciót. Azokat, hova rakja meg milyen sorrendben ugye ha ott van előtte a win partíció is. Az alignálás miatt kérdezem mert SSD-n lenne a rendszer.
-
Horvi
őstag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az általános Linux 64 bit az jó kell legyen, nem kell Arch-ot választani, nem is javasolják a fejlesztők. Az Arch egy KDE-s mellékhajtásaként indult a Chakra, először kinőtte magát onnan, most viszont már nem Arch alapú, saját csomag bázisuk van.
Viszont ami nálad gond lehet, ha kevés ramot adtál meg a virtuális rendszernek. A mostani tapasztalatok alapján 1GB ram nem elég a virtuális rendszerben, kell a 2GB, mert különben sikertelen lesz a telepítés.
A virtualizációt meg ilyesmiket egyébként bekapcsoltam a Virtualboxban szokás szerint.
-
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #2015 üzenetére
Köszi szépen. Még olyanra tudok gondolni, hogy a virtuális gép kreálásánál tolok el valamit. Mert ott ugye ki tudod választani, hogy milyen oprendszert akarsz rá telepíteni de a Chakra nincs benne a listában ahogy a Mint sem így nem vagyok benne biztos, hogy mit kellene választani. Eddig a linux with 3.x-kernel 64-bit-eset választottam. Ha ez számít egyáltalán valamit. Csak egy ötlet.
-
Horvi
őstag
Hi,
Egy olyan problémába ütköztem mikor ki akartam próbálni a chakrát egy vmwaren, hogy próbáltam feltelepíteni a virtuális gépre de egyszerűen nem akar menni a dolog. A partíciók kialakításáig minden rendben is van de amikor elkezdődne a tényleges telepítés 5%-nál megakad a dolog és se előre se hátra. Valaki találkozott már ilyennel?
Köszi
Horvi
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Szinte új! 3 Hónapos! Playstation 5 Slim Disc (Lemezes) Kiadás! Garancia: 2027.05.15
- Sound Blaster AE-7 (B-Stock)
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 144Hz képfrissítés
- Eredeti Lenovo USB-C 135W töltők
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" i7-1265U 16GB 256GB magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest