- A HMD visszalép az USA piacáról
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #406 üzenetére
Kizárásos alapon 7.0-ról.
Elvileg lehet 6-ról, de nem ajánlott.
Volt chrome bugom: link, meg amd unicode bugom: link
Meg korábban egy, ami miatt nem tudtam loginolni, de az már megoldódott régen: link
Meg a dinamikus szabályozást kapcsolták be radeon driverrel, ami miatt vagy bugos volt a felület - villódzott váltásoknál a képernyő - vagy fixen maxoltam de akkor meg zabálta a villanyáramot. Ezt köszönöm nem kértem.link.
Most amúgy a 6-al szívok inteles t60-on. A feature support jegyében azt hiszem a kms-t backportolták, csak i915 driverrel köszöni szépen és elpánikol: link
Ennyi. De most minden megy bugmentesen.
-
Vladi
nagyúr
Huhh... 95 csomagot frissítettem, úgy tűnik minden működik. Még a chrome is.
Már csak 1 bugom maradt a 7.1-re átállásnál.
-
Vladi
nagyúr
Fedora alapvetően egy gyorsan fejlődő rendszer. Aki a friss technológiákat akarja használni, az szívesen választja.
A rhel és változatai meg pont ennek az ellenkezője. Hosszú és stabil támogatás a célja.
Egyébként meg technológiailag nagyon fejlett rendszerek, a red hat tulajdonképpen a szabad szoftveres fejleszétések óriási részét maga csinálja. Erről keveset beszélnek.
Tudnék mondani ellenpéldát, de nem teszem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#82679040 #394 üzenetére
ezt a módszert egyáltalán nem javaslom. Beletúr az alaprendszerbe és kapsz cserébe egy elavult böngészőt.
Sajnos igen, ez van. A szoftvergyártók nem gondolkodnak hosszú távon. én 1.5 éve használom mindhárom még élő centost, és azt látom, hogy kínszenvedés tartani a 10 év támogatást. A szoftveres világ robog, az alaprendszer meg legyen a talpán, hogy ezt kiszolgálja.
A firefoxról nem tudok, mennie kell. Mivel alapértelmezett.
Egyébként 16 tavaszán jár le az 1. fázis a cent 6-nak.
Viszont tegye fel a kezét, aki még bírja követni az el életciklusát!? -
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #390 üzenetére
Mert elég kicsi a felhasználóbázisa. Ha megnézed a topikot is én indítottam el. Én jelenleg mindhárom még támogatott verzióját használom deskopt szinten. De jó látni, hogy másik irányból is meg lehet közelíteni a kérdést.
Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. Most saját desktop szinten akarod használni?
Melyik chrome-ot tetted fel? -
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #383 üzenetére
Fel kell venni a google tárolóját. Utána csak telepíted.
Egyébként nekem a staibl sorozattal most gondom volt, le is kellett downgradelni.
Mindjárt nézek neked repó fájt.
mod:
Elvileg ezeket kell felvenni repónak. Azt tudod hogy kell?
(#382) max4o4:
centos 6-ra már sehogyse tudsz friss chromot telepíteni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #378 üzenetére
A régi kernel a 3.1-es sorozat is megkapja időnként a frissítést. Tehát ha nincs olyan hardvered ami nem működik, akkor szerintem ne frissíts 4-re.
vboxban történik ez? Szerintem ott a vga driver részen lehet gond. Ahhoz kell valami plusz driver nem?
talán: xorg-x11-drv-vmware
?A black panther egész más felfogású terjesztés. Jobb időket is megélt, most nem tudom, hogy mennyire megbízható, hogy hogyan fejlesztik.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD #375 üzenetére
Annyit tennék hozzá, hogy ez a módszer kiegészíti a gyári kernelt az ml, vagyis mainline kernellel. Ami 3rd partynak számít és elvben követi a hivatgalos kernel kiadásokat.
Próbáltam az elrepós kerneleket, de 7 előtti időkben valahogy nem volt olyan stabil, mint a gyári. Te mit tapasztalsz?
(#376) sutszi:
Valami gyárilag szar. Hagyd ki azt a lépést. Boot, utána login, utána startx. Ha kapsz graf felületet, akkor már oké, csak a login managert kell beállítani.
Előbb tesztelj!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Klaus Duran #355 üzenetére
Az nem nagoyn van tárolóban. gyári google chrome viszont van a google tárolóban.
Már amíg felmegy centos 7-re. 6-ra már nem megy fel. -
Vladi
nagyúr
válasz
Klaus Duran #353 üzenetére
Régóta chrome-t használok. Jobban bevált.
-
Vladi
nagyúr
legújabb google-chrome-stable csomag frissítése 45-ös verzió hazavágta a chromeot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Klaus Duran #348 üzenetére
Van network managered? Most nem megy a nagy gépem, kicsin meg csak 6 van.
Ha van nm akkor abban. -
Vladi
nagyúr
Közben csendben kijött a 6.7 különösebb felhajtás nélkül.
Valaki használja desktopon? Mármint rajtam kívül. -
Vladi
nagyúr
"vhol a 2 disztró között lehetne egy aranyközépút."
Ha te tudnád, hogy ez mióta téma... pl: link.
Nemrég telepítettem 2 gépre is centos 5-öt. Nah az jó régi.
Az egyik gép, 15 éves laptop sajnos azóta meghalt. Az én gépem - 2600+ sempron socket a -ban - viszont még szépen muzsikál. Nah arról tudnék írni tapasztalatokat.
Még teljesen használható. Olyan régi szép idők linuxa érzést ad. -
Vladi
nagyúr
válasz
joecontra #334 üzenetére
Nah hát akkor lényegében kész is vagy.
Amit én hátrányként tapasztalok, az a 3rd party cuccok gyengesége, hiánya. Oké, hogy van epel, meg elrepo, de ezek sem tartalmaznak mindent. Sajnos itt a desktop ilyen másodlagos dolog, nem fektetnek bele kellő energiát.milyen tárolókat vettél fel? én a nuxot javaslom jelenleg. képnézegetőnek, minimális szerkesztőnek a nomacsot ajánlom. Forrásból is könnyen felmegy.
-
Vladi
nagyúr
Mondjuk 1-es futási szinten indítod, lehet ugyan úgy, mint a grub1-es időkben. Ha root terminálra bebootol neke,d akkor tudsz helyreállítani.
Én nem vacakolnék egyébként ilyenekkel. clean install és kész. lehet időben is jobban jársz. Ha emlékszel mi mindent tettél fel, meg konfigoltál és elég gyors a géped 2 óra alatt megvagy max.
De valami yumos parancs van a hibás frissítések visszavonására.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
a 7.1 cent már kész, tesztelésre ki van adva. Még nem hivatalos, tehát csak annak ajánlom, aki tesztelni akar, vagy nagyon kellene már valami update, vagy kíváncsi. A többi türelmesen vár.
link. -
Vladi
nagyúr
Megnéztem 6-os alatt. itt úgy van, hogy a transmission csomag ez valami metacsomag, nincs tartalma. szét van bontva több darabra:
- transmission-cli
- transmission-common
- transmission-daemon
- transmission-debuginfo
- transmission-gtk
- transmission-qtA nevekből nagyjából kiderül, hogy mi micsoda. érdemes ilyenkor rákeresni a csomagkezelőben. Mert a disztró másként is felépíthet egy csomagot, mint amihez szoktál.
-
Vladi
nagyúr
Március 18-20 között tervezik a 7.1 kitolását az update tárolóba.
-
Vladi
nagyúr
Valami készül.
* 2015-02-17 Karanbir Singh <kbsingh@centos.org>
- Include the CR repo for upcoming 7.1 release ( and beyond ) -
-
-
Vladi
nagyúr
Kezdjétek azzal, hogy frissítitek. Főleg ha online is van a gép. 6.6-ig kellene egy sima
yum updateUtána meg kéne nézni, hogy áll erőforrásokkal. pl: htop programban a memória és cpu használatot. iotoppal meg a hdd használatot tudod megnézni. Meg az is kiderül, hogy milyen app használja a gépet.
Egyébként mennyi erőforrás van benne?
-
Vladi
nagyúr
Érezhetően egyre nő a centos népszerűsége. Ez meglep. Már a disztróvacsin is 7.
Mindjárt beelőzi a fedorát.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Claude Leon #216 üzenetére
Hát nem biztos, hogy az segít rajtam. De köszi azért.
Valami más gond lehet.Minden szükséges csomag megvan ugyanis.
-
Vladi
nagyúr
Ha érdekel valakit, a nav által kiadott abevjava simán települ és fut centos 7-en. Az rpm-eket kell csak telepíteni, yum localinstallal. jre függősége van, elvben a nyíltat használja és megy is.
Egyébként zárójelben jegyzem meg, hogy a kezét törném le az illetőnek, aki ezt az rpm-et összehozta. Minek górja be a szemetét a /usr/share alá? Nem tud kultúráltan települ az opt alá?
Egyébként az milyen, hogy az installt a post install szkriptbe teszi?
Persze a csomag információ tartalma is 0. Most szedem szét és nézem meg, ki követte el. -
Vladi
nagyúr
Szerintem neked egy jó leírás kellene inkább. ezt találtam.
Én sajnos nem értek hozzá, itt elfogyott a tudományom.jééé itt is az epelből telepítik.
Én vi helyett nano-t javaslok. -
Vladi
nagyúr
Legalább működik és elkezdheted használni.
Erre a célra egyébként a centos igen jó választás. A debian mellett ez az ami még olcsó (ingyenes) és stabil pont ilyen céges (enterprise) felhasználásra. az összes webszervernek valami 1/4-e nem véletlenül futtat centost!
Ez van, ez tőled sok tanulást fog igényelni, de ha professzióból fogalkozol céges környezetben hálózatkezeléssel, akkor igen jó ajánlólevél az enterprise linux ismeret!
"pl. a web interface felületet nem láttam települni, így megint csak nem fogom tudni használni a programot."
Ajj 3 cm-re a céltól nehogy már elkeseredj.Nem ezen a címen kellene keresni:
http://localhost/nagios/
? Vagy távolról:
http://szerver.ip/nagios/Amúgy grafikus felület van a centen?
-
Vladi
nagyúr
Akkor egy mai gép röhögve evlinné virtuális gépen.
Szerintem megéri a ráncfelvarrott változatokat. Régi élmény modern köntösben. Arról nem is beszélve, hogy akár linuxos kiadása is lehet.Én pl. megvettem ps3-ra a Prince of Persia HD-t.
(#200) body007:
xp-s kérdés? Itt?
Tegyél fel rá egy tisszességes tűzfalat és ott tiltsd le az internetet, csak a belsőt engedélyezd. Vagy a routerben tiltsd ki mac cím vagy ip alapján.
-
Vladi
nagyúr
A többiek már leírták a lényeget, én még összefoglalom:
Amivel eddig küzdöttél, az egy egyszerű beállíási probléma, a proxyd nem engedte át az epel tároló https cuccait.
minden disztróra igaz aranyszabály, hogy programot tárolóból telepítünk! Mindig ez legyen az első, hogy megnézed a tárolót. Ha ott nincs, akkor keresel extra tárolót. Centos esetében egy ilyen extra az epel nevű.
Írtam régebben a témában egy cikket: link. Kérlek olvasd el.
Ha minden tárolót átnéztél, és nincs a megfelelő program, csak akkor lépj a következő lehetőségre. Vagy keress valahol egy nagyjából passzoló csomagot, vagy telepítőt, vagy forrásból fordítsd.
"a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update"."
Ez azt jelenti, hogy nincs mit csinálni, nincs frissítendő csomag.
"Ebben még segítenél?"
Persze.
Elő a csomagkezelőt: yum
Telepítünk: install
Kell a csomag neve: link Jó sok van, majd kiválogatod ami kell.
Egyben:
yum install nagiosA többit csinálja a yum, csak y-t kell nyomni. Ha van grafikus csomagkezelőd, pl: yumex vagy gpk-application akkor könnyebb listázni és válogatni.
"Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne."
Nem, nem feltétlenül kéne! Mivel amit letöltöttél az egy általános telepítő. Minden disztróra nem lehet felkészíteni. Vagy megy, vagy nem. Ez alapvetően a disztribútor feladata. Akik megcsinálják neked, hogy csak telepíteni kelljen. Gogo 1. szabály.
Egyébként ez a nagios ez mi? Ez nem valami fizetős cucc?
Mire jó? Mert csomag van, viszont a weboldalán nem találok letöltési helyet.
Mindegy. -
Vladi
nagyúr
Nem tudom. viszont több leírásban is azt írják a te kimenetedre, hogy akkor működik. Van más mód is a tesztelésre.
-
Vladi
nagyúr
"Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér."
[root@localhost ~]# cat /etc/fstab | grep ext
UUID=15d6f98c-38e9-47df-b961-1f5bd8185bf6 / ext4 defaults,noatime,discard 1 1
UUID=be05714b-5b59-4535-a4a8-750d59d69b60 /home ext4 defaults,noatime,discard 1 2
[root@localhost ~]# hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[root@localhost ~]#Na tessék csak szépen megcsinálni. Nincs azzal annyi sok dolog.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- A HMD visszalép az USA piacáról
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fali konzol lapos tévékhez
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mac vagy Windows? Az egér nem ugyanúgy működik… – Tech Percek #17
- PlayStation 5
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest