- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #2866 üzenetére
Lezárult végre a bios problem.
Az új lap oldotta meg (végül ugyanezt az MSI Z97 Mpowert rendeltem), amire simán felment a legfrissebb, igaz nem szórakoztam mflashel, dos alól raktam fel és persze mindjárt mind a két biosát frissítettem.
A régit meg elvitte a bolt gariztatni, így még arra sem kell várnom, rá sem kellett fizetni, mert ők adták az újat. -
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2861 üzenetére
Hm.. Akkor ami megpróbálható még az az lenne, hogy az AMIBIOS Flash Utility-ből kéne a legújabb verzió, mert szerintem az MSI oldalán nem igazán azt adnak a BIOS-hoz.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2859 üzenetére
Ebben a fórumban valaki hazavágta az MSI live update-el a BIOS-t egy ugyan ilyen lapon 00 Debug kódosra, és a végén felsorolt lépésekkel és egy MSI által kaidott Bootolos USB flasher pendrive imagel újra tudta éleszteni. Állítólag sikerült a flash az 1.4 verzióra, azzal a leírt módszerrel a végén.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2851 üzenetére
Rejtélyes, a BIOS flashek a kép alapján megtörténnek, hiba nélkül! Csipogás van valami, esetleg valami Debug szám a belső kijelzőn? Sőt, VGA kártya nélkül próbáltad már? Ha jól látom van rajta HDMI kimenet, ami gondolom az Intel IGP-jét használja a CPU-ból. Nekem volt már olyan a saját gépen, hogy a CMOS clear után ott adott csak képet (alaplapi DVI-on), és onnan kellett a BIOS-ban pontosabban beállítani a VGA kezelést.
-
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #2851 üzenetére
Ami érdekes, hogy ezt a műveletet többször is megismételtem, sőt kipróbáltam /P /B /N /X nélkül is, és végigcsinálta a teljes parancssort az előző kép szerint, tehát nem csak a flash parancs futott le, hanem az NVRAM, Boot Block parancsok is - ezek szerint ennek alapból így kell lennie?
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2843 üzenetére
Nem értem mit tökölsz!!
Az 1.4-es verziót ragd fel most egyből az A BIOS-ra a BIOS kapcsolóval átkapcsolva elötte, azzal a parancsal, hogy legyen benne a /X paraméter is hogy ne rinyáljon a ROM ID-re, ennél jobban úgy se sz@aródhat el az A BIOS, ami nem megy. Nem kéne itt semmi frissítést újra kezdeni, amint fenn van az 1.4 az fenn van, ezzel a frissítéssel is.AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N /X
-
poffsoft
veterán
válasz
Tomdriver #2843 üzenetére
csináld meg Livius /X-es parancsát.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2837 üzenetére
A #2831 hszben írtam hogy kell!
A Google-el rátaláltam hogy lehet kijátszani a ROMID ellenőrzést. Csak annyit kell csinálni, hogy használni kell még egy paramétert ezt: /X
Szóval, csináld azt hogy szedd le a elgújabb 1.4-es BIOS-t, és ezzel a parancsal a BIOS átkapcsolás után frissíts:
AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N /XHa nincs siker, akkor ugyan ezekkel a paraméterekkel próbáld ki a többire, meg a lementett ROM fájlra.
Jah, és még ami fontos! Ha majd úgy néz ki, hogy sikerült a frissítés, a CMOS-t reseteld le az alaplapodon, valami jumperrel lehet ezt majd megoldani gondolom. De akár lehet egy pár perces elem kivétel is megteszi majd ezt a lépést.AFUDE238
Commands
/O - Save current BIOS into file
/U - Display ROM file's ROMID
/S - Refer to Options: /S
/D - Verifikation test of given ROM File without flashing BIOS
Options
/P - Program main BIOS image
/B - Program Boot Block
/N - Program NVRAM
/E - Program Embedded Controller Block
/K - Program all non-critical blocks and ROM Holes
/Kn - Program n'th non-critical block or ROM Hole only(n=0-7)
/Q - Silent execution
/REBOOT - Reboot after programming
/X - Don't Check ROM ID
/S - Display current system's ROMID
/R - Preserve ALL SMBIOS structure during NVRAM programming
/Rn - Preserve SMBIOS type N during programming (n=0-255)
/ECUF - Update EC BIOS when newer version is detected.
/SHUTDOWN - Shutdown after programming
/SP - Preserve Setup Setting
/EC - Program Embedded Controller Block
/MEUF - Program ME Ignition Firmware Block
/CAF - Compare ROM file's data with Systems is different or not, if not then cancel related update -
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2835 üzenetére
Én a helyedben az AFUDE238-vel csinálnék egy mentést a B BIOS-ról, és azt próbálnám az átkapcsolós módszerrel ráflashelni az A BIOS-ra. Nah meg igazából azt is lehetne, hogy az összes BIOS-t a lapodhoz leszedném az MSI oldalról, és egymás után mindegyikkel próbálnák egy frissítést, amíg az egyikkel nem sikerülne. Csak a lementett BIOS-t próbáltad eddig rátölteni?
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2830 üzenetére
Mivel mentetted le és hogyan? Elvileg ezzel a flashelő utility-vel így lehet a DOS-ban, szerintem:
AFUDE238 BACKUP.100 /OAz MSI support is csak annyit fog tudni mondani, hogy rossz bios fájlt töltöttél le és próbálsz betölteni, és hogy nem megfelelően mentetted le az előző BIOS-t, meg hogy garanciáztasd le az alaplapot. Csak hogy itthon a nagykerben, lehet morcosak lennének ilyen gariztatásra, mert akár lehet ez nem garanciális ügy már nekik.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2828 üzenetére
Hát ez nem túl jó, ez olyasmi, hogy az a ROM fájl amit beakarsz tölteni, az nem ehhez az alaplaphoz van. Bizonyosodj meg arról, hogy mi az alaplapod helyes típusa, és ahhoz szedd le a legújabb BIOS-t. Egyébként ha nagyon nem megy, azt is meglehet csinálni, hogy ezzel a BIOS flashelő progival kimenthető a B BIOS biosa, egy backup fájlba, és azt a kapcsoló átkapcsolása után beküldhető az A BIOS-ba, ugyan így.
Jah, egyébként a BIOS kapcsolót rendesen átkapcsolod ahogy kell a parancs kiadás elött?
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2825 üzenetére
Jah, egyébként a DOS-ban amikor kiadsz egy dir parancsot, akkor kilistáz mindent azon az aktuális helyen ahol vagy, (fájlokat, mappákat) ha ott látod az AFUDE238.exe-t meg a ROM fájlt, akkor ott mennie kell a parancsnak, de helyesen írd be mindet, szóközöket, nagybetűket is.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2825 üzenetére
Amit írtál fájlnevet abban lemaradt egy "I", ha átnevezést nem csináltál elötte és így írtad, persze hogy nem tudja olvasni a fájlt a hibás név miatt.. A .140-es kiterjesztés a legfrisebb verziószámra utal, én egyébként azzal a BIOS verzióval próbálnám már egyből a visszaállítást. Ha a pendrive gyökérjébe rakod a fájlokat, akkor csak a pendrive meghajtó betüjelére kell váltani a DOS-ban, pl G:, és utána már írható be a parancs.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2821 üzenetére
[MSI Z97 MPOWER BIOS]
1. Szedd le az 1.4-et (2014-07-01 - 6.15 MB)
2. A tömörített fájl tartalmát ragd fel a Pendrive-ra.
3. Bootolj be a Pendriveról.
4. Sikeres boot után kapcsold át a BIOS kapcsolót hogy a hibás "A BIOS-t" flashelje.
5. Írd be a DOS-ban parancsként ezt: AFUDE238 E7915IMS.140 (lehet hogy számít hogy kis vagy nagy betűkkel írod, ezért jól írd be)
És persze arra is figyelj hogy abban a könyvtárban legyél a Pendrive-on, ahol ezek a fájlok ott is vannak.Ha valami gáz lenne továbbra is, akkor amikor a visszaállított "A BIOS"-ra van kapcsolva a kapcsolód, akkor próbáld ezzel a parancsal frissíteni: AFUDE238 E7915IMS.140 /P /B /N
/P - Program main BIOS image
/B - Program Boot Block
/N - Program NVRAM -
Tomdriver
őstag
válasz
Tomdriver #2820 üzenetére
Sikerült a bootolható usb eszközt megcsinálni, felmásoltam rá a BIOS fájlokat, majd boot után begépeltem a manual által leírt parancssor (persze az X-et a megfelelő számmal helyettesítve.
) vagyis ezt AFUDE238 E7915MS.100, E
erre kiírja: problem opening file for reading - hülyét kapok. -
poffsoft
veterán
válasz
Tomdriver #2815 üzenetére
Ha elsődlegesnek állítod az usb-t, akkor mi történhet?
szerintem semmi.
Legegyszerűbb, ha fogod, és lehúzod a wint tartalmazó hdd/sdd sata csatiját: akkor tuti nem fog a win indulniAmúgy nem kizárt, hogy nem megfelelő a bootolható usb-d (mert ha nincs op a médián, tovább lép a boot a következő lehetőségre)
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2809 üzenetére
Set the Multi-BIOS switch to the failed BIOS ROM.
Ez eléggé úgy hangzik hogy miután megtörtént a Bootolás a pendriveról, akkor át kell kapcsolni a kapcsolót a sérült A BIOS-ra. Végülis érthető, mert azt kell újra Flashelni, és a B BIOS így érintetlen marad továbbra is. Egyébként nyugodtan ráküldheted a legfrissebb ROM fájt a visszaállításnál, aztán ha valami nem jó, akkor megint visszakapcsolsz a B BIOS-ra.
Úgy emlékszem mintha az lett volna a manuálban, hogy a Bootolás alatt nem szabad a kapcsolót átkapcsolni.
-
Livius
őstag
válasz
Tomdriver #2807 üzenetére
[Manual]
Mivel frissítettél? A BIOS-ból az M-Flasht kéne használni minden esetben, az a legbiztonságosabb egy pendrive-ról.Ez az alaplap a manual szerint tudja a Multi-BIOS Switch-et egy jumperrel/kapcsolóval, vagyis egy másik BIOS-ra átkapcsolható az indítás, és utána kézzel az újboli frissítés megcsinálható, a BIOS recovery with AFUDOS command részben leírtak szerint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Hardcore café
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged